Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie gadaj głupot Odin bo wymianka 3060Ti na 4080 to był dobry deal.

Problem jest taki, że narobili tych sroledów tyle, że różnią się od siebie detalami, na które ktoś zwraca uwagę bądź nie i w tym problem - wyłapać te detale by znając wszelakie minusy tej technologii dobrać monitor jak najlepiej pod swoje preferencje, a nie brać jak leci lub brać bo cena niższa - wtedy to nie jest świadomy zakup.

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Za tyle co dałeś byś miał Oleda i lepszą grafę.

Dałem za nią 3800zł, czy wtedy OLEDy były w takiej cenie, że zmieściłbym grafikę plus monitor? Grafikę mam z początku 2025, tuż przed premierą Radeonów RX 9000, bo czekałem na nie ale przełożyli ze stycznia na marzec.
Miałem dosyć jak grafa się dusiła w 1440p, nawet w Cyberpunku miewałem po kilku minutach grania 10fps i tylko reset gry pomagał. Z początku było ciężko wydać pierwszy raz tyle kasy za grafikę, ale teraz nie żałuję ani złotówki, co pograłem to moje. 

Co do najtańszych OLED, to np nie biorę pod uwagę Samsunga G5 ok 1200zł, bo dla mnie OLED to ma być monitor premium dlatego Samsung ani w.w IIyama na takie dla mnie nie wyglądają zważywszy na ich obcięte możliwości kosztem innych modeli i to w podobnych pieniądzach. 
Raczej powyżej 1500zł nie dam za monitor, to już jest za dużo jak na moje możliwości, ostatnio jeden znajomy z neta kupił GIGABYTE GO27Q24A, drugi dziś zamówił tę IIyamę ale ona mi w ogóle nie pasuje, a jeszcze włączanie ręcznie HDR... kto to wymyślił, coś podobnego było w mini ledzie od Xiaomi, ale tam chyba było trzeba włączać local dimming samemu, bo on się nie wyłączał przy przejściu do SDR. Niestety czasem lecą koszta i trzeba uważać co się kupuje. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

HDR to trzeba prawie zawsze ręcznie włączyć (albo użyć RHI) bo taki jest problem Windowsa.

Xiaomi natomiast miał ten problem (Miniled) że LD trzeba było włączyć po włączeniu HDR. No ale cóż, chinolki takie głupotki robią.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

HDR to trzeba prawie zawsze ręcznie włączyć (albo użyć RHI) bo taki jest problem Windowsa.

Ten mini led jak i zapewne teraz twój OLED same się przełączą po włączeniu HDR w Windowsie, skrótem albo poprzez wejście do odpowiednich opcji. Włączam i wyłączam w Windowsie i to samo robi monitor przechodzi w tryb SDR lub HDR, nie muszę grzebać po menu i przełączać ręcznie. Jeden powie co to za problem, wymyślasz, szukasz problemów. To moje zdanie, i jak coś kupuję to chcę kupić coś w miarę najlepszego w tej cenie, tak wiem woled tandem gen 4 to na pewno jest duży plus, no ale....  

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dałem za nią 3800zł, czy wtedy OLEDy były w takiej cenie, że zmieściłbym grafikę plus monitor? Grafikę mam z początku 2025, tuż przed premierą Radeonów RX 9000, bo czekałem na nie ale przełożyli ze stycznia na marzec.
Miałem dosyć jak grafa się dusiła w 1440p, nawet w Cyberpunku miewałem po kilku minutach grania 10fps i tylko reset gry pomagał. Z początku było ciężko wydać pierwszy raz tyle kasy za grafikę, ale teraz nie żałuję ani złotówki, co pograłem to moje. 

Co do najtańszych OLED, to np nie biorę pod uwagę Samsunga G5 ok 1200zł, bo dla mnie OLED to ma być monitor premium dlatego Samsung ani w.w IIyama na takie dla mnie nie wyglądają zważywszy na ich obcięte możliwości kosztem innych modeli i to w podobnych pieniądzach. 
Raczej powyżej 1500zł nie dam za monitor, to już jest za dużo jak na moje możliwości, ostatnio jeden znajomy z neta kupił GIGABYTE GO27Q24A, drugi dziś zamówił tę IIyamę ale ona mi w ogóle nie pasuje, a jeszcze włączanie ręcznie HDR... kto to wymyślił, coś podobnego było w mini ledzie od Xiaomi, ale tam chyba było trzeba włączać local dimming samemu, bo on się nie wyłączał przy przejściu do SDR. Niestety czasem lecą koszta i trzeba uważać co się kupuje. 

No szkoda. Uja warta ta grafa bez Oleda:thumbdown:

Edytowane przez ODIN85
  • Haha 2
Opublikowano
45 minut temu, TheMr. napisał(a):

HDR to używa może garstka, dla normalnego gracza to żadna różnica.

OLED dopiero w HDR pokazuje pazur. 

Odkąd go używam to nic w SDR nie ograłem.

Dla mnie bez sensu iść w tą matrycę i się ograniczać, ale co kto lubi :E

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
31 minut temu, Kanzu napisał(a):

OLED dopiero w HDR pokazuje pazur. 

Odkąd go używam to nic w SDR nie ograłem.

Dla mnie bez sensu iść w tą matrycę i się ograniczać, ale co kto lubi :E

sdr_hdr.jpg

Na bliskim planie różnica widoczna lecz niezauważalna dla większości w grze podczas ruchu, na dalszym planie kompletnie pomijalna rzecz. I teraz zależy od gry, bo są takie w których implementacja HDR ssie. Dla ogółu graczy czyli casuali wystarczy konsola i telewizor, a co dopiero HDR, bajery, OLEDy. To o czym mówisz, to garstka ludzi się na tym zna w porównaniu do rynku. Kropla w morzu. I kolejna kropla z kropli zauważy różnice. To niczym 144 vs 500 Hz. Kropla. 

Opublikowano

HDR to kolejna rzecz do zrobienia i nie trzeba o tym myśleć najlepiej od razu, a nie doklejać na końcu ;)

Stalker 2 po update silnika podkręcili tak kolory, że w SDR wygląda ok, ale HDR już to przegięcie pały także już widać, że ktoś nie myślał jak to ustawić pod HDR.

Ale niektórzy wychodzą z założenia je.... po oczach jest dobrze i włączają HDR z cfg w grach na UE bez natywnej implementacji gdzie to wygląda bardzo źle ;)

Opublikowano
17 minut temu, TheMr. napisał(a):

Na bliskim planie różnica widoczna lecz niezauważalna dla większości w grze podczas ruchu, na dalszym planie kompletnie pomijalna rzecz. I teraz zależy od gry, bo są takie w których implementacja HDR ssie. Dla ogółu graczy czyli casuali wystarczy konsola i telewizor, a co dopiero HDR, bajery, OLEDy.

Robię masę screenów z gier i wielokrotnie porównywałem SDR z HDR. 

W każdej grze to wygląda inaczej a rozjazd jest duży, bo wszyscy wiedzą, że implementacja w większości tytułów po prostu jest ch*jowa, więc nie da się tego porównać na jednym przykładzie. 

Często trzeba się wspomagać RenoDX, żeby w ogóle HDR był używalny, ale przy poprawnym ustawieniu jest znaczna różnica w odbiorze i szczegółowości obrazu. 

Z tym, że to nie dla każdego się zgadzam. Ludzie wolą ustawić jasność i mieć z bani niż bawić się ustawieniami, żeby wyciągnąć z obrazu ile się da :E

HDR na OLED to taka wisienka na torcie i jakoś nie potrafię wrócić do SDR wiedząc, że może lepiej to wyglądać. 

Wielu go olewa, bo natywnie często dają taki syf, że nie idzie tego ustawić a jak ktoś nie ma cierpliwości, żeby się tym pobawić to tym bardziej nie przekona się do jego zalet. 

• Upvote 2
Opublikowano

Wyciągnięcie wszystko z ekranu to również kalibracja, presety producentów są wręcz mierne, do każdej gry nawet z podgatunku FPS trzeba inaczej ustawić monitor bo każda gra ma inaczej zrobioną w zamyśle paletę barw, grafikę itd. 

Kolejna kropla z kropli która to robi. Dlatego, dla "average Joe" casual, 99% tych wodotrysków nie ma znaczenia i nie będzie czynnikiem wpływającym na kupno monitora - kupi za 1500 zł będzie zadowolony, będzie pluł na ludzi wydających 5-6-9k zł.

Opublikowano

Ostatnimi czasy widziałem chyba z 2szt tych wspaniałych tandem woled gen4  i kur...  więcej nie chciałbym ich oglądać :P biały kolor jak kalejdoskop (korolowy :D)  plus w bonusie  jak to tam się zwie banding ?? pasy normalnie kur....e pasy na niektórych tłach, to już nie jest nawet śmieszne :(  obecnie mam na testy Gigabyte 27" GO27Q24A  nie widzę żadnych pasów na szarościach, mam go dosłownie chwilę więc może gdzieś się ujawnią, póki co nie widzę, nie zmienia to faktu że na tandemkach  tam to było widoczne od startu , biały kolor w tym GO27Q24A nie wpada w żadne róże,żółte itp. po prostu nie ma kalejdoskopu :D  oczywiście mogą wyleźć jakieś buble ale mam nadzieję że tak się nie stanie , tak jak mówię odzobaczyć się tandemów gen4 się nie da :P  jeden z nich to bodajze gigabyte drugi jak dobrze pamietam to chyba lg. Wychodziło by na to że gigus za 1400pln na 3gen qd-oledzie objechal te  akurat 2szt tandemków pod względem nie fajnych bubli :P tutaj na forumie bodajże też ktoś pokazywał  w innym temacie pasy. paski, paseczki  chyba też był to gen4. W wolnej chwili pomierzę i przejadę tego gigusia dokładniej x1rite :P. 

• Upvote 1
Opublikowano

Problemy z bielą i banding to normalność na WOLED :E

Dlatego nigdy WOLED nie kupię jako monitor. Bo pierwszy gen bez białego piksela póki co mniej sprawny energetycznie nawet jak QD czystość blisko QD jak z bielą i czy mniej miga jak zwykle cisza:E 

To samo tyczy się kolor bandingu.

Opublikowano
20 minut temu, sideband napisał(a):

Problemy z bielą i banding to normalność na WOLED :E

Dlatego nigdy WOLED nie kupię jako monitor. Bo pierwszy gen bez białego piksela póki co mniej sprawny energetycznie nawet jak QD czystość blisko QD jak z bielą i czy mniej miga jak zwykle cisza:E 

To samo tyczy się kolor bandingu.

A no to i tyle w temacie ;)

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Wyciągnięcie wszystko z ekranu to również kalibracja, presety producentów są wręcz mierne, do każdej gry nawet z podgatunku FPS trzeba inaczej ustawić monitor bo każda gra ma inaczej zrobioną w zamyśle paletę barw, grafikę itd. 

Kolejna kropla z kropli która to robi.

Każdy monitor z pudełka trzeba ustawić i

kto zmienia ustawienia w nim pod każdą grę?

Chyba bym ocipiał :E

Nie narzucam nikomu co ma kupować i jak używać, dlatego napisałem "dla mnie", bo to moje osobiste odczucia. 

Spróbowałem OLED - nie chce innych monitorów. Spróbowałem HDR - raczej nie chce wracać do SDR. 

Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Dlatego, dla "average Joe" casual, 99% tych wodotrysków nie ma znaczenia i nie będzie czynnikiem wpływającym na kupno monitora - kupi za 1500 zł będzie zadowolony, będzie pluł na ludzi wydających 5-6-9k zł.

Ja też nie potrzebowałem HDR dopóki nie kupiłem oleda a teraz nie potrafię bez niego grać.

To, że na początku coś nie ma dla kogoś znaczenia nie znaczy, że tak zostanie. 

Ktoś kupi tanio i dostanie w gratisie wszystkie wady a później się żalą, że IPS lepszy. 

Prawie jak ta wieczna wojna androidów z iPhone, gdy porównują telefony za 800 zł do tych za 5k. 

Opublikowano

Gigabyte MO34WQC36 OLED  - Ktoś kupił lub zna kogoś kto zna kogoś kto kupił? Cena z dupy, ale Della 3426DW raczej do grudnia nie dowozą, MSI wywiało a Asus odleciał cenowo w gwiazdozbiór Oriona.  3400 to miał byc maks za tego Della, ale z braku laku... 4134pln boli mimo wszystko za 3440x1440.

Opublikowano
28 minut temu, sideband napisał(a):

Czyli jest dobra gra bez HDR to ją odpuszczasz ze względu na brak HDR?:boink:

Gdzie tak napisałem? :E

Jak mam wybór między jednym a drugim to wybieram HDR i tyle. Żadnej filozofii tu nie ma. 

Raz - nie gram w starocie. 

Dwa - wszystko co do tej pory ogrywałem miało HDR. 

Trzy - OLED mam ponad dwa lata z czego rok tak naprawdę grałem przez brak czasu.

Nie przemieliłem jeszcze tyle gier, żeby trafić na taką, która jest dobra i nie ma implementacji natywnie. 

Cztery - napisałem "raczej nie chce wracać do SDR" a nie, że nigdy go nie użyje i będę omijał jak ognia :hihot:

Opublikowano

Tak pisałeś, że nie możesz już grać bez HDR:E. Nadal pojawia się gry bez HDR i to sporo. Dla niektórych taki KCD2 to dobra gra, a zarazem implementacja HDR jest eksperymentalna i nędzna ten silnik nie ma natywnego wsparcia.

HDR robi różnicę to fakt, ale tylko przy odpowiednio dobrej implementacji.

• Upvote 1