Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli mówicie że ten zawodnik KLIK jest typem z łatwo rysującą się matrycą przy częstym przecieraniu? Kurde szkoda, monitor przecieram dość często bo co kilka/kilkanaście dni widzę pod kątem jakieś kropki etc. i bez machnięcia tego mikrofibrą z płynem do szyb ciężko się tego pozbyć.. Chyba mam soczystą wymowę albo zbyt często jem przy monitorze spaghetti :E..

Aż tak źle jest z czyszczeniem tych matryc?.. :hmm: Cena zaiste kusząca jeśli weźmiemy to na raty (zawsze można to później spłacić jednym przelewem).

Opublikowano (edytowane)

@AmsztelChyba nie będę miał wyjścia, jak oglądam recki/prezentacje tych monitorów to już widzę w czym jest problem.. ULTRA błyszcząca matryca sama prosi się o kłopoty.. Zapewne w podobnym budżecie nic nie znajdę aby była mat/półmatowa.. No nic, ustawię na Pepper alerty i może coś się trafi w najbliższym czasie :)

Edytowane przez Reverse17
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Amsztel napisał(a):

Bierz OLEDa z matowa powloka i czyszczenie bedzie mniej uciazliwe.

Normalna matryca LCD od drugiej strony gdzie nie ma polaryzatora jest tak samo podatna na zarysowania jak QD. Samsung musiał podjąć celowo taką decyzje o braku polaryzatora dzięki czemu masz temp bieli bez zmian niezależnie pod jakim kątem patrzysz na ekran.

Także kupi WOLED błyszczącego też nie będzie się rysować bo ma polaryzator, który chroni matrycę przed rysowaniem.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

Normalna matryca LCD od drugiej strony gdzie nie ma polaryzatora jest tak samo podatna na zarysowania jak QD. Samsung musiał podjąć celowo taką decyzje o braku polaryzatora dzięki czemu masz temp bieli bez zmian niezależnie pod jakim kątem patrzysz na ekran.

Także kupi WOLED błyszczącego też nie będzie się rysować bo ma polaryzator, który chroni matrycę przed rysowaniem.

a jak się zachowuje po tym względem matryca samsunga G8 32? Tam jest chyba jeszcze jakaś inna powłoka na matrycy. 

Opublikowano

@sideband jakiej firmy masz te optyki? Dobre są?
Przyznam się szczerze, że na blackfrajera zakupiłem optyka HDMI 2.1 firmy Claroc za 140 zeta i niestety mi nie działa. Tylko obraz mignie i nic więcej.
Więc w takim razie pewnie od Ciebie bym wziął 3m.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Gret napisał(a):

a jak się zachowuje po tym względem matryca samsunga G8 32? Tam jest chyba jeszcze jakaś inna powłoka na matrycy. 

Tak masz racje są dwie odmiany QD matowe na pewno 32 i 27. Ale to tylko Samsungi.

@Umpero

Jakaś tam marka na F... musze znaleźć nazwę mam wolny 30m przewód to sprawdzę na swoim monitorze jak to bangla. To jest z fabryki, która robi kable dla wielu marek.

Ps, Czy aby na pewno podłączyłeś prawidłowo ten kabel? Optycznych nie podłącza się dowolnie tylko wtyczkę oznaczoną source podłączasz do karty, a display pod monitor.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2
Opublikowano

Pełny DP2.1 to chyba żadne GPU jeszcze nie ma, trzeba RTX5090 do kompletu :D

Podoba mi się ten komentarz:

Cytat

Meanwhile, the MEG monitor has never launched, but it was said to have the same panel as the other two, plus DisplayPort 2.1 support and some Al features no one asked for.

:lol2:

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/msi-confirms-mpg-322urx-4k-240hz-qd-oled-monitor-features-displayport-2-1a-uhbr20

W artykule jest powtarzany błąd, że monitor MAG z serii 321 nie można aktualizować. Wczoraj mój zaktualizowałem po display port z wersji 0.09 na 0.014. 

W sumie display port 2.1  w wersji 322 doda opcję 240hz bez DSC, które i tak jest praktycznie niezauważalne. A może się mylę?

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 10:41, Gret napisał(a):

Miałem czekać na jakieś super oferty ale walę już ten cały BF, wziąłem G8 ze sklepu samsunga ze wszystkim kodami rabatowymi wyszło ~3700zł. 

No to nieźle się władowałem, paczkę ma mi dostarczyć jakieś kurier krzak: https://zadbano.pl/ czytam sobie opinie o nich na google i co to jest za eksperyment społeczny i czemu ktoś (sklep) korzysta z ich usług? 

Opublikowano

Patrząc na te opinie to jakaś farsa. Aż mam ochotę to olać i nie odbierać i anulować zamówienie, jak bym wiedział wcześniej kto to będzie dostarczał to na 100% bym nie zamówił. Eh czekam na paczkomaty i paczki XXXL