Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Ktos chyba w tym watku pytal o przewody optyczne HDMI.

Jaka padla finalnie propozycja zakupowa?

@sideband - chyba Ty coś polecales?

Przy optykach to firma nie ma większego znaczenia. Mam na stanie od 5 do 100m optyki, 1,2 i 3m będę miał po nowym roku.

Opublikowano

Nie polubię się chyba z tym G80SD oddaję go w cholerę. Nie zrobił na mnie najmniejszego wrażenia w porównaniu do G7 na mini led. Do tego ma problemy w ciemnych scenach bliskich czerni, z pionowymi pasami. (jestem zdumiony że żadna recenzja na to nie zwracała uwagi). Chciałem mu dać ostatnią szansę w CB77 ale tam to mam jakąś tragedię w HDR w ciemnych scenach. Podobny gradient jak pokazywał @JohnyWol w swoim monitorze. Na G7 jest idealnie. Testowałem wszystko możliwe warianty ustawienia, zmieniałem kable DP na HDMI i jest źle. Nie wiem może jakaś felerna matryca albo coś innego tak czy inaczej jestem rozczarowanym. 

• Haha 1
Opublikowano

Na WOLED mam lekki banding przy czerniach, ale nawet u mnie nie ma takiej tragedii jak tutaj wrzucali screeny, tylko ja miałem jeden OLED więc porównania nie mam dużego. 

Na miniled wiadomo że tego nie było, bo nie było czerni :E 

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Z ciekawości, czy na domyślnej tapecie W11 też to masz? U mnie jest banding na tym dość widoczny, ale w grach już tak nie ma (teraz w PoE2 widzę w szarościach, ale i tak w dużo mniejszym stopniu)

Na WOLED miałem, ale QD już nie.

Opublikowano (edytowane)

To wygląda na problem z kalibracja kolorów, jakimś wewnętrznym LuT’em i przejściami tonalnymi aniżeli bandingiem. 
W każdym razie no nie powinno tak to wyglądać zdecydowanie. 

Edytowane przez Aruuus77
  • Like 1
Opublikowano

Na poprzedniej sztuce 27GS95QE miałem podobne objawy. Pomogła wymiana monitora na nowy egzemplarz. Możesz spróbować poszukać czy na stronie Samsunga nie ma może jakichś sterowników czy profilu ICC do tego monitora (LG dodaje taki profil w paczce ze sterownikami, a przynajmniej tak jest w moim modelu (choć poprzedni IPS od LG też miał taki profil dołączony do sterowników).

Ewentualnie wyszukać taki profil w internecie i zobaczyć czy coś zmieni. Choć wydaje mi się, że raczej będzie konieczna wymiana monitora

Opublikowano (edytowane)

profil mam ze strony samsunga, w SDR tego nie ma, tylko w HDR są takie cyrki, no i w wybranych grach, w Indianie nie było czegoś takiego 

Edytowane przez Gret
Opublikowano

@Gret jak dla mnie to wygląda na normalną sprawę. Coś chyba za bardzo dramatyzujecie.
Od kąd pamiętam to w każdym monitorze jaki miałem czy to IPS czy OLED miałem coś takiego.
Szczególnie to widać np w grze War Thunder gdy się wleci samolotem w chmury.
Gdyby nie to, że poruszyliście tą kwestię tutaj to w życiu bym nie pomyślał, że to jakiś problem.