Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

To jest miedziak? Nie chce mi się wywalać kolejnych pieniędzy w błoto. Jakiś polecany? Kierowałeś się jakimiś opiniami?

Tak, nie jest to światłowód. Kupiłem go bo jest certyfikowany na HDMI Ultra high speed / 2.1, patrząc po specyfikacji ma dosyć grube żyły, potrójny ekran i w poprzednim monitorze (Odyssey C27G7) miałem jego 3-metrowy odpowiednik dla DP 1.4.

Sam podałeś jeszcze link do sklepu z lepszą/inną wersją tego kabla od Lindy gdzie wg specyfikacji ekran jest z miedzi zamiast aluminium.

Opublikowano (edytowane)

@sideband w sumie to nie wiem czy do końca zrozumiałem... HDMI 2.1 będzie lepszym rozwiązaniem niż DP 1.4? Pytam w kontekście 4K 240Hz HDR.
Ludzie na reddicie piszą, że HDMI 2.1 na OLEDach im obsługuje takie parametry. Zastanawiam się jak to się ma do tego, że wg specyfikacji HDMI 2.1 to 4K 120Hz HDR.

@Spychcio Przecież już Gigabyte sprzedaje monitor z DP2.1.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
6 godzin temu, Umpero napisał(a):

@sideband w sumie to nie wiem czy do końca zrozumiałem... HDMI 2.1 będzie lepszym rozwiązaniem niż DP 1.4? Pytam w kontekście 4K 240Hz HDR.
Ludzie na reddicie piszą, że HDMI 2.1 na OLEDach im obsługuje takie parametry. Zastanawiam się jak to się ma do tego, że wg specyfikacji HDMI 2.1 to 4K 120Hz HDR.

Potestuj sobie Gsync na DP1.4 i HDMI 2.1 od strony migotaniu na obu ;) Nie widziałem czy masz możliwość wyłączenia DSC w tym monitorze na obecnej generacji nie ma możliwości wykorzystania DSC + DSR/DLDSR czy klasycznego klasowania w dół jak Cię to nie interesuje to w sumie odpada kolejny argument za HDMI2.1. Ale ten monitor ma wsparcie dla HDR10+ także stracisz dynamiczny HDR na DP 1.4 tam gdzie będziesz miał wsparcie dla HDR10+ z dynamicznym HDR.

8 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Nie chce żadnych ograniczeń ani ustępstw, RTX5xxx mają nareszcie DP2.1. to monitor ma też mieć DP2.1.:) Zwłaszcza, że mam w planach monitor 32" 4K/240Hz.

Przepustowośc sygnału musi się zgadzać a z tym da sobie radę tylko DP.2.1

Patrz magicznie masz 3840x2160 240Hz z HDR na DP 1.4 jak jest to możliwe :E

Z DSC jest tylko jedno ograniczenie na obecnych kartach NV także DP2.1 nie jest niezbędne, co innego gdyby występowała strata jakości na DSC to byłaby inna rozmowa.

Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

Potestuj sobie Gsync na DP1.4 i HDMI 2.1 od strony migotaniu na obu ;) Nie widziałem czy masz możliwość wyłączenia DSC w tym monitorze na obecnej generacji nie ma możliwości wykorzystania DSC + DSR/DLDSR czy klasycznego klasowania w dół jak Cię to nie interesuje to w sumie odpada kolejny argument za HDMI2.1. Ale ten monitor ma wsparcie dla HDR10+ także stracisz dynamiczny HDR na DP 1.4 tam gdzie będziesz miał wsparcie dla HDR10+ z dynamicznym HDR.

Patrz magicznie masz 3840x2160 240Hz z HDR na DP 1.4 jak jest to możliwe :E

Z DSC jest tylko jedno ograniczenie na obecnych kartach NV także DP2.1 nie jest niezbędne, co innego gdyby występowała strata jakości na DSC to byłaby inna rozmowa.

Spoko to Ty sobie kup z 1.4 a ja sobie kupie z 2.1 i mamy po problemie.

Opublikowano

240hz ma obnizyc cene, MSI tez zrobil taki krok po 360hz wydal to samo w 240hz.

23 minuty temu, galakty napisał(a):

Shockingly fast and expensive :E 

Ale nie ma co, fajny monitor pewnie będzie. 

Dla mnie wygrala podstawa, w koncu LG poszedl po rozum do glowy.

Z modelem 240hz mam super wspomnienia wiec i tu powinno byc jeszcze lepiej. Bo bedzie jasnieszy z nowszym ukladem subpixela, podstawa dla mnie sztos.

Opublikowano (edytowane)

Qd-Oled Szajsung, a Woled LG. Szajsung miał dwie generację z tym, że druga tylko chyba w ich którejś lini monitorów siedzi, reszta jest na 1 generacji, teraz ma być 3 generacja i monitory z panelami 3 generacji mają ponoć trafić jescze w tym roku do sprzedaży, jeśli chodzi o Woled LG to niestety nie powiem ile było generacji. 

Edytowane przez Godlike