Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie o takie migotanie chodzi jakie Ty myślisz. To co widzisz gołym okiem to już jest konkretne migotanie. To czym piszę o migotanie to krótkie, pojedyncze mignięcia raz na kilka sekund i tego nie widać gołym okiem. Zmiana klatek jest poniżej 1fps.

Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Nie o takie migotanie chodzi jakie Ty myślisz. To co widzisz gołym okiem to już jest konkretne migotanie. To czym piszę o migotanie to krótkie, pojedyncze mignięcia raz na kilka sekund i tego nie widać gołym okiem. Zmiana klatek jest poniżej 1fps.

Ok, to pewnie chodzi o to co u niektórych wywołuje bóle głowy. 

Opublikowano

Tak tylko to migotanie jest mocno zależne od modelu monitora ;)

Wystarczy oblukać testy Rtings. Dlatego jeden przy zmianie 1fps migocze szybko jak głupi na kamerze, a u mnie przykładowo tylko zaraz na kilka sekund.

Wcale się nie dziwię, że przy takim prawie ciągłym szybkim migotaniu mogą boleć oczy.

Wiadomo przy większych zmian to każdy miga i nic z tym się zrobi ;)

Opublikowano

Juz pare razy czytałem posty, lub gdzies w video w necie, że OLEDy migocą z VRR. Jestem zaskoczony bo nic takiego u mnie nie wystepuje. Wiec rzeczywiscie to musi byc zależne od samego modelu monitora. Natomiast obok inny wyswietlacz matryca IPS i na szarym tle migocze i to bardzo.

Opublikowano

@sideband

Expedition 33 i elden ring a na ps5 death stranding 2 

Tylko to musi być bardzo ciemne miejsce, takie żeby jasność monitora była prawie bliska 0 i tak jak pisałem ja to widzę a pokazywałem 2 innym osobom i gdzie ewidentnie to widać i one nie widziały żadnych pasków.

Opublikowano

Ok zaraz sprawdzę jasność mam na co dzień na 4 w skali do 100 ;)

Skoro na niskiej jasności to widzisz to podchodzi pod banding dlatego w takim wypadku ma znaczenie już konkretna sztuka ;)

@Kadajo to nie ma nic wspólnego z jakością obrazu poza tym na LCD tez migotają, ale różnice między OLED potrafią być duże w kwestii migotania. WOLED to i tak bardziej migocze ze względu na zmianę gammy w zależności od odświeżania ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Wydaje mi się ze jednak jakość ma tu trochę do gadania, bo VRRF na LCD może być zamaskowany przez niski kontrast statyczny i wydaje mi się ze to nie jest przypadek, że jest on mniej widoczny na IPS czy TN które mają tragiczny wręcz kontrast a bardziej widoczny tam, gdzie ten kontrast jest znacznie wyższy (VA i OLED)

Na DELL'u który miałem przez OLED'em a był na VA VRRF'a nie widziałem albo był tak zamaskowany przez niski kontrast w ciemnych scenach ze go po prostu nie zauważałem.

U siebie po prostu wyłączyłem G-sync.

Chociaż można się bawić we włączanie lub wyłączanie w zależności, w co się gra.

W takim NFS Unbound VRRF praktycznie nie występuje, bo jest bardzo stabilny FPS i brak problemów z frame pacing.

Ale z drugiej strony mamy takiego MFS w którym FPS jak i frame pacing potrafi szaleć jak głupi i VRRF widać nawet w dzień w ciemniejszych partiach obrazu jak np. siedzimy w widoku z kabiny.

Ogólnie dopiero teraz jak wiem więcej o tym problemie to przypominam sobie ze nawet na DELL'u w MFS czasem widziałem jakieś migniecie, ale bardzo rzadko więc nie zawracałem sobie tym głowy.

Opublikowano

Tak tez patrze na testy Rtings co do VRRF i ogólnie dziwie się trochę tym ich systemie oceniania.

Np. taki alienware aw3423dw dostał bardzo wysoki rating 9.1 a jak odpalimy video z tego monitora to VRRF jest wyraźnie widoczny.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

@sidebandtylko to nie jest banding bo te paski migoczą i przesuwają się, nie wiem jak to opisać. Jak się zrobi zrzut ekranu nie zdjęcie to tego nie widać. Widoczne jest to tylko podczas ruchomego obrazu

Sprawdziłem czysto(kamera i gołym okiem) jest w Elden Ringu niezależnie czy statycznie czy ruch w bardzo ciemnym miejscu sprawdzałem ;) 

@Kadajo w nowej procedurze już nawet tego nie sprawdzają :E Wiedzą, że wszystkie migoczą ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano

A, czyli nie ma co tym sobie głowy zawracać :D

Coś tam czytałem ze Asus'y ma jakiś Anty-flicker który ogranicza zakres odświeżania, ciekawe czy można coś takiego zrobić programowo.

Bo raczej na LG nie ma co liczyć, że doda coś takiego w firmware :D

Jak żyć, jak żyć. :E

Ja już wole Vsync off niż ten flicker

• Like 1
Opublikowano

Tylko w praktyce to tylko redukuje to okrutne migotanie.

Zakres możesz zmienić w CRU. Tylko po co tak kombinować blokujesz klatki i koniec migotania.

Gsync nie chodzi tylko o zachowanie synchro między kartą, a monitorem tylko też o znacznie niższy lag. Dlatego jak ktoś nie rozumie będzie klepał - po co komu to jak blokuje klatki ;)

A bez Gsync to FG jest niegrywalne  ;)

• Upvote 1
Opublikowano

No właśnie problem w tym, że u mnie pomimo stałego FPS flicker i tak czasem występuje jak frame pacing się sypie.

A są gry tak jak wspomniany MFS gdzie nawet najszybszy CPU i GPU na świecie nie poprawi sytuacji na tyle żeby tego nie było.

Widać nie ma tutaj jednego dobrego wyboru.

Bez Gsync nie można użyć Vsync+FG, bo wtedy FG nie działa.

Z Gsync jest płynniej jaki FG ma Vsync, ale znowu widać VRRF.

Na szczęście przy wyższym FPS całkowite wyłączenie Vsync niweluje input lag a tearing nie jest aż tak dla mnie widoczny, dopóki FPS jest w miarę stabilny.

Nic innego nie wymyśle.

Opublikowano

Ale u mnie też na pokładzie 3gen QD tylko MSI ;)

Miałem też ten sam model co Ty masz tylko bez DP2.1 od GB to przynajmniej na wczesnym sofcie miał problemy z Gsync. Pamiętam grałem w różne ciemniejsze gry to sobie nie przypominam żeby był ten problem poza tym sama w sobie matrycy była mega czysta jeżeli chodzi o banding i lepsza jak ta w MSI ;)

@Kadajo to lipa ;) U mnie to była dyskwalifikacja tego monitora(dokładnie ten wcześniejszy model z ceną z kapelusza) z innych względów do migotania to nawet nie doszedłem :E

Opublikowano

Z powodu tego, że gsync/freesync zazwyczaj wymaga wyłączenie BFI/stroboskopu, kompletnie mam na to wywalone - nawet nie wiedziałem, że są z tym aż takie problemy.

Jednak coś mi mignęło kiedyś o tym, że NV rezygnuje z modułów g-sync i że monitory bez tego niby mogą działać, ale jednak gorzej i mogą występować pewne problemy. To nie czasem właśnie o ten VRR flicker chodziło?

Opublikowano

@sideband

U mnie też matryca jest prawie idealnie czysta, nie widać żadnego bandingu na statycznych obrazach tylko w grach te paski ale nie wiem co jest tego przyczyną w qd-oledach, no i jak pisałem nie widziałem tego przez miesiąc dopóki jakiegoś paprocha chciałem zdmuchnąć z matrycy, inaczej bym zwrócił, no i od tego czasu cały czas to widzę. Miałem wcześniej samsunga g81sf i tam był dramat jeśli chodzi o banding gdzie teoretycznie powinni mieć najlepsze matryce bo sami produkują ale jednak tak nie jest. Jedynie co do samsunga to muszę przyznać, że tam praktycznie wcale nie było migotania z g-sync, może minimalnie podczas dużych skoków fps normalnie brak, w aorusie jest to dość mocno odczuwalne ale mi to nie przeszkadza bo zazwyczaj blokuje fps.

Opublikowano (edytowane)

@ElectronLamp

Nawet gdybym był, że tak powiem ślepy to na kamerze bym to wyłapał ;) Na tym G81SF miałeś te paski?

Ps. z tym brakiem dostrzegania pewny rzeczy od razu to normalka to samo miałem z 32" WOLED dopiero po kilku godzinach zauważyłem pionowe pasy na cały ekranie naprzemiennie niebieski-róż ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano

VRR Flicker widoczny dla oka to jedno, a to, że QD-OLED podobno mocniej flickeruje od WOLEDa w niewidoczny sposób dla gołego oka to druga sprawa - i to ta jest odpowiedzialna za ból głowy/oczu

Tutaj filmik jak kiedyś nagrywałem swojego AW3423DWF obok IPSa w slowmo 120fps. I jak widzicie tutaj nie ma żadnej zmiany FPSa bo to tapeta także to nie VRR flicker tylko ten "bazowy"

W dniu 26.07.2025 o 22:12, Kadajo napisał(a):

Tak tez patrze na testy Rtings co do VRRF i ogólnie dziwie się trochę tym ich systemie oceniania.

Np. taki alienware aw3423dw dostał bardzo wysoki rating 9.1 a jak odpalimy video z tego monitora to VRRF jest wyraźnie widoczny.

RTINGS i niektóre ich pomiary są "kontrowersyjne" żeby to bardzo grzecznie określić..

iqUAj10.png

To tabelka od AW3423DWF i popatrz na mój filmik wyżej, jak ten Image Flicker zasługuje na ocene 10 to ja dziękuję. I biorąc pod uwagę, że oni mają dużo lepsze narzędzia do pomiarów niż mój ajfon który ma tylko slowmo w 120/240 FPS...

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mizu napisał(a):

RTINGS i niektóre ich pomiary są "kontrowersyjne" żeby to bardzo grzecznie określić..

Przeciez oledy sa flicker free wiec rting dobrze pisze :D A VRR po wlaczeniu synchro i migotanie to druga sprawa.

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to ciekawe o co chodzi.

O to ze flicker free jest wiekszosc oledow i pomiary na rtings sa bez synchronizacji, pozniej masz kolejny pomiar z VRR i wtedy migotanie wystapuje.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1