Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teoretycznie naturalnym upgrade z 27" 1440p jest 32" 4K. Co więcej, sam miałem parę lat 32" 1440p więc wielkość ekranu to dla mnie nie problem.
Gorzej właśnie z wykarmieniem. To już trzeba byłoby 5070ti zmienić na 5090 czyli zutylizować parę tyśków ;) Teoretycznie mógłbym trochę ciąć detale, ratować się MFG x4 ale kolega @galakty już nie bardzo poszaleje bez MFG i z 12GB VRAM.
No i procek 5800X3D nie będzie już miał takich lows'ów jak 9800X3D. Diabeł tkwi w szczegółach.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Żebyś odpuścił 500Hz. Cyferki dla jeleni.

Mam taką gorącą prośbę: Gdy się nie ma żadnego pojęcia na jakiś temat, to może lepiej się nie wypowiadać.

23 godziny temu, Krzyzak napisał(a):

Co możesz zaproponować? 80% mojego czasu w grach to szybkie FPS'y. Więc matryca musi być możliwie najszybsza

Jeśli tak, to niegłupim pomysłem może być 4K z dual mode dla 480+Hz, choć 1080p nie w każdej szybkiej strzelance będzie akceptowalne. Zależy od wyboru silnika, typu renderera i AA.

Do HFRu w 1440p to niestety nawet 5080 jest za słaba, choć można pobawić się ustawieniami detali w grach. Nie wszędzie to jednak pomoże, a gier "ciężkich" będzie więcej. Nawet w esportówkach. Jaskółką był Marvel Rivals. Innymi słowy "będzie gorzej" z czasem. 

Co do QD vs WOLED - na Monitors Unboxed dość fajnie o tym mówili. Musisz rozważyć wszystkie za i przeciw. Dla mnie sprawa jest oczywista: Gdy będę kupował OLEDa w przyszłości, to nie będzie to QD. WOLED albo coś innego, jeśli do tego czasu się pojawi. Szkoda trochę tych fajniejszych barw, ale wady QD dla mnie są gorsze. 

BTW. offtop:

Spoiler

Nie mogąc spać w nocy szukałem tematów do rozmyślań i zacząłem się zastanawiać kiedy będzie dla mnie ten moment "muszę to mieć" w kwestii OLEDów. I mi wyszło, że gdy OLED 480+Hz uzyska 500 janości na pełnym ekranie. Najgorsze monitory OLED mają 250-260. Obecnie najlepsze 360. No to z 360 na 500 poproszę i wtedy jasności starczy do zabawy w symulację kineskopowców. BFI w 240Hz oznaczałoby połowę jasności i wylądowałoby to razem właśnie niemal dokładnie na miejscu najgorszych monitorów OLED (250) Do tego BFI w 120Hz dałoby jasność 125 - od biedy nadal używalne.

No i 240Hz jako target dla generatora klatek też się by przydał, bo do 500 to nawet MFG 3x na 5090 w większości gier jest za słabe. 

Ale 120fps minus spadek przez koszt MFG, to 90fps i x3 to 270fps. To już realne, a w połączeniu z jakimś trybem low persistence, będzie to już na takim jasnym OLEDzie z przyszłości wyglądało zajebiście (no, zakładając, że sama jakość MFG zostanie mocno poprawiona w serii 60xx, ale jest na to szansa, bo to akurat po drodze z priorytetami marketingu Nvidii)

Na to przychodzi niestety dodatkowa strata z shaderów udających maskę CRT, ale znowu CRT beam simulator daje opcję skorzystania z wyższej jasności w HDR. 
Tak czy siak, ze 40-50% jasności więcej w porónaniu do najlepszych obecnie. I będzie bajka. Już sobie robiłem symulacje jasności na moim starym LCD, więc wiem mniej więcej gdzie leży granica pomiędzy obrazem bez wyrazu, wyblakłym, za ciemnym, a obrazem świetnie pokazującym błyski na metalu i fajnie pokazującym np. efekt Tesli nawet w scenie w dzień. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Mnie też 4K zupełnie nie interesuje jeszcze, przede wszystkim dlatego że wiem w co gram i wysoki fps jest znacznie przyjemniejszy na dłuższą metę. Mam też 2 monitory więc 32" tak średnio pasuje.

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ehhh mnie kusi wymienić, chociaż nie wiem czy aż taki sens jest, ale jak czcionki lepsze i jasność + kolory to może warto póki obecny WOLED ma jakąś wartość jako używka i gwarancja jest...

Chyba warto dla samej czcionki, reszta to głównie detal a w realnych scenach jasność nie zrobiła takiego skoku. Sam się zastanawiam 8:E ale względem QD czcionka już nie zrobi skoku :/

4 minuty temu, VRman napisał(a):

zacząłem się zastanawiać kiedy będzie dla mnie ten moment "muszę to mieć" w kwestii OLEDów

Według mnie tracisz czas a lata lecą, te ekrany są już po 2k na premierę :D

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Popatrz na testy 4K, low nie będzie problemem.

Wyższa jasność, lepsze czcionki i kolory - to jest upgrade. Nieduży ale jest, 4K to ślepy zaułek i nie pójdę w to. 

Zgodzę się, że 4K to ślepy zaułek. Dla mnie 4 GEN Tandem WOLED 1440p 27" będzie wystarczającym skokiem nad VA Miniled 1440p 27".
To jest dosyć rozsądny zakup patrząc na współczynnik koszt-efekt i cena-jakość

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Dla mnie sprawa jest oczywista: Gdy będę kupował OLEDa w przyszłości, to nie będzie to QD. WOLED albo coś innego, jeśli do tego czasu się pojawi. Szkoda trochę tych fajniejszych barw, ale wady QD dla mnie są gorsze. 

Podzielam Twoje zdanie. Podświadomie moim faworytem ciągle był WOLED, a jak poczytałem co poprawili/zmienili w 4 generacji Tandem WOLED i zobaczyłem w jakiej cenie jest preorder to aż się uśmiechnąłem

2 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Chyba warto dla samej czcionki, reszta to głównie detal a w realnych scenach jasność nie zrobiła takiego skoku. Sam się zastanawiam 8:E ale względem QD czcionka już nie zrobi skoku :/

Ja mam bardzo dobry wzrok - dlatego ostrość czcionek powinna być jak najlepsza. Tak aby nie kląć pod nosem po przesiadce z VA Miniled ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Wu70 napisał(a):

Według mnie tracisz czas a lata lecą, te ekrany są już po 2k na premierę :D

No ale 350 jasności. BFI 1/2 to 175. BFI 1/4 to poniżej 90. A do tego shader CRT i następne minus ileś, nie wiem ile, nie mierzyłem, ale -1/3 conajmniej. 

No za mało zostaje. Obsługa HDRów w zabawach z udawaniem CRT też nie jest jeszcze ogarnięta. No i 240Hz to trochę za mało. Poniżej 360 CRT Beam simulator nie ma za bardzo sensu.  O, właśnie. Sam ten CRT beam simulator jeszcze nie działa w 100% poprawnie. Za rok czy dwa mam nadzieję się to wszystko poprawi. Nie chcę monitora który mi da wrażenie "o, fajny obraz". Ma mnie kompletnie  wywalić z kapci niczym w początkowej scenie filmu "Killer" ;)

6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja mam bardzo dobry wzrok - dlatego ostrość czcionek powinna być jak najlepsza. Tak aby nie kląć pod nosem po przesiadce z VA Miniled ;) 

To ja się chyba cieszę, że mój wzrok jest do dupy. :D

1440p na nowoczesnym WOLEDzie mi styknie na pewno. 

Opublikowano
18 minut temu, Wu70 napisał(a):

Mnie bardziej kusi to, że na AOC cały czas 1,5 roku gwarancji jest, jakąś wartość to ma, za rok/dwa to sprzedam w cenie złomu pewnie... 

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

4K to ślepy zaułek, dopóki się tego nie spróbuje, wiem, bo sam tak pisałem :hihot:

No fajnie, mi Arma już na 1440p wysiada i mam 60 FPS przy 99% użycia GPU, DLSS brak, biorę 4K jupi...

Nie ma dzisiaj karty która wykarmi 4K w grach bez DLSS/FG, a 5090 nie kupię. To jest ślepy zaułek w tej chwili, może za 4-8 lat to się zmieni, raczej nie szybciej.

• Upvote 1
Opublikowano

Tam się już NIE DA bardziej ściąć... A karty 2x szybszej nie kupię. 

Pasuje Ci 4K to super, ale nie gadaj że to dobre rozwiązanie bo jest wiele gier których nie ogarnie to GPU i koniec. Wiem że jakość obrazu lepsza, ale wyjdzie to bokiem, daj czas ;) 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Mnie bardziej kusi to, że na AOC cały czas 1,5 roku gwarancji jest, jakąś wartość to ma, za rok/dwa to sprzedam w cenie złomu pewnie... 

To prawda, to będzie ostatni dzwonek i szansa na sprzedanie w dobrej cenie, później to już poleci ostro. Sam pewnie w połowie gwarancji już będę wystawiał. 

25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No to 27" 4K dla Pana :D

17 minut temu, VRman napisał(a):

No ale

No ale i tak będzie lepiej niż LCD, choćby bez tego BFI :D chyba że BFI używasz absolutnie zawsze?

Opublikowano

Absolutnie zawsze gdy gram. Obecny, stary LCD ma wyższą jasność niż OLED (a i tak brakuje), a do tego mogę sam ustawiać czas wyświetlania.

Na OLEDzie da się tylko prostacką metodą BFI, do tego nawet nie obsługuje niektórych częstotliwości np. 60Hz. Nawet nie pozwalają na monitorach 480Hz ustawiać jak się chce rozkładu klatek z obrazem i "pustych". 

Opublikowano
26 minut temu, Wu70 napisał(a):

To prawda, to będzie ostatni dzwonek i szansa na sprzedanie w dobrej cenie, później to już poleci ostro. Sam pewnie w połowie gwarancji już będę wystawiał. 

A dobra, poszedł preorder :E Mniej stracę teraz niż za rok. 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

No fajnie, mi Arma już na 1440p wysiada i mam 60 FPS przy 99% użycia GPU, DLSS brak

ARMA 3 niby ma DLSS.  ... nie jednak jakiś g... z reddit nie wie jakie opcje ma jego gra.

Na youtube ktoś ma lekko ponad 120fps z 8x FSAA na RTX 4090.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Odpowiednik FSR (AMD dawniej to inaczej nazywało, czyli taki stary FSR) w Death Stranding, na najwyższej jakości, w 3840x2160 wyglądał pod wzgl. ostrości jak 2560x1440 bez AA. ... jednak w tym 3840x2160 nie było aliasingu. Wymagania minimalnie wyższe od 2560x1440 native. Także, ja bym tam i tak wolał grać ze starym FSR na najwyższym ustawieniu jakości w 3840x2160, niż w natywnym 2560x1440.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
12 minut temu, Dimazz napisał(a):

Ciekawe czy te monitory tandem oled w cenach poniżej 2200zł będą szeroko dostępne w pierwszych miesiącach bo zrobił się duży hype na nie

Bo "na papierze" w tej cenie wygląda naprawdę dobrze.
Ludzie przestali się stosować do zasady:
comment_bJDJsG6bxtw3HVnSYLMoR7Do3DsM2bxn

No i w tym przypadku wydaje się to zasadne.
4 gen Tandem WOLED w cenie najtańszego OLEDa na rynku... jeszcze test Monitor Unboxed.
Nie dziwny ten hype muszę przyznać.

Opublikowano

Nie ma już poniżej 2200 zł :E 

28 minut temu, Kyle napisał(a):

Odpowiednik FSR (AMD dawniej to inaczej nazywało, czyli taki stary FSR) w Death Stranding, na najwyższej jakości, w 3840x2160 wyglądał pod wzgl. ostrości jak 2560x1440 bez AA. ... jednak w tym 3840x2160 nie było aliasingu. Wymagania minimalnie wyższe od 2560x1440 native. Także, ja bym tam i tak wolał grać ze starym FSR na najwyższym ustawieniu jakości w 3840x2160, niż w natywnym 2560x1440.

To już zależy od gry, Reforger nawet bez FSR wali aliasingiem po oczach, generalnie to jedno wielkie kupsko, dałem jako przykład że nie wszędzie DLSS pomoże. 4K to za dużo i tyle, niech sobie każdy patrzy pod siebie. 

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Bo "na papierze" w tej cenie wygląda naprawdę dobrze.

Właśnie sprawdziłem, za mojego AOC dawałem 2899 zł w sierpniu 2024 ;) 

2200 zł za tego tandema to cebula. Kiedyś LG GP850 kosztował 1600 zł albo i więcej, to jest PRZEPAŚĆ.

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Kyle napisał(a):

Cud, że jeszcze świeci. To CCFL czy LED? Mój poprzedni EIZO S2231W na CCFL po nie całych 30 000 gadzin to stracił chyba ponad połowę jasności (po kalibracji do D65, czyli 6500K), a że nowy miał 250cd wg. spec., to jak przestawałem z niego korzystać, to chyba zostało jak mierzyłem 118cd x-P

LED z 2012 niskie podświetlenie zrobiło swoje ~60nitów.

8 godzin temu, Mizu napisał(a):

No mi kompletnie WOLED 32" 4K nie podpasował, utwierdziłem się w tym że dla mnie tylko QD-OLED póki co + przesiadka z 21:9 z powrotem na 16:9 wcale nie taka łatwa i wróciłem do swojego poczciwego AW3423DWF.

Chyba nie trzeba n-razy powtarzać kwestii WOLED vs QD dlaczego bardziej wymagający co do obrazu idą w QD ;)