Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pełny DP2.1 to chyba żadne GPU jeszcze nie ma, trzeba RTX5090 do kompletu :D

Podoba mi się ten komentarz:

Cytat

Meanwhile, the MEG monitor has never launched, but it was said to have the same panel as the other two, plus DisplayPort 2.1 support and some Al features no one asked for.

:lol2:

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/msi-confirms-mpg-322urx-4k-240hz-qd-oled-monitor-features-displayport-2-1a-uhbr20

W artykule jest powtarzany błąd, że monitor MAG z serii 321 nie można aktualizować. Wczoraj mój zaktualizowałem po display port z wersji 0.09 na 0.014. 

W sumie display port 2.1  w wersji 322 doda opcję 240hz bez DSC, które i tak jest praktycznie niezauważalne. A może się mylę?

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 10:41, Gret napisał(a):

Miałem czekać na jakieś super oferty ale walę już ten cały BF, wziąłem G8 ze sklepu samsunga ze wszystkim kodami rabatowymi wyszło ~3700zł. 

No to nieźle się władowałem, paczkę ma mi dostarczyć jakieś kurier krzak: https://zadbano.pl/ czytam sobie opinie o nich na google i co to jest za eksperyment społeczny i czemu ktoś (sklep) korzysta z ich usług? 

Opublikowano

Patrząc na te opinie to jakaś farsa. Aż mam ochotę to olać i nie odbierać i anulować zamówienie, jak bym wiedział wcześniej kto to będzie dostarczał to na 100% bym nie zamówił. Eh czekam na paczkomaty i paczki XXXL

Opublikowano
15 godzin temu, tomn2o napisał(a):

W sumie display port 2.1  w wersji 322 doda opcję 240hz bez DSC, które i tak jest praktycznie niezauważalne. A może się mylę?

Nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu. Jedyne ograniczenie na obecnych kartach NV to brak możliwości odpalenia DSR/DLDSR z DSC.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kabor napisał(a):

Do wersji stabilnej 1 jeszcze im trochę brakuje. Jak widać nie tylko gry wydaje się dzisiaj w prealfie :E

Wersja 0.09 była stabilna, w sumie nie widzę różnicy;-)

Opublikowano

Jakby co to w ME jest MSI MAG 271QPX QD-OLED E2 za 2400.

+ Git noga, ale wolałbym aby się ją lepiej łapą dawało chwycić żeby przestawić monitor, bo po roku będę miał chyba większe przedramię niż udo.
+ spoko proste menu..

- ...może trochę zbyt okrojone właśnie menu patrząc niżej...

- brak możliwości skalibrowania gamma na sRGB, ale teraz to się zastanawiam czy w ogóle się dało to zmienić. Czerń strasznie mleczna na sRGB jest co mnie w gach i filmach irytowało.

- strasznie nisko osadzone gniazda przez co perfidnie widać kable pod monitorem po obu stronach.

- wyjące cewki. Jak się ustawi 240Hz to mało kiedy słychać i pomijalne, ale przy wyłączonym monitorze/ekranie jest to donośne.

- dół nogi wygląda trochę dziwnie. Na początku ma się wrażenie, jakby nie była do końca założona :E

- rysująca się powłoka, ale takie już chyba uroki qdoled...

No ale ja się skupiam głównie na minusach także tan :P

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 21:26, Gret napisał(a):

No to nieźle się władowałem, paczkę ma mi dostarczyć jakieś kurier krzak: https://zadbano.pl/ czytam sobie opinie o nich na google i co to jest za eksperyment społeczny i czemu ktoś (sklep) korzysta z ich usług? 

Odebrałem monitor, rozpakowałem na szybko i wydaje się ok. Matryca wygląda na całą. Włączę dopiero po pracy. Co do samego kuriera oceniam go 5 na 5. Podgląd na stronie zgadzał się co do minuty, kurier zadzwonił że będzie za 40minut i za tyle był. Żadnego opóźnienia zwodzenia czy kombinowania. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

Odebrałem monitor, rozpakowałem na szybko i wydaje się ok. Matryca wygląda na całą. Włączę dopiero po pracy. Co do samego kuriera oceniam go 5 na 5. Podgląd na stronie zgadzał się co do minuty, kurier zadzwonił że będzie za 40minut i za tyle był. Żadnego opóźnienia zwodzenia czy kombinowania. 

Podeslij jakies foty wylaczonego i wlaczonego oraz matrycy. W tych cenach sam bede sie nad nim zastanawial.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Daj sobie czas. To tylko kwestia przyzwyczajenia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tolfu napisał(a):

Wie ktoś o co chodzi z tym E2 i jak odróżnić generację różnych monitorów od msi? ( chodzi mi głównie o qd-oledy )

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:
"Najprościej" i w dużym uproszczeniu  poznać bo subpixelach. Ale nie ma jeden uniwersalnej metody bo sam Samsung gubi się w swoich oznaczeniach paneli a producenci to wykorzystują w marketingach.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
47 minut temu, kamilos69 napisał(a):

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:

Oba maja 3gen, nie ma 2gen w monitorach MSI ani zadnych innych poza 1 modelem samsunga G9. Roznica to tylko odswiezanie miedzy 240hz a 360hz.

Ale nie polece tegoMSi boma wbudowany zasilacz i brzeczy i bzyczy co dla mnie skresla kazdy monitor MSI.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Ej masz moją klawiaturę :czapeczka:

A tak w temacie to też miałem takie wrażenie gdy przez jakiś czas używałem zakrzywionego Della.
Później go zwróciłem i przesiadłem się na płaski. Miałem wrażenie, że ktoś mi go zgiął w drugą stronę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No taką paranoję miałem że może on jest faktycznie wygięty i już miałem iść po poziomicę. Co ciekawe w pracy mam płaskie i nie mam z tym problemu, ale jak stoją obok siebie to jest, nie do używania. 

Wiem że była o tym gadka już nie jeden raz ale jak "dbacie" o swoje oledy? Chowacie paski? Pulpit to jakaś czarna tapeta bez ikon? Wszędzie tryb nocny? Jasność na minimum jak się da. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Max daje tylko do serialów. 
Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

• Like 1
  • Haha 2