Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Umpero napisał(a):

@Gret Jak monitor nie dostaje sygnału to pojawia się odliczanie do automatycznego uśpienia.
Wtedy gdy przychodzi moment odświeżenia/czyszczenia pikseli to pojawia się monit w prawym, górnym rogu o tym, że z kolejnym ręcznym wyłączeniem monitora (przycisk włączania/wyłączania na pilocie) uruchomi się odświeżanie pikseli.
Wtedy też wiem, że to już pora i zazwyczaj albo klikam przycisk wyłączający albo sam wchodzę w taką opcją i inicjuję.
Jest to na tyle fajne rozwiązanie, że nigdy nie wyskoczy w trakcie użytkowania monitora.
Kończę korzystanie z kompa, wyłączam go, pojawia się komunikat. Jak chcę żeby się odświeżyły piksele to klikam "power", a jak nie to idę sobie i przejdzie sobie w tryb czuwania.

kurczę nic takiego mi się nie pojawia

Opublikowano
14 godzin temu, Gret napisał(a):

zrób zdjęcie pod kątem woleda to też będziesz miał czarną ramkę :P

Na poprzednim zdjęciu oba są pod kątem :)

Ale właśnie o to chodzi, przy woled musisz jakoś specjalnie patrzeć pod odpowiednim kątem i sobie przyświecić, a przy qdoled widzisz cały czas bo matryca nie jest czarna. Chyba że jest całkiem ciemno.

Opublikowano

Nie wiem, mnie to jakoś nie razi. W dzień patrząc od przodu ramki matrycy widzę i w QD i WOLED. Mocna różnica jest jak świecisz prosto w ekran. Jeśli źródło światła jest skierowane w drugą stronę to nie ma takiej tragedii jak to opisałeś. Też mam ustawione obok siebie. 

Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś z was może okazję pograć czy zobaczyć 27 " w 4k na ips chociaż? (chyba są takie monitory? czy nie xD) nie mogę sobie wyobrazić takiego obrazu :E czy taki oled jak wyjdzie fajny do grania czy już lepiej 32 cale? (na 32 calach 4k i tak żyleta)

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
33 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja nadal nie wiem co ludzie chcą od tych czcionek, u kumpla na 1440p 27" nie widzę specjalnej różnicy vs ips.

Jeden widzi różnicę, drugi nie. Na pewno jest coś na rzeczy, bo Rtings ocenia to niżej niż np ips, czy 4k 32 cale OLEDY,  ja np widziałem różnice jak np kolory nie do końca prawidłowe, przy np edytorze kodu gdzie masz różne kolory to widać, zwłaszcza jak przed chwilą patrzyłeś na IPS.

Subiektywnie czyli poza oceną punktową, testerzy z Rtings też oceniali, jednym przeszkadza bardziej lub mniej, lub wcale, np:

Cytat

1. Clarity: Honestly, the text clarity is ok. You can tell that it’s not perfect, there’s some minor color artifacts around certain letters and different colored text sometimes ends up looking a little funky, but it’s only a little worse than other 1440p monitors I’ve used. If you’re on mac though it’s definitely more annoying. I found the text noticeably not that sharp on macOS, especially if you have your Macbook right next to it.

2. As for text clarity, I struggled to get over it. In an office setting, like reading through a document, it’s just not clear enough for me to read without feeling strained after too long. Writing and reading comments definitely felt more straining on my eyes, not necessarily uncomfortable, but just not as good as it could be. I used the Better ClearType Tuner that another user mentioned which remedied this for me.

3. This wasn’t an issue for me at all. I used Better ClearType Tuner, adjusting the contrast to between 1800-2200 and I didn’t notice any fringing at all or other text issues. I used Windows’ default scaling, and text was crystal clear and sharp. I actually found it easier to read than the S3422DWG I normally use, probably due to the screen coating. If I really tried to look for color fringing I could still see it in some spots, but overall it just wasn’t an issue.

https://www.rtings.com/discussions/VVRExc2bCpDGLxs9/beyond-the-measurements-our-own-subjective-impressions

Opublikowano

Jeśli postawisz obok siebie różne matryce, to zobaczysz. QD jest jakby trochę mniej ostre, woled bardziej postrzępione, IPS wygląda ciut ładniej, ale to jak porównujesz podobne PPI. Jeśli obok 27" oleda postawisz IPS taki biurowy standardzik 24" 1080p, to wcale nie będzie wyglądał lepiej. A przez wiele lat w pracy i na studiach używałem jeszcze gorszych rozdzielczości/ppi...

Właściwie to przeważająca większość oprogramowania, którego używamy na co dzień została napisana na gorszych ekranach niż tu dyskutowane. Jakoś się dało ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ludzie się naoglądają YT, potem biorą lupę no i masz.

Sorry ale OLED na 27" ma kiepskie czcionki i każdy to widzi. Tylko nie ktoś kto ma 1080p bo dla niego to będzie żyleta xD 

Po 2-3 dniach nie robi to już wrażenia, ale różnica jest. I do tego fringing. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Jeśli po 2-3 dniach już to nie robi wrażenia to jakie to ma znaczenie ? Żadne.

Rozumiem ze jeszcze ktoś miałby dwa monitory obok siebie i faktycznie mogłoby mu przeszkadzać, że na jednym czcionka wygląda lepiej. Ale nie przy jednym monitorze.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i ustawić sobie CC tak jak komuś tam pasuje, to nie zostało dodane do systemu dla beki.

Ciekawy jestem jak wiele osób nawet by nie zauważyło tych problemow gdyby nikt o nich nie pisał czy pokazywał pod lupą na YT.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Brolly napisał(a):

Ja nadal nie wiem co ludzie chcą od tych czcionek, u kumpla na 1440p 27" nie widzę specjalnej różnicy vs ips.

Jest różnica między IPS i OLED. Widać ją gołym okiem. Ale idzie się przyzwyczaić.

Edytowane przez Passt
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli po 2-3 dniach już to nie robi wrażenia to jakie to ma znaczenie ? Żadne.

Rozumiem ze jeszcze ktoś miałby dwa monitory obok siebie i faktycznie mogłoby mu przeszkadzać, że na jednym czcionka wygląda lepiej. Ale nie przy jednym monitorze.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i ustawić sobie CC tak jak komuś tam pasuje, to nie zostało dodane do systemu dla beki.

Ciekawy jestem jak wiele osób nawet by nie zauważyło tych problemow gdyby nikt o nich nie pisał czy pokazywał pod lupą na YT.

Właśnie mam dwa obok siebie? xD 

Czcionka jest słaba na OLED 1440p i to widać od razu, a że się człowiek przyzwyczaja to tylko zasługa naszego mózgu i adaptacji. Nie trzeba żadnych magicznych testów czy YT by to widzieć, a jak ktoś nie widzi to powinien się udać do okulisty. 

Ten "problem" jest 100x bardziej widoczny niż wypalenia na OLED, do którego trzeba właśnie testów na YT i specjalnego rozjaśniania zdjęcia bo inaczej nie widać.