Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najłatwiej jest tak oskarżyć kogoś o lenistwo obiektywnie nie podchodząc do tematu? Wykonałem szereg procedur testu robiłem test z wl/wył Expo z ov/stock każde możliwe ustawienia low/ultra, na 12600kf nie było takich rzeczy,gpu mogę wykluczyć bo migruje zpoprzedniego pc, do procedury testowej dorzuciłem też leciwego lapka z i5 3320m i ku mojemu zaskoczeniu też stutteru nie ma 🥲, także wyjmijcie kij z dupy i przestańcie bronić śmierdzące korpo, to że wy lubicie być dymani nie oznacza że każdy lubi być

Edytowane przez JanuszekCebulion XVllsty
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mialem 7800x3d:piwko:

Mam 9800x3d :jupi:

Zero takich problemów...:puchar:

Ale problemy chodza po ludziach...:wariat:

Problemem jest pewnie operator i jego kombinacje z ustawieniami.

Będę w niedziele wieczorem w domu jak nie wypadnie mi z głowy z ciekawosci sprawdze.

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

to że wy lubicie być dymani nie oznacza że każdy lubi być

Ja to myślę, że powinieneś wrócić do niebieskiej strony mocy, ona Ciebie na 100% nie wydyma :E

• Haha 3
Opublikowano
9 godzin temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Najłatwiej jest tak oskarżyć kogoś o lenistwo obiektywnie nie podchodząc do tematu? Wykonałem szereg procedur testu robiłem test z wl/wył Expo z ov/stock każde możliwe ustawienia low/ultra, na 12600kf nie było takich rzeczy,gpu mogę wykluczyć bo migruje zpoprzedniego pc, do procedury testowej dorzuciłem też leciwego lapka z i5 3320m i ku mojemu zaskoczeniu też stutteru nie ma 🥲, także wyjmijcie kij z dupy i przestańcie bronić śmierdzące korpo, to że wy lubicie być dymani nie oznacza że każdy lubi być

Nie zawsze wina źle działającej gry leży po stronie procesora. Starsze tytuły nie posiadają aktualizacji do nowszych architektur, do tego dochodzi windows z setką łatek i milionem problemów do naprawienia. Microsoft testując łatki nawet nie, sprawdza gier na własną platformą np.: Gears of War: Ultimate Edition jest niegrywalny na Windows 11 24h2 nawet na rtx 4090 7800x3d. Cienie na ultra, powodują dropy do dwudziestu klatek. Ta sama gra na Windows 10 1909 śmiga w stu dwudziestu klatkach na sekundę.

Opublikowano
40 minut temu, MarioDee napisał(a):

Dlaczego w tej zakładce mogę ustawić tylko -25? Czy może w w innych zakładkach trzeba coś zmienić żeby tu się dało? 

IMG_20250222_101645.jpg

Ale po co Scalar chcesz ruszac?

CO zmniejszaj a nie scalara.

Ujemny scalar dodatkowo przycisnie napiecia i je obniży.

Opublikowano
30 minut temu, MarioDee napisał(a):

Dlaczego w tej zakładce mogę ustawić tylko -25? Czy może w w innych zakładkach trzeba coś zmienić żeby tu się dało? 

IMG_20250222_101645.jpg

Pomyliłeś 2 rzeczy.
CPU Boost Clock Override to ustawiasz zegar procka - od -200 do +200MHz z dokładnością do 25MHz.
Interesuje Cię opcja na samym dole czyli "Curve Optimizer" - tam wchodzisz i ustawiasz np. Negative -30

13 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Nie nie najlepiej, Zen4 jest totalnie innaczej zaprojektowany i cokolwiek mu wrzucisz w automacie będzie leciał pod limit 95st. Będzie zawsze dążył do max wydajności przy 95st. Możesz dać curve -30 i nadal mieć 95st.

To ja już nie rozumiem czegoś.

W tym momencie mam:
Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 88000
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> Disabled
Platform Thermal Throttle Ctrl -> Auto

No i w zakładce "Curve Optimizer":
Curve Optimizer -> Per Core
Core 0: Negative -50
Core 1-5: Negative -30

Obserwując w CPU-Z napięcie w booscie czy też temperatury każda zmiana w zakładce Curve Optimizer ma wpływ na napięcie i temperatury.
Np. na powyższym ustawieniu mam 1,072V, ale jak dam Core 0: Negative -50 i Core 1-5: Negative -33 to mi się robi ~1,06V i temperatura jest jeszcze niższa. Idąc w odwrotną stronę (CO na Negative -20 czy -10) napięcie rośnie i temperatura.

A co do Platform Thermal Throttle Ctrl, teraz mam na Auto. Czasem miałem z palca na sztywno -85 lub -95

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Obserwując w CPU-Z napięcie w booscie czy też temperatury każda zmiana w zakładce Curve Optimizer ma wpływ na napięcie i temperatury.

Ale ja nie napisalem, ze  ujemna curva nie bedzie dzialac tylko jak sie zachowuje zen4 i jak zostal ustawiony przez AMD, jesli chlodzenie daje rady a PL jest niski to oczywistym jest ze nie zobaczysz 95st. Ogladnij sobie ten film co wrzucilem, on jest cala wisienka na torcie w kwesti tego jak Zen4 jest ustawiony i pod jakie limity.

jednym slowem twoj cpu jest za hlodny i za malo ppu bierze, zeby byl dobrym przykladem tego o czym pisalem i co jest w filmie ale taki 7700X bez kaganca 65W zachowywal mi sie juz identycznie co 7950X bo dobijal do limitow.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
53 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyliłeś 2 rzeczy.
CPU Boost Clock Override to ustawiasz zegar procka - od -200 do +200MHz z dokładnością do 25MHz.
Interesuje Cię opcja na samym dole czyli "Curve Optimizer" - tam wchodzisz i ustawiasz np. Negative -30

To ja już nie rozumiem czegoś.

W tym momencie mam:
Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 88000
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> Disabled
Platform Thermal Throttle Ctrl -> Auto

No i w zakładce "Curve Optimizer":
Curve Optimizer -> Per Core
Core 0: Negative -50
Core 1-5: Negative -30

Np. na powyższym ustawieniu mam 1,072V, ale jak dam Core 0: Negative -50 i Core 1-5: Negative -33 to mi się robi ~1,06V i temperatura jest jeszcze niższa. Idąc w odwrotną stronę (CO na Negative -20 czy -10) napięcie rośnie i temperatura.

A co do Platform Thermal Throttle Ctrl, teraz mam na Auto. Czasem miałem z palca na sztywno -85 lub -95

Ale jak np nie za bardzo chcę grzebać w tym, a żeby mieć w miarę wydajnie ustawiony procesor, to moę ustawić te domyślne profile z TjMax i curve co są w zakładce OC Tweaker i też będzie ok?

Opublikowano
56 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale ja nie napisalem, ze  ujemna curva nie bedzie dzialac tylko jak sie zachowuje zen4 i jak zostal ustawiony przez AMD, jesli chlodzenie daje rady a PL jest niski to oczywistym jest ze nie zobaczysz 95st. Ogladnij sobie ten film co wrzucilem, on jest cala wisienka na torcie w kwesti tego jak Zen4 jest ustawiony i pod jakie limity.

jednym slowem twoj cpu jest za hlodny i za malo ppu bierze, zeby byl dobrym przykladem tego o czym pisalem i co jest w filmie ale taki 7700X bez kaganca 65W zachowywal mi sie juz identycznie co 7950X bo dobijal do limitow.

Rozumiem, rzucę okiem na ten filmik.
Akurat 7500F nie jest grzałką to fakt, a chłodzenie dawało sobie radę z R7 5800X więc ten R5 to dla niego żadne wyzwanie.

Opublikowano (edytowane)

Tak ustawiłem, a mimo to procek się zachowuje jakby nie było nic zmieniane. Max 90W w CBR23, a na tym profilu z zakładki OC Tweak miałem około 138W. No i temperatura nie rośnie tak jak na tym profilu :D Punktów CBR23 też mniej niż tego profilu dedykowanego, chociaż więcej niż na domyślnych ustawieniach procka.

IMG_20250222_143314.jpg

IMG_20250222_143326.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Auto to domyslny limit cpu, a motherboard to zdjecie limitow ;)

Ja wcześniej próbowałem ustawiać na "motherboard" ale na tym ustawieniu wysypuje mi się CO -30.
Gdy mam ustawione limity
PPT 88000
TDC 75000
EDC 150000
Czyli to co mi Ryzen Master wrzucił w BIOS wszystko działa OK.
Nie wiem co przegapiłem i nie potrafię tego wytłumaczyć.
W tym momencie na modzonym CO -50 CORE 0 i -33 CORE 1-5 robi mi 5050MHz@1,056V

Sorry, że w wątku o Zen 5 ale akurat UV jest identyczne co na Zen 4

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ja wcześniej próbowałem ustawiać na "motherboard" ale na tym ustawieniu wysypuje mi się CO -30.

Zdjecie limitow=wyzsyz pobor=wyzsze temp=wieksze zapotrzebowanie na vcore=proc sie sypie ;)

Im wieksze tempy tym wiekszy vcore potrzeba.

Opublikowano

@Phoenix. Myślałem, że to działa podobnie do Power Limitu w GPU, czyli można zwiększyć/ściągnąć a i tak proc nie weźmie więcej niż potrzebuje skoro boostuje na sztywno (w tym przypadku stockowe 5050MHz). Jest jakaś opcja, żeby zejść jeszcze niżej z Curve Optimizerem obniżając temperatury i napięcie ale zachowując wydajność i boosta?

Opublikowano

@Lameismyname 

miałeś taki temat o OC/UV 7500F na pclabie, tu chyba nie ? to by można ciągnąć

choć tak naprawdę asrock ma te fajne szybkie profile w biosie

bo tu się w temacie o zen5 śmietnik robi, choć to nie Ty zacząłeś

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

W tym momencie na modzonym CO -50 CORE 0 i -33 CORE 1-5 robi mi 5050MHz@1,056V

Ile watów bierze proc? Miałem na testy 7500f, który latał na krzywej -40 (za to miał problemy z pamięciami 6000 :E ). Do tego kaganiec na 65W a mimo tego trzymał ~5 GHz na rdzeniach i robił ~14k punktów w CB23, tyle samo co na auto (PPT 88W).

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

tak tak, sorry za lekki off

nie no spoko, tu i tak wszyscy piszą o wszystkim,

ale fajnie jest jak jest jeden konkretny temat tyczący właśnie tego " problemu" , jak na normalnym forum a nie na grupie FB  ;)

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miro napisał(a):

@Lameismyname 

miałeś taki temat o OC/UV 7500F na pclabie, tu chyba nie ? to by można ciągnąć

choć tak naprawdę asrock ma te fajne szybkie profile w biosie

bo tu się w temacie o zen5 śmietnik robi, choć to nie Ty zacząłeś

Sorki, ja namieszałem, bo właśnie mam Zen4 a nie Zen5 :D Co do tych szybkich profili w OC Tweaker tio chyba działają na podobnej zasadzie jak ustawimy ręcznie, tak samo chyba zdejmuje limity, bo zauważyłem że podobne mam zużycie energii w CBR23 jak ustawiłem profil z TjMax i curve. Tylko że ręcznie są większe możliwości regulacji.

• Upvote 1