NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Przy 9800x3d i R9 x3d ustawiasz 2:1 i masz tak na prawdę głęboko, imc nie płacze, wydajność taka sama jak 1:1, więc :). Znajdę chwilę to spróbuję wbić 6800cl30 np. poszukam najwydajniejszego ustawienia
Imm 275 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 6 minut temu, NoviAMG napisał(a): Przy 9800x3d i R9 x3d ustawiasz 2:1 i masz tak na prawdę głęboko, imc nie płacze, wydajność taka sama jak 1:1, więc :). Znajdę chwilę to spróbuję wbić 6800cl30 np. poszukam najwydajniejszego ustawienia 6800(stabilne, a w większości przypadków jakiekolwiek) w 1:1, zobaczysz jak świnia siodło. 1
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 7 minut temu, tomcug napisał(a): 6800 1:1?! Po co mi 1:1, jak poza Aida w grach totalnie nic to nie zmienia. Timingi jedynie dają na tym CPU jakieś korzyści.
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Nie mam 9800X3D, żeby to sprawdzić, ale naprawdę nie sądzę, że zmieniasz dzielnik z 1:1 na 1:2 i wydajność zostaje taka sama Może mierzysz tę wydajność w grach na limicie GPU
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca (edytowane) Nie nie, @ju-rek mierzył też, więc to nie anomalia jednej płyty. Dodatkowo jeszcze kolega z 4090 w parze sprawdzał i potwierdził to co zauważyłem. A jak chcesz zrobić taki test, to Ci wyśle mojego 9800x3d, bo nie mam czasu nawet pc używać, więc czy będę 2-3tyg bez CPU, mi to nie robi Edytowane 15 Marca przez NoviAMG
ju-rek 449 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 8 minut temu, tomcug napisał(a): Może mierzysz tę wydajność w grach na limicie GPU Wynik identyczny jak na UCLK 3200
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 13 minut temu, NoviAMG napisał(a): A jak chcesz zrobić taki test, to Ci wyśle mojego 9800x3d, bo nie mam czasu nawet pc używać, więc czy będę 2-3tyg bez CPU, mi to nie robi Dzięki za propozycję, ale nie mam czasu, w kolejce masa tematów czeka.
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Nie ma problemu, rozumiem jak to jest. Sam nie mam czasu, bo bym zrobił temat o tym na forum i wrzucił wyniki testów z 10-15 gier. Aczkolwiek w tych czasach z internetem ledwo 50mb, nie chce nawet podchodzić do tematu. Sprawdziłem to u siebie na 5-6 grach, rozdzielczość leciała na podłogę, żeby gpu nie było kulą u nogi. Mam swoje przypuszczenia czemu tak jest :). I z czasem wróci wszystko do normy, że 1:1 da korzyści.
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 18 minut temu, NoviAMG napisał(a): Mam swoje przypuszczenia czemu tak jest Czyli dlaczego?
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca W dużym skrócie, firma od samego początku słabo przedstawiła 9800x3d, gdzie w niezależnych testach różnice względem 7800x3d wyszły znacząco wyższe. Może jest tyle 7800x3d naklepane, że trzeba je najpierw wyprzedać :)? A przy większych różnicach wydajności, nikt o zdrowych zmysłach by nie kupił 7800x3d taniej o 400zl niż 9800x3d, to takie moje przypuszczenia, nie mam dowodów na to i nawet nie chce mieć :). Ale według mojej logiki, coś jest na rzeczy. Jakby ta gen miałaby nie mieć różnic wydajności 2:1 a 1:1 to według mnie by w biosie usunęli opcje zmiany G1 na G2, i z automatu byłoby G2, i by zachwalali kontroler pod niebiosa, a jednak tak nie jest :).
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca (edytowane) Że mi ? Połączenie kresek w tej teorii zajęło mi niecałą minutę, grając czy tam oglądając YT. A odkrycie zupełnie przypadkowe. Ustawiałem ram, zapomniałem ustawić mclk/uclk, zrobiłem benchmarki, a na końcu mega zdziwienie, jak uruchomiłem zentiming :). A potem poszło z górki, ustawiłem 1:1 i wyniki testów w grach zamykają się w granicach max 1% przy fps rzędu 300+ . Edytowane 15 Marca przez NoviAMG
Phoenix. 4 728 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca (edytowane) 7 godzin temu, NoviAMG napisał(a): Że mi ? Połączenie kresek w tej teorii zajęło mi niecałą minutę, grając czy tam oglądając YT. A odkrycie zupełnie przypadkowe. Ustawiałem ram, zapomniałem ustawić mclk/uclk, zrobiłem benchmarki, a na końcu mega zdziwienie, jak uruchomiłem zentiming :). A potem poszło z górki, ustawiłem 1:1 i wyniki testów w grach zamykają się w granicach max 1% przy fps rzędu 300+ . Powtórz to samo na procku bez kaszy Takie wnioski na procesorze z kaszą są bez sensu bo kasza wszystko maskuje. Dlatego ja tu nie widzę nic nadzwyczajnego dlaczego masz takie wyniki. Jesli na cpu bez kaszy będzie to samo to wtedy będzie można snuć wsnioski. Edytowane 15 Marca przez Phoenix.
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Niby nic, ale 7800x3d dostawał natychmiast 10-15% mniej fps. Więc mu chyba kasza się przejadła :).
DR3GGO 73 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 13 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dawno już jest. Od stycznia. Masakra, tylko wersja RGB full bling bling edition. Jakby tak były zwykłe Tridenty (pomijam kwestię zaporowej ceny).
Phoenix. 4 728 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca https://wccftech.com/asus-rog-crosshair-x870e-apex-to-launch-at-749-on-4th-april/
jameshook93 62 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Który procesor będzie lepszy do grania w 2k + programowanie w android studio + biorąc pod uwagę efektywność energetyczną? Ryzen 5 9600X czy Ryzen 7 7700?
Lameismyname 2 342 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca @jameshook93 Z wielu względów to 7700 jest lepszym wyborem. Jak wpisuje się w Twój budżet to nie masz lepszej alternatywy. 1
TechStrategist 3 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca @PiPoLiNiO Jeżeli nie wstawiłeś jeszcze swojego procka do obudowy to tutaj możesz go uzyskać za 3233,56 zł: https://shop-eu-en.amd.com/amd-ryzen-9-9950x3d-processor/
TechStrategist 3 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca 4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): @TechStrategist Nieee. Mój dawno śmiga i spoko sztuka się trafiła. Także już zostaje @PiPoLiNiO Masz jakieś testy np. na 3DMarku?
TechStrategist 3 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) @PiPoLiNiO Głównie to chyba CPU Profile bo co innego nie ma jeszcze utylizacji graficznej? Dwa wyniki testu podeślij jak możesz. Jeden po drugim. Edytowane 18 Marca przez TechStrategist
Rekomendowane odpowiedzi