Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cyt z reddita.

vSOC to jedno z tych napięć, które zależą od CPU/IMC i jakości krzemu CPU, co sprawia, że jest to wartość unikalna dla każdego CPU. Zalecam wczesne przetestowanie stabilności vSOC, ponieważ pomoże to, gdy zaczniesz zwiększać MT/s w trybie 1:1. Domyślne vSOC to 1,2 V z włączonym EXPO 6000MT/s (zwykle potrzebujesz mniej, aby uruchomić 6000 1:1, chyba że masz wyjątkowego pecha z loterią krzemu CPU). Podczas pracy w trybie 2:1, vSOC jest mniej decydujące, ponieważ vSOC napędza UCLK, a w trybie 2:1, uclk jest znacznie niższe niż w trybie >=6000MT/s 1:1. Zasada jest taka, że na każde 100 MHz wzrostu uclk w trybie 1:1 (= 200MT/s) potrzebujesz ~100 mV dodatkowego vSOC. Zobacz  AM5 CPU DDR5 and infinity fabric OC by Buildzoid   , aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje (link jest ustawiony na znacznik czasu, gdzie zaczyna omawiać związek między napięciem vSOC a częstotliwością uclk, jednak polecam obejrzeć film od początku do końca). Innymi słowy, jeśli potrzebujesz 1,15 V vSOC, aby uruchomić 6000 MT/s 1:1 stabilnie, będziesz potrzebować ~1,25 V vSOC, zwiększając do 6200 MT/s 1:1. Jeśli potrzebujesz 1,25 V vSOC, aby uruchomić 6200 1:1, nie ma sensu próbować 6400 1:1.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.05.2025 o 11:45, PaVLo napisał(a):

U mnie 9800X3d dość dobrze rozgrzewa kompilacja szaderów w The Last of Us 1, pod 85st z CO -26 i Vsoc 1.2V.

Zastanawiam się nad wymianą chłodzenia Endorfy Navis F360 na Arctic Liquid Freezer III 360 🤔

Te chłodzenia są zbliżone wydajnościowo, zmienisz praktycznie tylko dla wyglądu (nie koniecznie lepszego :E) lepiej pogrzebać w biosie jak nie jesteś zadowolony z maksymalnych temperatur ;) 

Godzinę temu, Dziarson napisał(a):

Cyt z reddita.

vSOC to jedno z tych napięć, które zależą od CPU/IMC i jakości krzemu CPU, co sprawia, że jest to wartość unikalna dla każdego CPU. 

Proste ;) jechałem na r5 3600 > 3700x > 5600x z tym samym ramem b-die przy 4 obsadzonych bankach (4x8 3800mhz) zawsze musiałem mieć powyżej 1.1v na SOC aby to działało, jako 4 cpu na tej samej mobo wleciał 5800x3d i (z tym samym ramem) i okazało się po testach że zszedłem stabilnie do 0.975v na soc, używam tak od roku i jest wszystko stabilne bez żadnych anomalii a na poprzednich ryzenach wszystko poniżej 1.1v  sypało się moment.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Widzieliście komentarze pod tym filmikiem?

Np.

"My MSI B850 Tomahawk also has spikes on the VSOC, why is that? is also a setting? Everything is default but expo and a few minor things... VSOC with expo is 1.2V but i see on hwinfo during gaming spikes up to 1.27v or even 1.287v"

Albo

"I wanted to comment here that my aus rog b650e strix gaming wifi board also exhibits this behavior with spiking voltage i thought it was just a bug in hwinfo64 at first but not anymore. After setting SoC/uncore oc mode the voltage spiking stopped."

Co ciekawe mam tego samego Asrocka co ten gościo z testu youtube i u mnie nie ma skoków na soc. Ani na soc OC mode auto/disabled ani na enabled. Czy innych nastawach.

Pisałem w innym wątku, że jedyne co mi przychodzi na myśl to jakieś problemy z profilami expo dla określonych modułów ram i płyty świrują w określonych połączeniach. 

• Upvote 1
Opublikowano

Powiem tak, miałem b450 od MSI i Goodramy, mam b650 i tak samo Goodramy, i nawet jak mam ustawione na sztywno vSOC to na obu płytach nie trzyma takich wartości, są one lekko podwyższone, tak samo było z napięciem DDR4 na b450 hwinfo pokazywało z 0.15v wyższe niż normalnie. A ja nie miałem nic podkręcone, aktualnie RAM też nie ruszałem. Jedynie vsoc jest ustawione na sztywno na 1.2v, hwinfo pokazuje 1.204v-1.206v, a maks 1.212v ale jeszcze w nic nie grałem.

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Pisałem w innym wątku, że jedyne co mi przychodzi na myśl to jakieś problemy z profilami expo dla określonych modułów ram i płyty świrują w określonych połączeniach. 

Kiedys na intelu miales SAA i jak wbiles profil XMP to napiecie na auto wywalalo poza skale i kazdy kto uzywal XMP mial to w tylku, a kazdy kto cos grzebal z ramem łapal sie za glowe jakie to napiecie wysokie podaje.

Asrock dal ciala po całosci, pierwsza afera byla z Asusem, ktory tez nie ogarnal biosow. Przypomina mi to dzis wydawanie gier i latanie w trakcie :D 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

A gdzie w MSI x870 znajde te opcje ktora trzeba ustawic na 1.2v? 

Vsoc? Wpisz w wyszukiwarkę BIOS "soc" i powinno znaleźć 😉 

U mnie na ASRocku zawsze jest 0,03V wyższy vsoc niż ten wbity w biosie ręcznie. I to w sumie tyle, ale ja praktycznie zawsze tłukę timingi ręcznie i nie korzystam z gotowych profili Expo/xmp. Chyba, że chwilowo na testy.

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie w bios wbite 1.25v i sztywniutko.

obraz.png.7dfa8b22bde42243c0fd831552b89c9c.png

18 minut temu, Adikon napisał(a):

U mnie na ASRocku zawsze jest 0,03V wyższy vsoc niż ten wbity w biosie ręcznie.

Tym sie nie martw, odczyty programowe moga miec margines bledu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Phoenix. napisał(a):

U mnie w bios wbite 1.25v i sztywniutko.

obraz.png.7dfa8b22bde42243c0fd831552b89c9c.png

Tym sie nie martw, odczyty programowe moga miec margines bledu.

Tak, dlatego nie panikowałem jakoś i szczerze mówiąc nie przekraczałem 1,28 u siebie w peaku. Procesor nadal działa bez zmian, więc chyba nic się nie zepsuło. Podobno w 3.25 poprawili opóźnienia, ale czy to prawda to nie wiem. Może wrzucę tylko szkoda mi trochę zapisanych profili (chociaż ja stara szkoła i notuję w notatniku wszystko ręcznie 😆).

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Adikon napisał(a):

Tak, dlatego nie panikowałem jakoś i szczerze mówiąc nie przekraczałem 1,28 u siebie w peaku. Procesor nadal działa bez zmian, więc chyba nic się nie zepsuło. Podobno w 3.25 poprawili opóźnienia, ale czy to prawda to nie wiem. Może wrzucę tylko szkoda mi trochę zapisanych profili (chociaż ja stara szkoła i notuję w notatniku wszystko ręcznie 😆).

Ja jednak stawiam na nową technologię i jak coś ustawiam to robię zdjęcie smartfonem.

Edytowane przez skalak23
Opublikowano (edytowane)

Mam problem z temperaturą procka.
Pure Rock 2 od be quiet strasznie słabo odbiera ciepło z procka. Rurki są po prostu ciepłe, a na CPU mam 95*C w stresie na fabrycznym TDP. Dokręcony jest mocarnie (wcześniej był słabiej, różnic brak). Zmieniłem pastę, bo wcześniej dałem tylko paćkę na środek MX6. Kupiłem duronauta (MX mi się skończył) i pięknie go rozsmarowałem. Brak większych różnic.

Normalnie bym uznał, że chłodzenie jest za słabe, ale przy tak wysokich temperaturach wręcz niemożlwie jest, żeby heatpipe'y miały temperaturę zdatną do normalnego trzymania na nich palucha %-). Z reszta wcześniej go miałem na 11400 intelu, gdzie realne tdp po grzebaniu w UEFI było raptem minimalnie mniejsze niż tutaj i tam mając te 60-70*C już rurki grzały w palce konkretnie.

Jakieś pomysły? Po ściągnięciu coolera nie widać, żeby pasta była gdzieś grubiej, więc raczej IHS jest prosty. Ręce mi już opadają, bo któryś raz pastę kładę, kupiłem jedną z topowych na rynku i dalej problem :P.

Edit - zmierzyłem pirometrem rewers płyty głównej w miejscu kondów pod prockiem, gniazdo procesora, rurki hp, podstawę chłodzenia. Najwyzsza temperatura oczywiście na rewersie mobo za prockiem - max 51*C. Wszystko inne okolice 40-45. Patologia :E

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano (edytowane)

A tyle lat uczyli i sam ludzi uczyłem, żeby nie ufać automatycznym rozwiązaniom producentów płyt głównych :boink:. Dałem się przekonać do jakiś autoamtów Asusa do zdjęcia limitu TDP i przy ok 105W 95*C ciągłe przy obciążeniu OCCT, wentylator na chłodzeniu 1550RPM. Ewidentnie jakieś limitery prądowe podniósł i procek nie wyrabiał z oddawaniem ciepła z siebie.

Warto było tyle grzebać w hardware xD.
Poustawiałem ręcznie..

Stres limit 100W:

occt.jpg

Temperatury w spoczynku też spadły

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Dopóki nie przekroczysz temp. (95st) lub nie odbijesz się od maksymalnego zegara to pcha w cepa Waty jak szalony

U mnie nie ma takiego zjawiska, proc na auto trzyma fabryczne limity ustalone przez AMD i nie podbija nic sobie sam. Wiec nie wiem jakims cudem ma byc taka samowolka na innych plytach. Procesory na domyslnych wartosciach biosu trzymaja sie limitow.

1 godzinę temu, hajapackage napisał(a):

Dałem się przekonać do jakiś autoamtów Asusa do zdjęcia limitu TDP i przy ok 105W

Zeby wbic limit 105W (140W PPT) trzeba samemu recznie przelaczyc ta opcje, ktora jest wyszczegolniona i kazdy mobas od pewnego biosu dostal taka opcje, niezaleznie od modelu i firmy. Samo sie nic nie robi i nie zmienia ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Jak właśnie macie teraz ustawione u siebie limity EDC, PPT i TDC na 9800x3d? PBO mam wyłączone, więc działa do 5200 (chociaż w grach potrafi wbić 5400). Temperatury mam spoko, ale jeśli można jeszcze coś poprawić to chętnie to zrobię 😉

Przy okazji może ktoś rzuci okiem czy wszystko w normie? To po testach CB24, CO per core -20/-25 z zapasem, bo robi -30/-27. Boost wyłączony.

Zrzut ekranu 2025-05-18 102944.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
4 godziny temu, Adikon napisał(a):

Jak właśnie macie teraz ustawione u siebie limity EDC, PPT i TDC na 9800x3d? PBO mam wyłączone, więc działa do 5200 (chociaż w grach potrafi wbić 5400). Temperatury mam spoko, ale jeśli można jeszcze coś poprawić to chętnie to zrobię 😉

PPT: 162 W

TDC: 120 A

EDC: 180 A

To są domyślne limity tego procka i takie mam u siebie.
Do tego Curve Optimizer "All Core" na Negative -30
Teoretycznie dla lepszych rezultatów można zrobić na spokojnie Per Core (np. w Ryzen Masterze), wyniki wyplute przez program jeszcze bardziej obniżyć (w poprzednim procku udało mi się zejść na -33 stabilnie) no i można też trochę skroić ręcznie limity.
Wszystko czasochłonne i efekt raczej mizerny, bo po takich zabiegach w przypadku 7500F zszedłem z 1,072V do 1,056V xD

• Like 1