Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na serio, Gigabyte, MSI czy dać sobie spokój? :D Już wszystkie możliwe filmy i poradniki przejrzałem, ustawiłem co się da by zminimalizować ryzyko.

- PBO wyłączone

- napięcia itd. - zbite

BIOS - mam w wersji  3.30 jeśli dobrze pamiętam (zajrzę po pracy)

Sockety były czyste, przed montażem procesorów wyczyszczone izpropylem wszystko co trzeba. Moja paranoja jednak sięga zenitu. Jest jeszcze jakaś zależność ponoć między uwalonymi prockami i włączonym jednocześnie PBO + EXPO, ponoć AMD nie zaleca. Ok, ale jak wyłączę EXPO to czeka mnie dłubanina w dobieraniu ręcznym napięcia, timingów... Jeśli dobrze pamiętam, moje memki przy ustawieniu EXPO wbijają 1.35V.

Opublikowano

Myślę że MSI, sam mam Tomahawka b650. Byłem tak blisko kupna b850 Asrocka, ale bym sobie pluł jakbym go kupił, dobrze że te dwa sklepy go nie miały:clap: straciłem tylko kilka dni.  Ta ktoś mi powie, że nie mam 9800x3d ale kto wie czy nie wsadzę lub nowszego. 

Opublikowano

Czekam na dostępność w PL Aorus X870E Elite X3D i biorę. Dorwałem 9800X3D za 1749 PLN i trochę strach dawać tego CPU na mobo Asrock aktualnie.

Ciekawe czy w ogóle w perspektywie czasu uda się ustalić co i jak. Na reddicie z Gamer's Nexus się wypowiadali, że będzie wkrótce o tym materiał. Miesiąc testów, próba replikowania problemu i wyniki ... niejednoznaczne. Ciekawe czy chociaż kierunek będzie zawężony - czy to kwestia jakiegoś złożonego bug'a w BIOS czy też problem sprzętowy.

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Jak to się robi bo nie w temacie jestem. 

Jak bios pozwala to jest jedna opcja, którą się przestawia na GEN 5.
Na Gigabyte tak to wygląda:
B650EAGLECFG.thumb.jpg.2294a689e2772b49620fe32f9e37663f.jpg
Znowu na ASRocku tak
:
PCI5BIOS.thumb.jpeg.4baa6eba073143157e321aae35b16a4d.jpeg

Na MSI i ASUSie nie wiem ale pewnie jest podobnie i podobnie się nazywa

7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko byle nie asrock ;) 

W wątku śledzącym padnięcia proców na reddicie statystyka wygląda tak: ASRock > ASUS > MSI > GIGABYTE
MSI ma bodajże 5 padnięć, GIGABYTE ma 2 padnięcia ale ASUS ma już ich ponad 20, o ASRocku nie wspomnę ;) 
Ja na dzień dzisiejszy dla świętego spokoju bym wybierał płytę między MSI, a GIGABYTE.

• Upvote 1
Opublikowano

U dziarsona padł bo zamęczył z tego co widać.

Ciekawsze jest to, że proce nadal padają mimo iż asrock wydał już kilka biosów z poprawkami. Może tego nie da się poprawić bo bezpieczne są wartości poza limitami komponentów użytych na płytach :hmm: Jak ktoś tanio dorwie płytę i kupi proca boxa to można spać spokojnie. Jak proc padnie to się wymieni bez problemu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w coś na przeczekanie. 

Opublikowano

Pytanie czy Asrocka nie jest najwięcej bo po prostu wszyscy go kupowali ze względu na cene.

I teraz jest ich od groma na rynku.

Tak czy siak sam fakt ze można uwalić procka na tej platformie i to bez ruszania czegokolwiek naprawdę zniechęca.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przyczyn potencjalnych jest kilka i chyba nic nowego się nie pojawiło, tzn. żadnej jasnej deklaracji producenta.

Kombinacja PBO + EXPO, zabrudzony socket/piny od proca, złe ustawienia BIOS, wada jakościowa płyty lub procesora, wysokie OC.

I kurde, mając x670e nie przesiądę się na nic z mniejszą ilości "bajerów", finansowo to trochę zaboli, ale nie tak bardzo jak ryzyko uwalenia proca i płyty. Szkoda, że mam dwie płyty do wymiany -_- 

Edytowane przez Kaczkofan
Opublikowano (edytowane)

Total found now potentially 157 dead 9800X3Ds, 130 on ASRock boards, 20 ASUS, 5 MSI, 2 Gigabyte.

@KadajoMoże jest Asrocka płyt wiecje sprzedanych ale na pewno nie jest 82% płyt z 9800x3d;)

Wiaodmo też że pewna ilosc procków pada z róznych przyczyn e tym wad fabrycznych. 
Jak np na morele sprzedali 1633 sztuk 9800x3d w 90dni to ile na świecie? - https://www.morele.net/kategoria/procesory-45/?q=9800x3d

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
6 minut temu, Pentium D napisał(a):

Może tego nie da się poprawić bo bezpieczne są wartości poza limitami komponentów użytych na płytach

Można tak gdybać bo oferta Asrocka jest atrakcyjna cenowo na tle konkurencji. Może tu mieli oszczędności... 

Z drugiej strony czemu stosunkowo mało procków pada? Jeśli elementy/projekt/bios jest zły to odsetek awarii powinien być większy ponieważ z relacji ludzi wynika, ze padają one ot tak. Dziwna sytuacja

Opublikowano

@Pentium D Już kiedyś o tym wspominałem ale mam pewną teorię. Może tego problemu nie da się rozwiązać softowo na ASRockach, bo już na pewno dawno by to zrobili, a wypuszczają kolejne BIOSy, które rzekomo rozwiązują problem, a i tak za jakiś czas znowu ludzie zgłaszają padnięcia? No ma to sens, że firma idzie w zaparte, bo co - globalnie powiedzą "sytuacja beznadziejna, problem nie do rozwiązania, procki będą dalej palone"? Kto wtedy kupi te płyty główne? Sprzedaż nowych poleci na potęgę (chociaż już chyba zła fama robi swoje), a na rynku wtórnym będzie wysyp używek, które drastycznie będą zaniżone cenowo "aby ktoś je kupił".

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie czy Asrocka nie jest najwięcej bo po prostu wszyscy go kupowali ze względu na cene.

I teraz jest ich od groma na rynku.

Tak czy siak sam fakt ze można uwalić procka na tej platformie i to bez ruszania czegokolwiek naprawdę zniechęca.

Nie sądzę aby tak zdominowali pozostałych. ASUS/MSI/GIGABYTE też mają niektóre mocne pozycje w danych przedziałach cenowych.
Hardware Unboxed kiedyś jak kontaktowali się z ASRockiem, dowiedzieli się, że produkcja B650M-HDV/M.2 jest znacznie większa od ich wszystkich innych płyt razem wziętych.
Co ciekawe na Reddicie znalazłem na jakimś wykresie tylko 3 przypadki spaleń na tej płycie i nie mogłem dogrzebać się do źródła.
Chociaż może jedna kwestia wchodzić w grę - nie każdy jest tak jebnięty aby do płyty za 400-500zł pchać cepa za 2000-2500zł xD 

Opublikowano

@Lameismyname Są za to je*nięci ludzie (ja np.), którzy kupują wbrew logice X870E Asrocka i po 4 miesiącach zmienią na X870E od MSI -_- Dwie płyty qrde bele do wymiany, już pomijając kwestie finansowe to cały weekend babrania się z montażem, reinstalacjami systemów itd. I znając życie, padnie któraś MSI. Wtedy to chyba zdekapituję swoje prącie w transmisji live na Tik-Tok.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kaczkofan Ja tam zawsze z mobasami celuję w średni-średnioniski segment. Chyba MSI mnie tego nauczyło jak 3 płyty, które posiadałem od nowości padły mi na amen prędzej czy później po gwarancji, w tym jedna była topowa na tamte czasy.
Na AM4 miałem Gigabyte B450 Aorus Elite, na AM5 ASRocka B650M-HDV/M.2, teraz Gigabyte B650 Eagle i na co mi coś więcej. Sekcja 12+2+2 to nie takiego procka by pociągnęła, sprawdzałem też komponenty płyty i nie ma się czego czepić, PCI-E 5.0 normalnie chodzi na GPU/dyskach M.2. Z mobo jest jak z samochodem - nie ma co się żenić tylko traktować jak niezbędny mus, któremu nie do końca można wierzyć. Najlepiej kupować na 3 letniej gwarancji i sprzedawać max po 2,5. Może przez swoje doświadczenia jestem pod tym kątem jakoś wypaczony ale przezorny zawsze ubezpieczony ;) 

No i na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o AM5: Nie kupię ASRocka z wiadomych przyczyn, nie kupię ASUSa bo przez te wszystkie lata moje doświadczenia z ich płytami są mocno średnie, a teraz też mają całkiem spory odsetek padnięć procków, z mobasami MSI mam bardzo złe doświadczenia jak wyżej i kiedyś sam sobie obiecałem, że nigdy więcej nie kupię ich mobo, więc zostaje tylko Gigabyte xD 

No a płyt wymieniać też nie lubię, wszystko trzeba demontować. Najbardziej denerwują mnie w dłubaniu w PC czynności gdzie mam styczność z pastą termoprzewodzącą, a tu niestety tak jest :/ 
Ale wczoraj wszystko przerzuciłem B650 Eagle siedzi w budzie i nie planuje go ruszać. Zapewne długo ze mną zostanie.

9 minut temu, DR3GGO napisał(a):

Swoją drogą - z mojej perspektywy AMD coś często wydaje kolejne AGES'y i to bez chwalenia się jakimiś osiągnięciami tylko kolejne litery w obrębie wersji 1.2.0.3 się zmieniają

Ja ostatnio się zdziwiłem - na ASRocka wgrywałem jakiś czas temu BIOS wersji 3.40, a tu już 3.50? Coś próbują łatać po omacku, jak widać nie wychodzi. 

4 godziny temu, Dziarson napisał(a):

99050X3D padł trupem  .T_T

Na Twoim mobasie ASUSa za ~3k?

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

@Dziarson pewnie przekręcił :E
 User error :E

Ale jak będzie reklamował na gwarancję powie, że onet przeglądał i jak przewijał wiadomości zaczął mu obraz szarpać, a z obudowy dotarła woń spalonych pierogów xD 
"Panie, ja żem nic nie zrobił...", "Jakie OC, co ma ubezpieczenie mojej nowej dziesięcioletniej Corsy do komputera?"

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Przyczyn potencjalnych jest kilka i chyba nic nowego się nie pojawiło, tzn. żadnej jasnej deklaracji producenta.

Kombinacja PBO + EXPO, zabrudzony socket/piny od proca, złe ustawienia BIOS, wada jakościowa płyty lub procesora, wysokie OC.

I kurde, mając x670e nie przesiądę się na nic z mniejszą ilości "bajerów", finansowo to trochę zaboli, ale nie tak bardzo jak ryzyko uwalenia proca i płyty. Szkoda, że mam dwie płyty do wymiany -_- 

A wykorzystujesz te bajery? ja myślę odwrotnie. Nie chcę mieć czegoś czego nigdy nie wykorzystam to tylko będzie pobierać prąd, ładować się przy starcie czyli wydłużać boot a może być także przyczyną problemów albo się popsuć.
Płyty bez zbędnej ilości bajerów najlepsze.

Ja preferuję gigabyte z przyzwyczajenia.

Gigabyte B650 EAGLE AX za 520zł na amazonie. Ogólnie to amazon ma teraz jakieś dobre ceny na elektronikę

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak tak samo jak @Dimazzminimalne moje wymagania ma płyta mieć, nie mam ochoty płacic za coś z czego nie skorzystam, tak samo kupowanie przyszłościowe też rzadko się opłaca jak np PCIE gen 5 pod ssd czy GPU - swoją drogą to gen5 dla GPU może będę miał gratis - ale penwie nie wykorzystam jak bedę miał GPU to raczej nie coś jak 6090 co może przekroczy wymagania gen4
Ja akurat wybrałem MSI b650 Tomahawk pod 9950x - dziś mam nadzieję złożyć już bo przyszło wszystko i mam czas

@ITHardwareGPTNa Morele są staty ile kto kupił jaką płytę i procek. Zrób zestawienie ile kto kupił jakich am5 powiedzmy top10 modeli i procent producentów, No i jakie procki am5 top 10 np ilość

Opublikowano

@wrobel_krk Nie oszukujmy się. PCI-E 5.0 w przypadku GPU czy M.2 nie jest dzisiaj żadnym game-changerem... wręcz przeciwnie - wnosi zupełnie nic, a jak już będzie robiło to różnice, to AM5 będzie przestarzałe razem z tymi płytami.
Jak kupowałem mobasa wybierałem między B650 za 500zł i B650E za 1000zł. Jak wiadomo ta druga ma oficjalny support PCI-E 5.0 x16 no i tyle dla mnie istotnych różnic względem B650 miała. 
Kupiłem tą tańszą i odpaliłem PCI-E 5.0 x16. Teraz mam następną płytę B650 i też działa PCI-E 5.0 zarówno z GPU jak i M.2.
Tak naprawdę B650 Eagle ma mocną sekcję i wszystkie ficzery, które mogą mi się przydać. Nie widzę potrzeby brania czegoś lepszego...

• Upvote 2
Opublikowano

Ja wziąłem b650 po nieudanej próbie zakupu Asrocka b850, ale najważniejsze chciałem mieć BT jak i lepszego Realteka i jest git. Bluetooth działała bardzo dobrze w połączeniu z moimi aparatami słuchowymi i wtedy mam bezprzewodowe słuchawki, a dźwiękówka jest do głośników jak i raz na jakiś czas do słuchawek, których mi nie wolno używać. Jeszcze muszę zakupić drugi dysk nvme by wykorzystać slot, i będzie wszystko czego oczekiwałem od płyty, pcie 5.0 nie wiem czy działa, bo nie mam odpowiedniej karty, a na tej i tak zamierzam pozostać jeszcze przez kilka lat.

Ta płyta to solidny upgrade z Msi b450 gaming plus. 

• Upvote 1