Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Zaraz wpadnie @Hard Reset i będzie marudził, że robione w 1080p, bo przecież testy CPU powinny być w 4k najlepiej :hihot:

Haha ,nawet tego nie czytam po przeczytaniu nagłówka.  To tak jak robienie testów samochodów terenowych tylko na autostradzie.  Robienie testów cpu gamingowych dla graczy w warunkach w których nikt ich nie używa . 😂.

Wywołałeś to jestem 😉

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, lukadd napisał(a):

Dokładnie tak jest pałowanie na mhz i napięcia nie ma sensu do codziennego użytkowania i grania. Jedynie do benchmarków jeśli ktoś się w to jeszcze bawi :E

Ależ nikt Ci nie każe, ja tam ostatnio troche zbiłem 50Mhz jest gdzies 5485Mhz. Różnicy nie ma żadnej a proc chłodniejszy. Jakbym mial AiO to wiadomo tyle ile fabryka dała, a tak te 260Mhz wiecej jest ok 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, lukadd napisał(a):

@Fenrir_14 ale dla czego tylko do premiery Nova lake? Masz zamiar zmieniać na słabszy CPU?

Bo ja się nastawiam dopiero na 2027/2028, że intel miejmy nadzieję dogoni AMD. Konkurencja musi być :E

Nova Lake to bedzie przeganiac intela, a nie bic sie z AMD :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, lukadd napisał(a):

@Fenrir_14 ale dla czego tylko do premiery Nova lake? Masz zamiar zmieniać na słabszy CPU?

Bo ja się nastawiam dopiero na 2027/2028, że intel miejmy nadzieję dogoni AMD. Konkurencja musi być :E

Bo pisałem już wcześniej że czekam na Nova Lake. Poza tym ja się nie ograniczam do jednego kompa, teraz głównym Battlestation jest komp na 9800x3d ale po premierze NL może się to zmienić, kto to wie. No i tego że będzie słabszy od 9800x3d też nie wiemy, ja w sumie w to wątpię ale ja inaczej podchodzę do tematu bo dla mnie nie ważny jest średni fps w niskich rozdzielczościach tylko 1% i 0.1% low w wysokich. Maksymalną płynność i brak dipów. 

Kupię, ustawie tak jak mi odpowiada w biosie wszystko i przetestuję sobie sam. Jeden obok drugiego w optymalnych warunkach. I będę wiedział co mi bardziej gdzie odpowiada 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Bo pisałem już wcześniej że czekam na Nova Lake. Poza tym ja się nie ograniczam do jednego kompa, teraz głównym Battlestation jest komp na 9800x3d ale po premierze NL może się to zmienić, kto to wie. No i tego że będzie słabszy od 9800x3d też nie wiemy, ja w sumie w to wątpię ale ja inaczej podchodzę do tematu bo dla mnie nie ważny jest średni fps w niskich rozdzielczościach tylko 1% i 0.1% low w wysokich. Maksymalną płynność i brak dipów. 

Kupię, ustawie tak jak mi odpowiada w biosie wszystko i przetestuję sobie sam. Jeden obok drugiego w optymalny h warunkach. I będę wiedział co mi bardziej gdzie odpowiada 😀

No 1% i 0.1% masz tak samo jak i średni na AMD lepsze w przytłaczającej większości gierek. Jedynie w nielicznych intel wygrywa. 

Normalnie czasami do mnie do dziś nie dociera co tam w tym Intelu się tak odwaliło i tak dali dupy :E 

Sam czekam, aż wrócą do gry, ale nie wierzę, po tym co ostatnio pokazali, że z nova lake coś się zmieni, przecież AMD też nie śpi i będą kolejne procki. Intel jest zauważalnie w plecy obecnie i ma grubo do gonienia.

Opublikowano
11 minut temu, Godlike napisał(a):

W teście na portalu w pdosumie jest wspomniane, że 9850X3D ma dodatkowe linie PCIE, ale na stronie AMD widnieje info ze liczba lini jest taka sama jak np w 7950X3D, więc o co chodzi?

Jeden i drugi ma 28 linii. Nic sie nie zmieniło.

Opublikowano (edytowane)

Kto by w ogóle pomyślał jeszcze kilka lat temu, że tak się porobi na rynku CPU, że niemal wszyscy będziemy siedzieć na AMD bo najwydajniejsze w gierkach :E 

Intel musi się ogarnąć, jak się nie ogarnie to kolejny CPU od AMD będzie nie 2k jak za 9800X3d, a 3k pln, albo i 4k :E A kiedyś narzekali, że intel winduje ceny za topkę do giercowania 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

No 1% i 0.1% masz tak samo jak i średni na AMD lepsze w przytłaczającej większości gierek. Jedynie w nielicznych intel wygrywa. 

W zasadzie masz rację. Tyle że większość benchmark'ów testuje sprzęt na defie w grach tak jak wychodzą - vanilla edition 😀

Co jest absolutnie słuszne i tak powinno być. No ale ja odkąd pamiętam, pewnie od czasów Medieval total war 😀 wszędzie gdzie mogę wrzucam mody, więc bardzo dużo czasu spędzam w tytułach mocno pomodowanych. 

I tutaj zauważyłem że amd - nie mówię że każde btw, ale 9800x3d jakby bardziej dropi szczególnie w scenariuszu gdzie jest podbite LOD (level of detail) szczególnie w połączeniu z texturami hi-res (4k).

Na 14900k jest po prostu mniej tych spadków i nie są one tak odczuwalne. Może to kwestia rdzeni albo architektury, nie wiem, ale po prostu na amd czasem jest po prostu mniej płynnie w takich scenariuszach. 

No ale to są moje fanaberie oczywiście, większość ludzi nie katuje się takimi utrudnieniami tylko odpala gierkę i pyka 😀 ale postanowiłem napisać żeby była jasność o co mi chodzi i gdzie ja widzę pewne różnice 👍

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Dlatego ja coś czuję że w 2027 zmienię...tylko CPU a nie platformę :hihot:

Gwarancję mam do połowy listopada 2027 r., więc upgrade będzie wcześniej, nie ma co ryzykować z obecną konfiguracją ASRock + 9800X3D. :E

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Gwarancję mam do połowy listopada 2027 r., więc upgrade będzie wcześniej, nie ma co ryzykować z obecną konfiguracją ASRock + 9800X3D. :E

U mnie dziadek 7800x3d z gwarą do września 2026, więc kilka miechów bez gwary się posiedzi :E 

Dobrze że one się tak nie palą :rotfl2:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Haha ,nawet tego nie czytam po przeczytaniu nagłówka.  To tak jak robienie testów samochodów terenowych tylko na autostradzie.  Robienie testów cpu gamingowych dla graczy w warunkach w których nikt ich nie używa . 😂.

I tu się mylisz, najpopularniejsza rozdzielczość przykładowo na steam to nadal 1080p :E i zdecydowanie największy procent graczy esportowych np cs'a leci na monitorze fullhd z bardzo wysokim odświeżaniem i niskimi detalami w grze;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Send1N napisał(a):

I tu się mylisz, najpopularniejsza rozdzielczość przykładowo na steam to nadal 1080p :E i zdecydowanie największy procent graczy esportowych np cs'a leci na monitorze fullhd z bardzo wysokim odświeżaniem i niskimi detalami w grze;) 

Steam zyje swoim życiem, tam chyba nadal rtx3060 najpopularniejszy. Zobacz na sygnaturki na forum, ilu ma monitory 1080p? 😉

Edytowane przez Hard Reset