boban666 0 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Dlatego się grubo zastanawiam czy pakowac sie w tego 9800 i wydawac ponad 2000 zl , czy nie lepiej kupic cos tanszego ❔ Bo mam wrazenie ze jednak ten 5800x3d jest ciut za slaby to mojego grania Edytowane 3 godziny temu przez boban666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak 102 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Możesz polować na używkę 7800x3d, na pewno będzie ich wysyp nawet tu na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 39 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) No 9800x3d vs 5800x3d nawet w 4k wg pure to już 16% różnicy w 1440p 36% różnicy. 3440x1440 leży gdzied pośrodku. Biorąc pod uwagę jeszcze 4080s zamiast 4090 jak w teście to i tak 20% różnicy będzie w wymagających od CPU grach można zmieniać wg mnie jak najbardziej Edytowane 2 godziny temu przez wrobel_krk 2 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak 102 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 17 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Nawet Oktaba nie był w stanie ogarnąć żeby intel się choć zbliżył Kradno posty na pjura Już myślałem, że ktoś znów wrzucał screeny na mnie jak przy premierze arrow Edytowane 2 godziny temu przez Krzysiak 2 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek 14 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Przespałem się z myślą zmiany platformy i na razie odpuszczam. Jak wychodzi coś fajnego i na maxa dopracowanego pod kątem wydajności i efektywności to aż chce się brać w dzisiejszych czasach. 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 78 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu @Krzysiak Daj im spokój. Wyobraź sobie, że masz forum bez ludzi, a Twoja ukochana firma totalnie przestaje się liczyć w gamingu... Wiesz jaka tam musi być depresja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix. 99 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, TheMr. napisał(a): Również odpuszczam AM5. Zen4 nie był ogromnym przeskokiem, Zen5 jest szlifem Zen4, liczę na Zen6 w takim razie bo 5800X3D to w dalszym ciągu mocny cep i poziom wydajności 5090 jeszcze ogarnie. Ale bredzisz chłopie, między zen3 a zen4 sprawdź sobie jaka była różnica na prockach bez kaszy bo piszesz straszne farmazony. Średnio to było 18% a były gry gdzie i 25% ale trzeba sobie ten brak zmiany jakoś tłumaczyć tylko słabe argumenty sobie wybrałeś. 9 godzin temu, sniper76 napisał(a): Skatter już zdążył dorwać sztukę z SP 113 🫣 gdzie cyknął zegarek 5750MHz. Oby tylko z ceną nie przeciągnęli za mocno 😉 Daj spokój z takim filmem, na jednym rdzeniu i kosmicznym zegarze a napięcie w kosmos i do tego allcore odbija się od ściany. Tylko detbauer utrzymał 5.6ghz allcore. Film jako ciekawostka przyrodnicza. Edytowane 2 godziny temu przez Phoenix. 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszka 22 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Ja wczoraj wziąłem MSI X870 Tomhawk więc już nie mam na co czekać i się dziś do kolejki na x-kom zapisuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razeks 4 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, TheMr. napisał(a): Również odpuszczam AM5. Zen4 nie był ogromnym przeskokiem, Zen5 jest szlifem Zen4, liczę na Zen6 w takim razie bo 5800X3D to w dalszym ciągu mocny cep i poziom wydajności 5090 jeszcze ogarnie. Przecież ten 9800x3d jest kotem niesamowitym, premiera roku. Pod 5090 to nie widzę żadnej innej możliwej opcji bo każdy inny proc będzie go blokować. A w sumie karty pokroju 4090/5080 w 1440p też pokażą pełnię mocy tylko na 9800x3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniper76 12 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @Phoenix. Dokładnie jako ciekawostka, a tak na marginesie to nie trawię tego wieśniaka wygląda jak chłopak od krów Der8auer też ostro odleciał gdyż od razu zdjął czapkę pokazując jak chłodne są rdzenie i jest konkret 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sert 6 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Napiszę może coś bardzo niepopularnego. Dla mnie procesor powinien być (i tak mi się generalnie kojarzy) narzędziem uniwersalnym, tj. sprawdzającym się równie wydajnie w zadaniach rozrywkowych i produktywności. Te wprowadzone rozwiązanie X3D przez AMD zaburza moim zdaniem tą równowagę i dzieli procesory na te do gier i innych zadań. Nie podoba mi się to i uważam (pomimo posiadania 7900X), że takimi uniwersalnymi procesorami osiągającymi wystarczająco wysokie wyniki we wszystkich zadaniach pozostają na tą chwilę nadal procesory Intel 13/14gen, szczególnie biorąc pod uwagę obecną ich cenę modeli ze średniej półki. Edytowane 1 godzinę temu przez sert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gret 32 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, sert napisał(a): Napiszę może coś bardzo niepopularnego. Dla mnie procesor powinien być (i tak mi się generalnie kojarzy) narzędziem uniwersalnym, tj. sprawdzającym się równie wydajnie w zadaniach rozrywkowych i produktywności. Te wprowadzone rozwiązanie X3D przez AMD zaburza moim zdaniem tą równowagę i dzieli procesory na te do gier i innych zadań. Nie podoba mi się to i uważam (pomimo posiadania 7900X), że takimi uniwersalnymi procesorami osiągającymi wystarczająco wysokie wyniki we wszystkich zadaniach pozostają na tą chwilę nadal procesory Intel 13/14gen, szczególnie biorąc pod uwagę obecną ich cenę modeli ze średniej półki. Masz 7950x3D i będziesz miał 9950x3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sert 6 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Gret napisał(a): Masz 7950x3D i będziesz miał 9950x3D Nie rozumiem Twojego wpisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gret 32 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, sert napisał(a): Nie rozumiem Twojego wpisu. x800x3D to są stricte procesory skierowane do graczy spersonalizowane, od nich nikt nie wymaga wysokiej wydajności w innych zastosowaniach, jeśli chcesz procesor uniwersalny wybierasz x950x3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sert 6 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Wydajność jednowątkowa tych procesorów nie jest nadal najwyższych lotów, o poborze prądu w stanie bezczynności lub znikomego obciążenia już nie wspominając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bourne2008 7 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem produktywnośći i rozrywki. Bo to równie dobrze może być robienie tabelek w excelu i granie w pasjansa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k 4 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, sert napisał(a): Napiszę może coś bardzo niepopularnego. Dla mnie procesor powinien być (i tak mi się generalnie kojarzy) narzędziem uniwersalnym, tj. sprawdzającym się równie wydajnie w zadaniach rozrywkowych i produktywności. Te wprowadzone rozwiązanie X3D przez AMD zaburza moim zdaniem tą równowagę i dzieli procesory na te do gier i innych zadań. Nie podoba mi się to i uważam (pomimo posiadania 7900X), że takimi uniwersalnymi procesorami osiągającymi wystarczająco wysokie wyniki we wszystkich zadaniach pozostają na tą chwilę nadal procesory Intel 13/14gen, szczególnie biorąc pod uwagę obecną cenę modeli ze średniej półki. Chyba zapomniałeś iz ten sam Intel juz próbował sprzedawać akceleratory do CPU jako "klucze" instalowane na procesor? To nie jest podział na procesory do gier i nie do gier tylko na procesory z X3D cache lub bez. To ze akurat te pierwsze pokazują wydajność w grach "to przypadek". Specjalizacja CPU jest nieuchronna. Juz od kilku lat w serwerach procesory do wirtualizacji to inne modele niz procesory do baz danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 39 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, sert napisał(a): Nie rozumiem Twojego wpisu. Ale czego tu nie rozumieć. Przecież 9800x3d ma 8 rdzeni i jest wydajniejszy od 9700x w wielu zastosowaniach roboczych. Chcesz CPU do pracy i gier czekasz na 9900x3d(12 rdzeni) i 9950x3d(16 rdzeni), tu już nie ma słabszych dużo zegarów. A tak to nie ma dużej różnić między 5950x 16 rdeni zen3 a 8 w w 9950x3d 4 minuty temu, sert napisał(a): Wydajność jednowątkowa tych procesorów nie jest nadal najwyższych lotów, Jak nie jest jak jest:) 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aureumchaos 9 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Panowie a tak z ciekawości proponujecie polozyc paste na proca czy moze taki termopad pod AiO? https://www.x-kom.pl/p/1156750-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-minus-pad-8-30x30x05-mm.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff 23 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Pewnie to pytanie już padło, ale nie mogę znaleźć. Czy ktoś ma blade pojęcie albo domniemanie o której rusza sprzedaż proca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aureumchaos 9 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Ponoc o 17 jakos, info z niemieckiego mindfactory... Mi x kom odpisal ze nie znaja odkladnej daty ani godziny rozpoczecia sprzedazy Dzień dobry, Uprzejmie informuje, iż nie posiadam potwierdzonej daty, godziny kiedy wystartuje sprzedaż wskazanego procesora. Zapraszam do śledzenia oferty naszego sklepu. W przypadku dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji. Edytowane 1 godzinę temu przez aureumchaos 1 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadDog 9 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Krzysiak napisał(a): Kradno posty na pjura Już myślałem, że ktoś znów wrzucał screeny na mnie jak przy premierze arrow Ale i tak kombinują aby pokazać, że Intele są wyżej poprzez umieszczanie ich wyżej na wykresach pomimo takich samych liczby klatek na sekundę. Albo błędnie wstawiają dane do wykresu jak na przykład tutaj gdzie 7800X3D ma lepszy MIN FPS od 14900K a jest niżej na wykresie. Już nie wspominam o tym, że pamięci ustawione na 1:1 będą miały 1-2 klatki więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
some1 6 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, sert napisał(a): Te wprowadzone rozwiązanie X3D przez AMD zaburza moim zdaniem tą równowagę i dzieli procesory na te do gier i innych zadań. Ile tej produktywności potrzebujesz? 9800X3D łupie w produktywnych zadaniach 5900X którego miałem jeszcze 2 lata temu, a w wielu aplikacjach 7900X też wyprzedza. Jeśli AMD w tej generacji pokaże, że ogarnęło X3D do tego stopnia, że tylko marginalnie obniża wydajność CCD w 9900X3D i 9950X3D, to w kolejnej generacji procesory bez 3D cache już całkiem zostaną zepchnięte do budżetowych albo specjalizowanych rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO 78 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, aureumchaos napisał(a): Dzień dobry, Uprzejmie informuje, iż nie posiadam potwierdzonej daty, godziny kiedy wystartuje sprzedaż wskazanego procesora. Zapraszam do śledzenia oferty naszego sklepu. Jak brałem monitor to dostałem taką odpowiedź. Niecałe 20 min później był na ich stronie do kupienia. Tam pracują ludzie z 0 kompetencjami, więc się nie sugeruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniper76 12 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @aureumchaos Wziąłem pastę Noctua NT-H2 której nie trzeba wygrzewać i od razu działa poprawnie po za tym Masz przynajmniej 3 lata z głowy. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi