Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Akurat tu się mylisz, tyle że później post był edytowany, a sam Oktaba odwrócił kota ogonem , gdy mu to zarzuciłem w komentarzu ;)

I jakież to obelgi, kalumnie i bluzgi tam padły? Żadne, chyba że teoretyk to znaczy coś innego niż rozumiem i kontekst tego był ewidentnie dowcipny. Co tacy nagle wrażliwi sie staliście? :)Sebastian o tomcugu nic tam nie wspomina i oryginalny komentarz możesz odczytać bo został w formie cytatu ;) Dobra, mieliśmy zamknąć ten temat bo nas pogonią.

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Napisanie, że nawet Oktaba nie był w stanie wyciągnąć intela, czy to że ktoś mi podpierdzielił treść tegoż postu i wrzucił tam to nie robienie dymu, a żartobliwe stwierdzenie faktu ;)

To jest głównie wasze nieco wypaczone wyobrażenie o ich testach, ten żart się trochę przejadł, a nawet na premierę nie był śmieszny jak Arrow Lake :) Intel Ultra dostaje po tyłku jak wszędzie, nowe X3D rządzi jak wszędzie. Różnica kilku procent to kwestia ustawień i miejsc, które są tam dobrze opisane i czepiacie się na siłę. Tyle w temacie nie chcę już tego wałkować. PiS panowie! 

Edytowane przez Piła

12 minut temu, Piła napisał(a):

I jakież to obelgi, kalumnie i bluzgi tam padły?  

A czy na Oktabę jakieś padły? ;) Bo chyba nie mówisz o tym, że to iż dla wielu nie jest wyrocznią w kwestii robienia testów jest obelgą w jego kierunku? Jeśli tak to taką samą że tomcug jest teoretykiem :D

Ja generalnie miałem bardziej polew z tego, że zrobili ze mnie aktywnego moda CPU i jak to może go mieć ktoś z "AMD red team" w awatarze, bo jak to fanboya można dopuścić do władzy, czy że wreszcie na ITH udupili @Kadajoi nie jest tu modem niż z tego że ktoś gdzieś kogoś "obraża" :D

Edytowane przez Krzysiak

10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Umperojest, na pjura poszła plotka, iż nie jest :)

Trochę jak na forach plotkarski :D

"Pssst, słyszałeś że Kadajo stracił moda
No co ty, czemu?

Podobno gdzieś odleciał, jakiś MSF go złapał czy co..."

No nic wracamy do rzeczywistości, a pierwsze na pewno bardzo wiarygodne wyniki 9950X3D się pojawiają ;) Z drugiej strony na 9800X3D też wielu stawiało krzyżyk a tu zaskoczenie. 

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9950x3d-chip-zen-5-z-pamiecia-3d-v-cache-zostal-przetestowany-w-benchmarku-factorio-wyniki-sa-obiecujace

6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale pomijając komentarze, trzeba oddać Panu Sebastianowi, że dodał w testach AMD RAM na 6000 :)

Zawsze dobrze mieć takie porównanie, ale tomcug też robił podobne testy i wyszły podobne różnice, w sumie żadne jak się przekrojowo spojrzy na wyniki. Jakbym brał AM54 to serio bym sie zastanawiał na 7200 1:1, bo potem gdyby kolejna generacja jakimś cudem podbiła górny limit dla 1:1, łatwiej będzie takie moduły dostosować do możliwości sprzętu. Na 1:2 można też dać niższe napięcie SoC.

Niby obiegowa opinia o X3D jest taka że mniej wrażliwe na szybsza pamięć, ale chyba jest podobnie jak w zwykłych Ryzenach.

Edytowane przez Piła

4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja spokojnie czekam na zen6x3d. Mimo, że pozytywnie mnie zaskoczył 9800x3d, to patrząc racjonalnie przy 6950xt i 3440x1440 nie widzę najmniejszego sensu żeby w niego iść, w sumie tu się i 7800x3d nudzi  :E Lepiej te finanse zainwestować w GPU :)

To samo mam. Bardzo dobra premiera zen 5. Ale czekam na strzał z grubej rury tj. zen 6. Ten PC pójdzie i tak za darmochę do siostrzeńca. Kupię przy premierze zen 6 do tego jakiś monitor oled 3 generacji (3440x1440) zobaczymy co pokaże amd z rdna 5. Jestem ciekaw czy zen 6 zwiążę się z premierą GTA 6 :glodny:  Jedynie nad czym będę miał dylemat to czy iść w następcę 9800x3d czy 9950x3d. 

30 minut temu, Piła napisał(a):

Niby obiegowa opinia o X3D jest taka że mniej wrażliwe na szybsza pamięć, ale chyba jest podobnie jak w zwykłych Ryzenach.

Ogólnie x3d są mniej wrażliwe na pamięć bo dużo potrzebnych danych trafia do szybkiej pamięci L3 w ogóle pominięciem ramu. Nie znalazłem jeszcze testów skalowania pamięci 9800x3d ale masz 7950x3d vs inne ryzeny x3d 6000cl30 vs 4800cl40 + 6.8%, 7700x + 20%, co ciekawe 13900k + 8.7% 6000cl30 i 12% z 7200cl32

2023-02-28-image-8-p.webp

Jest na techspot 6000 vs 8000 nic nie zmienia praktycznie:

DDR-SWJS-p.webpDDR-Remnant-p.webpDDR-Hitman-p.webp

Edytowane przez wrobel_krk