Zachy 93 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu U mnie stalker shadery z Pbo +200 Scalar x5 Co -30 Temp maks 82 stopnie
razeks 30 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 53 minuty temu, muszka napisał(a): @razeks Tak, max temps po 10 minutach w cb23. Chłodzenie Phantom Spirit 120 SE. Super, czyli mój ak620 też sobie da radę z 9800x3d. 35 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Widzisz u mnie na tym samym chlodzeniu 87C i 4.9Ghz po 10min spada do okolo 4.87Ghz, na wszystkich rdzeniach. A radiator jest no, lekko cieply, w zsadzie taki sam jak w IDLE duzej roznicy nie ma. To u Ciebie sporo więcej, ale masz 7800x3d czy 9800x3d?
maxmaster027 84 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 9 minut temu, razeks napisał(a): Super, czyli mój ak620 też sobie da radę z 9800x3d. To u Ciebie sporo więcej, ale masz 7800x3d czy 9800x3d? 7800x3d
razeks 30 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Czyli zdecydowanie cieplejszy i na powietrzu na granicy
Ali 57 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 2 godziny temu, Zachy napisał(a): U mnie stalker shadery z Pbo +200 Scalar x5 Co -30 Temp maks 82 stopnie w tych pierwszych? czy przy kolejnym uruchomieniu? ;d bo przy restarcie tez mam juz max 80-85 przy pierwszym uruchomieniu tak mielilo
Umpero 127 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Kartofel napisał(a): Temat pogiętych pinów w sockecie tyczy się tylko płyt MSI czy innych również? Wszystkich w których pogniesz 8 godzin temu, Umpero napisał(a): Czyli, że ten cały Performance Preset powinien być wyłączony (Auto na Asusach) jeśli chcę ręcznie bawić się w PBO i CO? Czy powinien być ustawiony na PBO? Pozostałe opcje to jakieś zdefiniowane opcje PBO. Ktoś coś? 2 godziny temu, Zachy napisał(a): U mnie stalker shadery z Pbo +200 Scalar x5 Co -30 Temp maks 82 stopnie Osiągana czy ustawiona jako TjMax ? Może ktoś podpowiedzieć czym jest konkretnie ten Scalar? Z tego co wyczytałem i zrozumiałem to jest coś ala poziom agresywności podbijania taktowania? Ktoś ma może jakieś przykładowe dane jak to się przekładana na praktykę? Np jakie są różnice pomiędzy 5, a jakie pomiędzy 10? Edytowane 14 godzin temu przez Umpero
Zachy 93 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Osiagana. Na cholere mam tjmax ustawiac. Jakby mi sie grzal mocno a bym tego nie chcial zjechał bym z pbo Edytowane 14 godzin temu przez Zachy
Umpero 127 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu @Zachy bo jest wymagane żeby ustawić? Podrzuć jak możesz zrzuty swojego biosu z zakładki OC Tweaker (Performance Preset) i Advanced -> AMD Overclocking.
Zachy 93 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Nie jest wymagane. Kto Ci to powiedzial? Tam nie ma nic ciekawego Ja mam pewnie innny bios niz Ty, chyba ze masz AzRocka (nie widze sygnatur na tel) Ciekawsze sa napiecia i timingi Napisałem wyzej co ustawione mam A jak cos potrzeba to opisywalem co ustawiam w watku ryzenow i am5 Teraz to ja ide spac juz kompa nie wlaczam Edytowane 14 godzin temu przez Zachy
Umpero 127 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 1 minutę temu, Zachy napisał(a): Nie jest wymagane. Kto Ci to powiedzial? Tam nie ma nic ciekawego Ja mam pewnie innny bios niz Ty, chyba ze masz AzRocka (nie widze sygnatur na tel) Ciekawsze sa napiecia i timingi Napisałem wyzej co ustawione mam A jak cos potrzeba to opisywalem co ustawiam w watku ryzenow i am5 Teraz to ja ide spac juz kompa nie wlaczam Mam Asrocka Taichi. I w sumie próbuję się od kilku stron dowiedzieć co mam ustawić w Performance Preset? Auto? PBO Enabled? Jeśli włączam PBO Enabled to mam wymagane ustawienie tjmax.
Zachy 93 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Tjmax nie musisz ruszac. Auto jest ok, chyba ze chcesz proca dusic. Tu tez dodam: @PiPoLiNiO kazał przekazać, że udało mu się wyrwać z izolatki w psychiatryku, zakupił nowy RAMIK i 9800X3D śmiga na 6400 i fclck 2200. Gorąco Was pozdrawia 3
Umpero 127 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Niech pocztówkę prześle na forum 1
Phoenix. 240 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 12 godzin temu, Pitt_34 napisał(a): Przecież widać jak wół, że przed włożeniem procesora coś jest nie tak z dolnymi pinami. Przeciez gosc zle wsadzil cpu i jest juz po sprawie. 20 minut temu, Umpero napisał(a): Auto? PBO Enabled? Jeśli włączam PBO Enabled to mam wymagane ustawienie tjmax. Auto ma enabled pbo i domyslny dla tego cpu tjamx Dlatego jak wlaczasz manualnie pbo to prosi o wbicie wartosci tjmax bo to juz ingrencja manualna uzytkownika, a nie tryb auto. 1
Umpero 127 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Ustawiłem CO -30 Scalar x5 (x7 i x10 też było ustawiane) Boost +200Mhz All Cores Negative I w CR23 nie przechodzi mi testu 10 min. Trafiłem paździerza ?
muszka 86 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) @Umpero Ja do -30 nawet nie zamierzam schodzić, bo co mogę zyskać więcej? Mniej niż 2 stopnie i kilka watów? Ogólnie chciałem tylko sobie obniżyć temperatury i ponad -15C, 30W mniej i temperatury poniżej 70 na chłodzeniu powietrzem w CB23 mnie w pełni zadowalają, bo w grach to przecież będzie sporo mniej. W OCCT mi 1,5h test przeszedł gdzie pojedynczo co 5 minut każdy rdzeń obciążało więc moje CO -25 jest wstępie stabilne. Edytowane 12 godzin temu przez muszka
Ali 57 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @Umpero nie kazdy dziala na -30 co nie znaczy ze pazdziez. ustaw na -25
Zachy 93 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 5 godzin temu, Umpero napisał(a): Ustawiłem CO -30 Scalar x5 (x7 i x10 też było ustawiane) Boost +200Mhz All Cores Negative I w CR23 nie przechodzi mi testu 10 min. Trafiłem paździerza ? Wierz w to co zalecaja ustawiac testerzy.l sprzetu. Kombinuj z mniejszym co
sniper76 42 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) @Umpero Jesteś pewien 99% że RAM jest stabilny przy 6400MHz ?? Dłubiąc przy OC procka ramki puszczam domyślnie, ażeby nie "przeszkadzały" później dociskam pamiątki Asus pozwala ustawić dla cepa Tjmax i 110C Edytowane 5 godzin temu przez sniper76 1
CajraX 47 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu No Panowie, to dałem się wciągnąć w tą spiralę sp...ołeczności i wleciał 9800X3D z RTV Euro Wiem, trochę black frajer, ale z ratami wychodzi 2600, więc dopłata dosyć nieduża. Do tego zamówiłem MSI X670E Gaming Plus i 64 GB ramu. Dysk 2 TB i białe chłodzenie, bo jakoś ostatnio mam zajawkę na biały zestaw i dlatego ostatnio wjechała też pierwsza w życiu biała obudowa. Człowiek się jeszcze trochę pobawi na starość 4
wrobel_krk 199 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, sniper76 napisał(a): Asus pozwala ustawić dla cepa Tjmax i 110C Chcesz przetestować, masz gaśnice?
Umpero 127 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @sniper76 czym najlepiej przetestować stabilność pamięci?
Fenrir_14 57 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Aida memory, fpu + cache. Battlefield 2042 - obojętna mapa byle na szturmie 128 players 😀 1
Umpero 127 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Po jakim czasie testowania za pomocą AIDA można uznać, że są stabilne?
Rekomendowane odpowiedzi