Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

Czyli, że jak 2R to znaczy, że nie da się nic z timingami zrobić? Np puścić na 6200 i ciaśniej?

wszystko się da - to na szybko wczoraj po zmianie proca ustawione, subtimingi nie ruszane

am5-13.png

Edytowane przez Raptor
Opublikowano
1 minutę temu, Raptor napisał(a):

wszystko się da - to na szybko wczoraj po zmianie proca ustawione

Dać to się, da tylko jak to stabilne jest? Jak wstawiacie jakieś "S" z zentimings "niby stabilne" to warto by pokazać jakiś test na tych ustawieniach. Inni patrzą, ustawiają u siebie a tu ".upa blada" To, że komputer się uruchamia i windows "wstanie" nic nie znaczy.  W większości przypadków, nawet po kolejnym "zimnym" rozruchu pojawią się błędy na tych samych ustawieniach. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jestem hardcorowcem, mi si enie chce puszczac testow na 1,5h i marnowac pradu... jak wywali podczas normalnego uzytkowania to oczko do gory i jak znow wywali to znow oczko do gory... Szkoda mi czasu i pradu zeby tak kombinowac. Do tego kiedys moj 9700K wywalal sie  w prime a nigdy mi sie nie wywalil w grach ani w jakichs innych programach. 8:E

Teraz 9800x3D mam w co -25 i na razie w zadnej grze sie czy programie si enie wywalil w CB23 tez nie i w3dmark jak testowalem karte tez nie :faja:

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Ja jestem hardcorowcem, mi si enie chce puszczac testow na 1,5h i marnowac pradu... jak wywali podczas normalnego uzytkowania to oczko do gory i jak znow wywali to znow oczko do gory... Szkoda mi czasu i pradu zeby tak kombinowac. Do tego kiedys moj 9700K wywalal sie  w prime a nigdy mi sie nie wywalil w grach ani w jakichs innych programach.

Podsumujmy -  bylejakość to moje drugie ja. Tak trzymać. No nic, pora spadać, szkoda prądu ... 

• Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, Umpero napisał(a):

Czyli podsumowując...
1. 1R to tylko moduły 16GB?

2. Moduły 32GB to zawsze 2R?

3. 2R są wydajniejsze na dzień dobry (dotyczy też profili EXPO?), ale trudniejsze w OC?

Niestety w ddr4 przykładowo miałeś w modułach 16 DR a teraz do takiej przyjemności musisz dopłacić bo trzeba wziąć jeden 32gb :E DR zawsze były cięższe dla kontrolera w cpu chociaż nie tak jak np obsadzenie wszystkich 4 banków 4 modułami single rank.

Opublikowano
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

nie, lepiej 24h cisnac proca bo moze sie wywali lub nie w tescie gdzie w realnym zyciu nigdy ten proc nie bedzie pracowac ;]

wystarczy 2.5h TM5 ABSOULUT, EXTREME, albo PCB DESTROYER.  Szczegolnie jak sie dzielisz timingami, chyba o to tu bardziej chodzi. Puszczasz cos w neta co jest niestabilne.