Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Zachy napisał(a):

a co do stabilnosci.

PBO +200

Scalar x5

CO -30

mem-8000-2200-tm5.png

wyglada na stabilne ustawienia :)

Nova trzyma poziom.

Tylko timingi takie sa, bo nie chcialem wyzszych napiec dawac :D

Wyglada dobrze, przynajmniej solidny test, cos takiego świadczy o dobrej stabilnosci systemu. 

Według mnie w trybie 2:1:1 jaki masz, dla CL36 bardziej opłaca sie 8000:2000. 2200 raczej dla trybu 1:1(3:2) . Ewentualnie jeżeli schodzisz do bardzo niskich wartosci z np CL32 to moze byc niestabilne na 8000:2000 to wtedy zapodajesz 8000:2200 c32 i masz ten sam FPS co 8000:2000 c34.

Warto zapamietac, że dla 1:1 pamiec i infiniti fabric jest stale rozłączona, zdesynchronizowana, jakies benefity z dobrym ulozeniem IF sa, ale nie ma synchro. Co innego jest w 2:1 tutaj masz stała synchronizacje dlatego wlasnie 7600:1900, 7800:1950, 8000:2000, 8400:2100 sa najszybszymi trybami do gier. 

Opublikowano (edytowane)

Na 8000/2200 mam lepsza wydajnosc niz na 8000/2000 wiec tak jest lepiej.

Te drugie w aida ma lepsze latency troche.

Mem / IF lubie testowac w Heaven Benchmark bo jest czuly na ustawienia wszystkie i powtarzalny. :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Powiedziano mi abym właśnie te opcje zaznaczył. Jak zaznaczam tylko pamięć to się nie wywala.
@Zachy tak jak linijka wyżej. Robię to co mi wskazali w tym wątku.
OC CPU testowałem w CR23. Tam było ok.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

Jak testujesz oc cpu cb23 to nie mam pytan...

To nie jest dobry test stabilnosci oc.

Kto Ci takich bzdur nagadal...

Ide spac nic tu po mnie :piwko:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Ktoś podpowie jak to zdiagnozować? Chciałem sobie zapuścić test w AIDA aby sprawdzić stabilność pamięci na profilu EXPO, ale zaraz po uruchomieniu pojawia mi się taki obrazek...

aida.jpg

23.11.2024 01:00:43 Warning: Hardware failure detected test stopped. Jest niestabilne. Z racji tego, że właczyłeś 3 nie wiesz który wywaliło bo one ida pokolei nie na raz. Trial nie ma tu nic do rzeczy, tylko taki obrazek po to zebys kupil pelna wersje, jak na trialu jest niestabilnie po wpisaniu kodu do full wersji też bedzie niestabilnie, nie ma cudow.