Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

+200 , co-20 w r23 72*, ale konkretny układ chłodzenia jest na nim, więc ;). Ale zejdę niżej z zegarem i dołożę co, mimo że jest spory zapas termiczny. Odechciało mi się cisnąć cepa pod korek, jak mogę zyskać sporo więcej schodząc z 50mhz z rdzenia. 

W grach multi jakaś magia, głowy wchodzą niesamowicie gładko. Czułem coś takiego po przeskoku z 13700k na 7800x3d, ale teraz jest to jeszcze bardziej wyczuwalne. Wiem, fanboy amd, więc nie można mnie brać pod uwagę :) . Trzeba sobie jakoś wytłumaczyć 670zł dopłaty do nowego ryżego :E . Drugie podejście do cs go, poprzedni rekord to 130 fragensow :)

IMG20241123202039.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano

Dla CO -25 w OCCT AVX2 przechodzi godzinny test, a w AIDA64 wywala się po chwili gdy jest zaznaczone FPU + Cache.
Gdy jest zaznaczone FPU lub Cache osobno jest ok.
Czyżby AIDA była bardziej wymagająca niż OCCT?
Zastanawiam się czy nie olać AIDA64 i skoro w OCCT jest ok to przyjąć, że jest ok?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Umpero napisał(a):

Dla CO -25 w OCCT AVX2 przechodzi godzinny test, a w AIDA64 wywala się po chwili gdy jest zaznaczone FPU + Cache.
Gdy jest zaznaczone FPU lub Cache osobno jest ok.
Czyżby AIDA była bardziej wymagająca niż OCCT?
Zastanawiam się czy nie olać AIDA64 i skoro w OCCT jest ok to przyjąć, że jest ok?

Na mój stary nos, trzeba dopasować napięcia od imc/fclk. Puść ycryncher vt3, wyjaśni pewnie temat w 20 sekund ;) 

8 minut temu, sniper76 napisał(a):

No dobrze cwaniaki od mobasów Asusa, a eCLK dotykaliście w ogóle ?? profil X3D ustawialiście tak z ciekawości i do tego Vcore na offset ?? jeszcze nie zerknąłem 🫣

A po co eclk, jak procek ma odblokowany mnożnik :d ? Jak ktoś chce bić rekordy to i tak poleci na sztywniaka ;) 

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia...
Gdy daję CO -25 bez PBO to OCCT pokazuje, że proc w czasie testu pobiera 144-146W.
Gdy wyłączam CO (PBO off) to pokazuje 142-146W.
Czyżby to całe CO dawało taki mizerny zysk?

y-cruncher vt3 wysrywa mi taki błąd

Exception Encountered: ConvolutionFailedException
Coefficient is too large.
Error(s) encountered on logical core 13.

W poniższym linku niby wspominają coś o tym, że powodem mogą być ramy 2R... Jednak dla pamięci wyłączyłem EXPO i ustawiłem na 4800.

https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/1fawyx5/ram_overclock_to_6200mhz_ycruncher_vt3

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

@NoviAMG ten obrazek z mojego powyższego postu to podstawi się z wątku reddita.
U mnie wygląda to tak jak na obrazkach w tym poscie.
Generalnie problem jest z ramami.
Bo jak ustawiłem na 4800 i wyłączyłem profil EXPO to śmiga i cruncher nie wywala błędów.
Natomiast jak ustawiam ponownie EXPO i 6400 to na płycie na wyświetlaczu kodów POST wyświetla kod 15 i komp nie chce wstać. Dopiero jak się sam zrestartuje to wstaje, niby EXPO ustawione, ale y-cruncher już sypie błędami.

20241123_224219.jpg

20241123_224247.jpg

Opublikowano (edytowane)

Masz 2x32 włącz EXPO i zejdź z 6400 na 6200 jak nie pójdą to spróbuj niżej. Dla pewności ustaw VSOC na 1.3V, zawsze możesz zmniejszać i testować.

Edytowane przez ju-rek
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

+200 , co-20 w r23 72*, ale konkretny układ chłodzenia jest na nim, więc ;). Ale zejdę niżej z zegarem i dołożę co, mimo że jest spory zapas termiczny. Odechciało mi się cisnąć cepa pod korek, jak mogę zyskać sporo więcej schodząc z 50mhz z rdzenia. 

W grach multi jakaś magia, głowy wchodzą niesamowicie gładko. Czułem coś takiego po przeskoku z 13700k na 7800x3d, ale teraz jest to jeszcze bardziej wyczuwalne. Wiem, fanboy amd, więc nie można mnie brać pod uwagę :) . Trzeba sobie jakoś wytłumaczyć 670zł dopłaty do nowego ryżego :E . Drugie podejście do cs go, poprzedni rekord to 130 fragensow :)

IMG20241123202039.jpg

Gratulejszyn skill rośnie :D 

Możesz odplalic CS2 CPU benchmark na 720p LOW preset? Bo w sumie z tego forum to zrobił tylko na moją prośbe Ju-rek i piplino probowal, ale chyba mial niestabilnie i mu bledy wywalalo. 
Ju-rek ma na 9800x3d 999FPS, mój na 7800x3d 885FPS. Mógłbyś zrobić to darmowe i pokazac swoj Fpesior

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

ale chyba mial niestabilnie i mu bledy wywalalo. 

Miałem stabilne. Gra sypała błędami na kosoli zamiast dać wynik ;p

2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

+200 , co-20 w r23 72*, ale konkretny układ chłodzenia jest na nim, więc ;)

No w takim wypadku z konkretnym customem to luzik. Ale z AIO używać PBO nie ma żadengo sensu. Pierwsze lepsze shadery i po 3 min 95 stopni, no chyba że damy wentyle na 100% to wtedy 10 min shader w TLOU i też 95 stopni :D

Opublikowano

@NoviAMG @ju-rek 
Podbiłem sam VSOC do 1.3 i dałem EXPO i 6400. To sprawiło, że testy się nie wywalają w AIDA jak i y-cruncher. Przynajmniej w początkowych minutach.
Teraz sobie poschodzę na niższe napięcia i zobaczę przy jakim będzie stabilnie dla EXPO i 6400.

@PiPoLiNiO znajdę odpowiednie napięcie i podrzucę zrzut z zentimings.