Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam mały żuczek jestem co to tylko chce ustawić te pamięci tak aby działały w miarę wydajnie, zapomnieć i mieć spokój.
Jako, że nie znam się za bardzo, a EXPO nie bardzo mi śmiga to zakładam, że większość tutaj ma większe pojęcie ode mnie :(

Opublikowano

Kurna pisałem wcześniej.

Cytat

Masz 2x32 włącz EXPO i zejdź z 6400 na 6200 jak nie pójdą to spróbuj niżej. Dla pewności ustaw VSOC na 1.3V, zawsze możesz zmniejszać i testować.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To teraz wiesz dlaczego nie bangla bo po prostu nie musi, roznie imc w cpu moga byc znaczace. Przepisywanie ma sens na bazowych nastawach 6000/2000 gdzie 95% cpu zrobi te same nastawy, a nie cos max wyzylowane gdzie zrobi garstka procesorow. Po prostu zrob reset biosu, wbij pofil expo, zjedz recznie na 6000 ram, IF 2000 i 1:1 kontroler ustaw i wsio. Od tego zacznij. Z cpu tez nic nie grzeb.

Jurek ci wyzej dobrze poradził wiec sie sluchaj!

Ten SOC od razu na 1.3 tez in plus ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Puść ten RAM na 6000 IF2000, UCLK 3000, CL 30-40-40-108 (zachowawcze timingi pierwszego rzędu), resztę daj na auto. SOC 1.25V, VDD, VDDQ a 1.4V, CPU VDDIO też. GDM Enabled, memory power down i context restore na off.

Będzie działać, będzie się kombinowało dalej.

Może długo "trenować" RAM.

Edytowane przez DR3GGO
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli nie znalazles jeszcze bazowych stabilnych taktowan czyli 6000/IF2000 a przepisujesz od kogos timingi 6400/IF2200 gdzie ani 6200 ani 6400 oraz IF2200 moze nigdy nie pojsc bo nie musi? Macie rozne sztuki procesora a ustabilizowanie platformy nie zaczyna sie od czegos co moze sie nie udac. Ustawiasz najbardziej klasyczne IF2000, wbijasz profil expo, schodzisz recznie na 6000 ram i testujesz a nie od drugiej strony ;) Takim sposobem to nigdy nie ustawisz ramu bo wystarczy miec gorsze IMC w cepie i po ptakach.

Nie bylo mnie, Phoenix dobrze gada...

Polac mu :piwko:

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Ja tam mały żuczek jestem co to tylko chce ustawić te pamięci tak aby działały w miarę wydajnie, zapomnieć i mieć spokój.

Sorry ale... już dawno byś czas przyjemnie spędził i jakąś gierkę przeszedł zamiast tracić czas na to ustawianie :D 

Jeśli nie grasz w 720p i nie pragniesz dodatkowych fpsów (na przykład 505fps zamiast 500fps, bo takie to są różnice) to daruj sobie jakiekolwiek kręcenie, tym bardziej z 3080Ti.

Opublikowano

@Umpero

Sluchaj Phoenix i Ju-Rek

Na poczatek stock cpu i ram jak najblizej 6000,

i decydujesz czy kręcisz sam ram czy samo cpu. (Moze ram sam ogarnij)

I testujesz.

Jak znajdziesz co Cie zadowala krecisz dopiero sam CPU.

I jak masz pojecie co na ile idzie probujesz to ze soba zgrac.

Takie krecenie na pale z innych profili moze sie udac, ale nie musi 

Na poczatek przetestuj ustawienia ramu od Pipolino, ale na 6000, potem, 6200 i potem 6400.

Jesli bedzie ok zabierz sie za proca.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No dobra... To teraz mam mały dylemat gdyż wskazaliście mi trzy ścieżki.
Podstawowe założenie: proc stock tj PBO Off, CO Off.

Ścieżka @DR3GGO . Czyli EXPO Off, 6000, IF2000, UCLK=MEMCLK, CL 30-40-40-108, VSOC 1.25V, (VDD, VDDQ, VDDIO => 1.4V)  i później kombinować co dalej.

Ścieżka @Zachy 
Ustawienie tego co ma @PiPoLiNiO czyli  6000, IF2200, UCLK=MEMCLK, 32-39-39-69, VSOC 1.25, (VDD, VDDQ = 1.4V), VDDIO 1.39, dodatkowo tRC = 108, tRFC 843, tREFI = 32000

Ścieżka @Phoenix. Expo ON, zjechać na 6000, IF2000, UCLK=MEMCLK, VSOC 1.3V.
Ścieżka @ju-rek w zasadzie tak jak u Phoenix tylko sugestia aby schodzić od wyższych wartości do niższych.

Opublikowano
1 godzinę temu, krukkpl napisał(a):

Sorry ale... już dawno byś czas przyjemnie spędził i jakąś gierkę przeszedł zamiast tracić czas na to ustawianie :D 

Jeśli nie grasz w 720p i nie pragniesz dodatkowych fpsów (na przykład 505fps zamiast 500fps, bo takie to są różnice) to daruj sobie jakiekolwiek kręcenie, tym bardziej z 3080Ti.

Próbuję znaleźć stabilne ustawienia. Na profilu EXPO resetuje mi do domyślnych ustawień pamięci.
Wczoraj wbiłem coś takiego jak na obrazku i mi działało. Nastawy wbite z yt z filmiku buildzoida

obraz.thumb.png.72f73b2a3f773a211d1e6283521ccdf9.png

Opublikowano
5 minut temu, Umpero napisał(a):

Próbuję znaleźć stabilne ustawienia. Na profilu EXPO resetuje mi do domyślnych ustawień pamięci.
Wczoraj wbiłem coś takiego jak na obrazku i mi działało. Nastawy wbite z yt z filmiku buildzoida

obraz.thumb.png.72f73b2a3f773a211d1e6283521ccdf9.png

Jak coś takiego testujesz to daj VDD 1.45V jak nie wyskakuja bledy to zmienjszaj i daj 1.43V. Minimalizujesz powody wystapienia bledu. Dlatego wlasnie nie daje sie zbyt niskiego -CO najlepiej w ogole, wyzsze VDD itp, zeby zobaczyc czy to dziala