ernorator 32 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 32 minuty temu, ju-rek napisał(a): Niektóre płyty, jak chyba Asrock w XMP ustawiają vddio na równi z VDD. Ja raczej staram się uzyskać jak najniższe napięcia, każde. Niby powinno być synchronicznie, ale mnie to nie przekonuje. Niektórzy mówią, aby nie przekraczać 1.40v , ale widziałem już np. 1.44. Taka podstawowa zasada, to aby VDDQ nie było wyższe od VDD. Zawsze przy napięciach im mniej tym lepiej dla danej konfiguracji. Płyty ASRocka muszą mieć jakiegoś wała zawsze, VDDQ nie może być poniżej 1.44 jeśli VDD jest powyżej 1.44.
krukkpl 21 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 9 godzin temu, Raptor napisał(a): 9800x3D wpadło do morele.net Nie wiem na ile wiarygodne jest to ich "ostatnio kupiło", ale lekko licząc od rana w cenie 3100zł wzięło ten procek 20+ osób. Jesteśmy widać bogatym narodem i potencjał na dojenie wciąż istnieje
Umpero 173 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 57 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Bo próbuje rzeźbić te timingi, @Zachy doradził aby zwiększyć vddio na 1.425 z 1.4 i póki co chyba faktycznie dało to efekt. Jeszcze coś rzeźbisz przy nastawach? Poka
maxmaster027 94 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 22 minuty temu, ju-rek napisał(a): oby działało,^^
ju-rek 88 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a): oby działało,^^ Na razie to wiem tylko tyle, że VDDP nie można za wysoko i chyba jednak zacznę od CL 36
maxmaster027 94 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 3 minuty temu, ju-rek napisał(a): Na razie to wiem tylko tyle, że VDDP nie można za wysoko i chyba jednak zacznę od CL 36 schedule for next OC Zaczac od cl36 , sprawdzić czy w ogole sie wlacza z IF 2100, ustabilizowac, sprobowac jakos CL34
ju-rek 88 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 6 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Zaczac od cl36 , sprawdzić czy w ogole sie wlacza z IF 2100, ustabilizowac, sprobowac jakos CL34 Będzie Pan zadowolony
PiPoLiNiO 284 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Godzinę temu, Umpero napisał(a): Jeszcze coś rzeźbisz przy nastawach? Poka Jak wyrzeźbie to Ci dam. Teraz nie ma to sensu
Zachy 104 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 1 godzinę temu, ernorator napisał(a): Płyty ASRocka muszą mieć jakiegoś wała zawsze, VDDQ nie może być poniżej 1.44 jeśli VDD jest powyżej 1.44. Juz dla Taichi na overclock.net jest bios z fixem na to. Takze pewnie kazda to dostanie. Facet napisal maila do ASRocka ze jest taki babol i mu bios stworzyli...
Umpero 173 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jak wyrzeźbie to Ci dam. Teraz nie ma to sensu Ja na razie testuję niższe VSOC dla obecnych nastawów. Na razie częściowo sprawdziłem dla 1.24 i było ok. Zszedłem do 1.23 i póki co to testy na razie bez błędów. Temperatury na procu też o jakieś 2 stopnie niższe.
PiPoLiNiO 284 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @Umpero Ale vsoc to vt3 testujesz rozumiem?
PiPoLiNiO 284 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Wszystko git. Daj znać czy 1.23V Ci śmiga. @Umpero Niestety, u mnie nic z tego. Pewnych timingów nie przeskoczę bez względu na napięcia jakie ustawie (w granicach rozsądku). Edytowane 2 godziny temu przez PiPoLiNiO
Umpero 173 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @PiPoLiNiO godzina VT3 przy 1.23 stabilnie. Przy 1.225 test niby szedł dalej bez błędów, ale komp się przycinał, pojawiały się artefakty na ekranie.
Wuadator 0 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) A powiedzcie mi jeszcze, bo znalazłem na jakimś forum temat odnośnie FCLK, a mianowicie, że ( w skrócie)najlepiej ustawić wartość zegarów pamięci podzielną przez 3 Tj. Obecnie testuję 6200 cl28 i teoretycznie na cl30 miałem stabilne 2167 fclk, puściłem teraz cl28 na 2067 i na razie godzinę w tm5 mieli bez błędu. Czy jest sens podbijać wyżej niż 2067, jeśli planuję mieć zegary na 6200? W innym miejscu znalazłem że fclk nie synchronizuje się z mclk i śmiało można jechać w opór- im więcej tym lepiej 😵💫😵💫 Pozdrawiam Edytowane 2 godziny temu przez Wuadator
Zachy 104 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Sprawdz obie opcje w tym w czym najczesciej uzywasz cpu. Szkoly sa właśnie dwie: - if az max ile dany egzemplarz wycisnie - if synchro do mclk czyli np 6400/2133 Edytowane 1 godzinę temu przez Zachy 1
skalak23 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Na morele można kupić 9800X3d taniej wystarczy rozwinąć więcej propozycji i stamtąd dodać do koszyka. https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-4-7-ghz-96-mb-box-100-100001084wof-14209713/?sekcja=market Edytowane 1 godzinę temu przez skalak23
maxmaster027 94 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 34 minuty temu, Wuadator napisał(a): A powiedzcie mi jeszcze, bo znalazłem na jakimś forum temat odnośnie FCLK, a mianowicie, że ( w skrócie)najlepiej ustawić wartość zegarów pamięci podzielną przez 3 Tj. Obecnie testuję 6200 cl28 i teoretycznie na cl30 miałem stabilne 2167 fclk, puściłem teraz cl28 na 2067 i na razie godzinę w tm5 mieli bez błędu. Czy jest sens podbijać wyżej niż 2067, jeśli planuję mieć zegary na 6200? W innym miejscu znalazłem że fclk nie synchronizuje się z mclk i śmiało można jechać w opór- im więcej tym lepiej 😵💫😵💫 Pozdrawiam Tak jest idz najwyżej jak sie da z FCLK na modzie tzw gear 1 nie ma synchronizacji. 3Ghz ≠ 2Ghz . Przy 8000 i wiecej benefity z synchro są wymierne Bo masz 2Ghz = 2Ghz sama pamieć ma 4Ghz wiec na 1 cykl pamieci ida 2x FCLK i UCLK. Na 1:1 po prostu masz synchro UCLK i MCLK, FCLK nie jest synchronizowane. 1
Rekomendowane odpowiedzi