Wuadator 1 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię) Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns Wiecie jaki może być powód? Pozdrawiam Edytowane 15 godzin temu przez Wuadator
Zachy 112 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Agesa od ver 1.2.0.2a ma ponoc jakas reorganizacje pracy pamieci i na a i na b latency przez to jest wysokie. Jesli ktos chce moze sprobowac tych ustawien 2*32gb na 6400 a-die Nie wiem czy dzialaja z 9800, ale na 7800 byly mega stabilnie na Gene i na Nova. Edytowane 15 godzin temu przez Zachy 1
maxmaster027 97 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 1 godzinę temu, Wuadator napisał(a): Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię) Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns Wiecie jaki może być powód? Pozdrawiam a jakie masz nitro ustawione? Bo ustawienie nitro rowniez wplywa na ns. No i najnowszy bios najlepiej zainstalowac
Wuadator 1 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) Właśnie minutę temu gdzieś znalazłem temat odnośnie nitro i ustawiłem na 1 2 0. ( pokazało mi 67.6 ns) Odpaliłem test i idę spać:) Bios najnowszy( ale beta) Pozdrawiam aktualnie testuję to: Edytowane 13 godzin temu przez Wuadator
ju-rek 92 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): powinines zejść niżej moze nawet 0.85V. 2
ernorator 32 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @ju-rek powalony masz ten kontroler pamięci na cpu bo nawet jakimiś diamentowymi jednorożcami DDR5 się tego nie da wytłumaczyć.
wrobel_krk 295 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 9800x3d w cenie 2500zł: https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-box-i457753 1 1
Wuadator 1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Dobra Panowie, Myślę, że na razie jestem zadowolony z ustawień pamięci ( będę się zabierał za redukcję napięć dzisiaj albo jutro) Mam ustawione PBO -35 i + 200 mhz. Z tego, co widziałem na forum ,to raczej może to być niestabilne, ale w innym miejscu znalazłem też, żeby sprobowac- może mi się poszczęściło;) Czym testować, żeby sprawdzić? 30 min cinebench r23 idzie, tm5 idzie, ycruncher idzie, ale nie wiem, jak długo powinien lecieć. Pozdrawiam Edytowane 2 godziny temu przez Wuadator
Umpero 176 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Wuadator odpal OCCT i test samego CPU (Large, Extreme, Variable, AVX2) na 60 min. Ustaw też od razu na czas testu aby wszystkie wentyle w budzie chodziły na max obrotów bo będzie gorąco. ps. podeślij też link do tematu o nitro Edytowane 2 godziny temu przez Umpero
Wuadator 1 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) wydaje mi się, że do 6400 Mt/s ustawia się nitro 1 3 1 Ale to już niech ktoś mądrzejszy się wypowie OCCT leci na tych ustawieniach, które podałeś, zegary tylko 5200 mhz ( obstawiam, ze w biosie jest gdzieś offset ustawiony przez płytę do AVX) tempreatury może nie jakieś małe, ale nie przesadzajmy, wiatraki w obudowie na 1500 rpm, na chłodnicy też, bo nie ma potrzeby do testów mocniej Chyba uzanję, że jest stabilnie ? Edytowane 39 minut temu przez Wuadator 1
muszka 96 Opublikowano 26 minut temu Opublikowano 26 minut temu Widzę, że z dostępnością już mniejsze problemy, no ale cena 2700 zł to już trochę wygórowana wg mnie. https://www.x-kom.pl/p/1292320-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-9800x3d.html
DżonyBi 304 Opublikowano 21 minut temu Opublikowano 21 minut temu (edytowane) Na sferis.pl byl dzis za 2499,90. W Morele przedwczoraj byl dostepny kilka godzin za 2653. Edytowane 12 minut temu przez DżonyBi
Umpero 176 Opublikowano 17 minut temu Opublikowano 17 minut temu (edytowane) @Wuadator robiłeś test przy OC pamięci, CO -35 i +200Mhz? Jak tak to tylko pozazdrościć proca. Z zegarami u mnie różnie podczas testów. Raz do 5223 dochodziło, a czasem poniżej 5200. Kojarzę, że coś @PiPoLiNiO wspominał, że jest jakaś opcja, albo wersja biosu, która powoduje, że zegary nie dobijają do 5250 Mhz, ale nie wgłębiałem się w temat. Ten ALF 420 tak ładnie mrozi tego proca? Edytowane 14 minut temu przez Umpero
bourne2008 53 Opublikowano 4 minuty temu Opublikowano 4 minuty temu Ceny 9800X3D szybciej wrócą do normalności niż myśleliśmy
Rekomendowane odpowiedzi