NoviAMG 51 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Na asrocku można bez problemu wgrać starszy bios. Zresetowany bios z wyłączonym tylko ftpm, i wrzucasz przez bios flashback. Sterowniki chipsetu amd, wgrałeś na świeżo po aktualizacji biosu ? Zdjąłem OC procesora, i nic się zbytnio nie zmieniło. : Spoiler Edytowane 17 godzin temu przez NoviAMG
Adikon 6 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) @NoviAMGtak wgrałem najnowszy sterownik. Robiłem też jeszcze próby przez revo, ale nic nie pomogło. Z samym wyłączonym Ftpm jeszcze nie próbowałem szczerze mówiąc. Co do flashback. Z tego co kojarzę to się wtedy tylko samą płytę podpina i wciska ten guzik z tyłu tak? Bo aktualizowałem zawsze przez instant flash wchodząc w bios. Nie chciałbym uwalić płyty, więc potrzebuję instrukcji krok po kroku 🙂 Edytowane 17 godzin temu przez Adikon
NoviAMG 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Można przez instant też wrzucić, ale pewniejsze przez flashback, ja nic nie odpinałem do cofnięcia biosu przez flashback i wszystko poszło elegancko. Na mojej płycie 3.12 beta nie robi problemów, wcześniej miałem 3.10 i też był oki. https://www.asrock.com/support/QA/FlashbackSOP.pdf Edytowane 17 godzin temu przez NoviAMG
PiPoLiNiO 441 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu @Adikon No dobra, rzecz oczywista i pewnie to zrobiłeś, ale zapytam. Postawiłeś system na nowo aby sprawdzić jak będzie?
Adikon 6 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) @NoviAMGczyli wyłączam komputer, wpinam pendrive z wrzuconym biosem, wciskam guzik i czekam tak? Nie włączam wtedy przycisku włącz na komputerze? No i mogę z 3.16 wrócić do 3.10? @PiPoLiNiOtak, stawiałem system na nowo. Kolega @boban666nawet kilka razy to robił i nic nie dało. Nie wiem, może na większym monitorze jest to bardziej zauważalne niż na mniejszym chociaż podłączyłem swój stary 34 cale i też to widzę. Edytowane 17 godzin temu przez Adikon
NoviAMG 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Tak, przytrzymujesz przycisk flashback, zacznie migać dioda, jeśli dobrze pamiętam, zostawiasz kompa na dobre 5min, jak się wgra bios to albo zgaśnie led z tyłu albo będzie się palił cały czas. Nie włączasz pc wcześniej, tylko dopiero jak procedura się zakończy.
boban666 24 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) @Adikon kilkanaście jak już 😁. Za kazdym razem kiedy wgrywalem BiOs badz robilem downgrade. Tak samo robiłem jak jakieś większe zmiany w BIOS robilem, typu wylaczyłem ftpm , UV procesora itp. Edytowane 17 godzin temu przez boban666 1
PiPoLiNiO 441 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 5 minut temu, Adikon napisał(a): bardziej zauważalne niż na mniejszym Nie dorabiaj ideologii. Stutter to stutter. Nie da się go nie widzieć nawet na 6.5 cali w telefonie.
Tankietka 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) @Adikon Moim zdaniem każdy to ma w większym lub mniejszym stopniu przez lipną optymalizację gier. Znajomi się zarzekali, że u nich płynniutko (każdy również tak twierdzi w necie) a po odwiedzeniu jak najbardziej mieli jakieś haczenie, traversal stutter i inne. Oni tego seryjnie nie widzieli. Edytowane 17 godzin temu przez Tankietka 1
boban666 24 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Na Nintendo nie mam stutteringu 🤪
Adikon 6 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie dorabiaj ideologii. Stutter to stutter. Nie da się go nie widzieć nawet na 6.5 cali w telefonie. Po prostu już próbuję sobie to jakoś w głupi sposób tłumaczyć choć wiem, że problem istnieje. Obejrzałem już kilka benchmarków z gier i tam też widać dropy, a twierdzą, że jest jak najbardziej ok. 2 minuty temu, Tankietka napisał(a): @Adikon Moim zdaniem każdy to ma w większym lub mniejszym stopniu. Znajomi się zarzekali, że u nich płynniutko (każdy też tak twierdzi w necie) a po odwiedzeniu jak najbardziej mieli jakieś haczenie, traversal stutter i inne. Oni tego seryjnie nie widzieli. No też tak rozkminiam właśnie, ale niestety my należymy do mniejszego grona 😅
Tankietka 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Ja kiedyś też nie widziałem jak np. Half Life chodził na pierwszym Xboxie czy Shadow of the Colossus na PS2. Wydawało mi się płynniutkie wszystko a po latach jak włączyłem to nie da się w to grać. Także jak nastąpi "przebudzenie" i wszystko już widzisz to masz trochę masakrę bo ciągle dostrzegasz drobne stop klateczki i inne haczenie co psuje radość z gry. Jedynie spadki fpsów na Switchu mi nie przeszkadzają bo nie są takie agresywne a i zazwyczaj nie ma zjawisk jak ciągłe haczenie czy traversal stutter. Edytowane 17 godzin temu przez Tankietka 2 1
galakty 474 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 6 minut temu, Tankietka napisał(a): Ja kiedyś też nie widziałem jak np. Half Life chodził na pierwszym Xboxie czy Shadow of the Colossus na PS2. Wydawało mi się płynniutkie wszystko a po latach jak włączyłem to nie da się w to grać. Także jak nastąpi "przebudzenie" i wszystko już widzisz to masz trochę masakrę bo ciągle dostrzegasz drobne stop klateczki i inne haczenie co psuje radość z gry. Jedynie spadki fpsów na Switchu mi nie przeszkadzają bo nie są takie agresywne a i zazwyczaj nie ma zjawisk jak ciągłe haczenie czy traversal stutter. Ojjj tak, jakiś mocny CPU pokroju X3D, dobry RTX, OLED 240Hz w górę i potem każda przycinka boli.... a człowiek grał na szkolnym kompie w CS 1.6 pewnie przy 40 FPS i heady wchodziły 1
Tankietka 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Seryjnie, jak mi coś się stanie na Switchu to od razu myśli, przecież to sprzęt za tysiaka i każdy tak ma. A na drogim kompie od razu stres i dociekanie dlaczego tak się stało, zamiast bawić się grą xd No ale kupię jeszcze nowe, mocne GPU xd Edytowane 17 godzin temu przez Tankietka 1
galakty 474 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Też za dużo możliwości grzebania mamy, gdyby nie OC, UV, XMP i różne to byś po prostu odpalił sprzęt i grał, co by się nie działo 1
Adikon 6 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Tankietka napisał(a): Seryjnie, jak mi coś się stanie na Switchu to od razu myśli, przecież to sprzęt za tysiaka i każdy tak ma. A na drogim kompie od razu stres i dociekanie dlaczego tak się stało, zamiast bawić się grą xd Otóż to. Gdybym Kupił sprzęt za 1000 czy 2000 zł to luz, ale wydając sporo ponad dychę liczyłem na płynną rozgrywkę. Już nawet mógłbym zejść do wysokich zamiast ultra, ale to kompletnie nic nie daje. To jest dla mnie najśmieszniejsze i najsmutniejsze jednocześnie. 1 minutę temu, galakty napisał(a): Też za dużo możliwości grzebania mamy, gdyby nie OC, UV, XMP i różne to byś po prostu odpalił sprzęt i grał, co by się nie działo Właśnie to mówiłem zanim kupiłem kompa, bo był pomysł na konsolę. Niestety simracing i konsola to tak średnio, więc postanowiłem znów iść dalej w PC. I przez to więcej czasu spędzam w biosie i na forach niż w grach. Edytowane 17 godzin temu przez Adikon 1
NoviAMG 51 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Tu można pisać co do błędów z biosem : https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1hg227n/weekly_bios_update_post_week_51_2024/ Aczkolwiek, wczytując się w różne komentarze, głównie problem występuję u osób z expo. Ja mam ręczne oc ramu, i wyczulone oko na stuttering, mogę powiedzieć, że u mnie nie ma odczucia nawet minimalnego stutteringu. Warunkiem jest, że karta sobie radzi (zawsze dobieram ustawienia tak, żeby karta śmigała na około 80% max). Mam oleda, więc dość szybka matryca, mimo niskiego HZ. A weź ustaw fclk ręcznie w biosie na 2000mhz/2066/2133mhz . @Fenrir_14 Ja mam zaktualizowaną OE 10 do 11, wyłączone trochę śmieci ręcznie + scrypt od osoby z forum (w dziale windows). Używam capframeX od dawna i często hwinfo w tle, problemów nie ma. Edytowane 17 godzin temu przez NoviAMG 1
Fenrir_14 78 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Dobra, pytanie za 1000 punktów. Jaki system instalujecie? I czy jest to tzw. official release z pełną telemetrią i bloatware'm? Ja jeszcze zauważyłem że AMD jest bardziej wrażliwy od Intela na soft monitorujący typu msi afterburner czy aida. Edytowane 17 godzin temu przez Fenrir_14
Adikon 6 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 2 minuty temu, NoviAMG napisał(a): Tu można pisać co do błędów z biosem : https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1hg227n/weekly_bios_update_post_week_51_2024/ Aczkolwiek, wczytując się w różne komentarze, głównie problem występuję u osób z expo. Ja mam ręczne oc ramu, i wyczulone oko na stuttering, mogę powiedzieć, że u mnie nie ma odczucia nawet minimalnego stutteringu. Warunkiem jest, że karta sobie radzi (zawsze dobieram ustawienia tak, żeby karta śmigała na około 80% max). Mam oleda, więc dość szybka matryca, mimo niskiego HZ. A weź ustaw fclk ręcznie w biosie na 2000mhz/2066/2133mhz Spróbuję z tym fclk. Może skopiować te ustawienia jak na foto i wpisać ręcznie, a resztę zostawić na auto? 3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): Dobra, pytanie za 1000 punktów. Jaki system instalujecie? I czy jest to tzw. official release z pełną telemetrią i bloatware'm? Pobrałem z Microsoftu i taki zainstalowałem 🙂
Fenrir_14 78 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Jeśli wiesz o co biega to możesz z instalatora Windowsa wywalić całą telemetrią, cortane i resztę bloatware'u i na nowo sobie wypalić rufusem. Jak nie to możesz spróbować jakiegoś custom'owego superlighta i zobaczysz sobię różnice. Np Ghost Spectre/Atlas czy Revo. 16 minut temu, NoviAMG napisał(a): @Fenrir_14 Ja mam zaktualizowaną OE 10 do 11, wyłączone trochę śmieci ręcznie + scrypt od osoby z forum (w dziale windows). Używam capframeX od dawna i często hwinfo w tle, problemów nie ma. CapframeX jest stabilny jak skała od lat. Powiedziałbym że też mniej inwazyjny. Hwinfo korzystam od lat z wersji Pro i też nigdy nie miałem problemów. No i wygląda na to że masz system zoptymalizowany co jest absolutną podstawą w dzisiejszych czasach 😀👍 Teraz na dniach testowałem zaciąganie odczytu sensorów pod 9800x3d i wypada gorzej od Hwinfo pomimo że łyka praktycznie tyle samo pamięci - ok. 6-8mb 😀 w zależności od ilości udostępnianych danych ofc. Edytowane 16 godzin temu przez Fenrir_14
Adikon 6 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Ja akurat jak wspomniałem jestem słaby w komputery, więc jakieś skrypty itp. to dla mnie czarna magia. Można prosić link do tego pod win 11? Jedyne co zrobiłem przy instalacji to pozbyłem się logowania do Microsoft i nie mam pinu przy logowaniu. Próbowałem też zagrać na odpalonym w trybie awaryjnym, ale nie zauważyłem różnicy. Jest jeszcze opcja 3.08 Biosu tylko nie wiem czy faktycznie system na nim wstanie z moim CPU. Poniżej zrzut po wyłączeniu ftpm i fclk na 2133. @NoviAMG u Ciebie jest o wiele niższe użycie karty graficznej oraz ten max thread load CPU. Nie wiem, może coś z tego wyczytacie? Edytowane 14 godzin temu przez Adikon
NoviAMG 51 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) https://forum.ithardware.pl/topic/8174-skrypt-czyszczący-win10win11/page/2/ Jeszcze z GTA5 lock 116fps, chwilą jazdy + minigun . Staram się dostosowywać ustawienia tak, aby karta max leciała na 80% obciążenia, najlepsze wrażenia z gry. W grach multi gram na ogół na najniższych, bo jest lepsza widoczność w zadymach i przy różnych granatach, ale też nie tnę wszystkiego na maxa w lewo, żeby gry wyglądały dość oki. Spoiler Edytowane 14 godzin temu przez NoviAMG 1
Adikon 6 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) @NoviAMG widzisz u mnieGPU power, clock czy CPU jakoś bardziej skacze. To może to jest przyczyną tylko jak to ogarnać? O tym jeszcze nie pisałem, bo zapomniałem, a może istotne. Podczas uruchamiania komputera słyszę delikatnie 2-3 trzaski w słuchawkach (w starym kompie też chyba tak miałem). Jak próbowałem zacieśnić timingi to jakby większe ścięcia i nawet w dźwięku było słychać. Miałem wrzucać starszy BIOS ale znalazłem w archiwum rozmów, że ten stuttering zauważyłem już na 3.10. Jeśli nie ma moich pamięci na liście QVL płyty to też robi problem? Edytowane 13 godzin temu przez Adikon
NoviAMG 51 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu QVL nie robi problemu, próbowałeś zresetować bios, nic nie dotykać w biosie, i uruchomić grę ? Bo z tego co wnioskuję w wpisach, problemem jest xmp/expo, bo Ci co mają manualnie ram ustawiony nie mają problemów i piszą, że działa tak jak starszy, lecz nowy bios zbija opóźnienia 3.17*
Rekomendowane odpowiedzi