Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie mam pojęcia dla tego pytam na necie nie mogę za wiele znaleźć tak na szybko.

Ja już - napisałem ciesz się sprzętem :D

U mnie w stresie te temperatury lecą tak do 67c z kawałkiem,ale nie po paru minutach a i nawiew to 100% bo cpu lata  na 5200 jak szatan

Nawet na Intelu miałem gorący chipset jak diabli :E

Opublikowano

UV dopiero będę się bawił. Najpierw muszę wentyle/krzywe ogarnąć w budzie i pompkę na ALF3 rev2 bo powyżej 55% zaczyna wyć do tego jakby bulgocze i skrzeczy. Ale wstępnie przy nastawach do 50% jest git :E

Opublikowano

@lukadd może głupie pytanie, ale folię odkleiłeś z radiatora i z backplate płyty? Ja tej z tyłu na początku nie odkleiłem, jak myslalem, że mam walniętą baterię w biosie i musiałem  się do niej dokopać od tyłu ( no comment dla projektanta) i wyjąć płytę, zauważyłem, że ktoś zrobił takiego psikusa :)

pozdrawiam 

Opublikowano
4 minuty temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Testował ktoś noctua nh d15 G2 z tym procesorem Jake temperatury osiąga przed i po ov? Albo zwykła nhd15

To jest topowe chłodzenie air więc sobie będzie na luzaku radzić.

Ale ja jestem osobiście za różnymi formami AIO szczególnie jak to ma być zawieszone nad wydającym tonę ciepła RTXem z wyższej półki. Aio mniej zaburza przepływ powietrza w budzie.

9 minut temu, Wuadator napisał(a):

@lukadd może głupie pytanie, ale folię odkleiłeś z radiatora i z backplate płyty? Ja tej z tyłu na początku nie odkleiłem, jak myslalem, że mam walniętą baterię w biosie i musiałem  się do niej dokopać od tyłu ( no comment dla projektanta) i wyjąć płytę, zauważyłem, że ktoś zrobił takiego psikusa :)

pozdrawiam 

Nic tu takiego nie ma, ani backplate, ani folii.

Być może powodem wyższych tempów jest również mój kolosalny 4090 który w zasadzie całkowicie zakrywa radiator od chipsetu :E

Opublikowano

Do aio mam mega mieszane uczucia, sekcja zasilania nie jest chłodzona chyba że arctic3 ma ten wentyl który chłodzi vrm to jest akurat na + ale większość modeli jest na -,aio po kilku latach pracy degraduje się ponoć (czytałem o tym na reddicie kiedyś powstał jakiś off top i ludzie się trochę zesra**i w tym temacie, później usłyszałem dodatkowo kilka opinii na ten temat i pozostaje sceptycznie na to nastawiony), a taki radiator kupuje się raz konkretnie i to działa latami ewentualnie wentylator może doznać awarii a tak to minusów brak 

Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Moje zdanie jest jak wyżej, czyli że szukasz dziury w całym ;)

Wolę się upewnić :E

2 minuty temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Do aio mam mega mieszane uczucia, sekcja zasilania nie jest chłodzona

Na dzisiejszych płytach i CPU nie potrzebujesz żadnego dodatkowego chłodzenia dla VRM.

A co do trwałości to różnie bywa. Arctic np. daje 6 lat gwarancji.

Opublikowano
22 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale, tutaj masz opisane, że win 10 i win 11 21H2 to najwydajeniejsze windowsy. Ktoś zrobił dobra robote dał info. Możesz korzystać. 

Pytanie tylko czy ogólnie są najlepsze od strony cpu np w nowych tytułach czy tylko w ponad 6 letnim benchmarku sotr'a ;D

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

UV dopiero będę się bawił. Najpierw muszę wentyle/krzywe ogarnąć w budzie i pompkę na ALF3 rev2 bo powyżej 55% zaczyna wyć do tego jakby bulgocze i skrzeczy. Ale wstępnie przy nastawach do 50% jest git :E

Odłącz sobie ten wentylator na bloku najlepiej to będzie znacznie ciszej, czy będzie 4-5 stopni w tą czy w tą na vrm niczego nie zmienia ;) 

Opublikowano

U mnie chcipset na GB GA970A UD3 nigdy nie schodził poniżej 70 stopni nawet w idle nie dało się utrzymać palca na radiatorze przez 2 sekundy tak parzył, płyta działa do dzisiaj po 13 latach u znajomego w garażu :E 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Odłącz sobie ten wentylator na bloku najlepiej to będzie znacznie ciszej, czy będzie 4-5 stopni w tą czy w tą na vrm niczego nie zmienia ;) 

Ta, on leży na biurku jak na razie :E Fajnie, że na magnesach się go podłącza więc można sobie potestować bez kombinacji, 2 sekundy cyk pyk i siedzi :E

Muszę sprawdzić ile na rpm schodzi.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Pytanie tylko czy ogólnie są najlepsze od strony cpu np w nowych tytułach czy tylko w ponad 6 letnim benchmarku sotr'a ;D

Dobre pytanko. Jak sprawdzałem 22H2 vs 23H2 i 24H2 to był najszybszy w Tombriderze (6letnim tytule) no ale w cyberpunku tak samo. Wiec jest duża szansa na to co jurek mówi, że w 21H2 jest jeszcze szybciej. Szkoda tylko, że nie podał wersji jaka testował i czy np miał wszystkie updaty czy np odinstalowal jakas łatke, bo czasami te patche potrafią zepsuc wydajnosc.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak ponad pół roku temu przeszedłem na AMD też byłem w szoku. Chipy pod 90 stopni. Poszukałem info, mają działać do 105 stopni bez żadnego problemu, tak mówi specyfikacja. 

Na nowej płycie z backplate mam już 75 stopni. A jak mam wentyle w obudowie na 800 to 68. 

Także nie masz się co martwić :) Ale fakt, w głowie siedzi na początku 🤣🤣

Z tego co widzę, to krowa 4090 jest sporo odpowiedzialna za te tempy na chipsecie. Zakrywa praktycznie cały jego radiator, a że w budzie część wentyli off, reszta na ~300rpm pyrka to się ciepełko kumuluję. Ale wystarczy, że np. na gpu wentyle ruszą i temp chipsetu od razu w dół.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jaki kupić ram pod 9800x3d? Nie jestem jakoś bardzo obeznany w OC i napięciach itp wystarczy 6000mhz cl30, czy warto będzie dopłacic do nowych g skilli 6000 cl 28/26 ? Jaki będzie przyrost niższych timingów pamięci, pragnę tylko nadmienić że ram chcę włożyć ustawić Expo i już mieć z tym spokój 😅 przeglądałem ten wątek od 1 strony dojechałem do 120 i szczerze głowa mi pęka jak widzę ile trzeba się przy tym nastawianiu ramu natrudzić, jedna jeszcze bardzo ważna rzecz to delikatne uv, przeanalizowałem kilka kwestii i zauważyłem że jest kilka dróg tego UV zaawansowana to nie dla mnie... +200mhz+pbo negativ all core, i stock pbo i szczerze ta ostatnia opcja.by mi w zupełności wystarczyła bo nie potrzebuje takiej mocy, tylko pytanie czy da radę ustawić expo na cl30 6000mhz + zrobić uv poprzez --co 20 i testować w aidzie64 extreme jak test przejdzie to dawać kolejne 21 pass 22 pass itd ? Bez manipulacji napięciami boję się że to przysłowiowo spierdo***ę😅

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, lukadd napisał(a):

...reszta na ~300rpm pyrka to się ciepełko kumuluję. Ale wystarczy, że np. na gpu wentyle ruszą i temp chipsetu od razu w dół.

Panie, tyle lat w PC i takie numery. Weź lepiej wymontuj te wentyle lub je odłącz bo te ~300rpm to tak jakby ich nie było w tej budzie.

Kiedyś miałem Enermaxy ~800rpm, no piękny sprzęt ale co z tego jak mało wydajne były.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

One się rozkręcają pod obciążeniem do ~600-700 i to styka na luzaku w mojej budzie.

W idlu najchętniej dałbym je na zero, ale muszą na chłodnicy od CPU chociaż te 300rpm kręcić, więc tak pyrkają sobie na low rpm w idle.

Ogólnie aby wpłynąć na temp chipsetu to musiałbym mieć cały czas wentyle na gpu odpalone.

Bo wentyle z budy to dopiero jakbym totalny wir zrobił coś by zmieniły. GPU zakrywa praktycznie cały radiator i tam nie ma przepływu powietrza, a GPU nawet w idlu coś się grzeje i utrudnia odpływ ciepłego powietrza z radiatora.

PS. PCI express w max oszczędzaniu widocznie obniżyło tempy.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
9 godzin temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Jaki kupić ram pod 9800x3d? Nie jestem jakoś bardzo obeznany w OC i napięciach itp wystarczy 6000mhz cl30, czy warto będzie dopłacic do nowych g skilli 6000 cl 28/26 ? Jaki będzie przyrost niższych timingów pamięci, pragnę tylko nadmienić że ram chcę włożyć ustawić Expo i już mieć z tym spokój 😅 przeglądałem ten wątek od 1 strony dojechałem do 120 i szczerze głowa mi pęka jak widzę ile trzeba się przy tym nastawianiu ramu natrudzić, jedna jeszcze bardzo ważna rzecz to delikatne uv, przeanalizowałem kilka kwestii i zauważyłem że jest kilka dróg tego UV zaawansowana to nie dla mnie... +200mhz+pbo negativ all core, i stock pbo i szczerze ta ostatnia opcja.by mi w zupełności wystarczyła bo nie potrzebuje takiej mocy, tylko pytanie czy da radę ustawić expo na cl30 6000mhz + zrobić uv poprzez --co 20 i testować w aidzie64 extreme jak test przejdzie to dawać kolejne 21 pass 22 pass itd ? Bez manipulacji napięciami boję się że to przysłowiowo spierdo***ę😅

6000 2x32GB cl30. Dać XMP/EXPO i nic wiecej nie trzeba. Po jakims czasie ineresowac sie na forum i czytać posty. Zrozumieć temat. I pobawic sie w nastawy :) tak mniej wiecej to wyglada, nie opłaca sie isc w 2x16GB sa nieco wolniejsze z ustawieniami XMP oraz po prostu masz mniej ramu na przyszlosc,a 9800x3d wyglada na procesor bardzo przyszlosciowy i dlugo posluzy.

Opublikowano

Czy ktoś z Was posiada te kości ?

Są ich dwie wersje, ta jest z Expo i XMP, ale szukam i nie mogę nigdzie znaleźć czy są one na modułach A-die:

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-m5-neo-rgb-ddr5-32-gb-6400mhz-cl32-f5-6400j3240g16gx2-rm5nrw-14452210/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19583827172&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAp4O8BhAkEiwAqv2UqHrcynjj9TXB5yX1gDXnu-_12EXuqP5kCcGzvDG7nVhJsYF5chfFSBoC3noQAvD_BwE

Natomiast ta wersja jest na A-die, ale nie ma expo, chciałbym wymienić moje z sygnaturki, tak żeby już kolorystycznie wszytko pasowało i mam problem na które się zdecydować:

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-m5-rgb-ddr5-32-gb-6400mhz-cl32-f5-6400j3239g16gx2-rm5rw-13341305/

A może polecieć coś innego, zależy mi żeby były w kolorze białym i nie były "kapryśne", czyli najlepiej na A-die.

Opublikowano (edytowane)

@Pitt_34

Że, 600zł za 2x16 ? 

Szczerze jak nie masz jakiegoś parcia na 8000mhz to możesz równie dobrze mdie wziąć. Fakt dość ładne radiatory, ale 600zl na dziś dzień za 2x16 to według mnie spora cena.  Inna bajka jakbyś brał jakieś Acery predatory np z selekcjowanymi adie i konkretnym radiatorem, ale niestety te ramy w eu to yeti 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

@NoviAMG

Szczerze mówiąc te 32GB to jak na moje potrzeby jest ok. Ceny niestety takie są na dzień dzisiejszy. 64GB to wydatek 900/1000+, ale już abstrahując od ceny to w moim przypadku nie widzę potrzeby wchodzenia w 64GB. Parcia na 8000mhz również nie mam. Chodzi mi o wymianę na białe i takie żeby nie było z nimi problemów (wyłożyć  włączyć Expo/XMP i nie dotykać) a ponoć A-die takie są, dlatego szukam 2*16/6400+ i koniecznie białe.