Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam według hwinfo dropy napięcia do 11.9v, ale mam hxi, więc mogę podpiąć kabelek i bezpośrednio odczytać parametry z zasilacza. Raczej wydaje mi się, że płyta ciut przekłamuje. Ale jedna rzecz mi przyszła do głowy. Ustawić hwinfo na najniższe możliwe opóźnienie w odczytach, uruchomić grę i przeanalizować co się dzieje w peakach.  

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Adikon napisał(a):

@Phoenix. tutaj po resecie kompa i włączyłem tylko hwinfo.

Jakaś tolerancja plus minus chyba też jest prawda?

Zrzutekranu2024-12-26141120.png.5400a170964d2d65b2f519f389b676de.png

Jest ok a tolerancja ATX to zależy od zasilacza i jego klasy. Musiałbyś pod obciążeniem to porównać czy wychodzi poza bo na gold zasilaczu to chyba 3-5% jest tolerancja odchyłu ale w tej chwili tego nie sprawdzę. 

Wyżej kolega podesłał przykład więc trzeba na swoim zasilaczu sprawdzić bo to zależy od klasy energetycznej też. 

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ale przecież CL28 super wygląda 🤣

CL26 to już w ogóle wygląda obłędnie 🤫

Co do mojego przycinania w grze to nie sprawdziłem jednego drobiazgu... a mianowicie "od zawsze" mam podłączony pod wewnętrzne USB kontroler wentylatorów i pompy, może spece od Aquacomputer coś przeoczyli wydając soft ?? 

Odinstaluję stery i odłączę USB, ażeby kontroler nie był fizyczne podłączony. Wszystkie wentylatory +pompa pójdą 100% w obroty ;)

Opublikowano
2 minuty temu, sniper76 napisał(a):

Co do mojego przycinania w grze to nie sprawdziłem jednego drobiazgu... a mianowicie "od zawsze" mam podłączony pod wewnętrzne USB kontroler wentylatorów i pompy, może spece od Aquacomputer coś przeoczyli wydając soft ?? 

Odinstaluję stery i odłączę USB, ażeby kontroler nie był fizyczne podłączony. Wszystkie wentylatory +pompa pójdą 100% w obroty ;)

U mnie też kontroler podpięty, ale z tego co pamiętam steruje tylko wentylatorami obudowy. Pompę mam podpiętą pod płytę. 

Opublikowano
7 minut temu, sniper76 napisał(a):

Aquasuite kiedyś coś broila w grach, nie pamiętam dokładnie co powodowała. Samo oprogramowanie głównie, wersja darmowa. 

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Też mam według hwinfo dropy napięcia do 11.9v, ale mam hxi, więc mogę podpiąć kabelek i bezpośrednio odczytać parametry z zasilacza. Raczej wydaje mi się, że płyta ciut przekłamuje. Ale jedna rzecz mi przyszła do głowy. Ustawić hwinfo na najniższe możliwe opóźnienie w odczytach, uruchomić grę i przeanalizować co się dzieje w peakach.  

Proszę cię :P do tego typu pomiarów nawet multimetr za 5zł z odpustu będzie lepszy niż wszelki soft.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@tomcug ogólnie z @boban666 próbowaliśmy już wielu opcji i nadal jest problem. Raz lepiej, raz gorzej. W wyżej podanych tematach więcej szczegółów. Ja nie chcę pomocy za darmo i zapłacę jeśli tylko ktoś mi naprawdę pomoże :) Latencymon teraz wychodzi ideolo bez żadnych problemów i lepiej niż wyżej w tematach.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

@NoviAMG

Dzięki kolego za naprowadzenie 🤝

Od mniej więcej 8 miesięcy mam wersję płatna, gdyż oprogramowanie darmowe przestało wspierać 6LT... na tym sofcie też bez zmian ☹️ jeżeli winowajcą będzie aquasuite to na prawdę dostanę mega wqrwu 😡 

Dla mnie od strony elektroniki podłączyć ten cały bałagan (14 wentyli, pompa) to bułka z masłem 😉 mogę ogarną prostym generatorem wypełnienia PWM i po zawodach ale najpierw przyjrzę się bliżej sterowaniu z płyty głównej.

Opublikowano

Ciekawe czy to coś zmieni :P. Coś było na rzeczy, bo wywaliłem apkę a w dość krótkim odstępie czasu pozbyłem się d5 nexta :E. Złapał mnie chwilowy stutter w apexie, okazuję się, że net zaczyna klękać i mam lossy... Zrobiłem reset internetu dla jaskiniowców i zobaczymy, czy będzie git. 

Opublikowano

@NoviAMG

Odinstalowałem Aquasuite X.80 i odłączyłem USB.

BF2042 jak latał tak lata bez zmian ech... mój dostawca to Netia z którą walczyłem z ogarnięciem sporego opóźnienia w obciążeniu dochodzącego do 180ms 🤣 od tygodnia mam 1Gbps/300Mbps z opóźnieniem w obciążeniu max 25ms, a spoczynkowy 10ms (na starej umówie 6ms) 

Pozostaje zainstalować świeżą kopię windy i sprawdzić na "czystym"