Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

X870E-AERO-G-X3D.thumb.jpeg.01e676ef42262b1ac0810b0c3a30e1d1.jpeg

Jakby więcej podzespołów z tego typu design'em wychodziło to miało by to sens bo wygląda przez kozacko ale na razie chyba tylko budy z drewnem typu fractal north są dostępne, ramów czy kart drewnianych nie robią :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jakby więcej podzespołów z tego typu design'em wychodziło to miało by to sens bo wygląda przez kozacko ale na razie chyba tylko budy z drewnem typu fractal north są dostępne, ramów czy kart drewnianych nie robią :D 

Drewno jest dobre do kominka, czekam na wersję z karraryjskiego marmuru.:E

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Warto wspomnieć informacyjnie że ALF 3 ma głośną pompę ;) 

Czytałem właśnie o tych problemach, co jeszcze jest wartego uwagi tak do 600-700 zł?

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano (edytowane)

CS2 nawet na low nie utrzyma 500fps. W zasadzie to bez spadków do 400 nie da rady.

Dalej jakieś gówno battle royale sprzed prawie dekady.

I same chińskie popierdółki.

Taa...

1000fps to się zobaczy może w grze z 2005r.

Nowa gra Burderlands 4 na 9800x3d kończy się ok 90fps w lows i 110 AVG. 

Marketing AMD dzielnie walczy o tytuł Klauna dekady. Dużo cyfruf! Duuużo! Tysionc fps! To zadziała! :boink:

A potem jak faktycznie zrobią takiego proca, który da radę to zaoferować w czymś innym niż Quake 3, to ten chwyt marketingowy będzie spalony i przeciwskuteczny. [Slow clap...]

Edytowane przez VRman
  • Sad 1
Opublikowano
18 godzin temu, VRman napisał(a):

1000fps to się zobaczy może w grze z 2005r.

W doom eternal z przed 5 lat już bawili się w wykręcanie 1K fps a o takim cpu jak 9800x3d jeszcze nikt nie śnił, wystarczy silnik z dobra optymalizacja ;) 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

Poleci ktoś dobre kości RAM DDR5 48/64GB pod 9800x3d? Oprócz dobrych radiatorów i osiągów z expo wymagań brak. Chipset x870.

Dałbyś zarobić naszym:
https://www.goodram.com/en/products/irdm-ddr5-oc/
Jest wersja RGB jak i non-RGB
Cena przystępna, profil EXPO odpala się jak auto benzynowe w zimie. 
Część forumowiczów ma i sobie chwali.
No i raczej już wszystkie lecą na A-DIE.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 13.09.2025 o 13:37, Send1N napisał(a):

Warto wspomnieć informacyjnie że ALF 3 ma głośną pompę ;) 

Tylko w zasadzie to nie ma to znaczenia bo ma regulację PWM obrotów pompki i bez problemu ustawia się tak, aby było cicho i wydajnie. 

Ogólnie wszystkie aio mają słyszalną pompkę na 100%, ale dopóki mają PWM to luzik.

Opublikowano
39 minut temu, Phoenix. napisał(a):

64gb to mdie.

Gdzieś mi mignęło info w przeszłości o zaprzestaniu produkcji m-die i jako rzekomo a-die miały trafiać w to miejsce.
Jak pisałem do Goodrama odnośnie moich konkretnych pamięci, to w moich jeszcze były m-die.

Opublikowano
16 minut temu, lukadd napisał(a):

Tylko w zasadzie to nie ma to znaczenia bo ma regulację PWM obrotów pompki i bez problemu ustawia się tak, aby było cicho i wydajnie. 

Ogólnie wszystkie aio mają słyszalną pompkę na 100%, ale dopóki mają PWM to luzik.

Nie każdy ustawia po swojemu bo sporo ludzi leci na auto i tylko w tym rzecz ;) moja przykładowo nie ma pwm tylko DC a też sobie wyregulowałem tak aby było cicho ;)