Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mialem Zen4 od premiery jako pierwszy tutaj :hihot: i TDP to owszem jedno ale ich budowa to drugie ;D Zen5 jakikolwiek model,a Zen4 to przepasc w odprowadzaniu ciepla i to sa fakty. Tutaj nie ma co dyskutowac i zwalac na TDP.

Fakt i to nie podlega dyskusji ale ten zen5 i oferta z chlodzeniem za 1zl to fajny kasek po prostu za 750zl ;) 

Na premiere były właśnie wersie X. I zdecydowanie nie tutaj tylko na PCL. Gdzie jest wydajność Ryzen 7 7700X a Ryzen 7 9800X3D czy Ryzen 7 7800X3D

Jest lepsza niż dotychczas, powiedział bym że po odpowiednim posmarowaniu (dodaniu chłodzenia) możliwa do zaakceptowania ale do ideału jej jeszcze brakuje.

Opublikowano

Misku ja pisze o budowie cpu i odpowadzaniu ciepla, a Ty skoncz na sile sie produkowac jak pojecia nie masz, mialem 7700X,7800XD,9700X i 9800XD i miedzy zen4 a zen5 jest przepasc w odprowadzaniu ciepla. A co do ofety to byla luzna wrzuta, malo mnie interesuje twoje zdanie nt jej i co o niej myslisz ;) 

Nikomu w zblizeonej cenie zen4 nie polece  i tyle w temacie ;) 

Opublikowano

@Phoenix. 9600 z Fera 5 za 749zł? Opcja bardzo dobra.
Oczywiście znajdą się jakieś jasie co powiedzą, że za tyle da się 7700 kupić ale to używki od chińczyka z gwarancją do bramy i bez chłodzenia, więc raczej kiepski deal.

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Mamy tutaj na forum pewnego antyfana AMD, który już od dawna głosi, że 9800X3D to odpad produkcyjny z doklejonym keszem.
To co wrzuciłeś to musiałby być odpad z odpadów xD 

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Pawllos napisał(a):

Cześć, tak z czystej ciekawości, czy freezer 36 poradzi sobie z 7800x3d?

7800x3d prawie ciepla nie wydziela, ja go mialem na chlodzeniu powietrzem, najczesciej w grach 35-50W, radiator byl chlodny caly czas. On sie grzeje pod czapa, ale na ten procek wystarczy zwykly radiator. Chlodzenie wodne daje tyle ze masz caly czas chlod i te pare stopni mniej. Innymi slowy procek nie przekazuje duzo ciepla na radiator, kumuluje je wewnatrz. Dlatego chlodzenie wodne jest po prostu non stop zimne co tez daje efekt w postaci lepszych temperatur

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Dlatego najlepiej jwystawic graty mobo/cpu/ram i chlodzenie w komplecie :D 

Taaaa, gdyby nie to że obudowa wymaga wymiany to bym prędzej decyzję podjął, no nie chce mi się jak cholera :E 

Może poczekam do Zen6 ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Widzę modelowanie galaktym jak plasteliną nadal prosperuje. :E Jeszcze trochę go pougniatacie i się chłopak złamie w końcu, kupi a potem będzie żałował, że nie poczekał na Zen 6. :hihot: 

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, galakty napisał(a):

Taaaa, gdyby nie to że obudowa wymaga wymiany to bym prędzej decyzję podjął, no nie chce mi się jak cholera :E 

Może poczekam do Zen6 ;) 

Mi tez sie nie chce grzebac juz w sprzeciem jak zmienialem ost AIR na AIO to juz byla katorga :hihot: Dlatego jedyne upgrady na przyszle lata to tylko zen6 i gpu na rubina.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, caleb59 napisał(a):

Widzę modelowanie galaktym jak plasteliną nadal prosperuje. :E Jeszcze trochę go pougniatacie i się chłopak złamie w końcu, kupi a potem będzie żałował, że nie poczekał na Zen 6. :hihot: 

W momencie w którym 5800x3d zacznie niedomagać i mieć srogie dropy to wymieniam, ale jak widzę ciągle 98% GPU to mi się nie chce :E 

Wolałbym od razu Zen6 wrzucić i zapomnieć o platformie. 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

W momencie w którym 5800x3d zacznie niedomagać i mieć srogie dropy to wymieniam, ale jak widzę ciągle 98% GPU to mi się nie chce :E 

Może znasz jakiegoś partnera AMD, to Ci odpalą próbkę inżynieryjną ;) 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Mam tak samo, czekam.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Taki 9600 to z pewnością wyjdzie na zero przy dobrej płycie nawet, ale już nie chodzi o kasę tylko o czas i nie wiem czy w ogóle będę rozwijał dalej PC... Szczerze mówiąc coraz mniej ochoty i pasji na granie mam, nic wielkiego się nie dzieje w branży. Po 8h roboty przed laptopem to się czasami rzyga monitorami już i chce jechać na siłownię/rower/basen, a nie dalej siedzieć ;) 

Teraz, caleb59 napisał(a):

Żeby to ktoś do mnie napisał - "daję tyle i tyle i zabieram całość" a tak jak pisze @galakty - weź się użeraj z ogłoszeniami, olx, allegro, odpisywaniem - a komu się chce.

O to to, jakbym miał pewnego kupca bez bawienia się w OLX to chętnie. 

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, caleb59 napisał(a):

Żeby to ktoś do mnie napisał - "daję tyle i tyle i zabieram całość" a tak jak pisze @galakty - weź się użeraj z ogłoszeniami, olx, allegro, odpisywaniem - a komu się chce.

Dobra cena czyni cuda i nie trzeba sie uzerac ;) Wystarczy olewac tych co truja dupe tylko :D A chetny po prostu klika kupuj i wysylasz.

No ale wiadomo samo sie nic nie sprzada, odrobine wyslku wlozyc trzeba :D 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. 9600 z Fera 5 za 749zł? Opcja bardzo dobra.
Oczywiście znajdą się jakieś jasie co powiedzą, że za tyle da się 7700 kupić ale to używki od chińczyka z gwarancją do bramy i bez chłodzenia, więc raczej kiepski deal.

Mamy tutaj na forum pewnego antyfana AMD, który już od dawna głosi, że 9800X3D to odpad produkcyjny z doklejonym keszem.
To co wrzuciłeś to musiałby być odpad z odpadów xD

Tylko bez Fery 5 to kompletnie traci sens. A jak masz już chłodzenie (np. bez RGB) albo wystarczy Ci boxowe to już tak atrakcyjnie nie wygładzi.

Wychodzi na to że aby wypchać R5 9600 z magazynów trzeba go dodawać do pakietu z chłodzeniem (a nawet dwoma bo BOX ma własne) taniej od takiego samego z R5 7600 o 70 zł.

Czyli defakto obniżyć jego cenne o 170zł.

Ceny tych CPU dalej są odrealnione od rynku tak jak ich MSRP.

Czyli "Zen5%" działa i jak pisał Sapkowski "nie ma drugiej okazji żeby zrobić dobre pierwsze wrażenie".

Potrzeba "wincej" rebrandingu. :D

Jajca to się zaczynają przy R5 3600 za 200 zł (a widziałem za 166 zł) od którego R5 5600 nie jest szybszy o 100% ale za to droższy.

R5 9600 musiał być od niego szybszy o 300% ...

Słowem to R7 9800X3D i Ryzeny 9 albo nic z tej serii.

R7 9800X3D bywa odpadem z R9 9950X3D, kwestia momentu w którym powstał defekt czy w waflu czy przy montażu powierzchniowym.

47 minut temu, galakty napisał(a):

Z drugiej strony nawet xx600 pewnie będzie drogi, a 9600 już za 700 zł jest + chłodzenie które można opylić, no kuszą nie powiem xD 

Tych chłodzeń to za chwile będzie w pieruny do sprzedania.

Jak się wąchasz to chłopie na co CI to? Jedynie jako store of value.

Ciekawe czy można zwrócić samego Ryzena bez chodzenia za 1 zł.

Ale to media expert wiec się zabezpieczają...

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, Auberon napisał(a):

Tylko bez Fery 5 to kompletnie traci sens. A jak masz już chłodzenie (np. bez RGB) albo wystarczy Ci boxowe to już tak atrakcyjnie nie wygładzi.

Ale tam nie ma oferty bez fery wiec po co Ty sie wgl produkujesz?? Nie jestes zianteresownay to odpusc, nikogo tez nie obchodza twoje scenariusze nt tego czy tam jest box czy nie i co kto uzyje bo ty piszesz za siebie, a nie za kogos. Ktos kto bedzie zianteresowany to po prostu kupi i bedzie wiedzial co z tym zrobic, a nie czytal wypociny goscia, ktory nawet nie jest zinteresowany ale Ty wiesz lepiej za wszystkich co komu wystarczy i co jest dla niego dobre :hihot:

Nikt tu nie przyklada pistoletu do glowy i nie zmusza do kupna :red:

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale tam nie ma oferty bez fery wiec po co Ty sie wgl produkujesz?? Nie jestes zianteresownay to odpusc, nikogo tez nie obchodza twoje scenariusze nt tego czy tam jest box czy nie i co kto uzyje bo ty piszesz za siebie, a nie za kogos. Ktos kto bedzie zianteresowany to po prostu kupi i bedzie wiedzial co z tym zrobic, a nie czytal wypociny goscia, ktory nawet nie jest zinteresowany ale Ty wiesz lepiej za wszystkich co komu wystarczy i co jest dla niego dobre :hihot:

Nikt tu nie przyklada pistoletu do glowy i nie zmusza do kupna :red:

Człowieku (?!) lista ignorowanych Ci się zawiesiła?

Moda q... mam fatygować?

764 na discorcie też nie przykładali nikomu pistoletu do głowy a sami się zabijali.

Ewangeliści konsumpsionicznego pchania dolarów w korporacyjna dwunastnice. Idźcie precz.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Auberon napisał(a):

Wychodzi na to że aby wypchać R5 9600 z magazynów trzeba go dodawać do pakietu z chłodzeniem (a nawet dwoma bo BOX ma własne) taniej od takiego samego z R5 7600 o 70 zł.

Czyli defakto obniżyć jego cenne o 170zł.

Ceny tych CPU dalej są odrealnione od rynku tak jak ich MSRP.

Czyli "Zen5%" działa i jak pisał Sapkowski "nie ma drugiej okazji żeby zrobić dobre pierwsze wrażenie".

Potrzeba "wincej" rebrandingu. :D

Jajca to się zaczynają przy R5 3600 za 200 zł (a widziałem za 166 zł) od którego R5 5600 nie jest szybszy o 100% ale za to droższy.

R5 9600 musiał być od niego szybszy o 300% ...

Słowem to R7 9800X3D i Ryzeny 9 albo nic z tej serii.

R7 9800X3D bywa odpadem z R9 9950X3D, kwestia momentu w którym powstał defekt czy w waflu czy przy montażu powierzchniowym.

Tych chłodzeń to za chwile będzie w pieruny do sprzedania.

Jak się wąchasz to chłopie na co CI to? Jedynie jako store of value.

Ciekawe czy można zwrócić samego Ryzena bez chodzenia za 1 zł.

Ale to media expert wiec się zabezpieczają...

Mając świadomość czym jest Zen5(jestem entuzjastą nowych technologii), nigdy nie wybrałbym Zen4, ponieważ chociaż nie zawsze występuje znacząca różnica między poszczególnymi modelami (9600X ma taktowanie bazowe niższe o 800 MHz (w porównaniu z 7600X) i turbodoładowanie do 5,4 GHz) na korzyść Zen5, sama mikroarchitektura stanowi ogromny krok naprzód dla AMD i generacyjny wzrost IPC +16% (średnia krzywej wzrostu) do +35% (górna granica krzywej wzrostu), bez uwzględnienia AVX512. W przypadku AVX512, Zen5 w porównaniu z Zen4 ma wzrost IPC +56% (średnia krzywej wzrostu). W typowych zastosowaniach HPC i AVX512, Zen5 nie ma sobie równych w większości zastosowań.

Cytat

Zen4 osiągnął szczyt na poziomie 5-6 IPC (w warunkach laboratoryjnych). Zen5 zazwyczaj osiąga 5-6 IPC, a szczytowo 7-8 IPC. Warto zauważyć, że SMT może z łatwością wydobyć 7-8 IPC z pojedynczego rdzenia Zen5. SMT w Zen4 daje średno +13%, podczas gdy SMT w Zen5 średnio +18%. Zen6 wprowadzi dalsze optymalizacje i ulepszenia rdzeni, aby lepiej wykorzystać nowe zasoby.

https://www-agner-org.translate.goog/forum/viewtopic.php?t=287&start=10&_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
Naukowa analiza Zen5 - Agner Fog:
"Właśnie zakończyłem testowanie Zen 5. Dziękuję osobom, które pomogły mi uruchomić skrypty testowe.

Moje wyniki testów AMD Zen 5 są imponujące. Posiada wiele funkcji, które zwiększają różne aspekty wydajności procesora do nowych, niespotykanych dotąd poziomów.

Co najważniejsze, szybkość pobierania instrukcji została zwiększona z 16 do 32 bajtów na cykl zegara. Szybkość pobierania 16 bajtów była poważnym wąskim gardłem zarówno w procesorach Intel, jak i AMD przez wiele generacji. Rozmiar jednej instrukcji może wynosić od 1 do 15 bajtów. Instrukcja AVX512 może mieć od 6 do 11 bajtów. Stanowiło to poważne wąskie gardło, ponieważ reszta potoku mogła obsłużyć cztery instrukcje na cykl zegara lub więcej we wcześniejszych procesorach AMD, a także procesorach Intela. Tylko pętle, które mieściły się w pamięci podręcznej mikrooperacji, mogły wykorzystać wysoką przepustowość.

Zen 5 może wykonywać do sześciu instrukcji na cykl zegara (rzadko osiem). Tak wysoka przepustowość wymaga od programisty starannego rozważenia, aby uniknąć długich łańcuchów zależności. Łańcuch zależności to sytuacja, w której każda instrukcja zależy od wyniku poprzedniej instrukcji, tak że niemożliwe jest wykonanie więcej niż jednej instrukcji jednocześnie.

Liczba jednostek wykonawczych została zwiększona w porównaniu z poprzednimi modelami. Dostępnych jest sześć całkowitoliczbowych jednostek ALU, cztery jednostki generowania adresów, trzy jednostki rozgałęzień, cztery wektorowe jednostki ALU i dwie wektorowe jednostki odczytu/zapisu. Wszystkie typowe instrukcje mają do wyboru więcej niż jedną jednostkę wykonawczą, dzięki czemu rzadko trzeba czekać na wolną jednostkę. Możliwe jest wykonanie sześciu prostych instrukcji całkowitoliczbowych w jednym cyklu zegara. Instrukcje wektorowe i zmiennoprzecinkowe mogą być wykonywane z częstotliwością dwóch dodawań wektorów, dwóch mnożeń wektorów oraz dwóch instrukcji odczytu lub zapisu wektorów jednocześnie w jednym cyklu zegara. Wszystkie jednostki wektorowe mają pełną funkcjonalność 512 bitów, z wyjątkiem zapisu do pamięci. 512-bitowa instrukcja zapisu wektora jest wykonywana jako dwa 256-bitowe zapisy.

Operacje na pamięci całkowitoliczbowej mogą być wykonywane z częstotliwością czterech odczytów na cykl zegara lub dwóch odczytów i dwóch zapisów. Operacje na liczbach zmiennoprzecinkowych i pamięci wektorowej mogą być wykonywane z częstotliwością dwóch odczytów lub zapisów na cykl zegara, z wyjątkiem zapisów 512-bitowych.

Wydajność instrukcji rozgałęzień (konstrukcji if-then-else) jest również szybsza niż wszystko, co widzieliśmy wcześniej. Zen 5 może wykonać dwie przewidywane, podjęte lub trzy przewidywane, niewykonane instrukcje rozgałęzień na cykl zegara. Predyktor rozgałęzień może przewidywać dwie gałęzie do przodu i dekodować obie strony rozgałęzienia dwukierunkowego jednocześnie. Skomplikowane, powtarzające się wzorce rozgałęzień można przewidzieć po krótkim okresie uczenia.

Opóźnienie dodawania wektorów całkowitych zostało zwiększone z 1 cyklu zegara w Zen 4 do 2 taktów w Zen 5, podczas gdy opóźnienie dodawania zmiennoprzecinkowego zostało zmniejszone z 3 do 2 taktów. Instrukcje wektorowe całkowitoliczbowe i zmiennoprzecinkowe mają teraz takie same opóźnienia.

Chociaż wydajność procesora pod względem szybkości pobierania instrukcji, dekodowania, jednostek wykonawczych, odczytu/zapisu pamięci i przepustowości rozgałęzień została zwiększona do nowych poziomów, to nastąpiła jedynie niewielka poprawa w rozmiarach pamięci podręcznej i asocjatywności. Oznacza to, że przepustowość procesora rzadko stanowi wąskie gardło w Zen 5, a programista musi skupić się na optymalizacji dostępu do pamięci, jeśli chce wykorzystać wysoką moc obliczeniową Zen 5. Zen 5 może zapewnić znaczny wzrost wydajności w programach wymagających dużej mocy obliczeniowej, podczas gdy programy ograniczone głównie pamięcią i dostępem do dysku nie odniosą większych korzyści."

Cytat

Wraz ze wzrostem IPC z Zen1 do Zen3 i Zen4, nastąpił również znaczący wzrost częstotliwości taktowania, co przełożyło się na znaczący wzrost ogólnej wydajności. W Zen5 częstotliwość taktowania turbo pozostała podobna do Zen4, a częstotliwość bazowa została nawet obniżona. Zen1 i Zen4 mają podobną szerokość rdzenia (ogólnie rzecz biorąc, niewiele się pod tym względem zmieniło), ponieważ istniała ta sama liczba jednostek wykonawczych (4 jednostki ALU i 4-Wide dekoder). Tak, sama mikroarchitektura rdzenia od Zen1 do Zen4 przeszła przeprojektowanie i zmiany (większe bufory i lepszy predyktor itd), i nie można temu zaprzeczyć.

Zen5 wprowadza jednak wszystkie te zmiany co Zen1 do Zen4, ale jednocześnie znacząco rozszerza rdzeń i znacząco go rozbudowuje od podstaw.

Zen5 to zupełnie nowy, projekt czystej kartki: Potężny predyktor nowej generacji (większy i bardziej złożony niż cokolwiek dotychczas), dekoder o szerokości 2x4 (efektywnie 8-Wide), 6 jednostek ALU i 12-Wide pamięć podręczna mikroopracji, nowy zunifikowany harmonogram (dla 6 jednostek ALU) i nowy, potężny FPU to tylko niektóre z wielu  nowych aspektów Zen5. M.in Przeprojektowany i większy L1-D, przeprojektowany L2 i nowy L3 z mniejszymi opóźnieniami. Praktycznie każdy etap rdzenia  a w tym pamięci podręcznej to nowa, bardziej zaawansowana i rozbudowana logika opracowana całkowicie od podstaw.

Cytat

Dla AMD Zen5 to rewolucja (reorganizacja i znacząca rozbudowa (szerszy i głębszy) od podstaw).

Zen2 IPC +15-18% (średnia krzywa wzrostu) (Zen1(+) - Zen1) do +29% (maksymalna krzywa wzrostu)

Zen3 IPC +19% (średnia krzywa wzrostu) do +39% (maksymalna krzywa wzrostu)

Zen4 IPC +13% (średnia krzywa wzrostu) do +39% (maksymalna krzywa wzrostu)

Zen5 IPC +16% (średnia krzywa wzrostu) do +35% (maksymalna krzywa wzrostu)

IPC Zen5 vs. Zen1 +66% (średnia krzywa wzrostu) do +142% (maksymalna krzywa wzrostu)

IPC Zen5 vs. Zen2 +48% (średnia krzywa wzrostu) do +113% (maksymalna krzywa wzrostu)

Jednak biorąc pod uwagę górną granicę, patrząc na krzywą wzrostu, istnieje ogromna różnica IPC w FP, a sam AVX512, Zen5 vs. Zen4 jest szybszy średnio +56%!

Średnia dla INT wynosi +14%, a FP +24% bez uwzględnienia AVX512. Zen5 może być tak samo szybki z wyłączonym AVX512, jak Zen4 z włączonym AVX512. Z włączonym AVX512, Zen5 przewyższa Zen4 z włączonym AVX512 o rząd wielkości w znacznej części aplikacji.

Przypomnijcie sobie, jak AMD ogłosiło rozpoczęcie prac nad rewolucyjnym Zen5 w 2018 roku, podczas gdy Zen2 miał zadebiutować dopiero w 2019 roku :) Michael Clark (lider projektu Zen) zapytany o Zen5 powiedział, że jest bardzo podekscytowany pracami nad Zen5, że to dla nich wyzwanie i nowe doświadczenie i że gdy pójdzie spać, chciałby się obudzić i móc kupić procesor oparty na tej mikroarchitekturze ;)

Po premierze nastąpiło rozczarowanie i oskarżono go o kłamstwo. Jednak analiza mikroarchitektury i fakt, że Zen5 otwiera drogę do dalszego wzrostu IPC, prowadzą do wniosku, że miał rację. Jestem pod wrażeniem Zen5 :)

Jakiś czas temu ktoś zapytał, dlaczego nie kupiłem tańszego o 100-150 zł i bardziej opłacalnego Zen4 :D Odpowiedziałem, że jestem entuzjastom(lubię drążyć temat mikro architektury i poszerzać wiedzę w tym zakresie) i wiedząc, czym jest Zen5, sumienie nie pozwala mi kupić Zen4. Lubię testować i bawić się najnowszą generacją sprzętu i chociaż Zen5 ogólnie rozczarował mnie na początku, po dogłębnej analizie i zdobyciu wiedzy nie mogłem podjąć innej decyzji. Jestem podekscytowany Zen5 i tym, że Zen6 wprowadzi dalsze ulepszenia, głównie w pamięciach podręcznych L1-I, L2 i L3, a także w połączeniach IF pmiędzy matrycami CCD, co jeszcze bardziej pozwoli wykorzystać nowe zasoby i fundament Zen5 do nowego poziomu w Zen6 :)

Nie wiem, co przyniesie NovaLake, ale wiem, że doskonały L3 (opóźnienia i przepustowość) w Zen5, jak i wiele aspektów tej mikroarchitektury, dają mi poczucie pewnego bezpieczeństwa co do postępów AMD w Zen. Jestem pewien, że Zen6 i Zen7 to coś, na co warto czekać :)  

PS

Spójrzcie na Zen5 z szerokiej perspektywy i w szerokim spektrum zastosowań. Czy ten procesor nie jest wart posiadania w Twoim komputerze, nie tylko dla entuzjastów, którzy są świadomi czym jest Zen5?

Dla przeciętnego użytkownika, który nie przywiązuje wagi do szczegółów, Zen4 będzie w zupełności wystarczający tak samo jak Zen3 ;) 

PS2

Z ogólnego punktu widzenia wiele osób nie dostrzeże rewolucji w Zen5, jedynie zmiany kosmetyczne, ale kiedy zagłębić się w temat i spojrzeć na szeroki zakres zastosowań i wiele aspektów mikroarchitektury Zen5, widać rewolucję :) 

Nie byłbym sobą, gdybym nie mógł doświadczyć najbardziej zaawansowanej, złożonej i jednocześnie wyrafinowanej technologii, jaką jest Zen5 :) 

Przepraszam za ten upierdliwy i przydługawy wpis, ale mam nadzieję, że pomogę choć garstce osób rozwiać wątpliwości w wyborze konkretnej generacji procesora :) 

Edytowane przez AMDK11
  • Confused 1
Opublikowano

Ta oferta za procka z chłodzeniem jest mega, mimo, że to nie 8/16 na jakiego ja polowałem, bo mnie dla mnie to był upgrade z 6/12, to przy cenie ok 940zł jak dałem w marcu za Ryzena 7700 Tray to ta cena z chłodzeniem jest mega, szczególnie, że ja dokupiłem chłodzenie, bo Fortis 3 nie wszedł na AM5. 

Cena nie jest zła, tylko przesiadka dla kolegi @galakty nie wygląda kolorowo, tj zabawa z kompem. 

• Like 1