Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, aetern napisał(a):

Jak myślicie, Panowie - jaka platforma do tego 9800X3D ma sens? Gram na 5800X3D i 4090 w 3440p UWQHD i zastanawiam się nad upgrade. Rzeczywiście trzeba liczyć 2k za mobo i 500 za ram, czy da się to ogarnąć taniej? :D

Bedzie tak samo wydajny z Mobo za 550zł np: https://www.x-kom.pl/p/1243714-plyta-glowna-socket-am5-msi-pro-b650-s-wifi.html - jak nie potrzebujesz gen5 pod gpu, gen 5 pod ssd itp

Ram 32gb  za 420zł 6000cl30 złoty środek: https://www.ceneo.pl/157489814

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie można Was zostawić nawet na chwilę.
Poszedłem do roboty, wróciłem i chwile się kimnąłem.
Wstaję, a Wy zawaliliście rynek CPU w PL!

Będę miał na Was oko od teraz!

PS. Wiecie, jak musieliście wystraszyć starych forumowiczów ITH?
Jak Hunowie! Opanujcie się! ;)

jeńców nie bierzemy jak coś :E

36 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Mnie interesuje 9800x3d w Bf2042 4K lub 3840x1600 wszystko w opór tryb Szturm 128 graczy. Dasz radę to ogarnąć w wolnej chwili? 

Przykro mi, wszystkich nie zadowole. Jeśli interesuje Cię tylko 4k na 9800X3D i gra jest gdzieś w abo za darmo, to spoko. Sprawdzę Ci jutro ;)

Będzie 1080p i 4k oraz 6 gier. Cyberpunk, Wiedźmin, Far Cry 5 , A Plague Tale Requiem i Miles Morales :)

Opcjonalnie jeśli @Kadajo chce i coś mu to pomoże, to Nowy Jork w MFS mogę mu sprawdzić :) Ale to musiałby dać znać zaraz, bo już rano nie bedę nic robić.

EDIT: Jednak MSF już nie mam, a ściąganie z ich serwerów to elo :D

Edytowane przez PiPoLiNiO
Brak MSF

Abstrahując na moment od 9800X3D/9950X3D- nie miałem pojęcia że na AM5 da się obecnie wskoczyć procesorem za 4 stówki (R5 8400F):

https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-5-8400f-tray-921556

On jest oczywiście słabszy nawet od 7500F, ale wg ruskich recenzji nie odstaje od niego jakoś dramatycznie (przynajmniej w części tytułów).
@tomcug- może jakiś teścik.
Przy okazji byłby dobry pretekst żeby w końcu dorzucić 5600/5600X i 5700X3D/5800X3D do swoich tabelek. ;)

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież cena 9800X3D nie drgnie ani o zł z tych 2400 przez najbliższych kilka mięsiecy w normalnych sklepach.
Ten procesor jest poza konkurencją. Intel nie ma odpowiednika, więc AMD nie będzie robic totalnie nic. Mają 7800X3D i sobie ustawią cene na 1800 zł i tyle.

A to przecież nv ze swoimi GPU jest zła! ;)

Edytowane przez JeRRyF3D

A da się to to schłodzić powietrzem?
Ma to sens do 4K, czy wystarczy jego starszy brat?

W zasadzie, szafa pusta i nie mam się w co ubrać. :)
Dawno nie kupowałem niczego, czego nie potrzebuję, to już chyba czas pomyśleć. :)
Ale dla mnie, to jeszcze nowe mobo, ram itd. = dużo zachodu. Hmm... 

Cyberpunk ma być w 1080p na ultra jak na PPC czy na low?

Coś takiego będzie

obraz_2024-11-07_220609180.thumb.png.e2596af0c32c98cd173da9a0592de5c6.png

Wolna rozgrywka to to samo miejsce po prostu i spisane z niego wyniki aktualne :) W Cyberku to ten targ co w testach na PPC. Reszta gier też w miare obciążające CPU miejsca.

Chyba, że macie jeszcze jakiś pomysł na coś z wbudowanym benchmark to pisać :)

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Like 2
  • Upvote 1

Godzinę temu, Ali napisał(a):

@JeRRyF3D podejrzewam ze na cala polske bylo cos kolo 200-250 sztuk wiec... :D

btw. komputronik mi wlasnie zmienil status na wyslane takze mam nadzieje ze jutro DHL ogarnie i wieczorem beda pierwsze testy

Masz już też maila od DHL? Napisali, że planowana na jutro ale do DHL to mam małe zaufanie :E W moim rejonie Inpost bije na łeb reszte

Ciekawe czy znowu będzie taka loteria silikonowa jak z 7800X3D..
Pewny stabilności byłem tylko z -10 CO i zegary nie szły wyżej niż 4.8ghz a drugi mi przed nos pokazywał CO -30 i 5ghz na Cinebenchu xD W max fps dużego znaczenia pewnie to nie ma ale w 1% low już na pewno ma

@Mizu dostalem maila 21:10, ale od tamtej pory status wciaz "Przesyłka w przygotowaniu" - ciekawe jak dystrybucja komputronika pracuje - o ktorej nadaja paczki - czy w godzinach pracy czy w nocy tak jak w xkomie np.

i tak jak mowisz... to DHL - nie DPD czy InPost wiec... moze być dopiero na poniedzialek... 

Edytowane przez Ali