Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Problem z 4080 super jest taki, ze brak juz sensownych egzemplarzy a te co sa to np. MSI Gaming za 5,5k. Sam dlugo myslalem i zdecydowalem sie doplacic te 900zl to Suprima 5080.

Co do 4090, to owszem w uzywkach mozna przebierac, problem jest brak znajomosci historii oraz brak gwarancji w niektorych przypadkach. 5080 nie jest karta marzen, ale tez nie jest totalnym gniotem.  W chinach jest nowy rok, co oznacza, ze produkcja kart rozkreci sie dopiero za miesiac, a stoki beda zapelnione moze w okolicy maja, czerwca. Jesli AMD nie zrobi rewolucji to niestety smutek....

Nie ma co sobie racjonalizować a tylko grać. 1000 w plecy to jeszcze nie powód by o czymś myśleć... Do marca jeszcze trochę pozostało. Inni łączą się z tobą w smutku i szczęściu zarazem.

No chyba że kupiłeś za te 900więcej niż ta 4080 a nie jeszcze dałeś scalperowi.

Opublikowano
17 minut temu, toony napisał(a):

Co do Scan to musieli dużo ofert przyjąć skoro niektóre osoby maja np Zotac pozycje 298 i czas oczekiwania czerwiec choc akurat daty zmieniają się na bieżąco, minus że mogą cenę zmienić więc ci co trafia w nie odpowiednim momencie możliwe że będą musieli dopłacić. 

No to już lekki idiotyzm, zamawiać kartę nie wiedząc ile się za nią ostatecznie zapłaci. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No to już lekki idiotyzm, zamawiać kartę nie wiedząc ile się za nią ostatecznie zapłaci. 

Panie biore piec! 

Nie wazna cena!

Nie wazna data!

Normalnie klient idealny :Crash:

Kurde kolejne forum na ktorym nie mozna cytatu na telefonie usunac :/

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Te 16 tygodni jest bardzo prawdopodobne co do 5090 i to mogą być rzuty po kilka kart. Na VC mówiło się że sytuacja nie będzie ciekawa nawet do pół roku, a niektórzy pisali że cały 2025 będzie beznadziejny i to będzie dużo gorsza premiera niż 4090… Więc u nas czekanie co 2 miesiące na 10 sztuk to wygląda właśnie gorzej niż przy premierze 4090 gdzie był dramat już wtedy z dostępnością. No się sprawdza puki co wszystko co na VC pisano kilka tygodni temu.

Edytowane przez TonyMoSo
Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Niby tak z drugiej strony sklep się zabezpiecza,  choc dla mnie jeśli chodzi o sklepy z sprzętem PC w UK to Scan moim zdaniem wypada najlepiej.

Opublikowano
2 minuty temu, toony napisał(a):

Niby tak z drugiej strony sklep się zabezpiecza,  choc dla mnie jeśli chodzi o sklepy z sprzętem PC w UK to Scan moim zdaniem wypada najlepiej.

Dla mnie wypadał do przedwczoraj, kiedy to zaczął skalpować w czasie rzeczywistym. Wskakuje karta za 979, próbujesz ładować do koszyka, odświeża stronę i tara - nagle widzisz 1149. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Problemu by nie było, gdyby można było kupić, ale byłaby informacja, że karta leci na magazyn i będzie najszybciej za tydzień. Ale nie, było DOSTAWA NA JUTRO.

A wziąłeś taki scenariusz.

"Przepraszamy za brak dostawy, towar nie dotarł do magazynu przesyłka opóźniona do końca kwietnia."

Edytowane przez Pawlos
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Dla mnie wypadał do przedwczoraj, kiedy to zaczął skalpować w czasie rzeczywistym. Wskakuje karta za 979, próbujesz ładować do koszyka, odświeża stronę i tara - nagle widzisz 1149. 

Faktycznie obiło mi się coś o uszy dziś, choć sam tego nie widziałem bo skupiłem się na dwóch modelach a te ceny nie zmieniły w sumie Astrala udalo mi sie tylko zamowic dlatego ze napisalem do nich. W sumie nie ma tu dużego wyboru inne sklepy jak OCUK (oni to w ogóle pierw poszło info ze nie będą sprzedawać później zmienili zdanie) czy CCL (CCL był spoko do póki się właściciel nie zmienił) od początku ceny mają zawyzone, Ebuyer w ogóle chyba nic nie miał, AWDIT z 5090 też nie. 

Opublikowano
41 minut temu, toony napisał(a):

Na Scanie przez stronę faktycznie nie idzie, ale jak się napisze się do obsługi klienta to da radę, wczoraj napisałem do nich w sprawie zamówienia Astral 5090 LC, w czwartek na wszystkie karty była możliwość złożenia pre orderu poza Astralem, nawet bliski byłem zlozenia oferty na Suprim Liquid 5090 (mialem Suprim Liquid 4090 i byłem zadowolony) jednak chcialem poczekać na Astrala LC, wczoraj do nich napisałem czy byłaby możliwość złożenia oferty nawet jeśli musiałbym dłużej czekać bo nie mam czasu zaglądać co chwile na stronę czy się coś zmieniło i zrobili dla mnie zamówienie opłaciłem i teraz pozostaje poczekać niby jestem 2 w kolejce także zobaczymy, tutaj plus dla nich za możliwość sledzenia na bieżąco swojego miejsca w kolejce, co do OCUK to nie popisali się problem z stroną, wyższa cena, brak lepszego sledzenia zamówienia.

Co do Scan to musieli dużo ofert przyjąć skoro niektóre osoby maja np Zotac pozycje 298 i czas oczekiwania czerwiec choc akurat daty zmieniają się na bieżąco, minus że mogą cenę zmienić więc ci co trafia w nie odpowiednim momencie możliwe że będą musieli dopłacić. 

i przy tym jawnym złodziejstwie to 1350 za MSI zaczyna wyglądać sensownie, oczywiście tylko i wyłączie iorać pod uwage pazerność sklepow 

Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Kończy się dostępność i algorytm podnosi ceny. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Kończy się dostępność i algorytm podnosi ceny. 

Algorytm podnosi ceny - karty stoją na magazynie jak widły w gnoju 8:E

Ciekawi mnie rozwój wydarzeń na przestrzeni miesiąca :wariat:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik nie ponosi odpowiedzialności. Jeśli zatem to firma kurierska zagubi przesyłkę, to od niej należy domagać się odszkodowania."

To juz sie przygotuj na walke z dystrybutorem jak chcesz walczyć z wiatrakami, Don :)

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Gret Bo tylko tam się udało i był termin na wczoraj :)

no tak średnio, ale też cały czas przed premierą jechałeś po nich ostro a i tak wpłaciłeś tam kasę. 

jak bym miał takie obiekcje co to sklepu to w życiu bym tam nic nie kupił 

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje czy proceder który prowadzi xscam można jakoś podciągnąć prawnie pod celowe działanie na niekorzyść klientów i doprowadzić aby został ukarany przez odpowiednie organy dotkliwą karą?

Ostatecznie czy można doprowadzić do tego żeby został ukarany za cokolwiek byle tylko dotkliwie. Coś w stylu posadzenie Ala Capone za podatki mimo, że robił dużo gorsze rzeczy?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jechałem? Ja tam 4090 kupiłem. Jedyne z czym osobiście miałem problem kupując w X-kom to PS5. Ale nie był to jakiś problem, bo zamówiłem w 3 sklepach i z 2 dostałem. Więc wspominam to bez większego żalu, bardziej jako przykład że zdarza im się nawalić :)

no co chwilę zaczepiałeś @x-kom że nie dają żadnego info że nie wystawiają kart nie podają cen itp.

1 minutę temu, Lestat napisał(a):

Czy ktoś się orientuje czy proceder który prowadzi xscam można jakoś podciągnąć prawnie pod celowe działanie na niekorzyść klientów i doprowadzić aby został ukarany przez odpowiednie organy dotkliwą karą?

Ostatecznie czy można doprowadzić do tego żeby został ukarany za cokolwiek byle tylko dotkliwie. Coś w stylu posadzenie Ala Capone za podatki mimo, że robił dużo gorsze rzeczy?

zacząłbym od przeczytania regulaminu sklepu :P

Edytowane przez Gret
Opublikowano
1 minutę temu, Lestat napisał(a):

Tak, mogą zostać skazani prawomocnym wyrokiem PKP.

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Będziesz tak im marudził to kartę dostaniesz jako ostatni z osób ktore kupiły, albo ci anulują zamówienie,,minęły 2 dni a ty straszysz ręcznikami praw konsumenta ile ty masz chłopie lat tak się niecierpliwią dzieci a nie dorosly chłop  🤣😂

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 31.01.2025 o 18:17, Lameismyname napisał(a):

Prądowo jednostka sobie poradzi (obciążalność linii 12V na poziomie 62,5A (750W) przy maksymalnym obciążeniu.
Wiązki kabli też masz prawidłowo z zasilacza pociągnięte oddzielnymi kablami. Teoretycznie bezpiecznie jest założyć, że slot PCI-E da Ci 75W i każda wiązka kabli wyprowadzona z 8-PIN (czy tam 6+2 PIN) 150W opierając się na książkowej specyfikacji PCI-E. Czyli czysta matematyka 75 + 150 + 150 = 375W, ale to taka naprawdę super mega bezpieczna kalkulacja, gdzie z tego co kolega @duniek pisał elektrycznie każde 6 czy 8 pin na dobrych kablach wyprowadzone bezpośrednio z zasilacza powinno "znieść" ok. 250-300W. Robi Ci się w tym układzie nawet 300+300+75W = 675W ale to już liczone jest tak bardziej po bandzie.

W skrócie, zasilacz da radę bez pierdnięcia, a każdy kto Ci napisze inaczej jest albo wattomanem albo ma dyskalkulię.

stare piny to microfit 4.2, nowe zlacze gpu to piny microfit 3.0

obciazalnosc wg molex to 13A vs 8,5A

wiec stare 2x6pin elektrycznie zniesie 900W, gdzie wg standardu pci-e to max 2x 75W
a nowe 12VHPWR tez ma 12pinow i max dla tego złacza wychodzi 612W, dlatego sie nie dziwcie ze sie te złącza palą

jak karty ktore nie byly zgodne ze standardem pci-e czyli  hd7990/r9 295x2 dzialaly na dwóch złaczach 8pin i potrafiły wziac 600W wiec jeszcze bylo sporo zapasu,a zlacza byly zimne-  tymczasem 4090/5090 potrafią wziac 550-600W na złaczu ktore ma max 600W :D

po stonie zasilacza 2x8pin stare - nie ma szans sie nic sie stac, wiem ze są kable na 3-4 złącza ale to raczej na wyjatkowe sytuacje gdzie kazde 8pin w zasilaczu moze byc zabezpieczone jakos softowo z pomiarem, ale nie wiem czy instnieją takie zabezpieczenia bo ja lecialem zwykle 4x riser z jednego 8pin gdzie szło 4x 65-75W a nawet raz 4x 90W i nigdy sie nic nie wylaczalo ani tymbardziej nie spaliło