Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Grexons napisał(a):

No i co z tym  windforce 5080 który miał być dziś w Mediaexpert... Ktoś się orientuje?

Dwa razy pytałem konsultanta na czacie, rano nie specjalnie ogarniał o co mi w ogóle chodzi, drugi raz pytałem chyba o 18, dostałem info, że powinien się dzisiaj pojawić, ale nie zna konkretnej godziny, z tym, że oni chyba pracują do 21, więc dzisiaj już raczej po zawodach, może jutro, kto ich tam wie, jak oni sami nie wiedzą :boink:

Opublikowano
2 minuty temu, LecOLiCe napisał(a):

(15:24) Pytam obsługę klienta po co wystawiać rachunek za zamówienie, które jest 2 godziny później anulowane. Odpowiedź (15:33):

"Dzień dobry, wystawienie dok. sprzedazy wynika z przepisów skarbowych - zaksięgowana została wpłata zatem powstał dokument "

Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale jak dawno temu pracowałem w sklepie komputerowym to faktycznie na zamówienia pod koniec miesiąca, nawet jak nie było fizycznie towaru (był dopiero zamówiony przez nas), wystawiało się albo rachunek końcowy (paragon/faktura) albo tzw. fakturę zaliczkową. Więc to niekoniecznie musiał być wałek (choć oczywiście po anulowaniu zamówienia i zwrocie środków muszą wystawić korektę tego typu dokumentu). Dodatkowo Sferis to jest tak naprawdę sklep należący do hurtowni Action, mogli mieć planowaną dostawę danego sprzętu, który do nich nie trafił. Nie to żebym usprawiedliwiał dany sklep, ale nie osądzałbym też nikogo bez powodu i bez szerszego kontekstu.

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Co by nie było prawnie mają 14 dni czasu na zwrot kasy.

1 minutę temu, b1ela5 napisał(a):

Podpisuję się!!!

Za towar, który kłamali, że mają a nie mieli?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, darkezowsky napisał(a):

Dwa razy pytałem konsultanta na czacie, rano nie specjalnie ogarniał o co mi w ogóle chodzi, drugi raz pytałem chyba o 18, dostałem info, że powinien się dzisiaj pojawić, ale nie zna konkretnej godziny, z tym, że oni chyba pracują do 21, więc dzisiaj już raczej po zawodach, może jutro, kto ich tam wie, jak oni sami nie wiedzą :boink:

Ja mam 52 lata, pamiętam jeszcze stare czasy, zamknąć wszyskie januszexy i tyle. To są kuglarskie sklepy i tam nawet nikt nie chce zainwestować głupiej bańki zielonych. To o czym Wy chcecie rozmawiać? O jakich 5090? Lol!!! Chyba o tych co spadną z przyczepy ;DDD

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, LecOLiCe napisał(a):

Za towar, który kłamali, że mają a nie mieli?

Jak tak uważasz to co najwyżej możesz im założyć sprawę cywilną i próbować udowodnić swoje racje przez kilka lat przez które będzie trwała.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Co by nie było prawnie mają 14 dni czasu na zwrot kasy.

Co by nie było z terminami (to temat wtórny), jak zawsze, nie mają prawa "sprzedawać" towaru, którego nie mają.
Myślę, że można by temat ugryźć z innej strony. Postraszyć utraconymi korzyściami.
Miałem 3 inne karty z 3 innych sklepów w koszyku (!), ale nie mogłem ich opłacić, bo moja kasa zalegała już na Państwa koncie, jako opłata towaru, którego nie mieliście od początku!

Opublikowano
1 minutę temu, eXplosiV napisał(a):

Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale jak dawno temu pracowałem w sklepie komputerowym to faktycznie na zamówienia pod koniec miesiąca, nawet jak nie było fizycznie towaru (był dopiero zamówiony przez nas), wystawiało się albo rachunek końcowy (paragon/faktura) albo tzw. fakturę zaliczkową. Więc to niekoniecznie musiał być wałek (choć oczywiście po anulowaniu zamówienia i zwrocie środków muszą wystawić korektę tego typu dokumentu). Dodatkowo Sferis to jest tak naprawdę sklep należący do hurtowni Action, mogli mieć planowaną dostawę danego sprzętu, który do nich nie trafił. Nie to żebym usprawiedliwiał dany sklep, ale nie osądzałbym też nikogo bez powodu i bez szerszego kontekstu.

Wszystko fajnie, ale wystawiasz produkt w Piątek pod koniec dniówki i mówisz klientom, że jest. Przy produkcie informacja ,że dostawa w Poniedziałek (Komputronik wysłałby nawet po 18 - wiem, korzystałem). Masa ludzi kupuje. A potem o 14 w Poniedziałek wszystko anulujesz?

Opublikowano
11 minut temu, LecOLiCe napisał(a):

Zażądałem zwrotu kasy do końca dnia z racji, że mają ten sam bank i przelew przechodzi od razu.

Ze Sferisa to sobie deko poczekasz na zwrot kasy. 

Jak mi wypadł sezon świąteczno-noworoczny to 3 tygodnie czekałem łącznie na fakturę korygującą. 

Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co by nie było z terminami (to temat wtórny), jak zawsze, nie mają prawa "sprzedawać" towaru, którego nie mają.
Myślę, że można by temat ugryźć z innej strony. Postraszyć utraconymi korzyściami.
Miałem 3 inne karty z 3 innych sklepów w koszyku (!), ale nie mogłem ich opłacić, bo moja kasa zalegała już na Państwa koncie, jako opłata towaru, którego nie mieliście od początku!

Jak pisałem jedyna opcja to sprawa cywilna i tyle możesz zrobić. Sprawa będzie trwała kilka lat i przez ten czas można w sądzie próbować udowodnić swoje racje :E Na koniec sąd zdecyduje.

Alternatywnie można się co najwyżej pożalić na forum :E

Opublikowano

Stara śpiewka. Ja mam tylko jedną zagwozdkę. Po kiego uja SKLEPY (!!!) brną w takie gówno, skoro wiedzą, że... czy kartę wystawią w poniedziałek, czy w środę, czy w piątek i tak te karty zejdą na pniu = sprzedadzą = nie stracą.
Po co wystawiają się na kopy za januszerkę. Gdzie zysk?

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Jak pisałem jedyna opcja to sprawa cywilna i tyle możesz zrobić. Sprawa będzie trwała kilka lat i przez ten czas można w sądzie próbować udowodnić swoje racje :E Na koniec sąd zdecyduje.

No niestety. Od strony realizacyjnej, to tak to właśnie będzie wyglądać.
Można pofikać, jak ktoś ma siły (i wygra!), ale szarpanka latami.
Walka dla zasady wyłącznie.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Ja tego nie piszę, żeby się żalić tylko żeby takie sytuacje nie szły w eter i żeby nikt inny się w takie bagno nie wpakował. Kasę i tak odzyskam ale spotkałem kolejnego Janusza.

A propo spraw cywilnych to ostatnio założyłem taką jedną bankowi i wygrałem ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Ze Sferisa to sobie deko poczekasz na zwrot kasy. 

Jak mi wypadł sezon świąteczno-noworoczny to 3 tygodnie czekałem łącznie na fakturę korygującą. 

Ja niedawno dość krótko czekałem za zwrot za zamówienie, którego nie odebrałem (9800X3D), z tym że płaciłem kartą i zwrot i tak szedł przez system płatności, który oni tylko zlecili (to na ogół trwa ~ 2 dni robocze).

Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D

Jakby sklepy wystawiły Zero sztuk premierowo to jakby to wyglądało :E No lipa marketingowa. A tak powystawiały, sztuczny ruch, karty były niby w sklepach wirtualnie, nvidia zadowolona itd.

Niektórzy szczęśliwcy co zrobili preorder dostaną GPU.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Sam się napaliłem na tego 5090 jak żyd na cebulę. 

Ale chyba naprawdę nie warto, kupię sobie rower, kilka par skarpet i nowe trzewiki. I zamierzam być zadowolony ;D.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mało tego. Ostatnio oglądałem coś (TT?) o prawie i regulaminach sklepowych. I okazuje się, ze pewne rzeczy są obligo (i wyryły się nam w pamięć), ale i jeżeli, jakiś sklep daje jakieś benefity klientowi swoim regulaminem (np. nie wiem - na zwrot towaru 30 dni zamiast ustawowych 14), to automatycznie jego regulamin stanowi ponad prawo "ogólnie przyjęte" i może dla odmiany w innym punkcie zapisać, że... np. zwrot kasy, to np. 90 dni (albo inny wałek na niekorzyść nakryty tym korzystnym) i... to wtedy działa. Podobno. Że też nie zlinkowałem tego filmiku.

5 minut temu, lukadd napisał(a):

@JeRRyF3D

Jakby sklepy wystawiły Zero sztuk premierowo to jakby to wyglądało :E No lipa marketingowa. A tak powystawiały, sztuczny ruch, karty były niby w sklepach wirtualnie, nvidia zadowolona itd.

No tak. Tego akurat nie wziąłem pod uwagę. Aspekt PRowy ma tu sens i się klei.
Zjeby i tak idą na sklep, a nie dostawcę.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
Teraz, b1ela5 napisał(a):

Sam się napaliłem na tego 5090 jak żyd na cebulę. 

Bierz takiego. Jak będziesz grał to wszystkie somsiady w okolicy będą wiedzieli, że masz RTX 5090 w budzie :E

• Haha 6
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, LecOLiCe napisał(a):

Wszystko fajnie, ale wystawiasz produkt w Piątek pod koniec dniówki i mówisz klientom, że jest. Przy produkcie informacja ,że dostawa w Poniedziałek (Komputronik wysłałby nawet po 18 - wiem, korzystałem). Masa ludzi kupuje. A potem o 14 w Poniedziałek wszystko anulujesz?

Ja się z Tobą generalnie zgadzam, że w idealnym świecie powinno się sprzedawać tylko to, co faktycznie sklep ma na stanie (z drugiej strony wtedy nie wyrwałbyś wielu tego typu produktów z niską dostępnością po premierze) po prostu podaję też drugi punkt widzenia - przy tak "gorącej" premierze, niskiej dostępności produktu (i tak jak pisałem wyżej, jeśli sklep nie kupi fizycznie danego towaru od dystrybutora, tylko ma swój system połączony z hurtownią, różne rzeczy mogą się zdarzyć). Jestem w stanie sobie wyobrazić, że jakaś dostawa nie dojdzie/będzie mniejsza, niż zakładana etc. Teoretycznie najlepiej byłoby robić kilka zamówień w różnych sklepach (trzeba mieć mega farta ;)), każde z nich opłacić i czekać na to, które dojdzie najszbyciej, a resztę anulować (tylko to wymaga utopienia dużej ilości kasy, ja ostatnio jak w piątek polowałem na 5090, to przed zamówieniem samej 5090 jak była dostępna w X-Komie, przez przypadek zamówiłem 4090 z oleole.pl bo byłem tak podekscytowany, że nie zauważyłem, że po wpisaniu frazy rtx 5090 w wyszukiwarce pojawiają się 4090, zamówienie od razu opłaciłem i dosłownie parę sekund po się zorientowałem, że utopiłem 15k w starej karcie xD - od razu anulowałem, ale na kasę poczekam sobie pewnie do jutra/środy.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Bierz takiego. Jak będziesz grał to wszystkie somsiady w okolicy będą wiedzieli, że masz RTX 5090 w budzie :E

Bo to jest nowa technologia nv.
Dostajesz GPU w pakiecie ze szlifierką kątową.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

;DDDDD Ale ćwierka skubany, jak skowronek. ;DDDDD Elegancko, wiosna panie sierżancie! ;DDD

Edytowane przez b1ela5
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

No tak. Tego akurat nie wziąłem pod uwagę. Aspekt PRowy ma tu sens i się klei.
Zjeby i tak idą na sklep, a nie dostawcę.

Zresztą gdyby to nie szło przez dystrybutorów, tylko sklepy kupowałyby od nich fizycznie wszystkie karty po cenie dedykowane za dany model na premierę, to uwierz mi, że to nie byłby pożądany stan dla nas, konsumentów - przy takim zainteresowaniu sklepy posiadając już produkty u siebie mogłyby od razu popłynąć z ceną finalną, bo i tak by się wszystko sprzedało na pniu. ;) Część tak robiło (przy 9800X3D za ponad 3k czy wcześniejszych premierach GPU) i każdy narzekał.