Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hubio napisał(a):

Dobrze, żeby oprócz osobistych odczuć ktoś sobie zadał trud obiektywnego porównania. Np odpala tą samą scenę w tej samej grze w identycznej rozdzielczości i wykonuje te same czynności. Wyjmuje starą kartę. Wkłada nową i powtarza test w identycznych warunkach. Tylko takie porównanie jest miarodajne. Oczywiście cały pozostały setup typu CPU, RAM itp identyczne. Ja jeszcze na labie jak przechodziłem z 3060Ti na 3080Ti tak właśnie zrobiłem i napisałem posta.

Tak np. @tomcug dla nas cały czas to robi.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/gigabyte_geforce_rtx_5090_gaming_oc_test_recenzja_opinia-38726.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/msi_geforce_rtx_5080_suprim_soc_test_recenzja_opinia-38531.html

Dzięki temu, nie muszę kupować, testować 5090, a później odsyłać, aby na własnej skórze się przekonać, że dla mnie to za małe wzrosty jak na nową generację :E 

Albo TPU też tak robi.

relative-performance-3840-2160.png

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Gasparo napisał(a):

Mimo wszystko przy MFG x4 nie czuje tak dobrej responsywności i gra mi się gorzej - odczucia są takie, jakby obraz rzeczywiście nie reagował natychmiastowo na to, co chce zrobić. Da się grać, ale dla mnie to opoźnienie jest zbyt wysokie, przy MFG x3 tego nie ma kompletnie. 

image.png.b55aa3b1cfd92a3185f3fe726cab91e5.png

Czyli się to komplikuje.  Albo porównałeś akurat w miejcu gdzie miałeś różną liczbę klatek (prawdziwych) i to stąd ta różnica, albo jest jakiś problem z x4.

Opublikowano
19 minut temu, lukadd napisał(a):

https://ithardware.pl/testyirecenzje/gigabyte_geforce_rtx_5090_gaming_oc_test_recenzja_opinia-38726.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/msi_geforce_rtx_5080_suprim_soc_test_recenzja_opinia-38531.html

Dzięki temu, nie muszę kupować, testować 5090, a później odsyłać, aby na własnej skórze się przekonać, że dla mnie to za małe wzrosty jak na nową generację :E 

Albo TPU też tak robi.

relative-performance-3840-2160.png

Pytanie czy seria 60xx, 70xx przyniosą te wzrosty o których myślisz? Może już tak nigdy nie będzie i będzie rozwijane AI i nowe technologię w kartach? 

• Confused 1
Opublikowano
18 minut temu, Kiper09 napisał(a):

Pytanie czy seria 60xx, 70xx przyniosą te wzrosty o których myślisz? Może już tak nigdy nie będzie i będzie rozwijane AI i nowe technologię w kartach? 

Ja myślę że 3nm sporo zmieni, AMD pracuje nad RDNA5 pod następne konsole, zapewne skapnie coś na desktopy, poprawi się sporo wydajność w rasterze, w RT to piernik wie. NV też przejdzie na 3nm więc siłą rzeczy będzie poprawa. Pytanie jak bardzo AMD podniesie wydajność i o jakie półki zawalczy, do tego dostosuje ofertę Kurtas. Teraz nie miał konkurencji to widzicie co wypuscił:smiech: Seria 50 to zapchajdziura.

Opublikowano
42 minuty temu, lukadd napisał(a):

Dobrze, że robi... i dobrze, że recenzenci to robią ale jak wiadomo każdy setup jest inny i każdy gra w co innego, ma inne preferencje itp więc każda nowa informacja jest ważna. Ja np. gram w symulatory, a oprócz MFS2020 (wtedy) nikt inny nie testował kart pod kątem TSW4 czy ETS2 z modami czy bez modów i np w testach wychodził pewien wzrost wydajności w 1440p w grach, które testowali, a u mnie było parę fps więcej. Oczywiście wielkich różnic z testami nie powinno być, ale każdy głos może coś wnieść.... O ile jest potwierdzony testem o jakim pisałem, a nie subiektywnymi odczuciami "na oko" typu o kurczę na tej karcie za gruby hajs to wszystko mi panie chodzi płynnie... :) 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, VRman napisał(a):

image.png.b55aa3b1cfd92a3185f3fe726cab91e5.png

Czyli się to komplikuje.  Albo porównałeś akurat w miejcu gdzie miałeś różną liczbę klatek (prawdziwych) i to stąd ta różnica, albo jest jakiś problem z x4.

Lag i tak jest wiekszy jak grasz na PS5 albo PS5pro na padzie. Tam to normalnie czuc ze trzeba chwilke odczekac. Myśle, że troche przesada z tym ze 50 vs 57 to taka roznica...calineczka normalnie

Opublikowano (edytowane)

@hubio

ETS2 to lata na 4090 w 4k jak głupie. W 8k można pograć. FS2020 mocno na procu siedzi, gpu oczywiście też nie gardzi, ale najlepiej jak obydwa warunki są spełnione.

42 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Nie wiem, pożyjemy zobaczymy. W każdym razie na pewno będzie wydajniejsze niż 5090 :E i miejmy nadzieję nvidia zluzuję z tymi chorymi poborami.

Mi w te gry co gram i tak 4090 styka na luzaku. A jeśli chodzi o nowe jakieś wymagające gry AAA to bida z nędzą obecnie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
49 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Lag i tak jest wiekszy jak grasz na PS5 albo PS5pro na padzie. Tam to normalnie czuc ze trzeba chwilke odczekac. Myśle, że troche przesada z tym ze 50 vs 57 to taka roznica...calineczka normalnie

Mam ps5 w domu i gra w na nim tylko mój młody, bo jak widzę 30fps + input lag to mnie krew zalewa. Dla osoby która gra na monitorach 144 i więcej to dramat. Jak można w ogóle tak grać ?

Opublikowano
4 godziny temu, Totek napisał(a):

Ja myślę że 3nm sporo zmieni, AMD pracuje nad RDNA5 pod następne konsole, zapewne skapnie coś na desktopy, poprawi się sporo wydajność w rasterze, w RT to piernik wie. NV też przejdzie na 3nm więc siłą rzeczy będzie poprawa. Pytanie jak bardzo AMD podniesie wydajność i o jakie półki zawalczy, do tego dostosuje ofertę Kurtas. Teraz nie miał konkurencji to widzicie co wypuscił:smiech: Seria 50 to zapchajdziura.

AMD walczy do poziomu serii xx80, więc tym razem nvidia daleko im nie uciekła... ledwie 10%:hihot: 

Oznacza to, że mają spore szanse na nawiązanie rywalizacji w kolejnej generacji GPU.

Opublikowano

Panowie, trochę męczę tą piszcząca 5080 i mam zagwostke bo na stres teście w occt zaczęła piszczeć ale tylko w momencie gdy ruszam myszka po pulpicie Jak w oknie aplikacji czy przeglądarki to piszczenia nie ma o.O o co tu chodzi :p 

Opublikowano (edytowane)

Może i wydajność nie wzrosła zbyt wiele, ale za to nie poprawili starych mankamentów :D

// A tak ludzie na gigabyte narzekają, ja cewki słyszałem tylko na filmikach dotychczas (miałem 1060 i 4070TI gigabyte, wcześniejszy PC to jakiś zabytek rodzinny)

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
32 minuty temu, ka314 napisał(a):

Panowie, trochę męczę tą piszcząca 5080 i mam zagwostke bo na stres teście w occt zaczęła piszczeć ale tylko w momencie gdy ruszam myszka po pulpicie Jak w oknie aplikacji czy przeglądarki to piszczenia nie ma o.O o co tu chodzi :p 

Sprawdź czy to problem nie leży właśnie w myszce. Niektórym pomaga zmniejszenie odświeżania np z 1000 na 500 MHz. Kiedyś po zakupie 3060ti miałem podobnie i pomogło. Co więcej, to piszczenie mogłeś mieć wcześniej ale nie zwróciłeś na to uwagi. Dopiero przy nasłuchiwaniu karty itp człowiek wyłuskuje takie detale. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Też uważam że to nie musi być karta graficzna. Może płyta główna piszczeć. Do Intela coś tam się ustawiało - jakieś C1 czy coś np. w programie ThrottleStop. Do Amd nie wiem.

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli wszystkie zapowiedzi o cichych cewkach można włożyć między bajki. Coś czuję, że Astral wyląduje na olx jeszcze w dniu dostawy, skoro nawet 5080 skrzeczy pobierając dużo mniej W 🤦🏻

Przy Gaming Trio 5090, u mnie coś tam słychać, ale to muszę przysunąć się do karciochy, żadnych świerszczy :D

BTW. Może to i jest potwór co wciąga dużo wat, ale odpalam sobie wczoraj Eldena 4k na max bez RT (bo tam rt to śmiech na sali) i paczam a karta łyka ok 100W tylko :)

Opublikowano
51 minut temu, ka314 napisał(a):

Pytanie jaki masz zasilacz? Bo to może być jego zasługa 

Opublikowano
22 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Może i wydajność nie wzrosła zbyt wiele, ale za to nie poprawili starych mankamentów :D

// A tak ludzie na gigabyte narzekają, ja cewki słyszałem tylko na filmikach dotychczas (miałem 1060 i 4070TI gigabyte, wcześniejszy PC to jakiś zabytek rodzinny)

Bo w Gigabyte są zagłuszane wentylatorami :hihot: 

:smiech: