Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Kart nie ma a wy mu 11k oferujecie.

Kupcie 5090 i sprzedajcie ja za 11k :wariat:

To tylko w naszej branży. Graczy to dymaja już wszyscy. To najbardziej napalona społeczność. Nawet już spekulantów nie potrzeba. Same firmy to odkryły i rypią nas aż miło. 4K dopłacać do używanego towaru to trzeba być nieźle potargany. Ja mogę nawet kupić kilka takich sztuk ale czułbym się jak debil totalny. To nawet nie jest przedmiot kolekcjonerski tylko elektronika która za chwilę będzie warta worek kartofli. Ludzie dopłacają 20% do samochodu na który jest 3 lata oczekiwania w salonie a tu +80%. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
16 minut temu, RtxOn napisał(a):

Nie chodzi o mnie tylko o branże która lubię. Takiej patologii nie ma nigdzie. 

Czy ja wiem? Na Rolexa submarinera trzeba się zapisywać na 2 lata do przodu (o ile oczywiście uznają że w ogóle warto Ci sprzedać). A jak odbierzesz to spokojnie możesz sprzedać 2x drożej. Myślę że taka patologia jest w bardzo wielu branżach 

Opublikowano
25 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@RtxOn przecież nikt Cie tu nie zmusza 😀 naprawdę czujesz się tu napiętnowany? Czytam tak sobie i chyba presja Cię zjada, w przeciwnym wypadku po co się tłumaczyć? 🤣

Najczesciej w ten sposob pisza Ci co i tak 5090 nie kupia :)

Troche żyć piecze widać.  ;D:wariat:

Opublikowano
6 minut temu, bartez88 napisał(a):

Czy ja wiem? Na Rolexa submarinera trzeba się zapisywać na 2 lata do przodu (o ile oczywiście uznają że w ogóle warto Ci sprzedać). A jak odbierzesz to spokojnie możesz sprzedać 2x drożej. Myślę że taka patologia jest w bardzo wielu branżach 

Pisałem że to elektronika która za chwilę będzie warta worek kartofli a nie przedmiot kolekcjonerski. Zresztą nie ważne. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tanio to już było. 

Nowego gtx 960 kupowało się kiedyś za 799zl, a wersję 2gb jeszcze taniej, teraz trzeba położyć 2.5k za odpowiednik 4060ti 16gb i to długi czas po premierze.

Co do dymania, to są branże gdzie bardziej się ludzi dyma, choćby sprzęt audio i cała biżuteria w postaci kabli, podstawek pod sprzęt itp

Więc wy wydajecie 10k na kartę co roku a ktoś wydaje 100k na cztery kolce pod wzmacniacz i drugie 100k na kable, różnica tylko taka zw te gadżety audio nie tracą tak szybko wartości, to jest chyba jedyna gałąź elektroniki konsumenckiej gdzie jest tak mala utrata wartości 

Edytowane przez razz1
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zaraz Ci napiszą, że się wywyższasz, jesteś idiotą, a oni tego nie kupią bo to gówno, ale gdyby chcieli to mogliby 4 sztuki wziąć 😎

:wariat: Ja jak czegos nie moge kupic to ludzi za to nie krytykuje, tylko ide swoja droga...

Co innego np krytykowac zawyżone ceny.

Tu moja krytyka do skalperów idzie pełną para.

W sumie do NV też, bo ceny pewnie byłyby niższe gdyby rynek tak ochoczo nie reagował na odwyżki cen GPU przez ostatnie 4 lata..

• Haha 1
Opublikowano

@GAZuOOT, napisz im jak było, bo mi nie uwierzą. Zagrałeś wieczorem, zobaczyłeś ten niesamowity przyrost 13 fps, wstałeś rano, w lustrze jelen, patrzysz na konto, w myślach jelen, ale jest nadzieja, bo jeleni nie brakuje, więc wystawiłeś na sprzedaż :thumbup: uważaj na oszustów.

Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

:wariat: Ja jak czegos nie moge kupic to ludzi za to nie krytykuje, tylko ide swoja droga...

Co innego np krytykowac zawyżone ceny.

Tu moja krytyka do skalperów idzie pełną para.

W sumie do NV też, bo ceny pewnie byłyby niższe gdyby rynek tak ochoczo nie reagował na odwyżki cen GPU przez ostatnie 4 lata..

Krytykujemy Nvidie a sami robilibyśmy to samo jakby ktoś nam zapłacił za produkt dużo drożej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sk09372 napisał(a):

Krytykujemy Nvidie a sami robilibyśmy to samo jakby ktoś nam zapłacił za produkt dużo drożej.

Kazdy orze jak moze ;D

Kupujacych boli...

A aprzedajacy licza $$ w kieszeni...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
9 minut temu, razz1 napisał(a):

Tanio to już było. 

Nowego gtx 960 kupowało się kiedyś za 799zl, a wersję 2gb jeszcze taniej, teraz trzeba położyć 2.5k za odpowiednik 4060ti 16gb i to długi czas po premierze.

Ja mam jakieś deja vu. Bo dokładnie to samo działo się w czasach dominacji Intela. Mieliśmy tanie Core 2 Duo a potem wyszła platforma LGA1366 która tak podbiła ceny że wszyscy siedliśmy na życi. Wypuścili platformę LGA1156 która nadal była 2x droższa niż stare LGA775. Ceny były tak srogie że dopiero w 2014 roku przesiadłem się na nową platformę ze starego Core 2 Duo. Intel korzystając z niemocy AMD przez 10 lat dawał +10% do kolejnej generacji i maksymalnie 4 rdzenie dla Kowalskiego. 

Dokładnie tak samo wygląda sytuacja dziś, by cokolwiek się zmieniło potrzebny jest mocny ruch ze strony konkurencji, bo inaczej będziemy musieli zaakceptować obecny stan rzeczy.  

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Kazdy orze jak moze ;D

Kupujacych boli...

A aprzedajacy licza $$ w kieszeni...

Nie mam nic do sprzedającego bo to nie czasy kiedy mogłeś dostać kose za spekulacje tylko śmieje się z idioty który weźmie kredyt żeby tą kartę kupić bo nie wierzę że ktoś kto dużo zarabia dałby się tak wydymac skalperowi na używany sprzęt. Po prostu nie wierzę. Trzeba mieć godność i inteligencję.

Opublikowano

Kto jest winny sytuacji i dlaczego tak drogo wałkujemy w tym temacie od tygodni i kolejne tygodnie pewnie będziemy wałkować. Wszystkim po równo, w tym amd mimo wszystko też imho 😀 natomiast sytuacja jest jaka jest, a raczej nie ma ... kart. 

I tak jak wcześniej, jeden kupi na premierę i bedzie testował i korzystał, kto inny sobie poczeka pół roku czy tam do następnej premiery 😀 a jeszcze inny będzie biadolił i stękał. Ludzie mają różne potrzeby 😀

Ja uważam że to nie przypadek że mamy taką sytuację. 

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, razz1 napisał(a):

Tanio to już było. 

Tylko napisz jeszcze ile w czasach GTX960 wynosiło średnie wynagrodzenie, a ile teraz.

Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Kto jest winny sytuacji i dlaczego tak drogo wałkujemy w tym temacie od tygodni i kolejne tygodnie pewnie będziemy wałkować. Wszystkim po równo, w tym amd mimo wszystko też imho 😀 natomiast sytuacja jest jaka jest, a raczej nie ma ... kart. 

I tak jak wcześniej, jeden kupi na premierę i bedzie testował i korzystał, kto inny sobie poczeka pół roku czy tam do następnej premiery 😀 a jeszcze inny będzie biadolił i stękał. Ludzie mają różne potrzeby 😀

Ja uważam że to nie przypadek że mamy taką sytuację. 

Dokładnie o to mi chodzi. Wszyscy już odkryli że graczy można dymac. Nie dać zryć skalpelom to sami zdechną. Z firmami będzie trudniej. Większość kart które zostały kupione są na olx. Nie do grania tylko zeby oskubać napaleńców A wy tu o bólu dupy mi mówicie i klaszczecie jeszcze. Ogar 

Opublikowano
1 godzinę temu, bartez88 napisał(a):

Testujesz w parque del mar? Sprawdzę w wolnej chwili jak wygląda tam wydajność. Robisz jakiś konkretny przebieg, o np określonej porze dnia/nocy?

Ja gram z pt i dlss jakość, to na nowym transformerze zawsze był min powyżej 60 fps. Zobaczymy czy i tam będzie

Wczytujesz zapis i idziesz do przodu, po drodze przeskakując przez barierkę.

AutoSave-1.zip