Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam pomysł. Ogłośmy rok 2025, rokiem DOWNGRADE i prześcigajmy się w nim na złość korporacjom.
(oczywiście mam na myśli nowy sprzęt nie skakanie w absurdalne antyki)

Kto pierwszy z Ryzenem 9800X3D i RTX 5090 skończy z Intelem Core Ultra i Battleimage dostanie bon żywnościowy i uścisk ręki admina forum.

• Haha 3
Opublikowano

Ale tu spiny leca. Tez zmienialem 4090 na 5080 lepszy model, btw Suprim Kozak w luj. 90w mniej, 10% mniej wiec sobie jeden suwacxek zrobie w lewo I bedzie zamiast 122 , 117 I Jeju. Swiat sie nie zalamie. Przy tym nie mam palita a suprimke. Porzadna bude I cala reszte a tu ludzie z5090 na 5 letnim CPU I GPU za 10k+ beda mieli mniej fps niz ja na tej 5080. Takze kto bez winy niech pierwszy wyrzuci rtx przez okno.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, RtxOn napisał(a):

Ale tu spiny leca. Tez zmienialem 4090 na 5080 lepszy model, btw Suprim Kozak w luj. 90w mniej, 10% mniej wiec sobie jeden suwacxek zrobie w lewo I bedzie zamiast 122 , 117 I Jeju. Swiat sie nie zalamie. Przy tym nie mam palita a suprimke. Porzadna bude I cala reszte a tu ludzie z5090 na 5 letnim CPU I GPU za 10k+ beda mieli mniej fps niz ja na tej 5080. Takze kto bez winy niech pierwszy wyrzuci rtx przez okno.

co? :D

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 16:02, Voodoo2 napisał(a):

Serio.. męczycie freda od 30 stron, bo gość wymienił 4090 na 5080+ zarobił 2.5tys czy ile mu tam wyszło, ale Ci co sprzedali 4090 + dopłacili 7 tys. zł i kupili 5090 to już bystre chłopaki som :lol2:

Drogi pamiętniczku, jest stabilnie

Opublikowano
20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co sprawdził, kto sprawdził ? Proszę bardzo, zróbmy testy, ja underwoltuję swoją 4090 z lekkim oc, ktoś niech podkręci swoją 5080 i porównamy wyniki, tylko żeby to było STABILNE, to porównamy wyniki w benchmarku metro, które ciśnie karty i przynajmniej 15 loopach.

Zobaczymy jak dalece te  oc na 5080@3200+ jest stabilne :cool:, a jak moje uv na 4090 jest stabilne.

To samo można zrobić w Port Royale w STRESS teście

A więcej fps na 4090  brakowało? %-)

🛑 RTX 5080 vs 4090 vs 4080Super MAX OC BENCHMARKS 😱👑

Masz ten koleś dosc dobrze testuje. 5080 max oc 375W vs 4090 max oc 500W różnice sa w zakresie 5-14% w zależnosci od gry czy benchmarku

Tutaj dalej masz rozkrecenie i zdjecie chlodzenia z 5080, pokazal, ze nie ma ciekłego metalu jak ma 5090, wiec chlodzenie nie jest identyczne mimo tego samego wygladu.

Opublikowano (edytowane)

RTX 4060/4060TI/4070 Super są dopiero powoli wycofywane z produkcji.

Ale półmózgą z znanych polskich sklepów hehe morele, x-kom.

To nie przeszkadza aby pomimo spadku popytu podnosić ceny.

Napisałem specjalnie do MSI aby udzielili mi wiadomości na ten temat.

Produkcja kart 4060/4060TI/4070 Super jest cały czas.

Dopiero teraz nvidia przestaje powoli produkować GPU, więc jeszcze będą trochę produkowane.

Ale ignorantom to nie przeszkadza żeby podnosić cenę i twierdzić że dostępność jest zła.

RTX 4060 Ti na morele jak był 1600zł to anulowali zamówienia bo braki magazynowe.

Ale następnego dnia za 1900zł bez problemu można było kupić.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)

Podkrecanie 4090 to sztuka dla sztuki.  5080 oc daje 10-15% przy niemal identycznym poborze, temp I kultury to jest rzecz dawno noespotykana  

Edytowane przez RtxOn
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

🛑 RTX 5080 vs 4090 vs 4080Super MAX OC BENCHMARKS 😱👑

Masz ten koleś dosc dobrze testuje. 5080 max oc 375W vs 4090 max oc 500W różnice sa w zakresie 5-14% w zależnosci od gry czy benchmarku

Tutaj dalej masz rozkrecenie i zdjecie chlodzenia z 5080, pokazal, ze nie ma ciekłego metalu jak ma 5090, wiec chlodzenie nie jest identyczne mimo tego samego wygladu.

Co ty mi tu z tym pajacem wyskakujesz, jego filmy skończyłem oglądać po tym jak widziałem, jak montował ek monarcha na ddr4 %-)

Jego max. oc 4090 w port royal dało 27700pkt

jak to się ma do mojego max oc ?

https://www.3dmark.com/pr/2597141

:smiech:

Opublikowano (edytowane)

Jaki ten sumprim SOC 5080 jest wielki mato boska w porównaniu do 3070 Ti to jak dwie karty, albo i trzy, ale jakie temperatury nie przekraczają 55 w grach, a cisza taka że szok zero cewek. Jeszcze się nie bawiłem w OC na razie bawię się kartką 🤩

IMG_7557.jpeg

Edytowane przez Kiper09
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Raider napisał(a):

daj 1 screenshot który zobrazuje że suwaczek pool size faktycznie obrzydza tekstury w tej grze a nie jest zwykłym zapychaczem alokowanej pamięci 

Grając na 4090 specjalnie tym się nie przejmowałem bo mogłem dać bufor na max i vramu stykało.

Poglądowo zrobiłem wtedy grając na szybko porównanie

https://imgsli.com/MzI3MzM3

Tu muszę dać opis co do działania gry.

Porównanie było w 4k natywnym z PT. Bufor textur med vs max

Można zobaczyć użycie vram, ale to było od razu po wczytaniu czystej gry i save porównanie. Z czasem grania zajętość vram wzrasta. Do tego zapodanie FG dodatkowo bierze sobie vram.

Gra przy obniżonym buforze textur ma jakiś swój algorytm, który decyduje które textury wrzucić w niższej rozdzielczości i w zależności od sceny będą to inne textury w innych miejscach.

Na tym porównaniu co ja robiłem najbardziej widać zmydlone textury piasku na czerwonej płachcie dolna prawa strona. Textury wyglądają jak na low na tym piasku, następnie po prawej stronie ten duży kamień i kamienie i ogólnie textury podłoża w tej okolicy to kolejny etap niższej rozdzielczości, sianko też trochę niżej się rzuca. nawet na piesie zobaczysz niższej rozmydlone futerko przy niższym buforze. Na plakatach po lewej stronie też widoczny spadek jakości textur. Ale ogólnie lewa strona w większości i dalsze plany już wyglądają OK.

Tak to z grubsza działa w tej grze, ale różnie od miejscówki w jakiej porównasz, algorytm gry dostosuje niższej rozdzielczości textury do danej sceny.

Screen z screena z kompresją wklejony bo już nie chce mi się szukać oryginalnych zrzutów. Bufor max vs med.

ln04eL1.jpeg

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

No tak, ze twoje zegary sa niestabilne i wysypie Ci gre np AW2, a jego sa stabilne.

Powiedziałem, dawaj testy w 15 loopach metro, albo stress test port Royal, zobaczymy stabilność

ps. akurat 3060 na rdzeniu to 99.99% gier  wytrzymuje, to właśnie port royal jest tą aplikacją do wykrywania niestabilności

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

4 dni chlałem bo miałem urodziny. :pijaki:

Widzisz, a tu czas się zatrzymał. Czy wrócisz 2 strony czy 60 czytasz o tym samym. Jak szczescie dopisze do 1000 stron leciutko temat pociągną :Crash:

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Powiedziałem, dawaj testy w 15 loopach metro, albo stress test port Royal, zobaczymy stabilność

ps. akurat 3060 na rdzeniu to 99.99% gier  wytrzymuje, to właśnie port royal jest tą aplikacją do wykrywania niestabilności

A tak na marginesie - z pakietu 3DMark jaki benchmark jest teraz najbardziej "reprezentatywny" do testowania współczesnych GPU?

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

No jakby były w sprzedaży tak jak byc powinny za 5200zl, jak by w ogole sie je dało kupić. Bo o 14:45 mialem otwarte wszystkie sklepy i 5080 odswiezalem zadnej nawet sie nei dało do koszyka dodac. A Xkom to zupełnie odleciał nie dało sie nawet wejsc na ich strone. To pewnie bysmy takie porownanie zroibili. A ze ta premiera byla papierowa i zaplanowana przez NV w ten sposob zeby podniesc ceny wszystkich kart to ja Ci na to juz nic nie poradze. Szukaj kogos kto poznajmosci dostal 5080 albo jakims cudem (nie wiem jakim) udalo mu sie kupic. 

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ile dawać port royal żeby sprawdzić stabilność? U mnie 5080 przeszedł 20 pętli na 3240, wyżej się wykrzacza. W cp2077 trochę pograłem, na razie też stabilnie.

• Upvote 1