Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 8 minut temu, bartez88 napisał(a): Oglądaj, czekam na różnice: https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5080-gamerock-oc/4.html https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5090-gamerock/4.html Różnica w wadze 31g, wynikająca pewnie z większej ilości faz zasilania i kości pamięci w 5090 No masz, trzeba być ślepym, żeby uważać ze to jest to samo chłodzenie... 1
Tornado3 327 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) 15 minut temu, Kadajo napisał(a): No masz, trzeba być ślepym, żeby uważać ze to jest to samo chłodzenie... bardzo podobne i jeżeli waga jest identyczna to nie szukałbym na siłę różnic w kształcie miedzi osobiście uważam, że do 5080 chłodzenie jest OK, ale do 600W 5090 zdecydowanie nie Edytowane 13 Lutego przez Tornado3
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 53 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Widziałeś jakie radiatory miały 450W 4090 czy nawet mocniejsze wersje 4080 , na tych wychudzonych radiatorkach z 5080 liczenie że karty będą Daily chodzić na zegarach wykręconych pod korek z limitem mocy podbitym ponad specyfikację, jest proszeniem się samemu o kłopoty Jak ktos ma pazdzierz zamiast radiatora to tak. Ja na 3.35GHz mam 65-67 stopni na core przy takiej samej kulturze pracy jak wczesniej wiec o jakich klopotach Ty mowisz? 30 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie mają takich samych chłodzeń wystarczy pooglądać zdjęcia. Ale fakt ze niektóre 5080 są ciężkie i nie powinno być problemu z ich chłodzeniem. Na Fe bym nie polecal reflashu biosu Aczkolwiek, tam i tak chyba sie nie da ze wzgledu na inna plytke. Widzialem juz kilk innych osob probowalo tego biosu od 5080 gigabyte z 450W i co? Wszsytko smiga w normalnych temp.
SylwesterI. 865 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 4080 gaming trio 1800+ gram 5080 gaming trio 1300+ gram Ventus 1300+ gramvs 1000+ gram Są też modele z najw. Tierow z lepszym chłodzeniem, ale 450W biosu nie wrzuci się bezpiecznie na każdą 5080 Mało tego Daily granie na karcie wykręconej pod korek nawet w dobrej wersji to nie jest bezpieczna opcja , a proszenie się o kłopoty. Zmienisz bios karta padnie, gwarancja papa
TonyMoSo 53 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 28 minut temu, kendo999 napisał(a): https://www.x-kom.pl/p/1309151-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5090-phantom-gs-32gb-gddr7-dlss4.html zajebista cena kupowac , smieliscie z goscia co wystawił na olx astrala 22 kafle, a tu prosze , xkom 10 kafli zarobku na karcie to są scalperzy Nie ma co kupić, sprzedało się kilka minut po pojawieniu...
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 8 minut temu, Joloxx9 napisał(a): Na Fe bym nie polecal reflashu biosu Aczkolwiek, tam i tak chyba sie nie da ze wzgledu na inna plytke. Widzialem juz kilk innych osob probowalo tego biosu od 5080 gigabyte z 450W i co? Wszsytko smiga w normalnych temp. Nie wiem co to ma do rzeczy. Ja nie pisze ze to są złe chłodzenia tylko ze nie są takie same jak w 5090. 8 minut temu, Joloxx9 napisał(a): Jak ktos ma pazdzierz zamiast radiatora to tak. Ja na 3.35GHz mam 65-67 stopni na core przy takiej samej kulturze pracy jak wczesniej wiec o jakich klopotach Ty mowisz? Trochę dziwne, że po OC masz takie same wyniki jak bez. Przeczą logice. Chyba że to OC nic nie daje, bo karta idzie w korek PL.
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a): 4080 gaming trio 1800+ gram 5080 gaming trio 1300+ gram Ventus 1300+ gramvs 1000+ gram Są też modele z najw. Tierow z lepszym chłodzeniem, ale 450W biosu nie wrzuci się bezpiecznie na każdą 5080 Mało tego Daily granie na karcie wykręconej pod korek nawet w dobrej wersji to nie jest bezpieczna opcja , a proszenie się o kłopoty. Zmienisz bios karta padnie, gwarancja papa No i po tym widac, ze mowi to ktos, kto nie robil chyba nigdy OC. Od x lat ludzie reflashuja biosy i jeszcze nie widzialem, zeby ktos mial z tego powodu problem z gwarancja - chyba, ze za slabo szukalem. Plus jakie o jakie to problemy sie niby prosimy?
DżonyBi 1 969 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, TonyMoSo napisał(a): Nie ma co kupić, sprzedało się kilka minut po pojawieniu I to jeszcze taki kasztan 80C@2100rpm
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie wiem co to ma do rzeczy. Ja nie pisze ze to są złe chłodzenia tylko ze nie są takie same jak w 5090. Trochę dziwne, że po OC masz takie same wyniki jak bez. Przeczą logice. Chyba że to OC nic nie daje, bo karta idzie w korek PL. Jak nic do rzeczy nie ma? FE to grzalka przeciez i dodawanie tam wyzszego power limit tylko by wszystko pogorszylo. Jak takie same wyniki mam lol, co Ty mi tutaj gadasz jak w takim 3d timespy ponad 1.3k w timespy poszlo. A temp mam wyzsza srednio o 3 stopnie. A karta wczesniej jechala na PWR limicie, jak sie pojawi bios z 1.1V kiedykolwiek to 3.4Ghz do zrobienia jest. Ja trozumiem, ze tutaj ludzi boli, ze nie maja 5080 ale bez przesady Edytowane 13 Lutego przez Joloxx9 1
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): No i po tym widac, ze mowi to ktos, kto nie robil chyba nigdy OC. Od x lat ludzie reflashuja biosy i jeszcze nie widzialem, zeby ktos mial z tego powodu problem z gwarancja - chyba, ze za slabo szukalem. Plus jakie o jakie to problemy sie niby prosimy? Chcesz mi powiedzieć ze jak ci karta padnie i serwis stwierdzi ze była na jakimś "dzikim" biosie, który wyszedł poza specyfikacje karty to nic z tym nie robi ? Chyba sobie żartujesz. Serwisy potrafią anluwoac gwarancje jak ryskę zobaczą przy porcie PCIe a ty piszesz ze podmiana biosu to małe piwo.
dhyde00 240 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 52 minuty temu, bartez88 napisał(a): Znowu powielasz niesprawdzone bzdury, a wystarczy chociażby kilka recenzji na tpu przeczytać. Taki nawet palit gamerock, gainward phantom czy gigabyte gaming mają chłodzenia takie same jak w 5090 i bardzo dużo zapasu. Nie mówiąc już nawet o MSI vanguard czy suprim. Ogólnie 5080 to ciche i chłodne karty: https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5080-gamerock-oc/39.html Zresztą u mnie nawet po 1,5h w port royal karta nie łapie 70 stopni przy 1300 rpm i po max OC. Weź nic sensownego nie mów bo ci co najwyżej te karty widzieli na Youtube wiedzą lepiej 3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Ja trozumiem, ze tutaj ludzi boli, ze nie maja 5080 ale bez przesady 4070 Ti i jest największym ekspertem w sprawie 4090, 5080 i 5090 1
lokiju 526 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Jest ich na tyle mało i ceny z kosmosu, że większość ludzi zobaczy je najwyżej na YT. Nie ma w tym nic dziwnego.
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Chcesz mi powiedzieć ze jak ci karta padnie i serwis stwierdzi ze była na jakimś "dzikim" biosie, który wyszedł poza specyfikacje karty to nic z tym nie robi ? Chyba sobie żartujesz. Serwisy potrafią anluwoac gwarancje jak ryskę zobaczą przy porcie PCIe a ty piszesz ze podmiana biosu to małe piwo. Nie chce tego powiedziec, to Ty sobie takie cos wymysliles. Zapytalem ,skoro to pchanie sie w klopoty a od xx lat juz mamy nagminne modyfikacje biosow jakos nie widac, zeby byla masa tematow, odnosnie dorzucanych gwarancji z tego powodu.
dhyde00 240 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, lokiju napisał(a): Jest ich na tyle mało i ceny z kosmosu, że większość ludzi zobaczy je najwyżej na YT. Nie ma w tym nic dziwnego. To może lepiej się nie wypowiadać na temat czegoś którego się nie ma?
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Jak nic do rzeczy nie ma? FE to grzalka przeciez i dodawanie tam wyzszego power limit tylko by wszystko pogorszylo. Jak takie same wyniki mam lol, co Ty mi tutaj gadasz jak w takim 3d timespy ponad 1.3k w timespy poszlo. A temp mam wyzsza srednio o 3 stopnie. Ja trozumiem, ze tutaj ludzi boli, ze nie maja 5080 ale bez przesady W sumie pisałeś o kulturze pracy, a nie temperaturze to może faktycznie zmiana 3 stopni raczej nie wpłynie negatywnie na prędkość wentylatorów na tyle, żeby to miało znaczenie przy takim chłodzeniu. Przeanalizowałem sobie dokładnie testy tych kart i chyba faktycznie te chłodzenia są takie same, bo gdzie 5080 radzi sobie bardzo dobrze to 5090 juz się ostro poci i jest głośny. 1
lokiju 526 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Teraz, dhyde00 napisał(a): To może lepiej się nie wypowiadać na temat czegoś którego się nie ma? Czyli temat można zamknąć. 1
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Nie chce tego powiedziec, to Ty sobie takie cos wymysliles. Zapytalem ,skoro to pchanie sie w klopoty a od xx lat juz mamy nagminne modyfikacje biosow jakos nie widac, zeby byla masa tematow, odnosnie dorzucanych gwarancji z tego powodu. Bo kto tak robi ? Zresztą, jakie masz potwierdzenie ze tak nie jest, bo ktoś w internecie tego nie napisał ? Napisz do producenta i jak ci odpisze "śmiało" i to tutaj potwierdzisz wtedy możemy rozmawiać.
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 5 minut temu, dhyde00 napisał(a): 4070 Ti i jest największym ekspertem w sprawie 4090, 5080 i 5090 Ekspertem jak ekspertem, ale od 9-10 lat co generacje lduzie flashuja biosy. Kiedys normalnie mozna byl osobie zmodyfikowac i wrzucic, teraz juz sie tak niestety nie da. W takim razie, gdzie te tematy o odmowie naprawy gwarancyjnej etc? Chetnie poczytam przypadki, bo pewnie ludzie sie tym dziela tak jak innymi rzeczami.
dhyde00 240 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Teraz, lokiju napisał(a): Czyli temat można zamknąć. Dla niektórych na pewno tak
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Teraz, Kadajo napisał(a): Bo kto tak robi ? Zreszta jakie masz potwierdzenie ze tak nie jest, bo ktos w internecie tego nie napisal ? Napisz do producenta i jak ci odpisze "smialo" i to tutaj potweirdzsz wtedy mozemy rozmawaic. A jakie masz potwierdzenie, ze odrzucaja? Nie twierdze, ze to nie jest powod do odrzucenia gwarancji, bo jest. Ale tez jak we wszystkich przypadkach, choc kilka tematow na takim reddicie by sie znalazlo.
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego No to nagle już jednak jest? No i tyle w temacie. Więc to jednak ryzyk-fizyk. A jeszcze chwile temu pisałeś ze NIE MA PROBLEMU.
Joloxx9 941 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): A jeszcze chwile temu pisałeś ze NIE MA PROBLEMU. W ktorym miejscu tak napisalem?
SylwesterI. 865 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, Joloxx9 napisał(a): Chetnie poczytam przypadki, bo pewnie ludzie sie tym dziela tak jak innymi rzeczami. Zapraszam na overclocking.net do tematów 3090/3080/4080/4090 owners club Edytowane 13 Lutego przez SylwesterI. 1
Kadajo 7 410 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): W ktorym miejscu tak napisalem? 18 minut temu, Joloxx9 napisał(a): No i po tym widac, ze mowi to ktos, kto nie robil chyba nigdy OC. Od x lat ludzie reflashuja biosy i jeszcze nie widzialem, zeby ktos mial z tego powodu problem z gwarancja - chyba, ze za slabo szukalem. Plus jakie o jakie to problemy sie niby prosimy? A za chwile 5 minut temu, Joloxx9 napisał(a): A jakie masz potwierdzenie, ze odrzucaja? Nie twierdze, ze to nie jest powod do odrzucenia gwarancji, bo jest. Ale tez jak we wszystkich przypadkach, choc kilka tematow na takim reddicie by sie znalazlo. A może nikt o tym nie pisze, bo jest to oczywiste jak słońce że mogą ci odrzucić gwranacje jak wykryją zmodyfikowany bios wiec czym tu się w ogóle chwalić ?
Rekomendowane odpowiedzi