Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli jak kupujesz 1 kartę za 14k, to masz obowiązek mieć w zapasie 42k na 3 kolejne sklepy, na wypadek jak Cię X-kom w uja zrobi? 

Nie jest normalne by kupować kartę za całą kasę jaką ma się na koncie ;)

W oczekiwaniu na 5090 x-kom przygotował dla Ciebie challenge ile spalisz 14900KS w ciągu miesiąca w nagrodę dostaniesz drugą 5090 :E

Edytowane przez sideband
Opublikowano
52 minuty temu, sideband napisał(a):

Takie zabidzone milionery kupił kartę za 10 czy 15k i brak środków na koncie kto tu jest nienormalny :lol2: 

Ale tak nasz polski grajdołek wygląda, ludzie oszczędzają na czym się da by potem kupić raz coś pożądnego, nie ważne czy to karta za 10k czy piętnastoletnie Audi. 

Dlatego trudno dziwić się że mają pretensje, złość, nienawiść i smarują sklep gdzie się da. Kwestie wyborów to osobna sprawa, ale jeśli ktoś długo zbierał i dostał nadzieję i miejsce w kolejce, no to sorry ale zalatuje tu komuszym systemem :salut:

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tak sobie słucham tego podcastu HU i oni tam dobrze prawią, nie ma absolutnie żadnego innego powodu dlaczego 5090 nie ma 2x12V-2x6 niż żeby ŁADNIE WYGLĄDAŁY.

Dożyliśmy czasów gdzie estetykę stawia się ponad funkcjonalnosc i bezpieczeństwo. Inżynier płakał jak to aprobował.

Takie czasy, gam3rzy muszą widzieć swoje RGB wiatraczki i piękne podświetlane logo w swojej 2x MSRP karcie graficznej xD Nie jest zbyt fajnie jak masz 3 czy 4 kable które to wszystko ci zasłaniają.

Osobiście jestem fanem minimalistki, bez żadnych pierdu pierdu 10 kolorowych wiatraków na obudowie i na grafice i jeszcze na coolerze do CPU... Jeden z niewielu prawdopodobnie ;)

Edytowane przez Wacuaw
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Wacuaw napisał(a):

Takie czasy, gam3rzy muszą widzieć swoje RGB wiatraczki i piękne podświetlane logo w swojej 2x MSRP karcie graficznej xD Nie jest zbyt fajnie jak masz 3 czy 4 kable które to wszystko ci zasłaniają.

Osobiście jestem fanem minimalistki, bez żadnych pierdu pierdu 10 kolorowych wiatraków na obudowie i na grafice i jeszcze na coolerze do CPU... Jeden z niewielu prawdopodobnie ;)

Bardzo często wersje z dobrym układem chłodzenia są z RGB.

Także nie zawsze o to chodzi. ;)

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Nie można trzeba smęcić kolejne 200stron :lol2:

Przepraszam, nie wiedziałem że to twoje forum.

Na premierę DDR5 zamawiałem pamięci bezpośrednio u dystrybutora kaska polana, terminy przesuwali w nieskończoność - anulowałem zamówienie i kupiłem gdzie indziej ;) Tutaj ludzie to by dostali białej gorączki :lol2:

Spoko, biorąc pod uwagę, że DDR5 to wydatek rzędu 300-400 zł to miałeś 800 zł na koncie. Brawo Ty.

Jeszcze te śmiechowe posty o zablokowaniu środków. Takie zabidzone milionery kupił kartę za 10 czy 15k i brak środków na koncie kto tu jest nienormalny :lol2: Ale trzeba płakać i jeszcze majstry wymyślają, że ktoś broni sklepy x czy y :lol2:

Brak środków na koncie. Ciekawe gdzie była o tym mowa...

Przepraszam, ciągle zapominam, że w Polsce jest ból dupy względem ludzi, którzy coś mają, ze strony tych, którzy nie mają. Rzeczywiście nasze posty mogły urazić pewnych użytkowników tego forum.

Edytowane przez LecOLiCe
Opublikowano
10 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Bardzo często wersje z dobrym układem chłodzenia są z RGB.

Także nie zawsze o to chodzi. ;)

No cóż, niestety w tym kierunku idziemy, chociaż temperatury w tej serii akurat są do siebie mocno zbliżone od wszystkich AIB.

Oho, niemiecki Janusz wyskalpował trochę tych kart, profesjonalista :lol2: Teraz nawet łaskawie daje darmową wysyłkę do Polski, Bóg zapłać! Ale te wszystkie inne modele MSI on niego na amazonie to jednak nadal dostawa 90zł. Może wykupił wszystkie karty G Trio z polskiego sklepu MSI jak rzucali? :lol2: Pytanie, znajdzie "mądrych" kupców? ;)

image.png.7639e12db51eb2edfa7b73254082d5da.png

No i jeszcze jakiego wspaniałego Astralka ma xD 

image.png.65702db96b54f86ca1a71849c7423244.png

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, LecOLiCe napisał(a):

Jak widać miał...

Ja kupiłem na stronie Sferis Astrala OC w Piątek po premierze a w Poniedziałek mi go anulowali, już po wpłacie kasy.
A tu wychodzi na to, że wystarczyło kupić gotowca z odpowiednią marżą i Astral się znalazł :)

No tak kupiles, ze nie kupiłeś.

Gotowca?

No a tam podali jaki model karty sie dostanie i ze to bedzie konkretnie Astral?

Dla mnie kupno gotowca odpada 

Bo w to najgorszy badziew podzespolowy mozna ladowac, klient nie ma nad tym kontroli zadnej co dostanie.

Chyba ze podaja liste podzespolow i mozna je sobie dobrac, w co watpie...

Chce kupić grafike, to wezme zestaw gotowy... No to ma sens... :wariat:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

No tak kupiles, ze nie kupiłeś.

Gotowca?

No a tam podali jaki model karty sie dostanie i ze to bedzie konkretnie Astral?

Dla mnie kupno gotowca odpada 

Bo w to najgorszy badziew podzespolowy mozna ladowac, klient nie ma nad tym kontroli zadnej co dostanie.

Chyba ze podaja liste podzespolow i mozna je sobie dobrac, w co watpie...

Chce kupić grafike, to wezme zestaw gotowy... No to ma sens... :wariat:

Ech... Słuchaj, idę spać. Ale podpowiem Ci, że cały sens jest w tym zdaniu:

Cytat

A tu wychodzi na to, że wystarczyło kupić gotowca z odpowiednią marżą i Astral się znalazł 

Tu masz gotowca od Sferis:
https://www.sferis.pl/actina-icue-9800x3d-64b-2tb-rtx5090-1000w-i501251

Odejmij od niego cenę wszystkich komponentów oprócz GPU. To co Ci zostanie porównaj z ceną za którą ja zakupiłem u nich Astrala, czyli 15 501,90 zł.
15501,90 zł - cena za zamówienie, które zostało anulowane.
Ta druga kwota - cena za zamówienie, które zostało zrealizowane.

Dobranoc ;)

Opublikowano

Pytanie dla optymistow - czy cło  10% wprowadzone na elektronike przez Trumpa bezposrednio przelozy sie na ceny kart w Europie o te 10% czy bardziej o moze 3-5% albo z drugiej strony jeszcze bardzej w strone 15% podwyzszenia ceny MSRP ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, LecOLiCe napisał(a):

Ech... Słuchaj, idę spać. Ale podpowiem Ci, że cały sens jest w tym zdaniu:

Tu masz gotowca od Sferis:
https://www.sferis.pl/actina-icue-9800x3d-64b-2tb-rtx5090-1000w-i501251

Odejmij od niego cenę wszystkich komponentów oprócz GPU. To co Ci zostanie porównaj z ceną za którą ja zakupiłem u nich Astrala, czyli 15 501,90 zł.
15501,90 zł - cena za zamówienie, które zostało anulowane.
Ta druga kwota - cena za zamówienie, które zostało zrealizowane.

Dobranoc ;)

No super gotowiec.

Nic tylko brac :D

Chce grafike kupic to mam ponad 23kola wyłożyć, super sensowna oferta .

I Co mam sie bujac z ich podzespolami albo probowac je odsprzedać?

Idz kup samochod, jak potrzebujesz do niego tylko silnik.

Ta sama metodyka...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale nikt nigdzie nie napisał, że kupił kartę i ma zero na koncie. Gość napisał, że kasa utopiona w X-Kom, i można nie mieć kolejnych 14k żeby kupić gdzieś indziej. Więc nie odwracaj kota ogonem i ponawiam pytanie, kupując w X-Kom trzeba mieć na koncie kilkadziesiąt tysięcy zł zapasu żeby móc w razie czego kupić w innym sklepie? 

W sumie nie spaliłem ani jednej. Wszystkie jedynie lekko zdegradowały :)

Ale Wy sobie dorabiacie ideologię. Tu każdy chyba idzie na 5090 z 4090, więc raczej nie oszczędzali pół życia na zakup nowej karty ;) Pomijam, że ponad połowa kwoty jest od strzała za sprzedaż starej karty :)

Z przyjemnoscia bym sie z Toba zamienil. Wolalbym przelac kase, miec ustalona cene (w dzisiejszych realiach swietna) i spokojnie czekac az karte dostane. A tak musze polowac. Wolalbym zeby x-kom robil preordery niz obecna sytuacje. Ba, chetnie zamowilbym w 3 sklepach naraz i spokojnie czekal ktory zrealizuje pierwszy.

Na auto w covidzie czekalem 18 miesiecy a i tak przyjechalo objete restrykcjami :D, takze nic juz tego nie przebije.

Edytowane przez srekal34
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież dopóki nie dostanę karty to jesteśmy w tej samej sytuacji. A nie, sorry, Ty masz kasę na koncie, a ja w sklepie. Równi dobrze w środę mogą napisać, że karty będą w kwietniu, a w kwietniu, że w sierpniu :) Albo anulować zamówienie jak Sferis bo dadzą do gotowców. 

W dobrej sytuacji są Ci co dostali 5090 i na niej grają. Reszta jest w dupie :)

Aczkolwiek podziwiam optymizm ludzi którzy uważają, że miejsce w kolejce za 14k bez gwarancji otrzymania towaru to zajebisty interes :)

O ile dobrze pamietam to xkom jako jedyny w covidowym syfie sie wywiazal i dostarczyl karty (pozno bo pozno) w premierowej cenie. Wiec bym nie rozpaczal. Dostana karty od dostawcy to Ci wysla tak jak obiecali. Ja tymczasem, nawet jak sie cos pojawi to bedzie w cenie 15k+. Wiec kto zrobil lepszy interes? Az tak Cie boli brak tego 14k na koncie? Nawet optymistycznie liczac 6%, to 3 miesiace to jest raptem 210zl przed podatkiem - a masz karte duzo taniej niz aktualna cena rynkowa.

Nastepnym razem zaplac kredytowka, jesli dziala to tak jak w UK, to tylko zablokuja kase, ale odsetek od blokady nie bedziesz placil dopoki nie zrealizuja.

Edytowane przez srekal34
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO ale nie kumasz dalej tego że nie ma FIZYCZNIE nowych kart? Sklepy mają to co było wyprodukowane kilka tygodni temu czyli pojedyncze sztuki. Wg Asusa restock dla 5090 to między 4-16 tygodni!!! Także jak dostanę kartę do końca marca to i tak nie będzie źle biorąc pod uwagę to co się odpie***la. 

Możesz mieć pretensje do x-komu że sprzedawali wirtualny towar bez informacji że to pre-order. Z drugiej strony wiele osób tutaj też Ci pisało żebyś się nie napalał bo kart po prostu nie ma. 

Taki Scan.uk więc sklep nieporównywalnie większy od X-Kom przed premierą informował że ma 5090 w ilości kilkunastu sztuk. 

Natomiast poza Polską większość sklepów pisała wyraźnie nawet tydzień przed premierą że będzie otwarte okienko na pre-ordery.

Ja nie wiem kiedy kupowałeś swoją 4090 ale to chyba Twoja pierwsza premiera 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie. Boli mnie opłata za coś czego sklep nie posiada :) Przecież miejsce w kolejce mogło być za darmo. W czym problem?

Kazdy znany mi (poza amazonem) tak robi - czy to Scan, czy Overclockers.co.uk, wiec xkom nie jest tu wyjatkiem.

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

X-kom dodał 30 min przed premierą post i podał listę kart które mają w dużych ilościach. Więc o czym Ty do mnie piszesz...

Napisali "w większych" nie w dużych z tego co pamiętam. Post jeszcze chyba jest. I idąc tym tropem 3 sztuki to wciąż większą ilość niż 2 czy 😀

• Upvote 1