Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Przecież AMD swoje wykresy też pokazywało z Fake Klatkami :D 

Pokaż który, bo z tego co widzę to wykresy nie są na poziomie nvidii.

Skoro jest generator X3 to wzrost powinien być na poziomie 300% a nie 30% ;) 

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie uzyskasz takiej immersji przy malym ekranie w 1440p jak na wiekszym w 4K. Przerabialem praktycznie wszystkie rozmiary od 17" do 55" (pierwszy to mialem chyba nawet 14-15" - nie pamietam juz). Dla mnie 42" w 4K z odlegosci 100cm to sweet spot, i to nie jest tak, ze przyblizysz do siebie mniejszy ekran i uzyskasz to samo. To tak nie dziala. Wole 5090+42" 4K, niz 5080 z jakims pizdryczkiem w 1440p.

45 cali 3440x1440 oled. Immersja lepsza niż na 55 4K również oled. Ultrawide w tej konfiguracji robi robotę aż miło a fps w górę. Żadne 4K nie ma podjazdu a wystarczy nawet 5080.

Edytowane przez RtxOn
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, RTX4090 napisał(a):

image.thumb.png.dc785c721028c9e31997f60415f53301.png

Czy według ciebie to jest wykres na temat karty graficznej czy bonusu w postaci FSR?

To że Nvidia w ten sposób porównuje karty nie oznacza że AMD też. ;) 

Tutaj masz wykres w rasteryzacji:

image.thumb.png.4c14ce70cd073cb8820a715790f46d19.png

Opublikowano
Teraz, P.Wiśnia napisał(a):

Czy według ciebie to jest wykres na temat karty graficznej czy bonusu w postaci FSR?

To że Nvidia w ten sposób porównuje karty nie oznacza że AMD też. ;) 

Według mnie to są takie same wykresy AMD i NV...  oba wykresy z Fake klatkami. 

Ciekawe czemu porównali do cieniutkiej GRE a nie np do XT czy XTX :D czyżby procenty się nie zgadzały wtedy. 

Opublikowano
10 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Zaczynając od zwrócenia uwagi na identyczne miniatury oraz układ wskaźników na OSD. 

Identyczne w sensie, że na miniaturce lewa i prawa strona jest taka sama czy są inne kanały które mają takie same? Co jest nie tak z układem wskaźników na osd?

10 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

W jaki sposób zostało ominięte oprogramowanie sterownika które sztucznie ogranicza podkręcenie pamięci?

Jeżeli byłoby wykonywane tylko OC bez UV to średnio +2 stopnie różnicy są nie do osiągniecia w przypadku +30W na tej karcie.

Skąd taki niski frametime w przypadku OC?

Ja mam zrobione na pamięciach +2000 i mi też pokazuje 16001 mhz. Na moim Vanguardzie też takie 30W różnicy wiele nie zmienia - tutaj jest X-trio ale to też dobre chłodzenie. Frametami wygląda na proporcjonalny do pozostałych wartości. 

Serio, chyba nie uznajecie, że dosłownie każdy taki filmik to fake. Wystarczy trochę poklikać po kanale i zauważyć jak wygląda sytuacja i na ile wiarygodne mogą być wyniki. Jest masa kanałów które na np. na tydzień przed daną premierą potrafią wyskoczyć z benchmarkami to wiadomo, że chodzi tylko o wyświetlenia. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

Według mnie to są takie same wykresy AMD i NV...  oba wykresy z Fake klatkami. 

Ciekawe czemu porównali do cieniutkiej GRE a nie np do XT czy XTX :D czyżby procenty się nie zgadzały wtedy. 

1. AMD nie porównywało kart graficznych z użyciem generatora klatek. (Nvidia już tak RTX 5070 VS 4090).

2. 9070/9070XT nie celuje w wysoki/wyższy segment na którym jest model XT/XTX.

Opublikowano
19 minut temu, RtxOn napisał(a):

Dobra było 5 reakcji więc jak obiecałem wypasa to daje. Możecie sobie pisać pierdy o marketach jak ostatnio ale fakt jest taki że na tamte czasy nawet goście z Ohaio i Japonii pytali skąd go mam. 364 like pod zdj na fb grupie. Zagranicznej grupie gdzie ludzie z Ny mają lepsze pc w biurach niż większość z nas w gaming roomach. I pamiętajcie mam jeszcze wiele asów w rękawie. Miłego dzionka.

1370.jpeg

No i zobaczymy już 2 razy moderatorzy pisali, że jeszcze raz wrzuci swojego wypasa

• Haha 1
Opublikowano

1. czyli Fake klatki AMD > od Fake klatek NV :D 
2. Nie pamiętam sytuacji gdzie nowa generacja GPU (TOP nowej generacji) jest słabszy od poprzedniego TOPU. Wszak nic mocniejszego AMD już w tej generacji nie wypuści. 

Opublikowano (edytowane)

Haha. Wrzuciłem zdj karty a o tym jest temat. Ty za to cytujesz obrazek a to wbrew regulaminowi. Hahsha leżę. Poza tym lud chciał wypasa bo dał mi 5 emotek. Taki był deal ;)

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
5 minut temu, RtxOn napisał(a):

45 cali 3440x1440 oled. Immersja lepsza niż na 55 4K również oled. Ultrawide w tej konfiguracji robi robotę aż miło a fps w górę. Żadne 4K nie ma podjazdu a wystarczy nawet 5080.

Ale w takim ukladzie uzyskujesz dosc slabe zageszczenie pixeli, bo na poziomie 27" 1920x1080p. I Ty piszesz o kompromisach z 5090 i 4K?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

1. czyli Fake klatki AMD > od Fake klatek NV :D 
2. Nie pamiętam sytuacji gdzie nowa generacja GPU (TOP nowej generacji) jest słabszy od poprzedniego TOPU. Wszak nic mocniejszego AMD już w tej generacji nie wypuści. 

Udajesz głupiego czy jesteś na innym poziomie fanboy?

Jest chyba różnica między pokazaniem jak wygląda wydajność a jak wygląda pseudo wydajność z użyciem DLLS + FG.

Chyba też jesteś nie doinformowany skoro nie wiesz że AMD nie celuje w wysoki segment. Wysoki segment to max kilka % sprzedaży.

NVIDIA:

image.thumb.png.11791f032e06897e361eabf7cd79c875.png

AMD: 

image.thumb.png.4c14ce70cd073cb8820a715790f46d19.png.891555d8a9561c4442ecad0fe715f842.png

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Ale w takim ukladzie uzyskujesz dosc slabe zageszczenie pixeli, bo na poziomie 27" 1920x1080p. I Ty piszesz o kompromisach z 5090 i 4K?

To ppi nie ma znaczenia w grach. Mam dwa obok siebie tego lg 45 i 55 4K. LG lepszy. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Cytuje obrazek, nie twojego pc, bo zaraz go schowasz, jak poprzednio, który nie jest niczym nadzwyczajnym, mały komp w sff go bije w grach i benchmarkach :smiech:

Schowałem bo nie był to chwalupost tylko ludzie akurat obecni sami prowokowali, chcieli,  zobaczyli i usunąłem . Ty chyba serio się nie znasz. Ten PC co go wczoraj wstawiłem to najmocniejszy konfig na tamte czasy a na tej płycie ludzie bili rekordy na azocie. Z690 maximus extreme, 12900l, rtx 4090. Który niby Ssf miał by go pobić? Twój ? Nie sądzę ;)

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
2 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Wysoki segment to max kilka % sprzedaży.

To sprawdź dane ile % rynku należy do NV a ile do AMD. 

Ostatnio było coś takiego żę na 10 klientów - 1 kupuje AMD, 9 NV ...

Zresztą za kilka dni się okaże że TOP AMD nowej generacji będzie wolniejsze od jakiegoś kastrata NV  (tak ten kastrat NV co najwyżej powinien nazywać się 5070 a nie 5070 TI) 

Opublikowano
2 minuty temu, RtxOn napisał(a):

To ppi nie ma znaczenia w grach.

:smiech:

przesiądź się na 1280 , ppi nie ma znaczenia przecież %-)

Teraz, RtxOn napisał(a):

Schowałem bo nie był to chwalupost tylko ludzie akurat obecni sami prowokowali. Ty chyba serio się nie znasz. Ten PC co go wczoraj wstawiłem to najmocniejszy konfig na tamte czasy a na tej płycie ludzie bili rekordy na azocie. Z690 maximus extreme, 12900l, rtx 4090. Który niby Ssf miał by go pobić? Twój ? Nie sądzę ;)

To daj wyniki swojego wypasa z 3d marka :cool:

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

:smiech:

przesiądź się na 1280 , ppi nie ma znaczenia przecież %-)

Odpisz na poprzedni post bo już zmieniasz temat. Boli? Wiem że boli, ale tak to jest jak się nie wie z kim się zadziera ;)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

To sprawdź dane ile % rynku należy do NV a ile do AMD. 

Ostatnio było coś takiego żę na 10 klientów - 1 kupuje AMD, 9 NV ...

Zresztą za kilka dni się okaże że TOP AMD nowej generacji będzie wolniejsze od jakiegoś kastrata NV  (tak ten kastrat NV co najwyżej powinien nazywać się 5070 a nie 5070 TI) 

Sprawdź ile kiedyś % rynku należało do intela a ile do AMD.

Na 100 klientów, 70 kupuje NV, 20 AMD, 5 Intela oraz 5 inną firmę.

A problemy ze sterownikami obecnie ma bardziej NV niż AMD. hehehe

Edytowane przez P.Wiśnia