Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Send1N napisał(a):

Jeszcze się nie nauczyłeś że asusów sie nie kupuje? cewki to loteria ale w asusie to już pewniak :E dodatkowo jeszcze mają kusząco cenę podbitą :hihot:

Asusy są dla fanów Asusa a Ci grają w takich słuchawkach, więc cewki nie maja znaczenia :E Swoją drogą to w cenach Astrali powinni gratis dodawać z zestawie :hihot:

h525

Edytowane przez skunRace
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Trza było polować na:

AORUS GeForce RTX™ 5090 XTREME WATERFORCE WB 32G

lub

GeForce RTX™ 5090 32G SUPRIM LIQUID SOC

Przecież waterforce wb to karta z blokiem, a on nie ma nic do lc. Tej karty nawet nie widziałem w sprzedaży u nas jeszcze. Chyba, że coś przegapiłem :)

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tak, słyszymy go wszyscy za każdym razem jak wchodzi na 2000 RPM :hihot:

Przy Vetusie cewki jak przy Asusie również nie maja znaczenia i tak trzeba grać w słuchawkach przy 2400rpm wentyli :hihot:

Opublikowano
13 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Głośno myślę, bo się na tym kompletnie nie znam: a nie ma teoretycznej możliwości przelutowania takich cewek i zmiany na inne?

Nie no czekaj, wroc... Po****o do reszty? Kup grafe za 15k i moduj, bo producent nie umie?

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, ryba napisał(a):

Nie no czekaj, wroc... Po****o do reszty? Kup grafe za 15k i moduj, bo producent nie umie?

Pytanie jest teoretycznej, to raz. Dwa, że nigdzie nie akceptuję ani nie komentuję tego, jaką kartę wypuszcza producent, tylko rozważam możliwości w stanie rzeczy, jaki jest. Trzy, że ludzie tuningują i ulepszają samochody po półtora bańki i więcej, więc nie rozumiem Twojej reakcji.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tester Wrażeń Nadzieja już umarła czy dalej czekasz aż podłącze Dark Power 1600W? :D

Po teście @creatinfreak już widzę, że to nic nie da. Ale jak dojdzie jutro to sprawdzę. W końcu nadzieja umiera ostatnia 😎

No jak zamierzasz jeszcze testowac to jacha, ze czekam. Ale juz snuje plany nad windforcem oc, tylko cholera jasna nigdzie nie ma recenzji tego smierdziela.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...