Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od kilku tygodni śledzę ten wątek, specjalnie założyłem konto żeby to napisać i szczerze?

Ręce mi opadają. To, co tu się dzieje, to jakiś festiwal januszowania i skalperskiego bagna.

Gość czeka miesiąc na kartę, bo wysyłka się opóźnia, a jak już ją dostaje, to okazuje się, że karta ma wady, ale to mu nie przeszkadza, żeby próbować opchnąć ją komuś innemu.

Drugi skalper w wątku go jeszcze klepie po plecach, jakby to było coś normalnego.

Serio? To już nawet nie jest śmieszne, to po prostu żałosne.

Tymczasem ja kupiłem Astrala i mogę powiedzieć jedno – świetny wybór.

Po undervoltingu minimalnie słychać cewki gdy fps'ów jest wiecej niz 140, ale żeby to słyszeć musiałbym siedzieć z głową przyklejoną do obudowy. Jakieś przewrażliwione te społeczeństwo.

Karta chłodna, cicha i potężnie wydajna. I to właśnie tym powinniśmy się interesować –  realnymi wrażeniami z użytkowania, a nie januszowym kombinowaniem, jak tu wydoić kogoś na wadliwy sprzęt. Skalperzy to największy rak rynku hardware, przez nich normalni ludzie muszą albo czekać miesiącami, albo przepłacać, albo jeszcze dostawać coś, co nawet nie działa jak powinno.

No i to jest dopiero hipokryzja w czystej postaci. Chłop @PiPoLiNiO narzeka, że Asus sprzedał mu wadliwy produkt, a sam bez najmniejszych skrupułów robi dokładnie to samo.

Patrząc na to, co przeczytałem w tym wątku, naprawdę jestem zażenowany poziomem cebuli i brakiem jakiejkolwiek uczciwości.

Bagno januszerki i handlarzy z lepkimi rękami. Dramat.

Zaraz pewnie wyleje się na mnie fala płaczu od skalperów i handlarzy, ale wiecie co? Kompletnie mnie nie obchodzi opinia ludzi bez honoru i zasad moralnych.

Jeśli twoim sposobem na życie jest spekulowanie cenami i wciskanie innym wadliwego sprzętu za zawyżoną kasę, płacząc wcześniej o to jak to sklep stosuje nieuczciwe praktyki... to nie mamy o czym rozmawiać.

"Czy ktos kupil 5090 i po prostu gra?" - Tak, ja.

41 minut temu, Zachy napisał(a):

no i jesli sprzedal za 15K, to w czym masz problem?

Jego karta, jego sprawa co z nia zrobil.

Kup, graj, sprzedawaj, oddaj na kartias - twoje zabawki, twoje decyzje.

Problem w tym, że przez takie podejście rynek wygląda, jak wygląda – ceny są absurdalne, dostępność kart tragiczna, a normalni gracze muszą albo czekać miesiącami, albo przepłacać. I to właśnie przez ludzi, którzy traktują GPU jak szybki sposób na zarobek, zamiast jak sprzęt do grania.

To nie jest kwestia „jego karta, jego sprawa”, tylko szerszy problem. Bo jak większość zacznie tak robić, to potem ci sami ludzie będą płakać, że ceny są chore. No ale tak to jest, jak się patrzy tylko na własny zysk i nie widzi się szerszego obrazu.

„Jego karta, jego sprawa” – jasne, a potem te same typy będą wyć, że ceny kart są z kosmosu i że Nvidia „złodzieje”. No ale jak się samemu przykłada łapska do tego syfu, to potem się nie dziwcie, że gryzą was konsekwencje waszego własnego cebulactwa.

Twoje gadanie brzmi jak tłumaczenie rozkapryszonego dzieciaka: „Mogę robić, co chcę, bo to moje zabawki!” No super, tylko że to nie piaskownica, a realny rynek, który przez takie podejście wygląda jak śmietnik.

Ale co tam, ważne, że w twojej głowie wszystko gra, prawda?

Zero refleksji, zero odpowiedzialności, byle tylko przytulić parę groszy i udawać wielkiego handlarza.- Żenada.

Edytowane przez krzysiek87
  • Like 3
  • Thanks 3
  • Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek87 napisał(a):

Od kilku tygodni śledzę ten wątek, specjalnie założyłem konto żeby to napisać i szczerze?

Ręce mi opadają. To, co tu się dzieje, to jakiś festiwal januszowania i skalperskiego bagna.

Gość czeka miesiąc na kartę, bo wysyłka się opóźnia, a jak już ją dostaje, to okazuje się, że karta ma wady, ale to mu nie przeszkadza, żeby próbować opchnąć ją komuś innemu.

Drugi skalper w wątku go jeszcze klepie po plecach, jakby to było coś normalnego.

Serio? To już nawet nie jest śmieszne, to po prostu żałosne.

Dzień dobry. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, RtxOn napisał(a):

Nie jest Twoja, Twoja to będzie po 28 dniach. Wtedy uwierzę że jest Twoja. I kończę temat. Swoje napisałem co o tym sądzę i koniec. 

mam dowod zakupu, ktory nie zostal anulowany.

To czyja jest Pana Mietka ze Szczecina?

4 minuty temu, krzysiek87 napisał(a):

Problem w tym, że przez takie podejście rynek wygląda, jak wygląda – ceny są absurdalne,

ceny wywindowal covid, krypto szal,a teraz szal ai (w kolejnych generacjach kart nv).

zobacz sobie wycene kart asusa astral - poczatkowa 2800$, pozniej podbili ja do 3400$ czy 3600$ jeszcze.

malo tego, zerknij na ceny w sklepach 18k za wiekszosc lepszych modeli.

czy to czegos nie mowi?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Kup pan premium model, cichy, podkręcony.

Problem w 5080/5090 i najnowszych 9700XT XD Ma ktoś i potwierdzi? nie wiem czy było oczywiście ;) ale jeżeli to prawda to z cichych kart to naprawdę zostaje tylko MSI...

Odpowiedź supportu: nie wpływa na działanie karty, próbuj se reklamować a i tak powiemy, że to cecha produktu.

Edytowane przez BarBar009
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, BarBar009 napisał(a):

Problem w 5080/5090 i najnowszych 9700XT XD Ma ktoś i potwierdzi? nie wiem czy było oczywiście ;) ale jeżeli to prawda to z cichych kart to naprawdę zostaje tylko MSI...

Na pewnym dc jeden gość mówił, że gigabyte ma problem z wiatrakami jak się wyłączają, widzę, że nie kłamał :O

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie no większość z forum używa swoich 5090, aktualnie chyba ja, @PiPoLiNiO i @Zachy rozważamy sprzedaż/zwrot.

uwazaj, odsprzedales jedna karte. to juz skalping na szeroka skale i braku honoru czy zasad moralnych.

no takich szopek to ja nie widzialem za czasow 3080 kiedy to karty bez LHR sprzedawalo sie 2-3x drozej i ludzie jakos sie o to nie przypieprzali

malo tego, kazdy korzystal jak mogl z tamtej sytuacji.

ponowie pytanie - kupie malucha za 5-6k, sprzedam za 30-35k - nie moge, mam sie pytac o jakies specjalne pozwolenie ludzi na forum i ich aprobate?

2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Na pewnym dc jeden gość mówił, że gigabyte ma problem z wiatrakami jak się wyłączają, widzę, że nie kłamał :O

hmm co do gigabyte - w serii 4090 gaming oc byl jednym z gwarantow cichych cewek

w pl, na ta chwile, chyba ze swieca szukac Aorusa czy Gaming oc od Gigabyte,

ale jestem ciekawy jak sprawa cewek w tym przypadku wyglada.

mialem 4090 gigabyte (miedzy wieloma innymi modelami) i poza plastikowym shroudem i domyslna krzywa wentylatorow jak z jumbo jeta calkiem dobra karta.

Glownie po manualnym tuningu ustawien wentylatorow, dokladnie tak samo bylo w Gigabyte 7900xtx gaming oc.

takze kwestia budowy i ustawien fabrycznych dotyczyla calej seri Gaming OC.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

uwazaj, odsprzedales jedna karte. to juz skalping na szeroka skale i braku honoru czy zasad moralnych.

no takich szopek to ja nie widzialem za czasow 3080 kiedy to karty bez LHR sprzedawalo sie 2-3x drozej i ludzie jakos sie o to nie przypieprzali

ponowie pytanie - kupie malucha za 5-6k, sprzedam za 30-35k - nie moge, mam sie pytac o jakies specjalne pozwolenie ludzi na forum i ich aprobate?

Ja sam narzekałem na skalping tutaj na forum, jak kupiłem pierwszego Astrala i podliczyłem budżet to mi zmiękła faja strasznie. Tak, dla tych co jeszcze nie wiedzą, jednego Astrala pchnąłem za 1,3k więcej - ale od razu na forum sam o tym pisałem. Parę dni później dostałem możliwość przejęcia rezerwacji na ten sam model z innego sklepu - skorzystałem i aktualnie testując mam bardzo mieszane uczucia.

1 minutę temu, Meuron napisał(a):

Jest nas dwoch :red:

ZdjcieWhatsApp2025-03-09o13_57.58_bc91e6c9.thumb.jpg.7b47f4b4327e6076b241e5572316e0ab.jpg

Ty mi lepiej powiedz jak kolor tego leda na karcie zmienić, bo w armoury create nie widzę karty :D

Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Możesz. Już Ci pisałem. To co robicie prywatnie to nas nie interesuje. My tu gardzimy skalpelami i Januszami. Każdy kto ma to hobby tym gardzi bo to działa na naszą szkodę więc nie porównuj sprzedaży malucha. Ty w ogóle nie chciałeś tej karty, po co żeś ją kupował ? Skoro wszystko gra. Jesteś gorszy od skalpela. Bo oni chociaż mają przebitkę ale na nowych kartach. Czego Ty nie rozumiesz?

Opublikowano (edytowane)

y mi lepiej powiedz jak kolor tego leda na karcie zmienić, bo w armoury create nie widzę karty :D

zrob update softu asusa

albo sciagnij ze stronki najnowsza wersje

stara odinstaluj

zainstaluj nowsza

czasami te ich update sie pierdzieli

4 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Ty w ogóle nie chciałeś tej karty, po co żeś ją kupował ? Skoro wszystko gra. Jesteś gorszy od skalpela.

Kto Ci takich bzdur nagadal ze nie chcialem tej karty?

Odwal sie ode mnie, za przeproszeniem, i zajmij czyms konstruktywnym.

Gfeneralnie  na ta chwile mam mieszane uczucia co do posiadania Astrala,

a jeszcze wieksze do czesci forum ktora zaglada tylko co u sasiada za plotem sie znajduje, bo moze ma kurde lepiej - jak to, ma lepiej? Nie moze byc!

dodatkowo caly fakt poglebia jedno wielkie pieczenie tylka odnosnie tego co ze SWOIM Astral 5090 mam zamiar zrobic.

bo zaraz sie jakis zyczliwy znajdzie i bedzie komentowal moje prywatne decyzje jakby od tego jego los zalezal tez.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Nie, dopóki nie ogłoszasz tego publicznie na forum gdzie sytuacja jest jaka jest z kartami m.in. przez skalperstwo. Dodatkowo podbijasz swoje oferty postami "jakby ktoś chciał mam taką kartę" (to przy okazji premiery radeonów akurat zauważyłem tu na forum). Chyba, że robiłeś to non-profit to "chapeau bas".

11 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Odpowiedź supportu: nie wpływa na działanie karty, próbuj se reklamować a i tak powiemy, że to cecha produktu.

W najtańszym windforce też tak mam:boink:

Opublikowano

Ja sam narzekałem na skalping tutaj na forum, jak kupiłem pierwszego Astrala i podliczyłem budżet to mi zmiękła faja strasznie. Tak, dla tych co jeszcze nie wiedzą, jednego Astrala pchnąłem za 1,3k więcej - ale od razu na forum sam o tym pisałem. Parę dni później dostałem możliwość przejęcia rezerwacji na ten sam model z innego sklepu - skorzystałem i aktualnie testując mam bardzo mieszane uczucia.

Ty mi lepiej powiedz jak kolor tego leda na karcie zmienić, bo w armoury create nie widzę karty :D

To musisz doinstalowac, a widzi Armoury Create karte ?

obraz.thumb.png.cd9a40967d982ee2764c406934ee2c96.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

Nie, dopóki nie ogłoszasz tego publicznie na forum gdzie sytuacja jest jaka jest z kartami m.in.

ja nic na forum nie oglaszalem, to forum sobie znalazlo sensacje w temacie

nie chodze tez i nie chwale sie czy Panu X czy Panu Y sprzedalem karte za 200-300zl drozej

bo to nie jest interes ludzi z tego forum

no ale do paru osob tu, ktore odsprzedaja praktycznie po kosztach karty przyczepic sie jest ok

za to skalperow ktorzy wystawiaja po 20k na allegro czy olx to juz nieee, tego nie widac przeciez.

ale jak widze ich interesem jest wpierdzielanie sie w czyjes decyzje, tak jakby ich wlasne zycie od tego tez zalezalo i ta decyzja miala na to konkretny wplyw.

a nie ma.

siedzialem juz na roznych forach, ale pewne grono ludzi tu jest naprawde specyficzne

idzcie kupcie sami 5090 i sprzedajcie drozej, kto wam broni (jesli w ogole znajdziecie kupca, albo macie budzet zeby to bezproblemowo zrobic).

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Zwróciłem uwagę bo tu schizofrenia się zrobiła, gania skalperow a sami nimi zostają i jeszcze jak coś powiesz to się rzucają. Dobra to widzę ze zasady się zmieniły. Skoro tak chce lud to ok. To admin może moje posty usunąć w takim razie. 

Opublikowano (edytowane)

@rtxon - sam jatrzysz temat, a potem z mina niewiniatka udajesz ze to tylko deszczyk spadl :rotfl:

to tak samo jak z tym banem 'za niewinnosc' :smiech:

7 minut temu, jankooo napisał(a):

Dodatkowo podbijasz swoje oferty postami "jakby ktoś chciał mam taką kartę"

ja nigdy na forum w ten sposob sie nie promowalem.

genralnie na forum nie proponowalem kart na sprzedaz

ale i tak sie znalezli chetni zeby sie przy****ac jakbym im te karty na sile sprzedac chcial.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

kupie malucha za 5-6k, sprzedam za 30-35k - nie moge, mam sie pytac o jakies specjalne pozwolenie ludzi na forum i ich aprobate?

Oczywiście możesz sprzedawać, co chcesz, ale to nie oznacza, że nie można tego krytykować.

To, że coś jest technicznie możliwe, nie sprawia, że jest to etyczne, zwłaszcza kiedy wykorzystuje się osoby w gorszej sytuacji, które nie mają wyboru i muszą płacić zawyżoną cenę.

Nie oczekuj, że ktoś będzie Cię chwalić za żerowanie na innych.

To, że coś jest możliwe, nie znaczy, że jest w porządku. Kupowanie czegoś za grosze, by potem sprzedawać za wygórowaną cenę, to po prostu scalping – żadna to biznesowa mądrość, tylko wykorzystywanie sytuacji.

Widać, że cię to dotknęło, ale prawda boli. Jeśli uważasz, że takie praktyki są w porządku, to najwyraźniej nie widzisz, jak bardzo szkodzi to innym.

Scalping to po prostu wykorzystywanie sytuacji, a nie 'sprytne zarabianie'.

Możesz sobie to tłumaczyć jak chcesz, ale nie zmienia to faktu, że to po prostu nieuczciwe i nieetyczne.

Jeśli chcesz być traktowany poważnie, to przestań udawać, że nie wiesz, dlaczego tak wiele osób uważa to za problem

Firmy często wykorzystują luki prawne, aby unikać płacenia podatków, np. poprzez przenoszenie zysków do krajów o niższych stawkach podatkowych.

Choć jest to legalne, to nie jest moralne, ponieważ w ten sposób omijają one odpowiedzialność za wspieranie infrastruktury i usług publicznych w krajach, w których zarabiają.

Tego rodzaju działania mogą prowadzić do nierówności społecznych i zubożenia zasobów publicznych, co uderza w obywateli, którzy nie mają takich możliwości

W obu przypadkach mamy do czynienia z wykorzystywaniem luki w systemie w celu maksymalizacji zysku kosztem innych.

Korporacje (na które tak psioczycie) unikają podatków, zmniejszając wkład w dobro wspólne, a scalperzy wykorzystują trudności innych, by zarobić na ich desperacji.

Czasem warto zrozumieć, że coś, co jest legalne, wcale nie musi być słuszne - ale chyba za dużo od ciebie wymagam.

i uprzedzam twoje wywody - Zasłanianie się tym, że karta graficzna nie jest artykułem pierwszej potrzeby, to po prostu dziecinada.

To próba usprawiedliwienia nieuczciwych praktyk.

Fakt, że coś nie jest absolutnie niezbędne do przeżycia, nie oznacza, że można wykorzystywać innych i sztucznie zawyżać ceny.

Każdy produkt, który ma realną wartość dla ludzi, zasługuje na uczciwe traktowanie, niezależnie od tego, czy jest to element pierwszej potrzeby, czy nie

Miłego dnia :)

• Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Zachy napisał(a):

@rtxon - sam jatrzysz temat, a potem z mina niewiniatka udajesz ze to tylko deszczyk spadl :rotfl:

to tak samo jak z tym banem 'za niewinnosc' :smiech:

ja nigdy na forum w ten sposob sie nie promowalem.

genralnie na forum nie proponowalem kart na sprzedaz

ale i tak sie znalezli chetni zeby sie przy****ac jakbym im te karty na sile sprzedac chcial.

Już dawno chciałem temat zakończyć ale mi nie dałeś bo nie zrozumiałeś co mam na myśli i musiałem to tłumaczyć dłużej niż sam chciałem. Skalpuj maluchy to nikt się tu nie odezwie. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)

@krzysiek87

OK 

1. cena za karte na olx 15500-16500pln 

vs 

2. cena w sklepie 18200pln 

vs 

3. ceny niektorych ludzi po 19-20k

wszystko leci do jednego wora?

No bo rozumiem, ze ktos kto sprzedaje okazjonalnie (tak to sie fachowo nazywa) jest rowny temu, ktory sprzedaje masowo i jeszcze wiecej probuje na tym zarobic?

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo sprzedałem za 14200 kartę kupioną za 13700, gdzie najtaniej w polskim sklepie jest za 15200.

Zapomniałeś dodać, że bez informacji o jej wadach.

Hipokryzja i dziadostwo w czystej postaci.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@krzysiek87 Zadam Ci tylko jedno pytanie.

Poinformowałeś UOKiK o nie uczciwych praktykach X-kom który ma Astral za 18200 zł? 

Jak nie, to po co Ty się odzywasz i udajesz bohatera... 

Bo wiesz, @Zachy sprzedaje TANIEJ niż sklep. Dociera to do Ciebie? 

No jeszcze używkę drożej niż sklep ma nówkę sprzedać ;)  łaske nam zrobił. Btw na ogłoszeniu widziałem 15 ostateczna. 

Edytowane przez RtxOn