Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do mnie dziś dojechał 5070 TI Aorus Master po oddaniu piszczącego Suprima 5080. Poprawa jest jeżeli chodzi o cewki ale do akceptowalnej dla mnie wartości to jeszcze sporo brakuje. Na pulpicie nic nie słychać tak samo jak i przy scrolowaniu w przeglądarce. Za to przy obciążeniu już niestety świerszcze wracają choć są mniej słyszalne niż w Suprimie. 

Natomiast bardzo wkurzające jest kilkusekundowe terkotanie wentylatorów w trakcie każdorazowego fan stop - to totalnie dyskwalifikuje tę kartę. 

Szukam dalej czegoś z cichymi cewkami. Następny będzie Zotac Solid 5070 TI. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta 5080 jest najlepsze już się jakiś czas temu dowiedzieliśmy od asów że lepsze od 4090 i teraz lepsze nawet od 5090 8:E Jeszcze trochę i będzie lepsze pewnie i od 6090 :E

Jeszcze wytłumaczę Ci bo nie masz argumentów ale rozumiem nie każdy musi być Einsteinem więc wytłumaczę to najprościej. Lepsze nie znaczy mocniejsze. Jeszcze podam Ci przykład. Dacia duster będzie lepsza od Ferrari na rodzinny wypad na zakupy do lidla. No mam nadzieje ze teraz to już skumasz. No chyba że i do tego potrzebujesz argumentów czy umiesz sam pomyśleć. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
24 minuty temu, Prykon napisał(a):

@Tester Wrażeń a spoglądałeś w stronę Aorusa? Cenowo teraz też pewnie jest :kupa: ale w testach na UH wypadł chyba najlepiej ze wszystkich 5090. U siebie mam Aorusa 4090 i jestem bardzo zadowolony. 

Problem w tym, że tego aorusa nigdzie nie ma, ale tez slyszalem zacne opinie na temat tej karty, jakby sie trafila to bardzo chetnie

Opublikowano (edytowane)

Ja tak czytając ten wątek co się z Astralami dzieje to się zastanawiam czy jestem pierdolnięty i nic nie słyszę, czy naprawdę mi się trafiła dobra sztuka :heu:

Edytowane przez Meuron
Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

No to u mnie przy zdecydowanie większym poborze po OC wygląda to tak.

Wydajność w steel nomad bardzo fajna w porównaniu do Stock. Wygląd karty podoba się. Temperatury bardzo fajne ale daj screena po obciążeniu furmarkiem albo takim Quake 2 RTX przynajmniej przez parę minut.

Ten steel nomad nie nadaje się do oceny chłodnicy.

No i opisz wrażenia dźwiękowe bo np. mój były Gainward 1300rpm to poziom tego Gigabyte co mam +/- 1700rpm.

5 minut temu, Crusio napisał(a):

Do mnie dziś dojechał 5070 TI Aorus Master po oddaniu piszczącego Suprima 5080. Poprawa jest jeżeli chodzi o cewki ale do akceptowalnej dla mnie wartości to jeszcze sporo brakuje. Na pulpicie nic nie słychać tak samo jak i przy scrolowaniu w przeglądarce. Za to przy obciążeniu już niestety świerszcze wracają choć są mniej słyszalne niż w Suprimie. 

Natomiast bardzo wkurzające jest kilkusekundowe terkotanie wentylatorów w trakcie każdorazowego fan stop - to totalnie dyskwalifikuje tę kartę. 

Szukam dalej czegoś z cichymi cewkami. Następny będzie Zotac Solid 5070 TI. 

Trzymasz komputer na biurku? Też mam ten problem z wentylami ale komputer pod biurkiem więc tego praktycznie nie słychać. Chyba, że u mnie jest ciszej bo mam mniejsza średnicę wentylatorów (mam windforce)

Opublikowano (edytowane)

Uważam, że w wątku cewek OBOWIĄZKOWĄ być powinna sygnaturka wprowadzająca.
Mój astral ma niesłyszalne cewki - Mietek lat 54. I wtedy ma to sens (i piszę zupełnie serio).

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Meuron napisał(a):

Ja tak czytając ten watek co się z Astralami dzieje to się zastanawiam czy jestem pierdolnięty i nic nie słyszę, czy naprawdę mi się trafiła dobra sztuka :heu:

No ja już przez te wszystkie testy stałem się bardziej wyczulony na pewno też, ale no kurde wydałem 15,5k i teraz jak widzę, że suprim ma około 3-4 dB mniej (gdzie 4dB to podobno 2,5x głośniej) i cichsze cewki to nie widzę sensu dla tej karty. Szczególnie, że na 100% nie zamierzam zmieniać nic jak wyjdzie 60XX

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, RtxOn napisał(a):

Jeszcze wytłumaczę Ci bo nie masz argumentów ale rozumiem nie każdy musi być Einsteinem więc wytłumaczę to najprościej. Lepsze nie znaczy mocniejsze. Jeszcze podam Ci przykład. Dacia duster będzie lepsza od Ferrari na rodzinny wypad na zakupy do lidla. No mam nadzieje ze teraz to już skumasz. No chyba że i do tego potrzebujesz argumentów czy umiesz sam pomyśleć. 

Skończ trollować bo masz zero pojęcia o hardware i to się nudne coraz bardziej robi. Widać ostatni ban nie pomógł na otrzeźwienie :E

Tu masz swojego Suprima. Nie masz zielonego pojęcia, że cewki to mniejsza lub większa loteria. Dotyczy MSI, Asusa, dotyczy 5090, 5080, 5070ti itd.

8 minut temu, Crusio napisał(a):

Do mnie dziś dojechał 5070 TI Aorus Master po oddaniu piszczącego Suprima 5080.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze liczę na @Smalec . Zrób mema „5090 jest lepsza od 5080… ale czy Twoja 5090 jest lepsza? Coś jak ps5 vs PC. Były takie memy ;) na bank wiesz o co chodzi;)

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
29 minut temu, RtxOn napisał(a):

Nie chodzi tylko o same cewki ale nie będę się powtarzał. Choć powtórzę jedno. 5090 do grania jest gorsze od 5080. Raz że latem bez klimy się ugotujesz. Dwa że do gier kompetetywnych gra się na low gdzie 5080 sobie spokojnie poradzi, no chyba ze ktoś ma 500hz monitor. Do gier AAA na 120gps git. Mfg też jest. O 4K też już pisałem że to sensu nie ma wraz z obszernym wyjaśnieniem. I nie słychać coś lamentu osób z 5080 tak jak z 5090. Ropy, wtyczki, zasilacze, cewki, ceny itp itd a jest ich więcej na rynku niż 5090. 5090 to tylko do roboty ma sens. 

Czy ty sam wierzysz w ten kit, który próbujesz innym wcisnąć?

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Skończ trollować bo masz zero pojęcia o hardware i to się nudne coraz bardziej robi. Widać ostatni ban nie pomógł na otrzeźwienie :E

Tu masz swojego Suprima. Nie masz zielonego pojęcia, że cewki to mniejsza lub większa loteria. Dotyczy MSI, Asusa, dotyczy 5090, 5080, 5070ti itd.

Wiem tylko podałeś jeden przykład a ja Ci podam kilkanaście z tego forum. Także spoko. Nie będę się powtarzał. Ja tam jestem zadowolony;)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Czy ty sam wierzysz w ten kit, który próbujesz innym wcisnąć?

Wierzę w to co widzę i czytam. Też już zwróciłeś lub odsprzedałeś swoją 5090 a może już gorąco w głowę od 600w i kiepsko idź czytanie ze zrozumieniem? Sorry zobaczyłem Twój sprzęt w miniaturce. Nie zrozumiesz.

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
7 minut temu, Crusio napisał(a):

@jankooo

Trzymam pod biurkiem ale i tak to słychać. W każdym razie za dużo wad jak na flagowy produkt. 

No nie dziwie się rozczarowania. Jak czytam te komentarze na temat kultury pracy nowych kart to sobie myślę, że albo mam dużo szczęścia albo to, że trzymam kompa pod biurkiem pozwala mi olać te wady albo jestem niezbyt wymagający;) 

Tak czy siak od flagowego aorusa można wymagać wszystkiego i też bym zwracał 

Opublikowano

Gość z 4070ti będzie mi pisał w co ja weierze. Miałem 3080,3090,4090,5080. Mam 4K, 3440x1440, 2560x1440 także wiem więcej od gościa co taki sprzęt widział na yt lub oglądał wykres z benchmarka. Z czym do ludu. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, RtxOn napisał(a):

Wierzę w to co widzę i czytam. Też już zwróciłeś lub odsprzedałeś swoją 5090 a może już gorąco w głowę od 600w i kiepsko idź czytanie ze zrozumieniem? Sorry zobaczyłem Twój sprzęt w miniaturce. Nie zrozumiesz.

Brakuje ci argumentów, że coś zaczynasz na mój temat wymyślać. Bzdury wypisujesz i tyle. Do tej pory miałeś RTX 4090 a teraz ci nagle zaczął przeszkadzać wyższy pobór mocy i ilość wydzielanego ciepła. 😁

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

@RtxOn, brakuje ci argumentów, że coś zaczynasz na mój temat wymyślać. Bzdury wypisujesz i tyle. Do tej pory miałeś RTX 4090 a teraz ci nagle zaczął przeszkadzać wyższy pobór mocy i ilość wydzielanego ciepła. 😁

No pisałem już że do 4090 musiałem zamontować Klimę w pokoju której nie lubię i ustawiam na minimum. Jednak 5090 ma jeszcze wyższy pobór. Siedziałem latem przy kompie który potrafił wciągnąć  +700w to wiem z czym to się je.

Opublikowano
36 minut temu, jankooo napisał(a):

Wydajność w steel nomad bardzo fajna w porównaniu do Stock. Wygląd karty podoba się. Temperatury bardzo fajne ale daj screena po obciążeniu furmarkiem albo takim Quake 2 RTX przynajmniej przez parę minut.

Ten steel nomad nie nadaje się do oceny chłodnicy.

No i opisz wrażenia dźwiękowe bo np. mój były Gainward 1300rpm to poziom tego Gigabyte co mam +/- 1700rpm.

Na ten moment mam już dość testów, jakby opisać dźwiękowe doznania to karta po prostu szumi. 

Tutaj test 5080 z tym samym chłodzeniem i oni zbadali częstotliwości jakie emituje chłodzenie.

Opublikowano

Ja kumam o co Ci chodzi @RtxOn, ale jak poczułem moc tej 5090tki, to ciężko by mi było zejść niżej, kiedy w życiu miałem kompy kolejno 1060->4070TI, więc nie jestem jakimś fanatykiem 90tek - no gra się na tym pod względem wydajności fenomenalnie.
Kupując 4070TI szybko pożałowałem, jak zaczęło braknąć mocy przez te tragicznie zoptymalizowane gry. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja jebie fantomowe świerszcze, piekło zamarzło XDDDDDDDD

Niektórzy nie są w stanie wytrzymać 24h na dobę, 7 dni w tygodniu świerszczy i strzelają sobie w głowę.

Dlatego Panowie przyzwyczajajcie soe do świerszczy w cewkach albo dbajcie o słuch

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja kumam o co Ci chodzi @RtxOn, ale jak poczułem moc tej 5090tki, to ciężko by mi było zejść niżej, kiedy w życiu miałem kompy kolejno 1060->4070TI, więc nie jestem jakimś fanatykiem 90tek - no gra się na tym pod względem wydajności fenomenalnie.
Kupując 4070TI szybko pożałowałem, jak zaczęło braknąć mocy przez te tragicznie zoptymalizowane gry. 

Chyba VRAMu bo mocy to raczej nie brakuje