Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Odpal ten test pcie i sprawdz czy sie zmienia bo na pulpicie pcie moze sobie zrzucac w dol.

Dalej jest to samo

Opublikowano (edytowane)

TO ciekawe Astral LC za 13300 w Morele, a normalnego Astrala OC wystawiaja za 18999?

Pewnie jakis chwyt marketingowy i cenowy byl z mozliwoscia klikania 10000x i brakiem mozliwosci kupna :D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Podobno cena premierowa to była - info od morele które przekazał mi ziomek

1 minutę temu, Zachy napisał(a):

TO ciekawe Astral LC za 13300 w Morele, a normalnego Astrala OC wystawiaja za 18999?

Pewnie jakis chwyt marketingowy i cenowy byl z mozliwoscia klikania 10000x i brakiem mozliwosci kupna :D

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Pozwólcie, że przypomne ceny po jakich chodziły 4080 Super przed premierą RTXow 5000.  Dolar 4.1~ nie 3.85 jak teraz

Za dwa lata obecne karty tez beda tansze ;) A na premiere wiadomo po ily byly takie 4080.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Za dwa lata obecne karty tez beda tansze ;) A na premiere wiadomo po ily byly takie 4080.

No ok, jedak teraz powinny byc nieco tansze a nie kosztowac 6k... a jesli chodzi o to co np bym wolał kupic czy 5070Ti czy 4080Super, to zdecydowanie 4080S

min, dlatego(patrz video ponizej). Ale chodzi bardziej o bardzo nierowna wydajnosc nowych RTX w niektorych grach jak wczesniej wspomnialem thrones of liberty wydajnosc to jakies nieporozumienie. 

Tutaj @Kadajo pokazał dobry przykład, że nawet jak PhysX przerzucisz na CPU to wydajnosc momentami drastycznie spada do 5-6fps, pomimo wysokiego sredniego FPS 150.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Pozwólcie, że przypomne ceny po jakich chodziły 4080 Super przed premierą RTXow 5000.  Dolar 4.1~ nie 3.85 jak teraz

FGB1.thumb.png.634a8a305ec26324f9631a476a780ceb.png

W okolicach mają mogłem mieć Asus rtx 4080S pro art za 4k po cashbacku, ale kupiłem wcześniej 4070tiS. Kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów 😮‍💨

Edytowane przez damyan123
Opublikowano

Schemat tanszych kart na koniec generacji i drozsze karty na premiere to schemat powtarzany od lat wiec nie wiem po co to wgl drazyc ;)

Niestety slaba dostepnosc nie oddaje tego ile faktycznie te karty powinny kosztowac wiec trzeba czekac na ustabilizowanie sytuacji :D 

Ja tam jednak wole zawsze nowy gen i mysle, ze znajda sie pojedyncze gry gdzie skorzystam z takiego MFG. Za dwa lata kurteczka wymysli nowe modele na AI jakis bajerow i przyda sie obecna moc tych kart w AI.

Opublikowano
26 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Podobno cena premierowa to była - info od morele które przekazał mi ziomek

Pierdu, pierdu jedna sztuka wirtualnie albo kolega kolegi mógł kupić. 

Teraz mają 3 sztuki na allegro, ale już za 18k: 

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5090-suprim-liquid-soc-32gb-gddr7-17312363382?reco_id=29a404e5-fff5-11ef-b01a-9e62f089c3f2&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Opublikowano
1 minutę temu, stefanbat84 napisał(a):

Nie wiem stary, mówię tylko co usłyszałem.

Może musieli dać cenę niższą tak jak z paroma TUF'ami na start, co były za 10300, a później już podbijali normalnie

Opublikowano
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

thrones of liberty

Ta gra to ogólnie pomyłka. 5800x3D + 4080 Super i spokojnie zdropi. Spędziłem trochę czasu żeby w miarę poustawiać grę i wyeliminować stutter przy przekręcaniu kamerą. Ja tej gry bym nie brał pod uwagę w prezentowaniu mocy GPU. Masz 100 FPS, a i tak potrafi przyciąć. U kumpli to samo, na różnych konfigach to samo. Po prostu gra jest źle zrobiona.

Opublikowano

Ciekawe kiedy ta sytuacja się uspokoi, sam bym chętnie wymienił astrala na tego liquid, ale nie za dopłatą 4000 zł. 

Swoją drogą nie wiem co z moim zrobić, mam dwa dni na zwrot, już myślałem że mój ma ciche cewki. Jednak w specyficznych sytuacjach jednak uruchamia się terkotanie ( np. w menu EA WRC, jak już uruchomię wyścig to nie), wydaje mi się że jest to powiązane z ilością klatek/ odświeżaniem, monitor mam 144hz. 

Opublikowano
6 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Bo zobaczyłeś fake test jednej skopanej optymalizacyjnie gry ?

NIe, bo jest troche szybsza, chłodniejsza (chłodzenie z 4090), nie ma problemów z ROPami, wtyczkami, ogólnie dobra konstrukcja, PhysiX, Po prostu jest lepsza karta. 

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

NIe, bo jest troche szybsza, chłodniejsza (chłodzenie z 4090), nie ma problemów z ROPami, wtyczkami, ogólnie dobra konstrukcja, PhysiX, Po prostu jest lepsza karta. 

Jak masz wolne ponad 6k to jak najbardziej, ale na dziś dzień kompletnie nie opłacalna 

Opublikowano
51 minut temu, Faflucy napisał(a):

W UEFI co masz ustawione ?

pokazuje G5. Po przestawieniu z AUTO na G5 teraz GPU-Z pokazuje że karta pracuje na PCI 5.0 x16. a nie 4.0 Zostawić w biosie na G5 czy jednak zmienić na AUTO?

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No to teraz pomyśl, że jak kiedyś dasz monitor 4k i 240Hz to będzie jeszcze gorzej.

No właśnie myślę i mi to spędza sen z powiek ;) 

Aczkolwiek bardziej się nastawiam na nowe PIMAX CRYSTAL SUPER do sim racingu, niż do nowego monitora. A tam odświeżanie jest niskie. 

Opublikowano
2 minuty temu, mikas napisał(a):

pokazuje G5. Po przestawieniu z AUTO na G5 teraz GPU-Z pokazuje że karta pracuje na PCI 5.0 x16. a nie 4.0 Zostawić w biosie na G5 czy jednak zmienić na AUTO?

Jeżeli działa dobrze to zostaw :)

Opublikowano
16 minut temu, dawidoxx napisał(a):

4080super trzymają nadal cene :) widziałem ze 2 tygodnie temu sprzedawały się na allegro po 5300-5600 :E 

Ale to już było... :skrzypce:

Ostatnio inno3d wisiało kilka dni za 6k zanim ktoś kupił. Kupno prawie 3 letniej karty w takiej kwocie... to trzeba mieć łeb do interesu. Myślę że w wakacje, najbiedniejsze 5080 za piątaka będą.