Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Hmmm, interesujące. Podczas samego testu 3D standard zero cewek, natomiast jak jeżdzę po pulpicie samą myszką to delikatnie słychać cewki. Wystarczy, że wjadę kursorem na jakiekolwiek okno, czy to mój komputer czy jakiś folder z plikami - cisza jak makiem zasiał :lol2:

No dokladnie tak mam - ale skoro bez obciazenia na przegladarce itd. tego nie masz to tylko pogratulowac szczescia :D I oby sie gnojki nie wykluly.
To jest o tyle ciekawe, ze po pulpicie jak sie jezdzi to jest takie dziwne chrobotanie jak w zadnej innej sytuacji z karta xd
Ja to w ogole mam pelen zestaw wrazen, w grach cewki graja jednostajnie, na pulpicie i przegladarce w zaleznosci od tego na co najade kursorem, a z 3d testem na pulpicie to co wlasnie sam zobaczyles + pisk komara donosny xd

41 minut temu, Umpero napisał(a):

Co tam skalperzaki cebulaki? Ile już kart opchnęliście psując rynek ? :lol2:

image.png.f1aa62552ce7c93dfdae5a51530a1a13.png

Po kupieniu tylu 5080 na sprzedaż byś się wstydził tak pisać @Umpero :D

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
52 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pobawiłem się chwilę GPU Tweak i po UV absolutna cisza. Cewek nie słychać w ogóle. 2800Mhz @ 0.960mV. Temperatury to 52-53 stopnie dla gpu i 70 stopni na memkach. Pobór do 450W.

Domyślnie mam dosyć wysokie napięcie - 1.050-1.075V @ 2890Mhz z chwilowym boost'em do 3GHz. 

@sovas @PiPoLiNiO jak to u Was wygląda na TUF'ach ? Jakie macie napięcie na domyślnym profilu ?

Aha, zauważyłem jeszcze że GPU Tweak co jakiś czas przerzuca sobie załadowany profil na ten domyślny przy skakaniu po oknach - w sensie gra sobie leci w tle i w tym czasie np. przeglądam forum czy YT (giera włączona). Jest u Was to samo ?

Dzis troche pobawilem sie tweakiem po powrocie z pracy. 2850Mhz@ 0.895. Gry smigaja w przedziale 2700-2750, napiecie wisi na 0.89. Pobor to cos z zakresu 440-420. Temp core max 62-63 ale temp pamieci to tylko 76-78. Wiatraki max 50-55%. Jutro zabawa na default to dokladnie zdam relacje. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Hmmm, interesujące. Podczas samego testu 3D standard zero cewek, natomiast jak jeżdzę po pulpicie samą myszką to delikatnie słychać cewki. Wystarczy, że wjadę kursorem na jakiekolwiek okno, czy to mój komputer czy jakiś folder z plikami - cisza jak makiem zasiał :lol2:

Pewnie FPS leci powyżej 1000 ! zablokuj  odświeżanie w np. panelu nvidii, lub AF. Po co masz słyszeć coś, co ma nie być słyszane.

Opublikowano
11 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pobawiłem się chwilę GPU Tweak i po UV absolutna cisza. Cewek nie słychać w ogóle. 2800Mhz @ 0.960mV. Temperatury to 52-53 stopnie dla gpu i 70 stopni na memkach. Pobór do 450W.

Domyślnie mam dosyć wysokie napięcie - 1.050-1.075V @ 2890Mhz z chwilowym boost'em do 3GHz. 

@sovas @PiPoLiNiO jak to u Was wygląda na TUF'ach ? Jakie macie napięcie na domyślnym profilu ?

Aha, zauważyłem jeszcze że GPU Tweak co jakiś czas przerzuca sobie załadowany profil na ten domyślny przy skakaniu po oknach - w sensie gra sobie leci w tle i w tym czasie np. przeglądam forum czy YT (giera włączona). Jest u Was to samo ?

Też mam ponad 1V na default.

Gdzie przykręciłeś GPU, Top czy Side?
Wczoraj mi przyszło O11D Evo XL, bo zmieniam ze zwykłej XL i tam ma taką fajną wnękę :D Ja tu daje chłodnicę 420 bo się mieści nawet z distro plate.

image.thumb.png.68df8db8ddfebbfb91efbd03a51e04e9.png image.thumb.png.d449bbc54e7a3075cbd4ce1578cd093c.png

@Fenrir_14 jak masz 53 stopni tylko na aio to super rokuje dla LC :D

Opublikowano
27 minut temu, sovas napisał(a):

Też mam ponad 1V na default.

Gdzie przykręciłeś GPU, Top czy Side?
Wczoraj mi przyszło O11D Evo XL, bo zmieniam ze zwykłej XL i tam ma taką fajną wnękę :D Ja tu daje chłodnicę 420 bo się mieści nawet z distro plate.

image.thumb.png.68df8db8ddfebbfb91efbd03a51e04e9.png image.thumb.png.d449bbc54e7a3075cbd4ce1578cd093c.png

Ja je***bie… tez mnie od kilku mcy kusi aby zrobic swapa ze zwyklej XL na evo xl ale pomyslalem ze to lekko nienormalne….. zmieniac dla bialego paska…. Jednak widze ze są ludzie tez podobni na umysle co ja. Mysle ze gdybym powiedzial o tym zamiarze zonie pomyslala by ze jestem zboczencem. 5090 wjechal do starej obudowy czyli komp sie nie zmienil ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Dr_bb Evo XL jest większa. Ja zmieniłem, bo jak będę wodował 5090 to chciałem trochę większe chłodnice.

Ja tam polecam, dużo więcej miejsca w środku, no i wentyle 140 można dawać :)

koynzGr.png

Edytowane przez sovas
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

@sovas myślałem chwilę żeby dać z boku ale ostatecznie jest na topie. Przy push-pull'u to jest u mnie prawie 10cm grubości 😀 Mam jeszcze na froncie mesh-kita haha. Muszę przyznać że przy UV jest zajebiscie, w Ghost of Tsushima temperatury na poziomie 50 stopni 😀 w Cyberku parę stopni więcej, no i jest cichutko. Wcześniej przy 4090 TUF miałem na profilu śmigła @1445rpm - teraz jest cisza, phanteksy sobie chodzą na 800-850rpm. 

Jaki wrzucasz konfig loopa do siebie? Które distro kupiłeś? Pamiętasz do jakich wartości boost'ował Ci TUF na default'owych profilu? 

@Dr_bb bierz evo XL. Obudowa jest kapitalna, chociaż trochę miałem zonk'a jak włożyłem tego Astrala LC i zobaczyłem że węże się opierają o boczny panel 🤣

Żonę na weekendzik na jakiś apartamencik nad jeziorem zaciągnij wcześniej i będzie gites 😀

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14 2850-2950 Mhz około.

3 chłodnice 420

9x Lian Li TL 140

pompka Alphacool D5 Next

Distro już do mnie jedzie takie: https://stealkeycustoms.de/en/products/lian-li-pc-o11d-evo-xl-x-stealkey-crosscool-2

blok ten powinienem mieć 28.03 teoretycznie wysłany z tego co pytałem https://shop.alphacool.com/en/shop/gpu-water-cooling/nvidia/10269-alphacool-core-geforce-rtx-5090-tuf-gaming-with-backplate

Edytowane przez sovas
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@sovas myślałem chwilę żeby dać z boku ale ostatecznie jest na topie. Przy push-pull'u to jest u mnie prawie 10cm grubości 😀 Mam jeszcze na froncie mesh-kita haha. Muszę przyznać że przy UV jest zajebiscie, w Ghost of Tsushima temperatury na poziomie 50 stopni 😀 w Cyberku parę stopni więcej, no i jest cichutko. Wcześniej przy 4090 TUF miałem na profilu śmigła @1445rpm - teraz jest cisza, phanteksy sobie chodzą na 800-850rpm. 

Jaki wrzucasz konfig loopa do siebie? Które distro kupiłeś? Pamiętasz do jakich wartości boost'ował Ci TUF na default'owych profilu? 

@Dr_bb bierz evo XL. Obudowa jest kapitalna, chociaż trochę miałem zonk'a jak włożyłem tego Astrala LC i zobaczyłem że węże się opierają o boczny panel 🤣

Żonę na weekendzik na jakiś apartamencik nad jeziorem zaciągnij wcześniej i będzie gites 😀

Pewno wejdzie bo to grosze w sumie są :/….

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, sovas napisał(a):

@Dr_bb Evo XL jest większa. Ja zmieniłem, bo jak będę wodował 5090 to chciałem trochę większe chłodnice.

Ja tam polecam, dużo więcej miejsca w środku, no i wentyle 140 można dawać :)

koynzGr.png

Fajnie widac roznice, thx :)

Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

WTF gram se i tak jak caly czas mialem max 65c na karcie nagle mialem 90 stopni O.O Co tu sie odjebalo

Nie kumam, wlaczylem teraz test w OCCT i mam max 67, a program bardziej obciaza niz gierka :O Ja nie wiem czy wiatraki mi sie w grze nie zalaczyly czy jak, ale tak jak zobaczylem 90'c to alt f4 dalem na gierke xd

Opublikowano
5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

WTF gram se i tak jak caly czas mialem max 65c na karcie nagle mialem 90 stopni O.O Co tu sie odjebalo

Masz w ogóle jakiś soft monitorujący działający w tle - chociażby HwInFO ? Mógłbyś od razu sprawdzić czy nie było jakichś chwilowych skoków napięcia/poboru.

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Masz w ogóle jakiś soft monitorujący działający w tle - chociażby HwInFO ? Mógłbyś od razu sprawdzić czy nie było jakichś chwilowych skoków napięcia/poboru.

No generalnie to mam, ale nie mialem zalaczonego nic podczas grania. Pierwszy raz cos takiego sie stalo, nie wiem czy gpu tweak 3 mi nie zblokowal wentyli na 30% podczas gry - albo ja przypadkiem. Bo dalem reset na gpu tweak, zalaczylem occt test i normalnie sie chlodzi