Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DarkeVo napisał(a):

Tak wskoczyły raczej po sztuce moja i jeszcze jedna zotac solid oc. Patrzałem z przyzwyczajenia i mi się przyfarciło😂

Nie no gratuluje, oby była cicha i sluzyla dlugo i bezawaryjnie.

15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Morele 13299

Za taka kase troche lepiej ten LC wyglada :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Okej, Zotac RTX 5080 AMP Extreme Infinity potestowany i jestem pod wrażeniem tej karty. 6200 z Neonet.

Przesiadka z Aorus Master RTX 3080.

mJ0sxme.jpeg

HrFVZnx.jpeg

hfl6cru.jpeg

p8ITsQ1.jpeg

Słowem wstępu - od razu należy zmienić bios na silent, domyślny nie ma sensu, zbyt wysoko kręci wentylatory i zbyt wcześnie (od 40'C bodajże). Tutaj mała ciekawostka - karta potwierdza zmianę biosu podwójnym mignięciem RGB - na niebiesko w trybie silent oraz na czerwono w trybie amplify (oc).

Karta w trybie silent startuje z wentylatorami od 60'C do 1150 rpm, rewelacja, tak jak Aorus, gdzie maks w idle to 49'C przy YT 4k@60fps przy ciągłym przewijaniu pauzowaniu itp - 60W poboru dzięki czemu wentylatory pracują tylko przy renderze/w grach.

Karta zezwala na zwiększenie poboru mocy do 400W (111% PL).

Wentylatory na 100% sprawiają, że sąsiedzi przychodzą i pytają co to za odkurzacz nowy kupiliśmy, bo im doniczki z parapetu zdmuchuje ;)

Karta w trybie quiet operuje wentylatorami na 1150 - 1350rpm max. (Furmark 15 minut 400W - 1770rpm). Bardzo dobry wynik.

Cewki słychać, jak świerszcze - podobnie jak w poprzednim Aorusie.

Trochę testów:

Ustawienia na których grałem w Cyberpunka z PT i DLSS balance 4.0 1440p na 3080, zegar 1920MhZ UV OC - 43,63fps; na 5080, zegar +425 MHz 95,09fps Stock 88,09fps.

Timespy stock 2865MHz: GPU score - 32 810 https://www.3dmark.com/spy/54289071

Timespy +425 na rdzeniu +500 na pamięciach: Gpu score  35 217 https://www.3dmark.com/spy/54290193 

Timespy Extreme stock: GPU score - 16 311 https://www.3dmark.com/spy/54290850

Timespy Extreme +425 na rdzeniu +500 na pamięciach: Gpu score - 17 609 https://www.3dmark.com/spy/54290683

Jeszcze co do wyglądu karty - wiele różnych opcji RGB, szybko zmienia kolory, nie ma z tym problemów.

Dodatkowo nad gniazdem zasilania znajduje się dioda LED informująca o prawidłowym dociśnięciu kabla do gniazda.

Myślałem, że zamówię, potestuję, ponarzekam na wentylatory i zwrócę, a tu niespodzianka. Karta ze mną zostaje, bo robi dobrą robotę no i mocno się kręci - 3250MHz w CP2077 z PT robi wrażenie :D

Z UV i OC pamięci się jeszcze za dużo nie bawiłem, jedynie testowałem PL 70% i 80%.

Cyberpunk z 80% PL i +350MHz rdzeń (288W max poboru) 92,73fps

Cyberpunk z 70% PL i +300MHz rdzeń (252W max poboru) 90,53fps

Poza tym układ chłodzenia w trybie silent z PT w CP2077 utrzymuje kartę poniżej 70'C. Pierwszy raz miałem okazję użyć MFG i robi wrażenie w grach singleplayer, gdzie nagle z 90fps skacze nam do 250 :D (Gram na oledzie 360HZ - różnica potężna).

Całościowo kartę polecam, jedyny minus to niestety słyszalne cewki. Ogromny plus - brak szumu wentylatorów poza grami i renderowaniem. 

Zobaczymy, potestuję jeszcze trochę, ale na ten moment zostaje jako godny następca Aorusa Mastera 3080 od Gigabyte :) Jakby były pytania, piszcie.

Dobrego wieczoru! 

Edytowane przez Quadro26
  • Like 5
  • Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, sovas napisał(a):

W morele co jakiś czas pojawiają się te Astrale LC po 13300.

W tej cenie pojawił sie 2x na ten moment. Wczoraj i kilka dni temu w nocy. Dziwny ten rozjazd cenowy w Morele, ale wczoraj była robiona korekta na moje dane do faktury i ciekawe czy na chwile moja na stan nie wskoczyła.

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Bo nie mogłem znaleźć gdzie to widziałem, a nie chciałem wyjść na mówiącego nieprawdę, dlatego wkleiłem "równe", ale jeeeest, znalazłem - nie skłamałem xD

image.thumb.png.8dedf74d307d2a10f784422a86833fb7.png

Ja powiem wam szczerze że jestem bardzo powściągliwy w tych wszystkich porównaniach na YT, bo z reguły zawsze u mnie wychodziło co innego.

Nawet teraz dla przykładu wymieniłem 4080 na 5080 by mieć FG w Cyberpunku, ale z ciekawości, ustawiłem wszystko jak na 4080 - więc Max PT, ustawienia Niewiarygodne - DLSS jakość i FGx2 - ta sama rozdzielczość i różnica to było jakieś 30 fpsów...

na 4080 zapisałem Benchmark miałem 78 klatek - na 5080 w tych samych ustawieniach 110. 

1%low mam mam 99.

W jednych grach dużych różnic nie widze, inne dostały kopa i to sporego jak niektóre wyścigi, a wszędzie czytałem, że te karty niczym się w mocy nie różnią.

Najlepsze były filmy które pokazywały, że w Alan Wake nie da się grać na FGx3, bo jest 100mls input lag, a u mnie na FGx3 mam mniejsze latency niż na 4080 x2. 

30 minut temu, Quadro26 napisał(a):

Okej, Zotac RTX 5080 AMP Extreme Infinity potestowany i jestem pod wrażeniem tej karty. 6200 z Neonet.

Przesiadka z Aorus Master RTX 3080.

mJ0sxme.jpeg

HrFVZnx.jpeg

hfl6cru.jpeg

p8ITsQ1.jpeg

Słowem wstępu - od razu należy zmienić bios na silent, domyślny nie ma sensu, zbyt wysoko kręci wentylatory i zbyt wcześnie (od 40'C bodajże). Tutaj mała ciekawostka - karta potwierdza zmianę biosu podwójnym mignięciem RGB - na niebiesko w trybie silent oraz na czerwono w trybie amplify (oc).

Karta w trybie silent startuje z wentylatorami od 60'C do 1150 rpm, rewelacja, tak jak Aorus, gdzie maks w idle to 49'C przy YT 4k@60fps przy ciągłym przewijaniu pauzowaniu itp - 60W poboru dzięki czemu wentylatory pracują tylko przy renderze/w grach.

Karta zezwala na zwiększenie poboru mocy do 400W (111% PL).

Wentylatory na 100% sprawiają, że sąsiedzi przychodzą i pytają co to za odkurzacz nowy kupiliśmy, bo im doniczki z parapetu zdmuchuje ;)

Karta w trybie quiet operuje wentylatorami na 1150 - 1350rpm max. Bardzo dobry wynik.

Cewki słychać, jak świerszcze - podobnie jak w poprzednim Aorusie.

A jakie ona miała zegary w stocku? Przez moment zastanawiałem się czy nie wymienić Solid OC na tą najwyższą wersje. Obydwie mi się podobają, ale uważam , że Solid ma źle właśnie dobrany bios i zbyt szybko i agresywnie zaczyna kręcic śmigłami, gdy temperatura w ogóle tego nie wymaga.

(no chyba, że chodzi o tą ukrytą HS xD)

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, easye napisał(a):

A jakie ona miała zegary w stocku? Przez moment zastanawiałem się czy nie wymienić Solid OC na tą najwyższą wersje. Obydwie mi się podobają, ale uważam , że Solid ma źle właśnie dobrany bios i zbyt szybko i agresywnie zaczyna kręcic śmigłami, gdy temperatura w ogóle tego nie wymaga.

(no chyba, że chodzi o tą ukrytą HS xD)

Kręci stock 2800-2865. Oficjalnie na stronie Zotaca: 2670 xD 

Puściłem jeszcze furmark na 400W BIOS quiet, +400MHz. Po 15 minutach w już rozgrzanej CP2077 budzie 74’C 3142Mhz i 1770rpm. 
Na dniach poogarniam jeszcze profile UV, chyba że ktoś ma jakieś i zechciałby się podzielić? :D 

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
5 minut temu, Quadro26 napisał(a):

Kręci stock 2800-2865. Oficjalnie na stronie Zotaca: 2670 xD 

u mnie też 2850 na stocku miała i trzymała.

Plusem wyższego modelu jest fakt, że niższe wartości wiatraków zaczynają się od 1100rpm... Przy uV lekkim musi być przyjemnie cihco w Solid OC chyba od 1250rpm.

Dodatkowo bon na 660 zł, szkoda tylko że do realizacji w sklepie stacjonarnym, których jest jak na lekarstwo.

Opublikowano
2 godziny temu, muszka napisał(a):

Benchmark cyberka, wszystko na ultra DLSS Balanced, PT, bez FG.

Acha no to ja mam lekko ponad 56FPS w 3440x1440 (z FG 96) i a w 2560x1440 71FPS(z FG 122). Dla obu tych rozdzielczosci DLSS balance jest w trybie automatycznym w presecie RT overdrive. Dla 1080p automatycznie daje quality, a w 4k daje performance :) Też gra sie dobrze, ale w 3440x1440 z presetem RT overdrive i FG mimo że benchmark pokazuje ponad 95FPs to w grze potrafi zleciec miejscami do 80 w dogetown. Dalej jest płynnie i gra sie ok, nie mniej jednak są miejsca w grze mocno wymagajace.

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Nie bardzo rozumiem to "xD" na końcu. Tak zegar Boost działa na NV od wielu, wielu generacji.

Dokładnie

To jest zależne od wielu czynników głównie temperatury

Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Acha no to ja mam lekko ponad 56FPS w 3440x1440 (z FG 96) i a w 2560x1440 71FPS(z FG 122). Dla obu tych rozdzielczosci DLSS balance jest w trybie automatycznym w presecie RT overdrive. Dla 1080p automatycznie daje quality, a w 4k daje performance :) Też gra sie dobrze, ale w 3440x1440 z presetem RT overdrive i FG mimo że benchmark pokazuje ponad 95FPs to w grze potrafi zleciec miejscami do 80 w dogetown. Dalej jest płynnie i gra sie ok, nie mniej jednak są miejsca w grze mocno wymagajace.

Czyli w 1440p mamy tyle samo. Dlatego ja na MFG x3 lecę by wykorzystać monitor 165Hz i gra się super płynnie.

Przez 70 godzin ani jednego artefaktu nie zauważyłem więc dlaczego mam nie korzystać :P

Opublikowano
5 minut temu, muszka napisał(a):

Czyli w 1440p mamy tyle samo. Dlatego ja na MFG x3 lecę by wykorzystać monitor 165Hz i gra się super płynnie.

Przez 70 godzin ani jednego artefaktu nie zauważyłem więc dlaczego mam nie korzystać :P

Tak tylko że ja mam 4070Ti a Ty 5070Ti, może masz cos nie tak, jakies złe sterowniki albo windows, moze procek albo cos.

Tak gra sie wyśmienicie, cyberpunk z FG działa fenomenalnie dobrze, tak dobrze ze nie opłaca sie go wyłączać. A grafika na OLEDzie jest sztos. Szczerze to nie moge uwierzyc, że ta gra tak bardzo naszpikowana stuffem tak przeogromne miasto i działa tak dobrze, a taki HL2 RTX tam nic nie ma same sciany i jakies swiatło i FPS jest na takich samych ustawieniach jest nieco niższy :O. 

Ogladałem gdzies video i tam gościu polecał do CP77 wlasnie x3 mówiąc, że jest najlepsze. Jest ciut wiecej artefaktow niz na x2 ale znaczaco mniej niz na x4.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Quadro26 napisał(a):

Jakby były pytania, piszcie.

Ja mam dwa.

1. Wiesz może cokolwiek o różnicy tego modelu Zotaca vs. tego samego ale  5070ti? 

2. Jak masz OLEDa 360 to powinieneś już cokolwiek widzieć przy szybkim ruchu, a to oznacza, że możesz potestować porządne te MFG. Daj znać jak wygląda sprawa przy MFG do 360fps

- jak bardzo widać artefakty
- jak wygląda obraz w ruchu ogólnie
- jak się ma wydajność, bo generowanie klatek pośrednich z budżetem 10ms to nie to samo co z budżetem 1ms więc im większa bazowa tym gorzej. Ciekawi mnie ile realnie zostanie z tego obiecywanego 4x, jeśli np. startuje się ze 140fps (mam duże nadzieje, że na OLEDach 480Hz da się z tego korzystać i że będzie wyglądało w ruchu znacznie lepiej niż interpolacja przy źródle typu 60 czy nawet 80fps)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

to standardowo zależy od gry - w takim Cyberpunku FGx3 jest zrobiony perfekcyjnie - trzeba się mocno przyglądać by widzieć artefakty - zarzykowałbym stwierdzenie, że jeżeli nie widziałeś przy x2 to i przy x3 nie będziesz widział.

W takim Hogward już ciut więcej, szczególnie jak obracasz szybko kamerą do okoła postaci - ale znowu - tam, nawet na FGx2 widać ghosting, więc x3 za wiele nie zmienia, poza tym, że wszystko masz płynniejsze.

Alana włączyłem na moment i też klasa - przy FGx3 średnio 200 klatek z mniejszym il niż na 4080. 

Edytowane przez easye
Opublikowano
3 godziny temu, sovas napisał(a):

W morele co jakiś czas pojawiają się te Astrale LC po 13300.

Te ceny mają tam tak rozjechane, że np ventus potrafi za to 16k kosztować :)

To są ceny dla pracowników.
Dzisiaj się tylko pojawił, od razu kliknąłem i nie było.

Opublikowano

Miło, że nvidia obnizyła msrp w Europie do 619 Euro, czyli po kursie 4,2zł 2600zł za RTX5070. Tylko niech jeszcze nie zapomni zwiększyć dostępności tych kart.

Opublikowano
7 godzin temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo masz racje ;) Ale to i tak nie ma większego znaczenia ktoś tutaj swoimi ręcami popsuł tą kartę.

Graślawce nie powinni dotykać sprzętu i tyle w temacie.

Jak można zrobic takie pękniecia, podczas montażu do slotu? 🤣

Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 11:28, Kadajo napisał(a):

No jak nie tłumaczy, mówi ze jeśli podniesiesz cala krzywa starym sposobem to robisz OverVolting a nie UnderVolting :D

A sorry on to mówi w drugim filmie, o tutaj:

Obejrzałem obydwa filmy i w żadnym nie odniósł się do metody którą wrzucaliście tutaj. Po 3 dniowych testach zgadzam się z poprzednikami - ale dla świętego spokoju zapytałem na kanale YT Techmaniaca - po co podnosić krzywą w miejscu gdy karta działa w pulpicie.

Dam swój przykład - krzywa zrobiona sposobem Techmaniaka:

C7593B1E-CB60-4339-AEEE-B6462B292502.thumb.png.28aec33905998e5b0beb5af18151bf5a.png

Po co karta w pulpicie ma chodzić od razu na 900 Mhz. Tak jak ktoś pisał - chyba inżynierzy kart po to wymyślili stan spoczynku by karta nie chodziła cały czas z wysokim taktowaniem? Dla mnie to jest nielogiczne, ale odpowiedzi nie uzyskałem, bo mój komentarz został po prostu skasowany... o_0

Spróbuję zatem jeszcze raz, ale jak mój komentarz zniknie to unsubskrybe i łapka w dół na jedynym człowieku, który robi dobrze UV według siebie.

Przykład zrobiony sposobem wrzucanym tu parenascie stron wcześniej:

39CBCCF5-357E-41A6-82AD-E0BA115DB891.thumb.png.ae2a79518601580c2fe386304b225c3b.png

Do momentu kiedy karta nic nie robimy mamypraktyczniee stockowe ustawienia - nie trzeba przestawiać profili, a włączając grę mamy wciąż ustawienia uV, niskie temperatury i mniejszy pobór energii.

A tu jeszcze filmik Techliptona, który standardowo nie zgadza się z TechManiakiem.

• Upvote 1