Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Z tym, ze przy Astralu bylem pewny ze to Astral piszczy cewkami, a przy Aorusie jestem pewny ze to ten nowy zasilacz. Jesli znajde zasilacz który nie halasuje to sie okaze ze ten Aorus u mnie zostanie - blednie zalozylem, ze to on cewkami gra, dopoki kompa nie osluchalem bez boków budy

A jak z wentylami w tym Aorusie? Klikają jak schodzą na Fan Stop?

Opublikowano

@lukadd Chciałem już nowsza rewizję. Pisałem z Seasonic i twierdzą że jest poprawione gniazdo 12v-2x6 zamiast starego 12vhpwr po stronie zasilacza natomiast czasy podtrzymania zachowane dla standardu atx 3.0. Na samym zasilaczu gniazdo jest inaczej opisane - w wersji 3.1 ATX / pcie 5.1 jest opisane jako PCIe lub PCIe 5 w zależności od regionu a w atx 3.0 po staremu 12vhpwr.

Sam kabel zasilający też był starego typu. Na stronie sklepu z którego zamawialem jest zdjęcie z opisem złącza "PCIe" i informacja ze zasilacz jest w standardzie pcie 5.1 więc postanowiłem sprawdzić 😀

No ale nie przyszedł pcie 5.1.

Wiadomo, kosmetyka no ale przy zasiłce za takie pieniądze chciałbym nowy batch. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Hehhehe, nie chcę Cię dołować, ale przy pierwszym Astralu z boku obudowy jak słuchałem, to też dałbym sobie głowę uciąć że to zasilacz :) Wysuń go po prostu i będziesz wiedział :)

Przylozylem ucho do karty i jest o niebo ciszej niz przy zasilaczu. Jak testowalem Astrala to tez mialem kminki czy to moze zasilacz, ale wtedy wlasnie przylozylem ucho do karty i zrozumialem, ze to karta, teraz jest odwrotnie i nie ma mowy o pomylce, tak nakurwia przy tym zasilaczu

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
7 minut temu, Rico650 napisał(a):

A propo be quiet, ciekawe kiedy dojrzeją do wprowadzenia trybu 0 rpm w swoich zasilaczach  ;D:E

I problemy z terkoczącymi tymi ich bez ramkowymi wentylami zwanymi silent w idle na niskich rpm  :E

Ja się przymierzam do odesłania mojego na gwarancję, bo pogarsza mu się :E mam nadzieje, że już mają nowe poprawione partie tych wentyli i będą cichsze. 5 sztuk Silent Wingsów 4 120mm też miałem, terkotanie łożysk na niskich rpm w każdej sztuce. Zmieniłem na Noctue i dopiero cisza jak makiem zasiał :E

Czekam na te nowe rewizje Seasonica i chyba wezmę TX-1600 3.1. Bquiet na gwarancję, jak wymienią wentyla na mam nadzieje lepszego to dam do drugiego kompa, bo tam siedzi tylko 650W i pod obciążeniem z RTX 3080 trochę głośnawy jest :E

Opublikowano
4 godziny temu, krwawaryba napisał(a):

Wiatraki (jak to u nvidii) startują od 30% tutaj 1200rpm i są słyszalne (nie są głośne ale z 2-3m je słychać). Temp po UV 50-50*C (0.875V ~220W), po OC +500/1500 poniżej 70*C (~300W) oczywiście przy stałej wiatraków 1200 rpm (bez flasha biosu nie da sie z nimi zejść). 

To masz uszy nietoperza bo ja w słabszym modelu mam ustawione tak aby były poniżej 1300RPM i jest cichutko z odległości pół metra ( a to już głowa pod biurkiem ;) )

U mnie wentylatory startują od 1100. Cewki czasem się odzywają ale jak już to cicho i ogólnie super karcioszka do polecenia

Opublikowano (edytowane)

@lukadd do czego Ci zasiłka 1600W ? Będziesz zapinał 2 x 5090 ? :Up_to_s: Taki TX-1300 ma efektywność na poziomie 94% praktycznie w całym zakresie mocy i spokojnie ogarnie chwilowe peak'i do 1450W. Musiałbyś jakiegoś full wypas custom loop'a zmontować na pojedynczym 5090 żeby ten 1600 się nie nudził. BTW, Corsair też aktualizuje - seria HXi ma dostać natywne złącze 12v-2x6, na półkach w maju - narazie mowa o USA, pewnie z czasem w EU.

Aha, TX-1600 już jest dostępny w standardzie 3.1 tyle że Noctua Edition :) 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jankooo napisał(a):

To masz uszy nietoperza bo ja w słabszym modelu mam ustawione tak aby były poniżej 1300RPM i jest cichutko z odległości pół metra ( a to już głowa pod biurkiem ;) )

U mnie wentylatory startują od 1100. Cewki czasem się odzywają ale jak już to cicho i ogólnie super karcioszka do polecenia

Wentylatory startują od 1100RPM? W Solid to 1200RPM. Jak ktoś ma ciche wentylatory w obudowie, które kręcę się poniżej 1000RPM, to bez problemu usłyszy wentylatory karty graficznej z 3 dużymi wentylatorami od 1000RPM, a co dopiero przy 1300RPM.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

do czego Ci zasiłka 1600W ? Będziesz zapinał 2 x 5090 ?

Po prostu, aby sobie pyrkał 0 rpm :E

32 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Myślałem o nim, ale :E 

https://hwbusters.com/psus/seasonic-prime-noctua-tx-1600-vs-plain-prime-tx-1600-thermals-performance/6/

Poczekam na te nowe TXy i zobaczę.

35 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Corsair też aktualizuje - seria HXi ma dostać natywne złącze 12v-2x6, na półkach w maju - narazie mowa o USA, pewnie z czasem w EU.

Corsair mnie wkurzył bo Hx1200i poszedł mi z dymem i pociągnął z sobą 2 ssd, co prawda stare i małej pojemności, ale poszły. Ale jakby wydali nowego AX1600i to pewnie mocno bym się zastanowił :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Gdzie nie wejde w opinie na sklepach to wszędzie opinie, że albo zasilacz im wybuchł albo korki wywala 🫠

To tylko wadliwe sztuki, dark power 13 mial sowje problemy na start kiedy wychodzil ;)

12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To mój 3 be quiet!, dasz wiarę, że żaden nie wybuchł i nie wywalił korków? :D

Ty za to kupiłeś 2 zasilacze które ziomki Ci doradziły, jeden strzelał, drugi piszczy :D

Ja mu polecilem w temacie i dalem linka nawet bo bq bo dla mnie to nr1 zasilacze, a wykonanie zwala z nog.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano

Bq ma bardzo dobre zasilacze, tego nie mogę im zarzucić, to są OEM'y fortrona/fsp więc marka bardzo solidna ale na miłość boską, silent wings - topowe wentyle i taki terkot z zasilacza przy starcie komputera to trochę wstyd dla tej marki. Poza tym jednym mankamentem jest git. 

Opublikowano
9 minut temu, Rico650 napisał(a):

Bq ma bardzo dobre zasilacze, tego nie mogę im zarzucić, to są OEM'y fortrona/fsp więc marka bardzo solidna ale na miłość boską, silent wings - topowe wentyle i taki terkot z zasilacza przy starcie komputera to trochę wstyd dla tej marki. Poza tym jednym mankamentem jest git. 

Nic mi nie terkotalo i zasilacz bezglosny.

Wiec musiales miec wadliwa sztuke.

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nic mi nie terkotalo i zasilacz bezglosny.

Wiec musiales miec wadliwa sztuke.

Mi się trafił też taki co lekko zaterkota na starcie kilka sekund ale potem to juz cisza 😁