Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wadliwa sztuka bedzie terkotac i nie ma to znaczenia czy to bq czy inna marka. BQ ma najlepszy serwis gwarancyjny Listan, piszesz prosto do nich, slesz kurierem i na drug dzien sla nowy zasilacz po otrzymaniu paczki;)

Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Chodzi Wam o taki sekundowy odrzutowiec? :)

No nie tak, cos jakbyś silnik odpalił, taki cichy warkot i szybko w ciszę przechodzi - w sumie idealnie na odpalenie kompa pasuje 😁

Tego gagatka mam w kompie żony - dark power 13 1000w - kupiłem z promki xkoma za 850zł z rok temu bo mało kto chciał brać je wtedy...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tester Wrażeń Tylko sprawdź przewody jak dojdzie. Musisz mieć 2 kątowe do grafiki. Jak będą zwykłe, to znaczy, że dostałeś starą wersję zasilacza która może mieć te błędy z korkami i spalaniem :)

Znając jego szczescie na pewno taki dostanie :P  Ja mam Seasonic VERTEX PX 1200W  + dodatkowo dokupiony przewód 12V-2X6 z seasonica bo nie chciało mi sie czekac 

Edytowane przez Nex1M
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Im cos terkota ;)

https://www.hardwareluxx.de/community/threads/be-quiet-dark-power-13-netzteil-störgeräusche.1333051/

https://www.overclock.net/threads/be-quiet-dark-power-13-fan-noise.1803931/#replies

https://www.reddit.com/r/watercooling/comments/16xilci/beware_bequiet_dark_power_13_psus/?sort=confidence

https://www.reddit.com/r/bequietofficial/comments/1bd8lkw/dark_power_13_1000w_fan_noise_3rd_unit_what_would/

itd.

Problem trafia się w ich różnych zasilaczach od paru lat. Nie wiem czy to poprawili w najnowszych rewizjach. Z czasem te wentyle potrafią się wytelepać jak u mnie i jest gorzej. Jedne sztuki bardziej grzechoczą inne mniej. Zależy też od obrotów, ale głównie chodzi o niskie obroty wtedy właśnie nimi tak telepie i grzechoczą. Czasami zmiana o kilkadziesiąt obrotów i grzechotanie ustaje lub znacznie się zmniejsza do stopnia nie przeszkadzającego. Jak macie zasilacze bequiet to posłuchajcie dokładnie w nocy gdzie macie absolutną ciszę w pokoju w idle czy nie wydają dziwnych grzechoczących dźwięków z strony wentyla.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Znam ten zasilacz od premiery i problem bo śledzę ich każde wydawnictwo :D W dark power 13 bez pro zostało już to dawno naprawione ;) Co zresztą pisałem wyżej testerowi że to pierwsze wypusty miały problem. 

I nie były to też jednostki dark power z dopiskiem pro tylko te zwykłe.

5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więc dlatego @Phoenix. mogłeś nic nie słyszeć, bo to pewnie zależne od mocy i modelu.

Im chodzi o wadliwe dark power 13 bez dopisku pro i te faktycznie miały problem na swoją premierę i chwilę po ;) 

Dark Power 13 PRO montowałem komuś do komputera i wszystko git.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tester Wrażeń Tylko sprawdź przewody jak dojdzie. Musisz mieć 2 kątowe do grafiki. Jak będą zwykłe, to znaczy, że dostałeś starą wersję zasilacz

No zajebista firma jak bubla wciska zamiast wycofac go ze sprzedazy i proponowac tylko poprawione wersje.:wariat:

@Phoenix.

Jak be quiet sa takie zajebiste to czemu masz corsaira? :wariat:

Opublikowano (edytowane)

Bo BQ nie ma żadnego zasilacza SFF ATX 3.0, tylko jakieś starocie z niską mocą. 

Gdybym miał budę ATX to bym się nie zastanawiał i ponowieni kupił Topową ich serię.

11 minut temu, Zachy napisał(a):

No zajebista firma jak bubla wciska zamiast wycofac go ze sprzedazy i proponowac tylko poprawione wersje.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):
7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No zajebista firma jak bubla wciska zamiast wycofac go ze sprzedazy i proponowac tylko poprawione wersje.

Każda firma zmieniała w locie w trakcie produkcji format i tyczy się to każdego producenta. Leżaki mają starą wersję, a nowe nowa i nic w tym nadzwyczajnego. Nikt ci nie wycofa sprawnego dobrego zasilacza tylko dlatego że masz 3.0 a nie 3.1.

49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Napisałem mu informacyjnie. Obstawiam, że producent wycofał. Ale jesteśmy w Polsce, a polskie sklepy mają inną filozofię, więc jak im coś zalegało, to mogą wpychać. Zwłaszcza, że kupił w Morele, ale nie wiadomo czy od Morele czy on jakiegoś innego sklepu. 

Ja mam na opakowaniu 3.0 a w środku jest 3.1. Tak samo seasonic informował że pomimo napisu 3.0 częśc w środku ma nowy standard. 

info od seasonic: „Note: Seasonic VERTEX Series PSUs were initially shipped with 12VHPWR cables. Following the ATX standard update, we transitioned to 12V-2×6 connectors. During this period, customers may receive either cable, depending on the region. The updated VERTEX version is expected later in 2025 for Europe and North America. We apologize for any inconvenience.”

Więc generalnie numerek na kartonie nie oznacza że nie może być w środku nową rewizją.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Wentylatory startują od 1100RPM? W Solid to 1200RPM. Jak ktoś ma ciche wentylatory w obudowie, które kręcę się poniżej 1000RPM, to bez problemu usłyszy wentylatory karty graficznej z 3 dużymi wentylatorami od 1000RPM, a co dopiero przy 1300RPM.

Karta 5070 Ti core startuje od 1100 i do około 1300RPM jest cicha a powyżej robi się zdecydowanie słyszalna i nie jest to tylko szum.

Skoro druga osoba potwierdza, że solid hałasuje bez względu na RPM to wersja core tej karty ma mniejsze ale lepsze chłodzenie- być może mniejsze wentylatory lepiej się sprawują... dziwne ale nie miałem zwykłego solida do porównania.

Z drugiej strony Amp extreme ma bliźniacze chłodzenie do zwykłego solida i nikt nie narzeka na hałas s wręcz chwalą kartę za cichą pracę...

Tu masz mój screen po solidnym wygrzewaniu 40 min w Quake 2 RTX. Zostawiłem sobie pewien limit na cieplejsze dni

image-2.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Bo BQ nie ma żadnego zasilacza SFF ATX 3.0, tylko jakieś starocie z niską mocą. 

Hmm no takie cos rozumiem.

Pewnie FSP takich zasilek w ogole nie rebranduje :)

Opublikowano
25 minut temu, Zachy napisał(a):

Hmm no takie cos rozumiem.

Pewnie FSP takich zasilek w ogole nie rebranduje :)

Wybór zasilaczy SFF jest kiepski obecnie ale rozumiem bo nisza.

10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wstaje rano i widze mini drama znowu, to jednak ten bq nie taki fajny? 😆 Moge anulować i brać tego vertexa px 1200 jak będzie pewniejszy.

@Phoenix. @PiPoLiNiO @Zachy

Nie, śmiało go bierz na ruszt. Jeśli od kopa nie będzie mu nic dolegać to przecież nie ma powodu by brać coś innego. 

Opublikowano
33 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

jak komuś nie przeszkadza huragan w budzie to śmiało ew pod blok ;)

Ciekawi mnie co by się działo gdyby w Ventusie zmienić pastę na termopada i pójść całkowicie w UV przy zachowaniu stockowej wydajności.
Paradoksalnie karty z serii 5xxx mają duże pole do manewru na zegarze rdzenia - naprawdę trzeba trafić kiepski egzemplarz, żeby nie chciał zrobić +400MHz, a standardowo robią +400-550MHz.
Ja np. robiłem niestabilne +450MHz na 5070ti, doszedłem, że +430MHz jest git, więc w drugą stronę - znalazłem punkt na krzywej który po podniesieniu o te 430MHz osiągał zegar stockowy w booscie (~2805MHz) i tam krzywą wypłaszczyłem czyli uzyskałem 2805MHz @ 0,88V.
Proste jak but.

Może kasztanowego Ventusa by uratowało.

Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie co by się działo gdyby w Ventusie zmienić pastę na termopada i pójść całkowicie w UV przy zachowaniu stockowej wydajności.
Paradoksalnie karty z serii 5xxx mają duże pole do manewru na zegarze rdzenia - naprawdę trzeba trafić kiepski egzemplarz, żeby nie chciał zrobić +400MHz, a standardowo robią +400-550MHz.
Ja np. robiłem niestabilne +450MHz na 5070ti, doszedłem, że +430MHz jest git, więc w drugą stronę - znalazłem punkt na krzywej który po podniesieniu o te 430MHz osiągał zegar stockowy w booscie (~2805MHz) i tam krzywą wypłaszczyłem czyli uzyskałem 2805MHz @ 0,88V.
Proste jak but.

Może kasztanowego Ventusa by uratowało.

Ventus 5080 jest lżejszy nawet od Inno3D 5070ti a musi okiełznać 360W. Myślę że wiesz co to oznacza ;)