Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wadliwy produkt w cenie NADAL o 600€ ponad MSRP. Cudowne czasy.

A apropo:

23 minuty temu, sovas napisał(a):

"We have identified a rare issue affecting less than 0.5% (half a percent) of GeForce RTX 5090 / 5090D and 5070 Ti GPUs,

which have one fewer ROP than specified. The average graphical performance impact is 4%, with no impact on AI and Compute workloads.

Affected consumers can contact the board manufacturer for a replacement. The production anomaly has been corrected."

:sex:

The production anomaly

Oni się śmieją ludziom w twarz. Nie ma takiej opcji, żeby GPU nie było testowane. Ta "anomalia" polega na tym, że ktoś w NV uznał "oj tam, pchamy te niesprawne też i nic nie mówimy. I tak przecież dziś się liczy tylko AI, a poza tym pewnie i tak 10% nabywców w ogóle zauważy, to i tak jesteśmy na plus"

Bezczelne, chamskie i łamiące prawo. Ale nikt im nie podskoczy bo to zbyt wielkie korpo. :(

Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

zwodowany ventus (MoRa IV 600)

Strasznie kiepski wynik jak na takie OC w Stel Nomadzie, 142 FPS, gdzie ja na Trio po UV na 0,9v (efektywnie 0,0885v) przy średnim zegarze ok 2700MHz, mam 146-148FPS. Chyba, że nagrywanie zeżarło FPS.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, bo chłop dziwnie te testy robi :D Jeśli nagrywa dodatkowo to tak może być.

Zobaczę u siebie jak to wygląda na stock chłodzeniu.

Właśnie wyruszył w trasę. W razie czego mam TUFa :lol2:

image.png.aa69c9677d188e7ae8444520043d6488.png

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ku**, przecież właśnie po to powstał zwrot 14 dni, żeby takie gówna oddawać i dostawać zwrot od ręki. 

Myślisz że jak zwracasz w ciągu 14 dni to nikt nie weryfikuje tego zwrotu? Towar jest uszkodzony i mają prawo sprawdzić jaka była tego przyczyna.

Już sprzedają karty z brakującymi ROPami xD 

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5090-with-missing-rops-now-offered-as-b-stock-product-by-german-retailer-costs-e2899

Edytowane przez Faflucy
  • Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, VRman napisał(a):

Wadliwy produkt w cenie NADAL o 600€ ponad MSRP. Cudowne czasy.

A apropo:

The production anomaly

Oni się śmieją ludziom w twarz. Nie ma takiej opcji, żeby GPU nie było testowane. Ta "anomalia" polega na tym, że ktoś w NV uznał "oj tam, pchamy te niesprawne też i nic nie mówimy. I tak przecież dziś się liczy tylko AI, a poza tym pewnie i tak 10% nabywców w ogóle zauważy, to i tak jesteśmy na plus"

Bezczelne, chamskie i łamiące prawo. Ale nikt im nie podskoczy bo to zbyt wielkie korpo. :(

Dokładnie tak, NV to taki Januszex. Nie pierwszy raz odwalają lipę. Generalnie ostatnio wszyscy producenci mają coś na sumieniu, może to już trzeba się przyzwyczaić do nowego globalnego standardu jakości. :pajac:

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sovas napisał(a):

@DżonyBi Tylko on coś dużo MHz ma mimo wszystko. U mnie TUF crashuje na 2960+ już na wentylach 100%, przy temperaturze około 55 stopni.

Nie wiem jak na wodzie, bo nie zakładałem jeszcze bloku na niego.

Jak porównywałem u siebie dwa identyczne Trio 5090 na UV 0.9v. Ten sam średni zegar, identyczne ustawienie krzywej w Afterburnerze, a jedna karta zawsze miała średnio 200-300 punktów więcej od drugiej i pobierała do 40W mniej podczas testu :E. Nie dość, że wydajność większa była po uv przy tym samym zegarze, to wciągała mniej papu. 

Wygląda to tak, jak by ten sam zegar w różnych egzemplarzach nie dawał tej samej wydajności. Gdzie w tym wodowanym Mientusie, zegar w kosmos a wynik mocno taki se.

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
40 minut temu, Faflucy napisał(a):

Myślisz że jak zwracasz w ciągu 14 dni to nikt nie weryfikuje tego zwrotu?

Często tak jest, zwracałem kiedyś MB z uszkodzonym slotem ram kupioną w outlecie (nazwę zachowam dla siebie), nawet napisałem im w zwrocie, co jest nie tak i że sprzedają uszkodzony towar. Myślisz, że nie wróciła do outletu z opisem "stan bardzo dobry"?

Opublikowano
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

Jak porównywałem u siebie dwa identyczne Trio 5090 na UV 0.9v. Ten sam średni zegar, identyczne ustawienie krzywej w Afterburnerze, a jedna karta zawsze miała średnio 200-300 punktów więcej od drugiej i pobierała do 40W mniej podczas testu :E. Nie dość, że wydajność większa była po uv przy tym samym zegarze, to wciągała mniej papu. 

Wygląda to tak, jak by ten sam zegar w różnych egzemplarzach nie dawał tej samej wydajności. Gdzie w tym wodowanym Mientusie, zegar w kosmos a wynik mocno taki se.

Ale może nagrywa na GPU to wtedy wynik poleciał skoro po oc ma wyniki jak bez oc dla normalnej 5090.

Opublikowano (edytowane)

Może być, ale karty i tak potrafią się różnić względem siebie, nawet w obrębie tego samego modelu, jak dwa Trio 5090 przy tym samym napięciu i zegarze mają trochę inne wyniki oraz pobór mocy. W Steel Nomad przy 0,9V jedna pobierała mi do 510W w peaku a druga 5090 do 550W w peaku, przy czym ta bardziej prądożerna była wolniejsza.

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Do tych najtanszych modeli ida najgorsze wafle.

A Ty skąd to wiesz? %-) To nie czasy, że się odczytywało ASIC Quality i można było robić łatwą selekcję. Od strony NV też nie ma żadnego rozgraniczenia na chipy OC i nie-OC jak za czasów Turinga. Więc kto miałby tę selekcję robić? Producenci kart, dokładając sobie kosztów bez żadnego uzasadnienia? Nawet najlepsze modele pokroju Astrala LC mają tylko symboliczne fabryczne OC.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

Dokładnie. W mojej PNY 5090 patrz jaki mam zegar po OC w Steel Nomad, a nie mogę nawet 15000 wbić...

20250327_193849.jpg

Edytowane przez darekz
Opublikowano (edytowane)

@darekz Masz stabilne 3300 Mhz na 5090? Coś to nierealne :D Nawet 3100 wydaje się przesadzone.
U mnie TUF w Steel Nomad trzyma około 2920-2950Mhz i robi przy tym 15200 pkt.

Poza tym chwilowe MHz nie wiele znaczą, jeśli karta ich nie trzyma to wyniki będą niższe.

Lepiej już wtedy zejść z OC, żeby mieć stabilny zegar.

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano

Grałem w Indiane i Warzone przez 1h łącznie na +2000 i +350 bez zwiechy. I Steel Nomad tez przeszedł. Czy to chwilowe czy nie to nie wiem, ale max odnotowane. Tak, mój Tuf wcześniej też oscylowal podobny wynik. Dziwne te karty wszystkie, te krzywe i w ogóle... Patrz na moją def z PNY 

20250327_192231.jpg

Opublikowano
5 minut temu, darekz napisał(a):

zegar po OC w Steel Nomad

Liczy się średnia wartość a nie peaki na ułamek sekundy

Daj znać jak zrobisz przelot że średnim 3300mhz osobiście przywiozę Ci litrę

Opublikowano

3300 tam HWinfo pokazuje na maxie, czyli na chwile wbiło i tyle. Max to najwyższy chwilowy skok, może trwać przez sekundę, a reszta obciążenia w teście przez 10minut będzie np. 2900mhz.

Trzeba monitorować w trakcie testu aktualne takty jakie lecą, a nie patrzeć na chwilowy max.

• Upvote 2
Opublikowano

No tak, jak to wiem, ale Trio, Tuf, Gamerock i Windforce nigdy takiego peaku nie pokazały, nawet po OC. Moim przykładem, Nawiązuje do tego, że różne takty w tym przypadku wyższe nie idą w parze z wydajnością 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tester jest pechowym gościem, bo oprócz brakujących rop, nowy Dark Power 13 Pro 1600W... terkocze w zależności od dokręcenia śrubek. 

Weź posłuchaj dobrze tego wentyla w idle w zasilaczu, przy wyciszonym pomieszczeniu gdzie ci się nikt nie kręci to terkotanie co zasilacze Bequiet miały z tym problemy szło z wentyla i przenosi rezonans na budę i się roznosi.

A jak już nie masz tego kompa to @Tester Wrażeń posłuchaj w spokoju wieczorkiem czy w nocy.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Ta wiem cewki przy tym to inny znacznie wyższy poziom szału. Ale jak siedzisz w idle w nocy przeglądając np. ith i ci wentyl terkocze z "najcichszego" silent wingsa i jesteś w stanie to słyszeć to lipa :E  Bo taka noctua, czy nawet stare wentyle Bequiet nie mają tego terkotania przy niskim rpm. 

Ciekawi mnie czy w końcu to naprawili, czy może po prostu trafiła się wyjątkowo felerna sztuka w tym zasilaczu :E

Edytowane przez lukadd