Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Founders 5090 po UV na 0.89V, efektywnie 0,875V w loopie Steel Nomad (temp w pokoju 24). Gorąca bestia, cewki trochę się ogarnęły, ale nadal słyszalne.

Na tych ustawieniach karta ma OK 14,5k w Steel Nomad.

obraz.png.d20a0ce4c6b523266650ee5e1a2c365f.png

537W przy 0.89V? Coś tu jest nie tak. Ja mam 470W w SM i 70 nie osiągnę przy 23 stopniach.

SNCWj40.png

To mój ostatni wynik przy 0.89/2800: https://www.3dmark.com/sn/5310035

Edytowane przez darekz
Opublikowano (edytowane)

Mi po jednym przejściu w SN, FE nagrzewał się do 68-69 stopni nie przekraczając 500W, średnio 480W przy jednym loopie.  

Karta po dłuższym katowaniu  jak się mocno wygrzeje w peaku potrafi tyle złapać W w SN, dodatkowo kwesta też samego chipa, jedne biorą mniej, drugie więcej. Zresztą, z FE jest taki paździerz, ze jak miałem filtry pozakładane, to karta nagrzewała się do 83 stopni (po UV) :E. Egzemplarz zdecydowanie do dupy. Ja to się zastanawiam, jak karta w recenzjach potrafiła mieć max 73 stopnie, jak :E. A te 78 stopni to naprawdę w optymalnych warunkach, obudowa Qube 500 Flatpack, z każdej strony obudowa podziurkowana, filtry zdjęte i 3 wentyle na nawiew na kartę.

IMG-20250414-220701669-HDR.jpg

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano (edytowane)

COMPUTERBASE.DE

Sa rzetelne testy, ale FE ma jeszcze jeden problem:

Zespół redakcyjny zaleca, aby podczas korzystania z karty GeForce RTX 5090 Founders Edition zwracać uwagę na temperaturę procesora, a także na temperaturę modułu VRM, pamięci RAM i dysków SSD (powyżej gniazda PCIe), gdyż elementy te mogą szybko stać się zbyt gorące w przypadku korzystania z karty GeForce RTX 5090 FE.

A tu temp. w Metro, ktore juz wczesniej wklejalem, wiec zwijam:

Spoiler

GPU - 79C

Screenshot_20250408_133235_Chrome.thumb.jpg.71edace80b0e4d6ec759de84e825d35a.jpg

VRAM - 96C

Screenshot_20250408_133718_Chrome.thumb.jpg.859f31162e85b416cff262a0e62ad31f.jpg

RPM - 1700

Screenshot_20250408_133300_Chrome.thumb.jpg.6b5df69681520caaccd0685242551a7a.jpg

Z gowna masla nie bedzie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
16 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

A te 78 stopni to naprawdę w optymalnych warunkach, obudowa Qube 500 Flatpack, z każdej strony obudowa podziurkowana, filtry zdjęte i 3 wentyle na nawiew na kartę.

Sprawdź czy te wentyle na dole to w ogóle dają powietrze na kartę. One potrzebują trochę miejsca aby wydajnie pracować a u cb wydaje się, że tego miejsca jest mało. Na testy możesz unieść nieco obudowę i zobaczyć czy lepiej wieje 

Opublikowano

Bardzo dobrze wieją, dostawiające rękę pod kartę czuć mega chłodek i silny wiatr, obudowa ma wystarczająco wysokie nóżki, żeby wentylatory mogły spokojnie powietrze zasysać.

9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

COMPUTERBASE.DE

Sa rzetelne testy, ale FE ma jeszcze jeden problem:

Zespół redakcyjny zaleca, aby podczas korzystania z karty GeForce RTX 5090 Founders Edition zwracać uwagę na temperaturę procesora, a także na temperaturę modułu VRM, pamięci RAM i dysków SSD (powyżej gniazda PCIe), gdyż elementy te mogą szybko stać się zbyt gorące w przypadku korzystania z karty GeForce RTX 5090 FE.

A tu temp. w Metro, ktore juz wczesniej wklejalem, wiec zwijam:

Pokaż ukrytą zawartość

GPU - 79C

Screenshot_20250408_133235_Chrome.thumb.jpg.71edace80b0e4d6ec759de84e825d35a.jpg

VRAM - 96C

Screenshot_20250408_133718_Chrome.thumb.jpg.859f31162e85b416cff262a0e62ad31f.jpg

RPM - 1700

Screenshot_20250408_133300_Chrome.thumb.jpg.6b5df69681520caaccd0685242551a7a.jpg

Z gowna masla nie bedzie.

No to te testy bardziej zgadzają się z tym co ja u siebie widziałem. CPU grafa mi za bardzo nie podgrzewa, bo mam AIO Arctica 280mm na bocznej ściance założone, które dodatkowo wieje na płytę i VRM a przy 7800X3d tam nie ma co się grzać, a SSD pod grafą. Tyle, że FE gorące i jeszcze piszczy. Tak czy siak będę się rozglądał za czymś innym :) 

Opublikowano (edytowane)

5090 Ventus grzeje się praktycznie tak samo jak Palit choć do 80 stopni nie dobił (max 77), więc zrobiłem na szybko UV, chyba nawet stabilny bo pograłem 1,5h w SW Outlaws bez żadnego crashu i porobiłem parę benchmarków żeby porównać wydajność z Palitem. Wychodzi na to że po UV mam taką samą wydajność,temperatury i głośność jak w Palicie z tą różnicą że taniej. Jedyne zalety Palita w porównaniu do Ventusa to moim zdaniem wygląd i podświetlenie jeśli komuś na tym zależy, no i bez UV Palit nieco wyżej boostoje przez co  jest minimalnie wydajniejszy na standardowych ustawieniach.
Tak wyglądają temperatury w Outlaws po UV

Zrzutekranu(11).png.778e1acfb0c99e6f699ca40642ba780b.png

Edytowane przez suchy89
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, suchy89 napisał(a):

5090 Ventus grzeje się praktycznie tak samo jak Palit choć do 80 stopni nie dobił (max 77), więc zrobiłem na szybko UV, chyba nawet stabilny bo pograłem 1,5h w SW Outlaws bez żadnego crashu i porobiłem parę benchmarków żeby porównać wydajność z Palitem. Wychodzi na to że po UV mam taką samą wydajność,temperatury i głośność jak w Palicie z tą różnicą że taniej. Jedyne zalety Palita w porównaniu do Ventusa to moim zdaniem wygląd i podświetlenie jeśli komuś na tym zależy, no i bez UV Palit nieco wyżej boostoje przez co  jest minimalnie wydajniejszy na standardowych ustawieniach.
Tak wyglądają temperatury w Outlaws po UV

Jak cewki, grają?

Opublikowano
7 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Mi po jednym przejściu w SN, FE nagrzewał się do 68-69 stopni nie przekraczając 500W, średnio 480W przy jednym loopie.  

Karta po dłuższym katowaniu  jak się mocno wygrzeje w peaku potrafi tyle złapać W w SN, dodatkowo kwesta też samego chipa, jedne biorą mniej, drugie więcej. Zresztą, z FE jest taki paździerz, ze jak miałem filtry pozakładane, to karta nagrzewała się do 83 stopni (po UV) :E. Egzemplarz zdecydowanie do dupy. Ja to się zastanawiam, jak karta w recenzjach potrafiła mieć max 73 stopnie, jak :E. A te 78 stopni to naprawdę w optymalnych warunkach, obudowa Qube 500 Flatpack, z każdej strony obudowa podziurkowana, filtry zdjęte i 3 wentyle na nawiew na kartę.

IMG-20250414-220701669-HDR.jpg

Niezłe piekło, ale że będzie ciepło to nawet młodzi górale wiedzieli, lecz żeby aż tak w takiej budzie? Hmmm...

Aż pierdykne sobie loopa na 20 minut naszego koleżki Stalowego Nomada dla porównania. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Jak cewki, grają?

Jak odpaliłem przypadkiem Solar Bay to przy ponad 700FPS faktycznie cewki dosłownie grają, w testach z 3d mark które osiągają okolice 200FPS da się je usłyszeć ( po UV w obu przypadkach zauważalnie cichną choć wciąż da się je usłyszeć), podczas grania w Outlaws nie słyszałem cewek. Ale nawet w sytuacjach w których słychać cewki to słyszę je dlatego że siedzę w ciszy i wsłuchuję się,  jak bym grał z dźwiękiem na głośnikach albo w słuchawkach to bym ich nie słyszał. Kiedyś głośniej hałasowały mi cewki w zasilaczu Gigabyte, aż go zwróciłem bo nie mogłem wytrzymać. Tylko że tam grały najmocniej przy niskich obciążeniach karty graficznej ( do 150w) czyli w sytuacji w której wentylatory w obudowie i na karcie były praktycznie niesłyszalne a wybijał się sam zasilacz. 

Edytowane przez suchy89
Opublikowano
11 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Founders 5090 po UV na 0.89V, efektywnie 0,875V w loopie Steel Nomad (temp w pokoju 24). Gorąca bestia, cewki trochę się ogarnęły, ale nadal słyszalne.

Na tych ustawieniach karta ma OK 14,5k w Steel Nomad.

obraz.png.d20a0ce4c6b523266650ee5e1a2c365f.png

Po UV takie temperatury? Szok, ja myslalem, ze takie są bez UV :o

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Po UV takie temperatury? Szok, ja myslalem, ze takie są bez UV :o

1600-1700RPM to wydaje mi się dość nisko i tak. Ventus / Inno3d się rozkręcało powyżej 2k RPM przy 75C

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mam stresową sraczkę jak zobaczę 84 stopnie na vram, a tu wesoło się chłopaki bawią przy 94 :stukniety:

84 to żaden problem.

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

FE jest pewnie fajny na open benchu :D

W obudowach srednio sie spisuje i grzeje wszystko na okolo...

Niby tak. Przez ten układ wentylatorów pewnie jest gorzej, bo ciepłe powietrze bezpośrednio dmucha na CPU.
Fizyki jednak nie oszukasz i czy to 500W+ Suprim, czy Founders, to wydzielają dokładnie tyle samo ciepła :P

Edytowane przez sovas
Opublikowano

A co do temperatur.

Astral LC ladnie trzyma temperatury.

Ale chlodnice od niego mam tak zamontowana, ze jest jako wylot cieplego powietrza z boku obudowy.

Ciekawostka jest ze przy obciazeniu GPU potrafi niezle cieplem dawac po nogach w takim ukladzie.

Ja nie wiem co sie dzieje wewnatrz obudowy, jak masz np Suprim SOC czy Astrala Air.

Chyba dobrze wentylowana obudowa robi wtedy robote, ze inne podzespoly sie nie gotuja.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Już jest jak w lato. W czwartek u mnie 27 stopni. Będzie test. Wszystko się stopi w pizdu :D :D :D

Daj nadmuch na gpu jak JayTwoCents :D prosto z klimy.

@sovas

ja nie mam klimy :)

nawet nie mam gdzie jej wstawic.

chyba ze wywalil bym szafeczke i dwa pc-retro ktore przy niej stoja sobie swobodnie.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Bez klimy to sobie nie wyobrażam w lecie siedzenia przy 30 stopniach. Przecież taki komp 800W+ wam masakrycznie nagrzeje w pokoju.
Chyba, że pod drzewami mieszkacie i przeciąg wieczny, to jest jeszcze opcja.

@Zachy zdecydowanie klima > szafeczka :D tylko jak nieduży pokój to lepiej coś o słabej mocy np 2,5kW.

6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja nie mam :) Strach to instalować, bo by musieli 10 razy montować bo by coś zawsze nie tak było :D

To ja polecam mitsubishi od razu zamontować, miałem różne jednostki i ta jest bardzo cicha i dobrze sterowana :)

Edytowane przez sovas
Opublikowano

U mnie akurat jak uchylisz balkon i okno w pokoju z kompem to jest przewiew (w Gdansku nawet latem lekki wiaterek czesto wieje) i da sie przezyc bez klimy,

nawet zwykly nawiew z wiatraka dodatkowo wystarcza.

I nie musze kombinowac z dodatkowym miejscem na klimatyzacje :)