Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie, to jest bardzo ciekawe. Taki 5090 może być królem efektywności, o ile to 0.8v 2,1 jest stabilne :D.

Astral leci na zwrot, niestety, cudowałem, kombinowałem, ale ta pompka nawet 0,5g poprawy :/ 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, deathrabit napisał(a):

Poczytaj lepiej co pisało w Igor's Lab, "

Problem jest spowodowany przez:

a) ułożenie komponentów na PCB RTX 4070 i TI wszystkie modele  zbyt wysoko gęstość.

b) za grube thermpoady i ich brak od strony backplate.

https://www.igorslab.de/en/local-hotspots-on-rtx-5000-cards-when-board-layout-and-cooling-design-do-not-work-together/

Nie wprowadzaj w błąd, wrzucasz zdjęcie sekcji zasilania RTX 5070 PNY, która się przegrzewa i próbujesz wcisnąć nam kit, że inne modele RTX 5070 Ti też mają problem z przegrzewaniem się VRM.

Opublikowano
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie wprowadzaj w błąd, wrzucasz zdjęcie sekcji zasilania RTX 5070 PNY, która się przegrzewa i próbujesz wcisnąć nam kit, że inne modele RTX 5070 Ti też mają problem z przegrzewaniem się VRM.

Teraz porównaj PCB RTX 5070 innych modeli są niemal identyczne

• Confused 2
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

No właśnie, to jest bardzo ciekawe. Taki 5090 może być królem efektywności, o ile to 0.8v 2,1 jest stabilne :D.

Astral leci na zwrot, niestety, cudowałem, kombinowałem, ale ta pompka nawet 0,5g poprawy :/ 

Jakim królem efektywności skoro przy 2.1 GHz na rdzeniu będzie miał słabą wydajność?

Opublikowano
10 godzin temu, Puzoniusz napisał(a):

@PiPoLiNiO ja swojego cichego 5080 astrala z amazona trafiłem jakbyś jeszcze nie testował od nich 😉

Bo z amazona zamawiałeś to tak jakbyś z Niemiec zamawiał. Niemcy mają historycznie tańsze ceny od Polaków więc piszczących modeli też jest u nich mniej idąc tym tokiem rozumowania 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Jakim królem efektywności skoro przy 2.1 GHz na rdzeniu będzie miał słabą wydajność?

No przy 2.1GHz 5090 nie jest taki słaby :), a przy napieciu 0.8v powinien malutko prądu brać. Więc królem wydajności na 100% nie będzie, ale efektywności już tak :).

5090 w Steel Nomadzie przy 0.8v i zegarze 1.6Ghz robi 9,500 punktów, łykając max 250W.

Opublikowano
6 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

No przy 2.1GHz 5090 nie jest taki słaby :), a przy napieciu 0.8v powinien malutko prądu brać. Więc królem wydajności na 100% nie będzie, ale efektywności już tak :).

5090 w Steel Nomadzie przy 0.8v i zegarze 1.6Ghz robi 9,500 punktów, łykając max 250W.

0,800 mV dla RTX 5070 Ti ustawić można, ale w RTX 5090 to było 0,850 mV.

Opublikowano
40 minut temu, Tolfu napisał(a):

Bo z amazona zamawiałeś to tak jakbyś z Niemiec zamawiał. Niemcy mają historycznie tańsze ceny od Polaków więc piszczących modeli też jest u nich mniej idąc tym tokiem rozumowania 

To jest loteria obojętnie gdzie byś kupował.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

To jest loteria obojętnie gdzie byś kupował.

No dobra niby spoko, że na amazonie masz 30 dni na zwrot, ale co z tego skoro masz zamiast 3 lat gwarancji to 2 lata gwarancji 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

@GAZuOOT

Wytłumacz mi,  jaki cel jest kupować 5090 za takie pieniądze i robić z niej " inwalidę " ? 

Bo masz np. w AB profile i do lżejszych gier lepiej załączyć sobie mocne UV, jak mocy masz nadmiar :). Nikt tutaj nie mówi o trzymaniu 5090 all time na 0.8V. :)

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
34 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

No przy 2.1GHz 5090 nie jest taki słaby :)

Jak ktos tutaj wspomnial, w realnym scenariuszu ten nastaw wcale nie musi byc stabilny, a po drugie kastrowac 5090 do poziomu 5080 mija sie z celem, a juz tymbardziej jak ma sie wydajne chlodzenie. Po trzecie lzejsze gry i tak wezma mniej. Dla mnie jedyny sens to zabawa na forum.

• Upvote 2
Opublikowano

Żeby jeszcze faktycznie ten Astral był taki piękny 😂 

To może bym zrozumiał, to szukanie ale on nie jest wart takiego poświęcenia :E

21 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

lżejszych gier lepiej załączyć sobie mocne UV, jak mocy masz nadmiar

Przecież przy lżejszych grach i tak ta karta mniej pociągnie nawet bez UV. 

Opublikowano
50 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tak informacyjnie jedynie, poprzedni Suprim się wyciszył po kilku dniach mimo iż był od startu cichy. Za to obecny, od 4 dni z każdym kolejnym na pulpit daje coraz bardziej :D Także lepiej testujcie długo i namiętnie, bo pierwsza radość i olanie tematu może spowodować że zostaniecie z piszczałką w dalszej fazie :)

Największy pisk jest jak odpalam relacje na Instagram :D :D :D :D

Co mam robić i testować na tym kompie żeby się wyciszył :hmm:

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tolfu No po prostu dużo graj. I sprawdzaj czy obudziłeś bestie 🤣🤣🤣

Aaa, Ty chcesz wyciszyć. No żeby wyciszyć to trzeba wyjąć z kompa kartę, spakować do kartonu i zanieść do sklepu. 

Dzięki za radę :D :D :D

Opublikowano
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

Może by tak przestać patrzeć na 3dmarki w rzeczywistości z RT przy takich ustawieniach i tak jest ponad 300w. Także z gówna nie zrobisz miodu.

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

kastrowac 5090 do poziomu 5080 mija sie z celem, a juz tymbardziej jak ma sie wydajne chlodzenie. Po trzecie lzejsze gry i tak wezma mniej. Dla mnie jedyny sens to zabawa na forum.

Jeszcze na 900mV UV jest bardzo fajne, bo można wyciągnąć wydajność wyższą niż stock.

Dużo niżej już bym nie schodził.

Jak gra nie ciągnie 600W to tak w 80% lecę na stock i 20% OC. Przy 1,08V i tak mam ciszę, a po OC trochę fps więcej.

Na wodzie to już w ogóle pewnie walnę jakiś profil OC nie pod korek i nie będę AB już otwierał :D

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Może by tak przestać patrzeć na 3dmarki w rzeczywistości z RT przy takich ustawieniach i tak jest ponad 300w. Także z gówna nie zrobisz miodu.

Benchmarki nie do końca oddają realne zachowanie karty w grach, bo tam leci 980-990mV przy 600W, a w grach masz 1,08V i wyższy zegar :P
Na przykładzie ventusa to w 3dmarku on ledwo przebijał 3000Mhz, bo brakowało papu, a w grach do 3200Mhz :)

Opublikowano

Wy tu wszyscy na testbenchach czy co, że tacy przewrażliwieni na te cewki :E Fakt, na 5090 FE był koncert świerszczy na Cyberpunku ale bez przesady, mając słuchawki zamknięte to już całkowicie sie nie zwraca uwagi. Na anglojęzycznych stronach nie widać takiego płaczu jak tutaj zawsze

Ten najnowszy sterownik faktycznie poprawił bolączki z black screenami i resetami na 5090? Teraz żałuje, że sprzedałem swojego 5090 FE za 10.5k patrząc na to jak ceny mają wzrosnąć, czekam na kolejny rzut FE w polszy, ostatni był chyba aż 8 kwietnia i to tylko kilka sztuk bo momentalnie poszło i już nie wracał na strone

Opublikowano
10 godzin temu, sovas napisał(a):

@Kanzu +500 to niezła anomalia xD ciekawe co tam się stało

Sam już nie wiem co tu się odkurwia :lol2:

Nie jest to problem ze sterownikami, bo przez ostatni tydzień chyba ze 3 razy ddu robiłem. Afterburnera kilka razy usuwałem razem z każdym plikiem jaki po nim zostawał. Nie jest to też wina biosu, bo na silent do 875mv mam identyczną krzywą jak na gaming a dopiero dalej trochę się wypłaszcza.

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Za to obecny, od 4 dni z każdym kolejnym na pulpit daje coraz bardziej :D

Aj, wykrakałem :rotfl: