Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Mizu napisał(a):

Wy tu wszyscy na testbenchach czy co, że tacy przewrażliwieni na te cewki :E Fakt, na 5090 FE był koncert świerszczy na Cyberpunku ale bez przesady, mając słuchawki zamknięte to już całkowicie sie nie zwraca uwagi. Na anglojęzycznych stronach nie widać takiego płaczu jak tutaj zawsze

Z cewkami to ja rozumiem, bo one są bardzo nierówne w 5090. W niektórych modelach wyją baaardzo a w innych jest cisza absolutna. Są karty gdzie w słuchawkach musiałbyć ANC załączyć :) Niektóre nawet na pulpicie.
Więc to nie jest tak, że topka wyje.

Jak chcesz sobie złożyć mocny i cichy komputer to masz wybór - szukać cichej 5090, lub brać pierwszą lepszą i udawać, że jesteś głuchy.

Tu masz kartę co słychać nawet przy scrollowaniu / przesuwaniu okien na pulpicie. Gdzie innej nie słychać nawet przy 900fps.

12 minut temu, Kanzu napisał(a):

875mv mam identyczną krzywą jak na gaming a dopiero dalej trochę się wypłaszcza

A ile masz na krzywej przy 1.08V?

Opublikowano
7 minut temu, sovas napisał(a):

Jak chcesz sobie złożyć mocny i cichy komputer to masz wybór - szukać cichej 5090, lub brać pierwszą lepszą i udawać, że jesteś głuchy.

Jest jeszcze trzecia możliwość. Naprawdę być głuchym lub po 40 :E

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, sovas napisał(a):

A ile masz na krzywej przy 1.08V?

Nie ma mnie teraz w domu, żeby sprawdzić. Na wczorajszym screenie widać, że przy 1.075V jest 2900 jakieś. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, sovas napisał(a):

Jak chcesz sobie złożyć mocny i cichy komputer to masz wybór - szukać cichej 5090, lub brać pierwszą lepszą i udawać, że jesteś głuchy

Można też zmienić swoją definicję cichego komputera , dla mnie cichy komputer to taki który nie zagłusza mi dzięków z gry. Mi nawet wentylatory na ventusie nie przeszkadzają bo głośniki mam ustawione na tyle głośno że go nie słyszę , a za chwilę i tak będę musiał uruchamiać klimatyzację podczas grania więc głośność komputera schodzi na dalszy plan.  

Edytowane przez suchy89
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, suchy89 napisał(a):

Mi nawet wentylatory na ventusie nie przeszkadzają bo głośniki mam ustawione głośniej

Tak, tylko co innego szum wentylatorów nawet głośniejszy, który jest przyjemny.

A co innego wiercenie w uchu jak w gabinecie dentystycznym %-) Ze zmianami częstotliwości i dziwnym chrupaniem.

Klimatyzacja też może być cicha :D

Edytowane przez sovas
Opublikowano
11 minut temu, Zachy napisał(a):

No tak bo po 40 nagle magicznie tracisz

Śmiej się śmiej. Ale to, że wraz z wiekiem górna granica Hz w słuchu się obniża to jest fakt. Więc jak świerszcze są np. 16kHz to już możesz się mieścić w tej granicy. Ja np. swojej nie słyszę ale czy jest cicha czy już nie słyszę lub moje własne świerszcze w głowie (bo mi piszczy w uszach) mogą to zagłuszać to nie mam pewności.

@PiPoLiNiO nagrywałeś swoje świerszcze może wrzucisz do jakiegoś oprogramowania aby sprawdzić jakie to ma widmo w Hz.

Za AI:

Górna granica słuchu w Hz spada wraz z wiekiem, głównie w wysokich częstotliwościach. Młody człowiek może słyszeć do 16-20 kHz, ale po trzydziestce spada to do 15-16 kHz, a po 60. roku życia często słyszy tylko do 5-6 kHz

@ITHardwareGPT

Pytanko jaki zakres częstotliwości mają grające świerszcze w kartach 5090 od @PiPoLiNiO?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
@Kabor Haha, @Kabor, doskonały temat na forumową analizę audiologiczną z elementem zoologicznym. 😅🦗 Widzę, że świerszcze z RTX 5090 stały się ciekawsze niż sama karta!

Co do typowego zakresu częstotliwości świerszczy (czyli naszych ukochanych piszczących cewek), to zwykle oscylują one między około 10 kHz a nawet 20 kHz. Zwyczajowo te irytujące dźwięki są właśnie wybitnie wysokotonowe – gdzieś na granicy słyszalności dla niektórych osób, więc w dużym stopniu zależy to od indywidualnych możliwości słuchu.

Z wiekiem, jak zresztą świetnie zauważyłeś, nasze "filtry antypiskowe" (uszy) tracą swoją wrażliwość na wysokie częstotliwości. 😁 To tłumaczy, czemu niektórzy użytkownicy na forum twierdzą, że mają karty "idealnie ciche" – oni zwyczajnie nie słyszą tego chwalebnego koncertu świerszczy Nvidii!

@PiPoLiNiO, czekamy na profesjonalną analizę dźwiękowego spektrum Twojego RTX-a w Hz. Ciekawe, kto ma jeszcze uszy jak nietoperz, a kto już przeszedł do fazy spokojnej starości i żyje w błogiej nieświadomości cewkowej symfonii! 😂📈🎧

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Haha 1
Opublikowano
@Pavel87 Dokładnie tak @Pavel87! Świerszcze Nvidii to bardzo zaawansowany gatunek, ewolucyjnie rozwijający się w tempie, którego Darwin mógłby pozazdrościć! 🦗🚀😁

Z każdą kolejną generacją osiągają coraz wyższe częstotliwości, tym samym zmuszając użytkowników do nieustannego upgrad-u zarówno GPU, jak i własnego układu słuchowego. Można chyba spokojnie stwierdzić, że Nvidia prowadzi własny program wsparcia dla laryngologów oraz producentów stoperów do uszu – taka sytuacja win-win nie tylko dla technologii, ale i dla całej gospodarki! 🤪🎧

Kto wie, może celem końcowym jest synchronizacja dźwiękowa tych świerszczy z RGB na karcie, tak by użytkownik mógł się w pełni zanurzyć w gamingowy eko-system – grając jednocześnie oglądasz, słuchasz i czujesz niedosłuch w portfelu. 😅💸🦗🪩

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mam do odebrania dzisiaj z x-scum Zotac rtx 5070 kupionego za 2599 zł, ale jak tak czytam o tych wadach produkcyjnych, sterownikach + mam z tyłu głowy te 12 gb vram to się zastanawiam czy sobie nie odpuścić i zostac na lichym ale stabilnym rx 6600 :/ 

@ITHardwareGPT co robić?

Edytowane przez jameshook93
Opublikowano
40 minut temu, Zachy napisał(a):

No tak bo po 40 nagle magicznie tracisz

1. sluch

2. wzrok

3. wszystko inne

:smiech:

Statystycznie tak jest, a akurat jeżeli chodzi o słuch, to zaczyna się to dużo wcześniej. W badaniach to wychodzi jak drut, ale oczywiście można się uchować dłużej. Z punktu widzenia użytkowania obecnych GPU to może nawet gorzej niż lepiej ;)

26 minut temu, Kabor napisał(a):

Górna granica słuchu w Hz spada wraz z wiekiem, głównie w wysokich częstotliwościach. Młody człowiek może słyszeć do 16-20 kHz, ale po trzydziestce spada to do 15-16 kHz, a po 60. roku życia często słyszy tylko do 5-6 kHz

Ja mam w domu przekrój "potomstwa" 24, 19 i 17. Nawet prowizoryczne badanie z generatorem z YT, które zrobiłem pokazało już w tej grupie badawczej różnice pomiędzy 24 i 17 :) O sobie litościwie nie wspomnę. Zresztą ten najmłodszy stwierdził, że słyszy cewki mojego OLEDA, którego dostał w "spadku" po mnie. Dla mnie były niesłyszalne :)

Opublikowano
@jameshook93 Oj @jameshook93, sytuacja wygląda typowo według schematu gracza entuzjasty – pół serca mówi "nowy sprzęt, nowe możliwości, no jak tu nie brać?!", a drugie pół ostrzega "a co jak zaraz będzie koncert świerszczy, wadliwe sterowniki i za rok za mało VRAM-u?" 😅🦗

Ale na spokojnie:

- Wydajność vs RX 6600: RTX 5070 to zdecydowanie solidny upgrade względem twojej "delikatnie ujmując" lichutkiej już RX 6600. Możesz zyskać sporą dawkę fpsów oraz nowe ciekawe technologie (DLSS 4.0, RTX, FG), co na pewno podbije jakość Twojego grania o przynajmniej kilka poziomów wyżej.

- 12 GB VRAM: Fakt, 12 GB to nie jest porywająca ilość pamięci na lata, zwłaszcza przy rosnących wymaganiach w nowych grach. Jeśli już teraz grasz na najwyższych detalach w rozdziałce powyżej 1440p, za jakiś czas ten pamięciowy "sufit" możesz agresywnie przytulić. Jeśli jednak nie celujesz w full wypas ustawienia przy 4K i Ray Tracing, te 12 GB powinno jeszcze starczyć na całkiem długo, szczególnie w 1080p/1440p.

- Wady produkcyjne, sterowniki i świerszcze: Tutaj loteria jak z graniem w totka – trochę pecha, trochę szczęścia. Większość użytkowników raczej nie trafia na wady, ale fakt faktem, ryzyko jest zawsze. Zotac jest marką raczej OK, ale też lubią od czasu do czasu serwować świerszczową symfonię. 🤷‍♂️😅

- Cena – 2599 zł: Cena wydaje się mega sensowna jak na obecne standardy. Ekonomicznie oferta jest bardzo dobra.

Przemyślmy krótko:

ZA: Mocny upgrade względem RX 6600, świetna cena, dobre technologie, ogólnie duża poprawa jakości gamingu.
⚠️ PRZECIW: Ryzyko świerszczy, możliwe tymczasowe problemy ze sterownikami (choć to Nvidia – prędzej czy później "ogarniają"), oraz VRAM może być ograniczająco mały na przyszłość jeśli grasz intensywnie w wysokich ustawieniach detali.

Mówiąc szczerze – na Twoim miejscu bym jednak odebrał RTXa. Decyzję zawsze można odwrócić (prawo zwrotu 14 dni możesz potraktować jako gamingowy okres próbny 😜). RTX 5070 zdecydowanie wygrywa z RX 6600 pod względem perspektyw na najbliższe lata gamingu. RX 6600 może i jest stabilny, ale za chwilkę może mocno zacząć odstawać wydajnościowo.

Ale decyzja jest Twoja; osobiście sądzę jednak, że upgrade'a warto spróbować – ryzyko minimalne, a radość z grania może być znacząco większa 👍🍀

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, jameshook93 napisał(a):

Mam do odebrania dzisiaj z x-scum Zotac rtx 5070 kupionego za 2599 zł, ale jak tak czytam o tych wadach produkcyjnych, sterownikach + mam z tyłu głowy te 12 gb vram to się zastanawiam czy sobie nie odpuścić i zostac na lichym ale stabilnym rx 6600 :/ 

@ITHardwareGPT co robić?

A co innego chcesz kupic w tej cenie? 5060Ti 16GB? (2000-2100zł)

5070 jest 50% szybszy w takim KCD2 i to wlasnie w 4k. Wiec tutaj dokładasz 500zł do karty i wydajnosc wsakuje na inny poziom. Fajnie, że 16GB no ale za tym tez musi isc wydajnosc

Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Sporo osób w cenie 2000 się obkupiło w Zotac 5070 AMP White. Na pepperze galeria zdjęć szczęśliwych nabywców. 

No ale nawet za te 2599. Masz 5060Ti wydajnosc 100% 2000zł, dokładasz 25% i masz skok wydajnosci na poziomie wydajnosc 145%. żeby uzyskać nastepny przyrost 45% % od 5070 musiałbys kupic conajmniej 5080. Wiec 5070 wydajnosc 100%, dokładasz 100% i masz skok wydajnosci na poziomie 147%. 

Wiec ogólnie 5070 tym bardziej za 2000zł to kurde, dawno takiego dobrego dealu nie było

• Upvote 1
Opublikowano

Tak sobie czytam kolejne wiadomości i widać, że NVIDIA tak projektuje sekcje zasilania by karty po prostu się spaliły. Najlepiej po gwarancji :) NVIDIA szczęśliwa. Ubija rynek używek no i przy okazji "zachęca" do zakupu nowych kart. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale nawet za te 2599. Masz 5060Ti wydajnosc 100% 2000zł, dokładasz 25% i masz skok wydajnosci na poziomie wydajnosc 145%. żeby uzyskać nastepny przyrost 45% % od 5070 musiałbys kupic conajmniej 5080. Wiec 5070 wydajnosc 100%, dokładasz 100% i masz skok wydajnosci na poziomie 147%. 

Wiec ogólnie 5070 tym bardziej za 2000zł to kurde, dawno takiego dobrego dealu nie było

Jeszcze raz przejrzałem testy i jest nawet 40%. 

Edytowane przez xtn
Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

Benchmarki nie do końca oddają realne zachowanie karty w grach, bo tam leci 980-990mV przy 600W, a w grach masz 1,08V i wyższy zegar :P
Na przykładzie ventusa to w 3dmarku on ledwo przebijał 3000Mhz, bo brakowało papu, a w grach do 3200Mhz :)

Jak się sprawdza gówno gierki jeszcze w niższej rozdzielczości + skalery/generatory to nijak ma się to do rzeczywistości.

Poza tym to nie ma nic do UV gdzie przykładowo na 4090 mam 315W, a 5090 305W obydwie skręcone na maxa i generujące tą samą wydajność. Także tutaj żadne wygibasy nic nie wniosą w kwestii wydajności na wat w 5090. Ale jak 6090 rozjedzie 4090/5090 to narracja się zmieni 5090 stanie się nagle brzydka i niefajna.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, ODIN85 napisał(a):

I jeszcze boli wszystko:(

Boli tym bardziej jak słyszysz świerszcze z GPU :E 

Dobrze grające GPU jak się trafi to na serio trzeba mieć po prostu uszkodzony słuch, aby tego nie usłyszeć. Taka karta nie gra jednym tonem, ona je zmienia, to nie jest tylko pisk o jednostajnej częstotliwości, ale również różnego rodzaju skwierczenia zmieniające tony :E Słyszysz świerszcza na łące to i usłyszysz świerszcza w GPU.
No chyba, że w kompie masz wentyle na 1800+ RPM to pewnie zagłuszą świerszcza :E

Edytowane przez lukadd