Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, VillagerGPT napisał(a):

Tyle kafli wydajemy na te sprzęty a i tak się wszystko psuje albo nie działa itd trochę absurd

Masakra to jest, nie można się nacieszyć graniem tylko trzeba odpalać w tle gpu z,  hwinfo czy inne programy i martwić się czy wszystko będzie w porządku 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, ElectronLamp napisał(a):

Masakra to jest, nie można się nacieszyć graniem tylko trzeba odpalać w tle gpu z,  hwinfo czy inne programy i martwić się czy wszystko będzie w porządku 

Jak mam się nie martwić jak mi piszczy cały czas jak gram ta karta 

Opublikowano
13 minut temu, VillagerGPT napisał(a):

Jak mam się nie martwić jak mi piszczy cały czas jak gram ta karta 

Ja to rozumiem, u mnie piszczenia nie ma jedynie bardzo delikatne w cs2 przy 600 fpsów. Za to mam prawie 100 stopni na pamięciach i cały czas się martwię czy nagle dym nie zacznie lecieć z karty

Opublikowano
1 minutę temu, ElectronLamp napisał(a):

Ja to rozumiem, u mnie piszczenia nie ma jedynie bardzo delikatne w cs2 przy 600 fpsów. Za to mam prawie 100 stopni na pamięciach i cały czas się martwię czy nagle dym nie zacznie lecieć z karty

Wysylalem Ci TUF'a za 13k w tym wątku to żeś znowu gigusia wziął, ile teraz za niego dałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, ElectronLamp napisał(a):

u mnie z temperaturą normalnie koło 60 stopni 

Opublikowano

No ja teraz testuje tego Gaming OC 5090. Karta w porównaniu do Foundersa praktycznie nie piszczy, ale chłodzenie mocno średnie. Po UV (0.9v 2912MHz na krzywej), karta w Steel Nomad rozkręca się do 2000 rpm 74 stopni na gpu i 78 stopni na pamięciach po 30 minutach katowania (max chwilowy pobór okolice 550W). Za to po takim UV robi prawie 15,4k punktów w SN :D 

Opublikowano
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wysylalem Ci TUF'a za 13k w tym wątku to żeś znowu gigusia wziął, ile teraz za niego dałeś?

13.8k (proszę bez hejtu) ale i tak pójdzie do zwrotu po 2 tygodniach. Nie chcę za bardzo innych producentów bo mam płyte gigusia i nie lubie mieć ulepionego komputera z każdą częścią innego producenta. Z tego co widzę według recenzji tuf ma 88 stopni na pamięciach więc znając życie u mnie będzie 10 więcej do tego cewki więc nie wiem czy to dobry pomysł

Opublikowano (edytowane)

Łapcie cewki z FE. CP menu przy 600 FPS, następnie gra przy 170 FPS mfg x3, 71 stopni, 1500 rpm gpu, 4x 1100, 1600 cpu.

Po UV 0.89 2827. 450W w CP.

Bez UV jest bardzo podobnie, ale już gorąco.

Mikrofon z S23, zbiera bardzo dobrze.

W zamknięciu, 1m od uszu jest dużo ciszej. Na tyle, że o nich zapomniałem

W idle cisza totalna 😎 

Edytowane przez darekz
  • Upvote 3
Opublikowano

Heh, ich akurat omijam od 3xxx. Tutaj Asus spalony na maxa, GB wszyscy wiedzą, MSI bez wpadek chyba, Palit/Gainward odpada, PNY Ci sie nie spodoba. No wybór pozostaje oczywisty raczej...

1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

@darekz Dziecko to do ciebie śpiewa ? :hahaha:

Córka, oddalona 2 pokoje. Ona cały czas gada 🤣🤣🤣

Opublikowano
18 minut temu, darekz napisał(a):

Łapcie cewki z FE. CP menu przy 600 FPS, następnie gra przy 170 FPS mfg x3, 71 stopni, 1500 rpm gpu, 4x 1100, 1600 cpu.

Po UV 0.89 2827. 450W w CP.

Bez UV jest bardzo podobnie, ale już gorąco.

Mikrofon z S23, zbiera bardzo dobrze.

W zamknięciu, 1m od uszu jest dużo ciszej. Na tyle, że o nich zapomniałem

W idle cisza totalna 😎 

Córka śpiewa, że nic nie robisz cały dzień.
Piękny opis komputerowego nerda :D

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale no tam chłodzenie sie nie nadaje do niczego więc odpada

Ja tam bym sprawdził na własnej skórze. Astral też wszyscy chwalą że ma dobre chodzenie a u mnie wentylatory potrafią się wkręcić nawet na 1800RPM i cicho już nie jest.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ElectronLamp napisał(a):

13.8k (proszę bez hejtu) ale i tak pójdzie do zwrotu po 2 tygodniach. Nie chcę za bardzo innych producentów bo mam płyte gigusia i nie lubie mieć ulepionego komputera z każdą częścią innego producenta. Z tego co widzę według recenzji tuf ma 88 stopni na pamięciach więc znając życie u mnie będzie 10 więcej do tego cewki więc nie wiem czy to dobry pomysł

Oj. Ziomek odsprzedawal kupionego za 11700 z moreli :/ ja bym nie brał za tyle no ale twoja decyzja. Za 12,5 to ja Tufa sprzedalem z cichymi cewkami. Mam jeszcze ventusa z blokiem na sell.

Na olx masz jeszcze np Suprimy po 12,5. Zapewne kupione z kodem studenckim. Jak bym się nie blokował na gigabyte, ale jak chcesz. 

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiOAż tak to nie, aczkolwiek taki pomysł przeszedł mi przez myśl w lutym, miesiąc po tym jak sprzedalem swoją i były problemy z 5090.

Zostaw Suprim i temat do zamknięcia. Wartość podtrzymana, cewki ciche, ogólnie chłodna. Nie widzę wad.

Edytowane przez darekz
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

@sideband Cewki to loteria i nie ma uniwersalnego modelu, w którym każda karta będzie cicha. Nie znaczy to, że niektóre modele są bardziej podatne na świerszcza :)

W Asusy bym nie celował.

Wiem dlatego to wrzuciłem by nie sugerować się konkretną sztuką. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

No ja teraz testuje tego Gaming OC 5090. Karta w porównaniu do Foundersa praktycznie nie piszczy, ale chłodzenie mocno średnie. Po UV (0.9v 2912MHz na krzywej), karta w Steel Nomad rozkręca się do 2000 rpm 74 stopni na gpu i 78 stopni na pamięciach po 30 minutach katowania (max chwilowy pobór okolice 550W). Za to po takim UV robi prawie 15,4k punktów w SN :D 

Myślałeś, że wyjdzie inaczej? :hihot:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/gigabyte_geforce_rtx_5090_gaming_oc_test_recenzja_opinia-38726.html

Opublikowano

Wtyczki, świerszcze, brak ROP, nieogarnięte stery, wyciekający żel.... Co jeszcze będzie ? Fajny ten Blackwell 8:E

Cieszę się że ominąłem :)

Piątek piątunio, pa pa pa pa. Kuźwa wolne od forum do 5-go, znowu będę musiał gonić te imponujące informacje tutaj ;)

Opublikowano
6 godzin temu, Tolfu napisał(a):

Profesjonalnie zabezpieczony zasilacz kupiony przeze mnie na amazonie tak zwany brak pudełkowy 

1b84ac37ee1393df32f52fcfc31b4d9e.jpeg

Może uratuje mnie to przed piszczeniem cewek nadzieja matką głupich 

Juz kilka rzeczy w ostatnim roku przyszło z amazona z naklejkami kurierskimi na pudełku produktu, bez dodatkowego zabezpieczenia. Jeden przyszedł nawet bez żadnej taśmy. Każdy mógł otworzyć, zabrac rzecz i zamknąć pudełko. Dramat. 

• Like 1