Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja oddawałem zawsze w salonie co kupowałem, ostatnio 2 GPU, kasa do ręki od razu. 

Ktoś kupuje stacjonarnie w xkomie? Jak oni tam nic prawie nie mają 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Że pękła dupcia i znowu wymianka z nudów? :E 

3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No właśnie, nie byłeś przeciwnikiem 5090?

Nie no. Bez przesady. Przeciwnikiem nie byłem. Asekurantem na ręcznym - ciut tak. Przed premierą spokojnym, wyważonym okiem sobie zerkałem i "a może i bym nawet kupił..." (bo finansowo żadnego czopa - moneta jest), ale sama premiera 5090, te cewki, wycia, temperatury CAŁKOWICIE mnie zniechęciły. Po co mi cyrk? Emocje? Odsyłki i zamiana na (hipotetycznie) gorsze, niż mam teraz? Wór kasy w zamian za niewiadomą i loterię krzewmowo-konstrukcyjną. To mnie zblokowało. Później wysypało się jeszcze morze dezinformacyjne, które mówiło, że nie ma "dobrych - bezproblemowych - wzorowych" marek ani nawet modeli, itd.

Gdyby mi bardzo mocy brakowało, gdym bardzo chciał coś ograć, ... to może.
Ale dziś to bardziej wiercipętstwo ;) i "układanie w głowie", co by tu wziąć, gdyby mnie nagle naszło.

Po prostu dziś można jeszcze wziąć jakiś grosz za 4090 (a i gwara na ukończeniu!).
Z drugiej strony, wziąć za 4090 6K / 7K i dopłacić kolejne 4K albo 5K (!) za coś "czego mi jeszcze wcale nie potrzeba"? Też lipa.

Dla odmiany, czekając grzecznie na 6090... 4090 (bez gwary, 2 generacje w tył) będzie trzeba schować do szafy, bo będzie mieć wartość złomową i nie będzie ona już sensowną "dopłatą" / rekompensatą do nowego 6090, jak mogłaby być teraz przy 5090.

Po prostu 4090 jest jeszcze zbyt dobra, aby dopłacać 4, 5K do 5090, która okazała się średnia (by nie napisać słaba).

Mówiąc językiem marketowym:
- Pomóc w czymś?
- Nie, tak se patrzę.

;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, krulaks napisał(a):

Ktoś kupuje stacjonarnie w xkomie? Jak oni tam nic prawie nie mają 

Ja kupuje przez neta z odbiorem osobistym, oddaje stacjonarnie. Mam 3km do sklepu więc wychodzi często najszybciej. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

zamawiasz z odbiorem w salonie

8 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja kupuje przez neta z odbiorem osobistym, oddaje stacjonarnie. Mam 3km do sklepu więc wychodzi często najszybciej. 

aaa dobra. Ale wtedy płacicie online, tak?

Bo jak na miejscu to w świetle prawa nie było transakcji na odległość. Xkom może, nie musi przyjmować zwrotów.

Godzinę temu, Sebastiansbk napisał(a):

Generalnie to jest 2 raz jak mam cyrk ze sklepem @x-kom trwało to zdecydowanie za długo owszem finalnie jest zwrot ale odpuszczam już zakupy w ich sklepie. 

Ile czekałeś na zwrot.

Mają 14 dni przecież 

Opublikowano

Jutro przychodzi kurier z mentiusem (ventus) od xkomu, bo nie zdążyli anulować.

Myślicie, że jest sens wgl odbierać i testować? Dostałem info od nich, że jak nie odbiorę to od razu zaczną zwrot.

Opublikowano
50 minut temu, krulaks napisał(a):

aaa dobra. Ale wtedy płacicie online, tak?

Bo jak na miejscu to w świetle prawa nie było transakcji na odległość. Xkom może, nie musi przyjmować zwrotów.

Ile czekałeś na zwrot.

Mają 14 dni przecież 

A skąd taki wniosek wysnuwasz? To nie Euro Rtv, że towar rezerwujesz. Zawierasz normalnie umowę a sposób realizacji (odbiór i płatność w sklepie) nie ma tutaj kompletnie znaczenia.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, we wtorek ma dotrzeć do mnie Rtx 5090 i chciałem zapytać, która wersja sterownika jest teraz najbardziej stabilna/którą zainstalować ? Na Reddit ludzie mocno skarżą się, na najnowszą wersję 576.28 (że niestabilna, częste crashe i blackscreeny). Jak wasze doświadczenia? Na której wersji sterowników testujecie karty?

Edytowane przez DrMorphine
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krulaks napisał(a):

Jutro przychodzi kurier z mentiusem (ventus) od xkomu, bo nie zdążyli anulować.

Myślicie, że jest sens wgl odbierać i testować? Dostałem info od nich, że jak nie odbiorę to od razu zaczną zwrot.

Jeśli chodzi o 5090 Ventus i zależy ci na cichej i chłodnej karcie to nie będziesz zadowolony. U mnie Ventus bez UV dobijał do 79 stopni z wentylatorami ~2100rpm. Po UV jest trochę lepiej bo karta trzyma ~72 stopnie w grach(chwilowy max 75) przy maksymalnej prędkości wentylatorów ~1700RPM. Ja jestem zadowolony bo mi „hałas” wentylatorów nie przeszkadza, cewki grają dopiero przy ilości fps do której w 4K i tak nie dobijam w grach, a samą kartę kupiłem w MSRP i nie dołożył bym do niej kolejnych 2-3 tys zł tylko dlatego żeby mieć ciszej i trochę wydajniej. 

Edytowane przez suchy89
Opublikowano
28 minut temu, suchy89 napisał(a):

Jeśli chodzi o 5090 Ventus i zależy ci na cichej i chłodnej karcie to nie będziesz zadowolony. U mnie Ventus bez UV dobijał do 79 stopni z wentylatorami ~2100rpm. Po UV jest trochę lepiej bo karta trzyma ~72 stopnie w grach(chwilowy max 75) przy maksymalnej prędkości wentylatorów ~1700RPM. Ja jestem zadowolony bo mi „hałas” wentylatorów nie przeszkadza, cewki grają dopiero przy ilości fps do której w 4K i tak nie dobijam w grach, a samą kartę kupiłem w MSRP i nie dołożył bym do niej kolejnych 2-3 tys zł tylko dlatego żeby mieć ciszej i trochę wydajniej. 

MSRP w sensie FE, czy Ventus ma jakąś swoją